Restitucija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Mislim da bi privatna svojina trebala biti svetinja u svakoj demokratskoj zemlji, ali...

Mi smo nekako specificni po svemu i uvijek smo bili i jedna stvar koja mene zanima je ko ce odrediti momenat u istoriji, od kojeg ce se brojati ko je kome uzeo imovinu...
Mislim, uzevsi u obzir sve ratove koji su se vodili na BiH teritoriji, bit ce veoma tesko utvrditi da onaj beg, kome su 1945 oduzeli 5 miliona hektara zemlje, nije tu istu zemlju oduzeo raji za vrijeme Turske vladavine..odn. po kojoj logici bi trebali ici u 1945? Zasto ne ici u 1845? Ili 1900...
Ja se u ovom slucaju slazem sa danas. Povratak imovine samo onima kojima je ona nepravedno oduzeta u zadnjem ratu....Ostali bi trebali pregovarati sa drzavom i dobiti neku vrstu garancije da ce imovina koja im je oduzeta 1945, na neki nacin biti placena kroz: ili povoljne kredite za otvaranje biznisa ili biti dodana u radni staz, pa bi tako neki od njih mogli da se penzionisu kad napune 18 :D...
vratnik

Post by vratnik »

Lucy01 wrote:Mislim da bi privatna svojina trebala biti svetinja u svakoj demokratskoj zemlji, ali...

Mi smo nekako specificni po svemu i uvijek smo bili i jedna stvar koja mene zanima je ko ce odrediti momenat u istoriji, od kojeg ce se brojati ko je kome uzeo imovinu...
Mislim, uzevsi u obzir sve ratove koji su se vodili na BiH teritoriji, bit ce veoma tesko utvrditi da onaj beg, kome su 1945 oduzeli 5 miliona hektara zemlje, nije tu istu zemlju oduzeo raji za vrijeme Turske vladavine..odn. po kojoj logici bi trebali ici u 1945? Zasto ne ici u 1845? Ili 1900...
Ja se u ovom slucaju slazem sa danas. Povratak imovine samo onima kojima je ona nepravedno oduzeta u zadnjem ratu....Ostali bi trebali pregovarati sa drzavom i dobiti neku vrstu garancije da ce imovina koja im je oduzeta 1945, na neki nacin biti placena kroz: ili povoljne kredite za otvaranje biznisa ili biti dodana u radni staz, pa bi tako neki od njih mogli da se penzionisu kad napune 18 :D...

U Redu, ovo cemo notirati kao sljedeci prijedlog: do sad imamo: nema povratka vjerskim organizacijama (zato sto su ove oslobodjenje placanja poreza). Ne insistirati na isplati sada, ali traziti podvrdu o imovini?
danas

Post by danas »

vratnik wrote: A sad, vidim danas je poslala poruku: znam da je prece ono u RS, ali kakav signal saljemo onim sto sad recimo obradjuju moju zemlju u XX? Da samo treba da se malo strpi i to je u redu, njegovo je nakon najkasnije, koliko? 30, 35 godina?
A ti mijesas elitu i profitere (ili mislis da je po meni bogatas obavezno elita?!?!) .. A razlika svakako postoji.
onaj sto je na tvojoj i mojoj zemlji u XX u RS nije puno drugaciji od bijelca u zimbabweu -- koji je dosao i jednostavno oteo. i bas zato ni jednom ni drugom ne treba dati vremena da se "naviknu" i da za 20-30-40 godina pocnu drobiti kako je to njihova "vekovna zemlja". i protiv toga se treba boriti svim silama!

ono sto je nacionalizovano za dobrobiti drzave je malo drugacije. meni ne smeta toliko, iako mi je dosta uzeto (tj, majcinoj familiji pogotovo) poslije WWII. zato sam i spomenula primjer dva auta (VW Golf i Passat) koje je ABiH uzela za potrebe rata. jeste, to je bio MOJ auto a po tebi je privatna imovina svetinja (slazem se u principu). ali postoji nesto sto se zove briga za drustvo i sto je izgleda svojestveno samo socijalisticki orjentisanim osobama :D pa iako je to MOJ auto i auto MOGA OCA, meni su neke druge stvari bile prece u tom trenutku, i nije mi palo na pamet da trazim povrat te imovine ili neku novcanu protuvrijednost. kontas?
vratnik

