Reuma ili nesto drugo?
Moderator: anex
- kriticarka_nikova
#1 Reuma ili nesto drugo?
Jos od svoje 14-e godine, na zglobovima šaka (obje šake) imala sam reumu koja se javljala samo pred kisu. I to traje evo vec 15.g. i uvijek je bol bila na istom mjestu....medjutim....prije jedno 10-ak dana bol desne sake, vise nije u zglobovima, vec kao da se "preselila" u prste (vise ne boli na starom mjestu), te me jako bole kosti pristiju, kad savijam prste. Tesko mi je tipkat i koristit misa. Ne boli me kad nista ne radim rukom, samo kad je koristim.
Da li je to reuma?
Iako se vrijeme evo proljepsalo, bol ne prestaje...
P.S. Nije to neizdrziva bol, vec boli kad pipnem kosti, kad masiram i kad savijam saku.
Da li je to reuma?
Iako se vrijeme evo proljepsalo, bol ne prestaje...
P.S. Nije to neizdrziva bol, vec boli kad pipnem kosti, kad masiram i kad savijam saku.
- vjesticanametli
#2 Re: Reuma ili nesto drugo?
jedan clan porodice je imao takve simptome i dijagnosticiran je reumatoidni artritis 
- kriticarka_nikova
#3 Re: Reuma ili nesto drugo?
Mozes li mi malo blize pojasniti sta je to?vjesticanametli wrote:jedan clan porodice je imao takve simptome i dijagnosticiran je reumatoidni artritis
Nesto jako opasno? Izljecivo? Cime se lijeci?.....
Sta sad da radim?
- vjesticanametli
#4 Re: Reuma ili nesto drugo?
ja nisam bas upucena..............prije svega necu da te prepadam ali ako se otkrije na pocetku imas fine sanse da sve drzis pod kontrolom......obavezno doktoru a pogledaj na podforumu zdravlje ima tema o tome cini mi se da je autor osoba sa nick-om snjeguljica......
-
julisiz es grant
#5 Re: Reuma ili nesto drugo?
Prvo što treba da uradiš jeste da uradiš reuma testove ( RF, CRP i ASTO ). Nije bitno šta znače ove skraćenice, kad uradiš dobićeš nalaz na kojima će pored njih pisati + ili -, dakl pozitivno ili negativno. Pored ovoga, uradi i nalaz sedimentacije ( OBAVEZNO ) i mokraćne kiseline u krvi ( poželjno ). E kad to uradiš, napiši ovdje rezultate, pa ću ti ja reći šta dalje...ili jednostavno odnesi nalaze svom ljekarukriticarka_nikova wrote:Mozes li mi malo blize pojasniti sta je to?vjesticanametli wrote:jedan clan porodice je imao takve simptome i dijagnosticiran je reumatoidni artritis
Sta sad da radim?
- kriticarka_nikova
#6 Re: Reuma ili nesto drugo?
Unaprijed ti se zahvaljujem sto si mi na raspolaganjujulisiz es grant wrote:Prvo što treba da uradiš jeste da uradiš reuma testove ( RF, CRP i ASTO ). Nije bitno šta znače ove skraćenice, kad uradiš dobićeš nalaz na kojima će pored njih pisati + ili -, dakl pozitivno ili negativno. Pored ovoga, uradi i nalaz sedimentacije ( OBAVEZNO ) i mokraćne kiseline u krvi ( poželjno ). E kad to uradiš, napiši ovdje rezultate, pa ću ti ja reći šta dalje...ili jednostavno odnesi nalaze svom ljekarukriticarka_nikova wrote:Mozes li mi malo blize pojasniti sta je to?vjesticanametli wrote:jedan clan porodice je imao takve simptome i dijagnosticiran je reumatoidni artritis
Sta sad da radim?. Kako želiš--na raspolaganju sam.
- kriticarka_nikova
#7 Re: Reuma ili nesto drugo?
Ovako...
Nemam vremena da odem ljekarima....zapravo nisam nasla slobodnog vremena.
