restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

a je to

#1 restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Post by a je to »

više puta mi se desilo da dodjem u restoran i naručim jelo i ne mogu da pojedem sve. na primjer u porciji su dvije šnicle, a ja pojedem samo jednu. ili na primjer salate samo malo pojedem, a ostavim praktično cijelu porciju. ostavim cijeli pomfrit i sl. ne sviđa mi se što ostavljam, ali na žalost nekad su porcije ogromne, a ja nedovoljno gladan da se prežderavam, nego mi je dovoljno samo malo da pojedem. nekad sam u stisci s vremenom i poslom pa ne mogu tražiti da mi se to zamota da nosim kući itd. (kontam napast ćete me što ostavljam i prosipam hranu dok neko nema da jede pa se pravdam ali to nije poenta priče) :)

poenta priče je šta se radi s tom hranom koju gosti ostave? na primjer da li oni bace tu šniclu ili netaknuti komad pohovanog sira ili salatu koje sam ja ostavio na tanjiru ili to ostave za poslije i ponude nekom drugom gostu na tanjiru?

kad ostavim na primjer pola sosa od pizze koji sam jeo tako da sam svaki griz pizze umakao u zdjelicu, da li ga bace ili ga ponovo pomiješaju s onim u velikoj,glavnoj posudi gdje ga drže i opet služe drugima?

na primjer ja često volim da prebirem po posudi s hljebom jer volim reš pečene komade s više kore, a pojedem samo jedan komadić hljeba, a skoro sam svaki dotaknuo svojim prstima - šta oni urade s ostatkom tog hljeba?

dalje - vjerujete li vi da je čistoća i higijena u restoranima proporcionalna 'renomeu' i imidžu restorana?

ja na primjer uopšte ne vjerujem da onaj tamo jadni kuhar koji od zvijezde do zvijezde u onom bunkeru kosti lomi za neku crkavicu, da on nešto posebno pazi na higijenu. čak štaviše, kontam da ponekad u bijesu i namjerno uradi neki odvratni pasjaluk koji samo zna on i crna zemlja. :D

a baš me zanima ako neko ima iz prve ruke, neko ko ima iskustva na takvim poslovima, ko je radio po kuhinjama restorana, da kaže jel toga ima ili nema i kakvo je stanje tamo iza kulisa :oops:
insomnia78

#2 Re: restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Post by insomnia78 »

Ma o tome bolje ne razmisljati, niti znati
Jebo to

Nego, sto to jedes ko curica?

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
diason

#3 Re: restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Post by diason »

Ma baca se, večinom, vjerujem, nadam se :D .
Ja sam par godina radio posao restoran-pizzeria i ostatke pice, uštipaka i slično smo ili u rijeku ribama bacali ili psima iz kvarta davali, nije se nikad dvaput posluživalo.Mada uhljupa ima, bio je jedan konobar, duša mu bilo ako ostane kole iz više čaša presuti u jednu i popiti, znam da smo mu psovali sve živo.
Ali nijedan normalan vlasnik restorana se ne bi sa tim igrao i izgubio reputaciju zbog jedne šnicle, i onako je dobit na hrani najmanje 50 % i više.
a je to

#4 Re: restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Post by a je to »

insomnia78 wrote:Ma o tome bolje ne razmisljati, niti znati
Jebo to

Nego, sto to jedes ko curica?

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
pa bolje ne znati, osim u situaciji kad se zapitaš jel neko prije tebe slinio nad šniclom koju upravo jedeš. a to koliko jedem uopšte nije bitno za ovo o čemu pričam.
paladinka

#5 Re: restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Post by paladinka »

Tako te snicle, salate, pomfrit, to je tesko i podvaliti nekom da je frisko, jedino mozda corbasta jela. Ali, mislim da se to rijetko desava, mora gazda misliti i na svoj ugled.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#6 Re: restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Post by Entropio »