Post by vratnik »

danas wrote:
vratnik wrote: A sad, vidim danas je poslala poruku: znam da je prece ono u RS, ali kakav signal saljemo onim sto sad recimo obradjuju moju zemlju u XX? Da samo treba da se malo strpi i to je u redu, njegovo je nakon najkasnije, koliko? 30, 35 godina?
A ti mijesas elitu i profitere (ili mislis da je po meni bogatas obavezno elita?!?!) .. A razlika svakako postoji.
onaj sto je na tvojoj i mojoj zemlji u XX u RS nije puno drugaciji od bijelca u zimbabweu -- koji je dosao i jednostavno oteo. i bas zato ni jednom ni drugom ne treba dati vremena da se "naviknu" i da za 20-30-40 godina pocnu drobiti kako je to njihova "vekovna zemlja". i protiv toga se treba boriti svim silama!

ono sto je nacionalizovano za dobrobiti drzave je malo drugacije. meni ne smeta toliko, iako mi je dosta uzeto (tj, majcinoj familiji pogotovo) poslije WWII. zato sam i spomenula primjer dva auta (VW Golf i Passat) koje je ABiH uzela za potrebe rata. jeste, to je bio MOJ auto a po tebi je privatna imovina svetinja (slazem se u principu). ali postoji nesto sto se zove briga za drustvo i sto je izgleda svojestveno samo socijalisticki orjentisanim osobama :D pa iako je to MOJ auto i auto MOGA OCA, meni su neke druge stvari bile prece u tom trenutku, i nije mi palo na pamet da trazim povrat te imovine ili neku novcanu protuvrijednost. kontas?
Ja bih rekao da se mi u principu svi slazemo, ali da ste vi kao nasljednici valjda sjesni da se nema sta izvuci pa se derete na mene. Ma nema veze, samo me ne udarajte.
reci mi samo sta tebe interesuje doborbit drzave ako si ti u njoj donji? (necu sad da koristim neke pateticne recenice, nisam to ja..)
A sad za Pasata i Golfa: u redu je znaci da it nemas, nek' ima troglavo predsjednistvo po jednog audija? (posto je tvoj otac valjda svoja dva auta dobio na poklon?).
I Pitanje: jesi dobila potvrdu "o izuzimanju osobnog automobila sljedecih tablica....." ili nisi? I ako jesi, sto li?
danas

Post by danas »

vratnik wrote: Ja bih rekao da se mi u principu svi slazemo, ali da ste vi kao nasljednici valjda sjesni da se nema sta izvuci pa se derete na mene. Ma nema veze, samo me ne udarajte.
reci mi samo sta tebe interesuje doborbit drzave ako si ti u njoj donji? (necu sad da koristim neke pateticne recenice, nisam to ja..)
A sad za Pasata i Golfa: u redu je znaci da it nemas, nek' ima troglavo predsjednistvo po jednog audija? (posto je tvoj otac valjda svoja dva auta dobio na poklon?).
I Pitanje: jesi dobila potvrdu "o izuzimanju osobnog automobila sljedecih tablica....." ili nisi? I ako jesi, sto li?
upravo je u tome fol -- ono sto je uzeto mome djedu NIJE otislo u troglavo predsjednistvo, nego za nesto drugo. po meni, to drugo je bilo dosta bolje i pravdenije zamisljeno nego ovo cudo sto imamo danas. naravno, ima ljudi koji se ne slazu... pa bujrum, tuzite se sa drzavom. sto je po meni totalna gubiona vremena, al' hajde... neka vam bude. dok se vi tuzite za svoje imaginarno bogatstvo, oni ce opet zajahati na vlast i uzet vam i crno ispod nokata sa PDV-om, rasprodajom drzave stranicma, unistenjem prirodnih resursa, obrazovnog sistema, i da ne nabrajam dalje...

PS nisam dobila potvrdu za jedan auto (bio je u servisu, odatle su ga pokupili :D ) a za drugi jesam ali opet nisam trazila nista. sa tim sto auto nije isto sto i zemlja... ovi silni begovi sto sada kukaju za svojim minulim bogatstvom, oni su mi najsumnjiviji glede "porijekla imovine", a nikad nisam rekla da je nemoguce zaraditi sa svojih 10 prstiju posteno i da je svakako bilo i takvih ljudi.

ali pitanje i dalje ostaje -- koliko daleko da "odmotamo" ovo klupko? zasto samo do 1945-e? to ko srbi, opale neki datum koji je njima potaman i ni makac!
Reina

Post by Reina »

sta je moj efendija djed imo... hajd valjda se oparim kad tad, nema
mi ko zamjerit sto zelim vratiti nazad, od one drzave nista dzabalesku moji nisu dobili, pravili su svi kuce, znaci ne dugujem
nista ali mojim ona bivsa duguje...

kad se dotakoste auta, nesto pricamo (kolege) pa niko ne zna niti znaju za slucaj da je Armija RBiH oduzimala auta, jeste institucijama , organizacijama uz potvrdu, A ovaj primjer da su fizickim licima i to cak dva ... znam da su cetnici
oduzimali , mom kolegi (stariji covjek) su uzeli najnovijeg golfa.... a za Armiju BiH mi je nepoznato, doduse ne znam kako je bilo po selima... :D
Last edited by Reina on 10/02/2006 17:25, edited 1 time in total.
Šandor

