Imam tjeskobno iskustvo sa sličnim problemom u obitelji.razlika je u tome što se u ovom slučaju ni nakon svih postojećih pretraga nije moglo utvrditi sigurna dijagnoza RA,zbog nedostatka nekih pokazatelja.Te nejasnoće u dijagnostici su jedna od najvećih kočnica pravovremenom otkrivanju i terapiji RA.
Moje,podvlačim
lično,mišljenje,na osnovu iskustva,te literature,jeste da kortikosteroidni lijekovi,te metotreksat ne doprinose ničemu osim privremenom poboljšanju.Radi se o izboru između podjednako neefikasnih lijekova i to je činjenica.Imam čast da se i lično borim za ubacivanje nekih lijekova na listu,između ostalog i Mabtere,jer je pokazala dobre rezultate mada se ne zna mehanizam(do kraja) kako djeluje.
Govorit ću o onom što znam i što spada u konzervativnu medicinu,jer se osobno bavim sasvim drugim poslom te nisam kompetentan za savjete o konkretnim terapijama u individualnim slučajevima.
Poznato mi je da konzervativni pristup u promjeni svakodnevnih navika zbilja pomaže.Prvo i osnovno je temeljito analiziranje bolesti,znači precizni i svježi nalazi,zaključno sa Magnetnom Rez koja se radi na kraju u svrhu preciznog lociranja oštećenja.Nakon toga ,što je možda tebi i najbitnije,jeste promjena ishrane i disciplina za dug period.Drugo,netačno je da se RA ne može staviti pod kontrolu,i iza toga stojim sa odgovarajućom literaturom,pa tako nemoj odustajati jer je u toku nekoliko velikih testova novih lijekova pored mabtere i slično
Vjerovatno si dobila slično uputstvo,ali nije zgoreg da možda napomenem,da je za susprezanje bolesti neobično važna ishrana,koja nije posebna ni skupa.Radi se o laganoj hrani "na kašiku",iz prosječnog BiH cekera.
Možda zvuči grubo,ali
meso nema mjesta u ishrani kod autoimunih oboljenja gdje se jednim djelom svrstava RA.
i
sto tako ,ukratko i jednostavno,savjetujem ti da izbaciš
sve jakog i oštrog,i kiselog okusa.
U Bosni također,
ima obilje ljekovitog bilja koje je jako jeftino,i dobro je duži period(tri do 6 mjeseci) piti blage čajeve odgovarajućih biljaka(u apoteci ima gotovih mješavina dobre kvalitete),i to oko pola litre dnevno sa dobrim medom npr .iz Trebinja(tamošnji med ima visoku koncentraciju protupalnih sastojaka).
Napominjem opet,čajevi i obloge djeluju tek nakon duže upotrebe,ali dokazano djeluju!.Lično bih pokušao ,u dogovoru sa liječnikom,povući kortikosteroide i metotrexat,ali to je već moja lična ocjena
Kad god si u mogućnosti,iskoristi šansu za
terapiju vodom koja je najstariji vid liječenja tih oboljenja još od genijalnog dr.Kneippa(uz malu modernizaciju).Kupanje,ležanje u vodi,posebno ako ima šanse za bilo koju masažu uvijek ublažava bolove i znatno -redovitom navikom-usporava bolest.
Ovisno o financijama,a znam da je teško,dobro je otići na sarajevske Terme,a još bolje u Fojnicu,s tim što je Fojnička terapija za najmanje 14 dana intenzivnog "brčkanja"(a može se naći uvijek neko za privatni smještaj tako da se terapija i korištenje hotelskih kupki plati odvojeno i ispadne jeftinije).7dana bi bilo također od koristi ,ali kako god ,na ovaj vid klasične samopomoći nemoj zaboraviti.
I na koncu,veoma je važno izbjegavati fizičko zamaranje,povrede,i naravno psihički stres
p.s.
kao blaži analgetik koji ne oštećuje želudac,mogu ti nabaviti Voltaren Resinat kapsule od 75 miligrama.Posebnost istih je da je to voltaren u obliku granula,inkapsuliran kako bi se poštedio želudac i fino rasporedila apsorpcija.U upotrebi je u vojnom sanitetu njemačke vojske u sličnim dijagnozama,a čemu imam pristupa.