Mene je uvijek interesovalo da li se u čevabdžinicima bacaju ćevapi koji nekome ostanu? Ili ih uzmu, još malo stave na roštilj i serviraju ponovo nekom drugom? Nekad kad jedem ćevape, naiđem na ćevap koji je kao sastavljen od dvije polovice pa uvijek mislim da su to dvije polovice koje je neko ostavio, oni ih samo spojili nekako i servirali. :D
cove41

#7 Re: restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Post by cove41 »

Desilo mi se udjem u pizzeriju ovdje u Sarajevu, a majstor izašao da usitni novac valjda. Nakon 2 min, vratio se dotični i predao oko 200 KM u kovanicama i novčanicama po 10 KM radnici, uze od mene narudžbu i odma' se uhvati tijesta. Ja onako "blenuo", jer da stvar bude gore, kuhinja nije negdje iza, nego odma' tu naočigled svih. Ja naravno samo izašao.
a je to

#8 Re: restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Post by a je to »

paladinka wrote:Tako te snicle, salate, pomfrit, to je tesko i podvaliti nekom da je frisko, jedino mozda corbasta jela. Ali, mislim da se to rijetko desava, mora gazda misliti i na svoj ugled.
pa ne znam da je baš teško podvaliti nekom ako ima dosta prometa i puno gostiju. to je pola sata gore dole na primjer za salatu ili za sosove koje ti donesu da se u njih umače, pa i za šniclu. uostalom za šniclu uvijek može u mikrovalnu i eto je ko nova :D a što se ugleda tiče, moraju i u mnogim drugim biznisima misliti na ugled, pa opet zavuku ruku u tuđi džep ili prevare na razne načine. gledaj, porcija bečke šnicle je oko deset maraka +/-. pola porcije je 5 maraka. ako on uspije dva puta prodati istu šniclu, to je 50% profita više nego obično. ako se to ponovi tri ili pet puta dnevno nije mala para. uostalom ne mora gazda uopšte imati prste u tome, nego osoblje, što priču čini daleko izvjesnijom.

a druga stvar je psihološka, namjerno na primjer daje veće porcije, puno veće nego što neko prosječan može pojesti i pukne priča kod onoga su ogromne porcije. navali raja, a većina ostavlja jer realno ne može da pojede toliko. a vamo sve kombinuje na ovaj način.

nemam pojma, nije da se nešto plaho sekiram, nego onako često sam pomislio na to u takvim situacijama, pa onako da vidim šta će ljudi reći, a možda se reko javi i neki bivši, rehabilitovani počinioc ovih gnusnih ugostiteljskih spački. :D
SSemir

#9 Re: restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Post by SSemir »

kad god jedem pizzu razmisljam sta urade sa onog kecapa sto ostane u posudici. ja ne bi bacao vala :D
paladinka

#10 Re: restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Post by paladinka »

Mi sigurno ima podvala, nije da nema, ali ja mislim da to nije bas ono uobicajena praksa ili neka poslovna politika restorana da podvaljuju hranu koja je vec bila na tanjuru , ja mislim da jedan ozbiljan gazda zna da si tako moze unistiti egzistenciju :-) Bas kad je guzva, moje misljenje je da se nema ni vremena za takve stvari, jer recimo jedna snicla mora da bude bas u super stanju, da izgleda frisko, da se ne primjeti da je vec bila na nekom drugom tanjuru . Ako je ubace u mikrovelu, to se i te kako primjeti , sto je razlog da je vratis :-) Recimo jedes salatu, u salati je sos, ta salata za 15 min je za smece, ne mozes je nikako popraviti. Pomfrit se isto primjeti ako nije frisak. A i guzva u restoranu moze biti i dobar pokazatelj da taj restoran nije los. Sosove skupljati, pa znaci trebas svaki sos kontrolisati ima li neki mrvica u njemu da bi ga vratio, ne znam da li se to isplati, nisu ti sosovi ni tako skupi, da bi neko izgubio ugled. I naravno, cijena , ako je neki restoran bas sumnjivo jeftin, mora imati neki razlog zasto je tako jeftin :-) Po mom misljenju najvise se mulja u jelima gdje ima puno zacina , jer onda bas ne mozes ocijeniti sta je u jelu .
Last edited by paladinka on 29/08/2014 00:22, edited 1 time in total.
swanfilter

