Restoran ``Jezero``

Vijesti i zbivanja u Banjoj Luci, Mrkonjić Gradu, Prijedoru, Bos. Gradišci, Prnjavoru, Tesliću, Derventi, Bos. Brodu...
Post Reply
User avatar
prikazone
Posts: 15
Joined: 19/02/2011 23:35

Restoran ``Jezero``

Post by prikazone » 20/02/2011 14:19

Zna li neko zasto je restoran ``Jezero`` zatvoreno ?
Navodno zbog financijskih razloga,da je Roguljic bankrotirao i da mora zatvoriti restoran, benziske pumpe, radnici nisu primili plate, neplaceni racuni, mafijaska posla ...

Po Banjaluci se prica da taj restoran i hotel pripadaju Karadzicu i da se tim finansira njegova porodica i sudjenje u Hag-u.

http://www.sinecoop.com/rest_jezero.html
Last edited by prikazone on 20/02/2011 16:01, edited 2 times in total.


Envy
Posts: 1366
Joined: 05/06/2008 08:13

Re: Restoran ``Jezero``

Post by Envy » 20/02/2011 15:24

.
Last edited by Envy on 12/01/2012 18:33, edited 1 time in total.

User avatar
banjaluka078
Posts: 2327
Joined: 16/01/2007 23:38

Re: Restoran ``Jezero``

Post by banjaluka078 » 20/02/2011 17:52

Roguljić je Radovanov jaro, nabavljao je naftu za VRS u ratu, Radovan je kod njega boravio kad se desila pobuna boraca VRS u ratu. Nelegalno dobio, pa se sad valja oprostiti s tim...

Nakon što je preuzeo imovinu, umjesto sportskog centra izgradio hotel i restoran, sada traži legalizaciju
cijelog postupka. Pred članovima Komisije za državnu imovinu na narednoj sjednici, u srijedu, naći će se, između ostalog, i zahtjev za izuzimanje iz državne imovine 1.315 dunuma zemlje u Trnu kod Banje Luke. Za nju je još 1996. godine tadašnja Vlada RS Milorada Kličkovića odlučila da je od općeg interesa za izgradnju sportsko-rekreativnog centra.

Javni interes

Tom odlukom ova imovina je predata porodici Slavka Roguljića, intimusa ratnog zločinca Radovana Karadžića, zbog čega se dugo nalazio na crnoj listi SAD te su mu odlukom visokog predstavnika zamrznuti svi bankovni računi koje nije stigao prebaciti na imena djece... No, danas iz njegove ruke jede i premijer RS Milorad Dodik, jer Roguljić u zgradi Vlade RS ima restoran i kafe-bar pod firmom "Kastanea komerc", za koju se pisalo da prkosi Vladinoj odluci o obaveznoj fiskalizaciji svih poreznih obveznika u RS.

Jednako tako prkosi i odluci Vlade RS iz 1996., kojom je gradnja sportskog centra u Trnu proglašena javnim interesom, a na tom mjestu nikli su motel i restoran "Jezero".

No, Roguljići sada u zahtjevu Komisiji za državnu imovinu navode da je "predmetno zemljište već izgrađeno" i traže "regulisanje obligacionopravnih odnosa s Vladom RS". Dakle, imovina je predata u ruke Roguljića 1996., umjesto sportskog centra izgrađeni su motel i restoran, a sada se od Komisije zahtijeva da sve to legalizira.

Hiljade takvih

Predsjednik Komisije Zvonimir Kutleša u tome ne vidi ništa nelegalno.

- Naravno da je legalno. Naše odobrenje treba im da bi imovinu uknjižili na sebe. Izgradnju tog centra Vlada RS već je ocijenila općim interesom i mi to nećemo rušiti. Ako imamo stav Ministarstva odbrane da se ne radi o perspektivnoj vojnoj imovini, nema razloga da ne udovoljimo tom i svim sličnim zahtjevima - rekao je Kutleša za "Dnevni avaz".

Da stvar bude gora, potvrdio je da je slučaj Roguljića "jedan od tisuće takvih".

- Imamo više od 300 zahtjeva za izuzimanje iz privremene odluke o zabrani raspolaganja državnom imovinom. Ne znamo koliko je među tim zahtjevima onih koji su tu samo forme radi. To je poznata praksa kod nas, da se sve okonča i tek onda traži legalizacija. Jasno je da to tako ne bi trebalo biti, ali tako se radi i šta ćemo sad - rekao je Kutleša.

Panika pred popis imovine

Zahtjevi za izuzimanje od zabrane raspolaganja imovinom tek sada, s popisom državne imovine koji provodi OHR, počet će pristizati sa svih strana. Jer, mnogi su smatrali da će im biti dovoljna rješenja entitetskih vlasti te da nikada neće morati dobiti saglasnost i države za imovinu koju već godinama koriste i na njoj zarađuju. Ako im u međuvremenu ne pođe za rukom da legaliziraju nerijetko na sumnjive načine dobivenu državnu imovinu, ona će ući u bubanj za raspodjelu među državom i nižim nivoima vlasti.
uploads/file/jezero restoran trn6(1).jpg

Autor: S. ŠKULETIĆ
Izvor vijesti: Dnevni Avaz


Post Reply