Vec 20. dana ruka ne prestaje...
Ali sta sam primjetila?
Ujutro kad ustanem (da neko ne shvati pogresno ruka mi ne utrne,znam kako izgleda kad ruka utrne) i kad pomjerim na desnoj ruci mali prst i prstenjak do njega, osjecam da me bole,...a kasnije u toku dana tu bol ili ne osjetim ili se previse naviknem na nju, nemam pojma...
Moze li reuma boliti toliko dana?
Da se nisam prehladila na moru, jer samo sto sam se vratila pocelo je boliti?
Ima li neka mast da se maze kako bi prestalo ovo? (iako ne boli da cupam kose, ali mi je bol dosadila s obzirm da sam desnjak i stalno koristim desnu ruku).
Znam da bi vasi svi odgovori bili odgovori - ofrlje tj. napamet, rekli biste mi svi "Idi ljekaru"......znam i ja na koja vrata treba pokucat, al' ne'am vremena
Ali sta sam primjetila?
Ujutro kad ustanem (da neko ne shvati pogresno ruka mi ne utrne,znam kako izgleda kad ruka utrne) i kad pomjerim na desnoj ruci mali prst i prstenjak do njega, osjecam da me bole,...a kasnije u toku dana tu bol ili ne osjetim ili se previse naviknem na nju, nemam pojma...
Ima li neka mast da se maze kako bi prestalo ovo? (iako ne boli da cupam kose, ali mi je bol dosadila s obzirm da sam desnjak i stalno koristim desnu ruku).
Znam da bi vasi svi odgovori bili odgovori - ofrlje tj. napamet, rekli biste mi svi "Idi ljekaru"......znam i ja na koja vrata treba pokucat, al' ne'am vremena
- vjesticanametli
#8 Re: Reuma ili nesto drugo?
pokusaj sa DEEP RELIEF 
-
julisiz es grant
#9 Re: Reuma ili nesto drugo?
Upravo simptomi koje si sada navela su jak razlog da ipak nađeš vremena da posjetiš ljekara ( to kad si rekla da te ujutro više boli ). Vjeruj mi da je za tvoje dobro..jer ako je reuma onda će to možda zahtjevati dužu i komplikovaniju terapiju od tableta i masti za bolove. Ali da bi se to saznalo, mora se otići ljekaru. Nadam se da neće biti reuma, ali bar ćeš se onda rasteretiti. Sretno! BTW. Reuma može boljeti, ne samo toliko dana, već i mjesecima i godinama, ako se ne liječi. A može imati i druge, mnogo ozbiljnije komplikacije.kriticarka_nikova wrote:Ovako...
Ali sta sam primjetila?
- Snjeguljica
#10 Re: Reuma ili nesto drugo?
Draga moja, ne želim da te plašim ali i mene je prije nekih 8 godina zabolio kažiprst lijeve ruke i to se kasnije pokazalo kao početak reumatskog artritisa (RA). Danas imam problem sa progresijom bolesti što je opet posljedica nemarnosti ljekara i neliječenja iste tokom nekoliko godina što je rezultiralo onako narodski rečeno da bolest uzme maha. Sve o tom problemu pročitaj na temi Reumatoidni artritis i molim te da nađeš vremena za sebe i obavezno odeš ljekaru. Iskreno se nadam da dijagnoza neće biti RA. Puno sreće ti želim i u svakom slučaju glavu gore i ne daj se...
Ne dajmo da nas bolest zgazi, zgazimo mi nju

Ne dajmo da nas bolest zgazi, zgazimo mi nju
- antonija
#11 Re: Reuma ili nesto drugo?
Moj tata ima je jednom prstu malo kao da je nabubrio i tako mu je vec oko 2 godine.
Da li je to u pitanju reuma na prstu i stcim je najbolje da se taj prst maze svaki dan i masira ?
Da li postoji neko efektivno sredstvo ?
Da li je to u pitanju reuma na prstu i stcim je najbolje da se taj prst maze svaki dan i masira ?
Da li postoji neko efektivno sredstvo ?