#11 Re: restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Post by swanfilter »

Ma, kakva hrana. Uzimalo se na cugi uvijek. Od drzave i musterija. Na hrani se uzima i podvaljuje na svadbama ...
Suzie Q

#12 Re: restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Post by Suzie Q »

a mene je uvijek zanimalo zašto se azili za pse i udruge za zaštitu životinja koji vječno kukaju kako nemaju hrane za životinje, ne dogovore s restoranima i svaki dan skupljaju te otpatke hrane za njihovu prehranu :?

vani se to radi i najnormalnija je stvar, tone i tone hrane završe na farmama i raznim uzgajalištima životinja.
shibonja

#13 Re: restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Post by shibonja »

Vala iza mene samo ostane solanica :)
avetinja

#14 Re: restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Post by avetinja »

SSemir wrote:kad god jedem pizzu razmisljam sta urade sa onog kecapa sto ostane u posudici. ja ne bi bacao vala :D
Ni oni ne bacaju. :D
paladinka

#15 Re: restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Post by paladinka »

A kako, dobijes posudicu sa kecapom i sa kasicicom, pa mozes po pici stavljati.? Ja mislim da to ne bacaju, nego samo onda nadopune za sljedeceg gosta. Jer recimo , kad jedes tjesteninu pa ribani sir u zdjelici,ili ljuti sos uz picu, to se samo kasnije ponovo napuni pa se servira sljedecem gostu.
druzeljubiva

#16 Re: restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Post by druzeljubiva »

Bilo je na nekom od ovih straNJskih kanala emisija o tome prije par godina. Stavili su skrivene kamere u kuhinje restorana, pekare i sl.
Tu je prikazano svega. U pekari ispadne mu cijeli pleh na pod sa pecivom, a on se samo sagne i pokupi sa poda.
U restoranima su sve sto se moze iskoristiti od ostataka ponovo stavljali nekome na tanjir. Pospe samo neki preliv (sos) preko i ide dalje.
Poseban je slucaj kada se neko pozali na hranu i vrati. Kad npr. nije mu dovoljno meso ispeceno ili nije narucio tu kafu nego neku drugu i sl. U tom slucaju konabar se vraca u kuhinju i imaju dogovorenu sifru na koju se svi okupljaju i onda na tu novu porciju pljunu, naspu vec pripremljen urin koji drze u frizideru,... Nakon toga konobar odnosi tu nanovo pripremljenu porciju, a oni se okupe oko vrata kuhinje i gledaju gosta kako jede to sto su oni pripremili i crkavaju od smijeha.
Nakon te emisije nikad mi nije palo na pamet da se zalim :-?

Sumnjam da se nasi nesto puno razlikuju, ali ako ces razmisljati o tome onda neces nikad nista pojesti mimo svoje kuce :)
paladinka

#17 Re: restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Post by paladinka »

:-) Bilo jednom isto skrivena kamera, ali kad narucis kuhara da ti kuha kuci, pa tip dosao, i sve je bilo ok, kuha on , kuhinja zatvorena vrata, niko ga ne vidi, medjutim u medjuvremenu njemu ti se navalilo pisati i on uzme solju iz ormara, popisao se u solju , izlio u lavabo, onako malo isprao solju ispod vode i nazad u ormar. Jojjj..
Queen_of_hearts

#18 Re: restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Post by Queen_of_hearts »

Ja se iskreno nadam da se ne baca.
Mene jako nerviraju velicine porcija u restoranima,gdje jelo zavrsavam misleci se ,hoce li se to baciti ili koliko jos mogu natrpat u sebe a da mi ne bude zlo!
Zasto je toliko tesko napraviti mogucnost izbora izmedju 2-3 velicine istog jela u prosjecnom restroranu
Cherry-Cherry

#19 Re: restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Post by Cherry-Cherry »

Suzie Q wrote:a mene je uvijek zanimalo zašto se azili za pse i udruge za zaštitu životinja koji vječno kukaju kako nemaju hrane za životinje, ne dogovore s restoranima i svaki dan skupljaju te otpatke hrane za njihovu prehranu :?

vani se to radi i najnormalnija je stvar, tone i tone hrane završe na farmama i raznim uzgajalištima životinja.
Kad spomenu mačke i pse, šta mislite da li mačke i psi završe u restoranima, ćevabdžinicama... :zoka: kineskim restoranima pogotovo :zoka:
Last edited by Cherry-Cherry on 02/09/2014 23:31, edited 1 time in total.
druzeljubiva

#20 Re: restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Post by druzeljubiva »

Cherry-Cherry wrote:
Suzie Q wrote:a mene je uvijek zanimalo zašto se azili za pse i udruge za zaštitu životinja koji vječno kukaju kako nemaju hrane za životinje, ne dogovore s restoranima i svaki dan skupljaju te otpatke hrane za njihovu prehranu :?

Kad spomenu mačke i pse, šta mislite da li mačke i psi završe u restoranima, ćevapdžinicama... :zoka: kineskim restoranima pogotovo :zoka:
Malo skrecemo sa teme, ali hajde da se nadovezem :)
Evo vica od juce sa klix-a:

Došla inspekcija u fabriku pileće paštete da provjere kvalitet sastojaka.
Pita inspektor: "I, ovo je samo piletina u pašteti?"
"Pa jeste, otprilike, sve piletina."
"Kako otprilike? Ima li jos nekog drugog mesa?"
"Ma malo dodamo."
"Ma sta dodate?"
"Ma ima malo konjetine."
"Sta znaci malo konjetine, koji omjer???"
"Ma 50%"
"Kako 50%???"
"Pa jedno pile, jedan konj"
"Auffff, pa ne morate onda ni stavljati piletinu!!!"
"Pa i ne stavljamo."
paladinka

#21 Re: restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Post by paladinka »

Ja sam se u zivotu dva puta otrovala sa hranom. Jednom ma jednoj svadbi , jednom nakon kineskog restorana, dosla kuci , grcevi u stomaku , previjam se , i zna se sta je bilo na kraju :-) A sigurno je bilo od tog jela, jer je i moj muz imao iste probleme :-)
Cherry-Cherry

#22 Re: restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Post by Cherry-Cherry »

Nego, šta mislite šta se dešava sa kinezima kada umru ovdje kod nas? :skoljka: :zoka: :run: #samopitam
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#23 Re: restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Post by Matijevic_Vlado »

a gdje vrsi nuzdu onaj iz Otrova :mrgreen: ? to sam se i prije desetak godina pitao kad se islo gore da se jede :mrgreen:
dinooh

#24 Re: restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Post by dinooh »

Gledao sam na njemackom RTL-u emisiju gdje su postavili skrivene kamere u Burger Kingu ako se dobro sjecam. Salate i meso mogu drzati samo 4 sata i nakon toga moraju promijeniti. Zapisu kada ih stave tamo u police gdje usluzuju goste. Ali umjesto da ih svako 4 sata promijene, oni samo zalijepe nove papirice sa trenutnim vremenom i tako dobiju dodatna 4 sata. To objavili na TV-u i sutradan direktor Burger Kinga dobio otkaz. Prodaju meso i salatu kao svjezu a ona stara i po 10 sati zna biti.
Tako i ostali fast food rade. Ako nekom nesto ostane, samo vrate i podgriju i ponude sljedecem. Za restorane ne znam, ali ne vjerujem da su svi posteni i da bacaju sve. Siguran sam da ima i restorana koji ne bacaju svu hranu sa tanjura.
Cherry-Cherry

#25 Re: restorani, fast foodovi i sl. - iza kulisa

Post by Cherry-Cherry »

Što bi bilo dobro, da restorani imaju kuhinje u staklu i da gosti sve vide.
Post Reply