Post by Šandor »

danas wrote:nekome je dala turska, nekome KundK, nekome kraljevina YU, nekome SFRJ.... a mozda, kazem MOZDA je bilo necije tudje prije toga. ko ce ga znati.
Istina.
Međutim, u BiH je 1991. godine bilo 4,3 miliona ljudi. Prema prvom zvaničnom popisu iz 1851. godine bilo je oko milion i po.
Pokušaj zamislit koliko je ljudi ovdje živjelo 1463. godine kad je Mehmed II Fatih oslob... ( :D ) osvojio :D:D:D Bosnu? I koliko se faktički imalo šta oduzet kad je tada veći dio zemlje garant zjapio prazan? :-)

Kolko je tad naroda živjelo ovdje? Sumnjam da nas je bilo više od nekoliko stotina hiljada. :-)

A što se tiče vraćanja imovine....bilo kakve....pa i ove iz posljednjeg rata....nema od toga ništa. Ko vrati vratit će dok je još ovaj visoki predstavnik. Kad nas ostave bez visokog predstavnika bit će dobro ako ne uvedu vize za RS i ne počnu stavljat crne trake onima koji budu ulazili. :-)
danas

Post by danas »

mashenka wrote:sta je moj efendija djed imo... hajd valjda se oparim kad tad, nema mi ko zamjerit sto zelim vratiti nazad, od one drzave nista dzabalesku moji nisu dobili, pravili su svi kuce, znaci ne dugujem
haj' super, blago tebi, nek ti vrate sve! pa kad se oparis mozda onda si priustis to preko potrebno lijecenje :D :D :D
Reina

Post by Reina »

danas wrote:
mashenka wrote:sta je moj efendija djed imo... hajd valjda se oparim kad tad, nema mi ko zamjerit sto zelim vratiti nazad, od one drzave nista dzabalesku moji nisu dobili, pravili su svi kuce, znaci ne dugujem
haj' super, blago tebi, nek ti vrate sve! pa kad se oparis mozda onda si priustis to preko potrebno lijecenje :D :D :D
:? ma vidim ja da je tebi lafina udarila u glavu :lol:
Reina

Post by Reina »

mashenka wrote:
danas wrote:
:? ma vidim ja da je tebi lafina udarila u glavu :lol:
uhhh ma kako ti se samo izmace ovo preko na bosanski je
prijeko :lol: :lol: lafina ,lafina :lol:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Heh :-D

Evo jedne anegdote, kad je 1946 mom djedu oduzet značajan dio imovine. Pokupi se on, sa još nekoliko bivših begova :D , i pravac na Dedinje, da se žali Titi :) I,vjerovali ili ne, Tito ih primi,popriča sa njima, objasni da je to za dobrobit naroda, proletera, puka, sirotinje, ispriča im Tito i kako islam nalaže da se siromašnima pomaže, kaže im Tito da nije musliman onaj koji ima,a dozvoli da mu komšija gladan liježe i gladan ustaje....Neise, Tito njima održi jedan kvalitetan ders, ko da su u tabačkom mesdžidu bili :D

Vrate se oni u Bosnu, uzmu novac koji im je država ponudila kao nadoknadu za oduzetu imovinu... ruku na srce, sitna je para u pitanju bila ....Begovi razočarani, kupe pet-šest janjadi, stave ih na ražanj, neizostavna rakija....pojedu, popiju i u neka doba, moj rahmetli dedo, one pare koje je od države dobio, izvadi iz džepa, baci ih u vatru, ostali se ahbabi povedu za njim....Odnekud se pojavi narodna milicija,izdegeneči ih, strpa u zatvor, osude ih na 30 dana hapsa, zbog paljenja novca :D

Ja se, ucijeloj ovoj priči, slažem sa Maršalom :) Na zemlji mojih predaka, izgrađena je fabrika, koja i danas, zamislite, radi i u kojoj je zaposleno blizu 800 ljudi. Hvala Bogu, pa je tako....

Eh, za drugi dio imovine, dedo bude pametniji....pa on ponudi pare....a para vrti ,gdje burgija neće, pa i kod samosvjesnih drugova i drugarica iz KPJ :D

Dio imovine koja je ostala, dedo solidno unovčio,više nego solidno....Pa i sad, hajra od nje imamo :-D

A i 1992, lijepih smo pušaka od tih para kupili :-D

Ja ništa natrag ne tražim....Ako ni zbog čeg drugog, ono zbog gušta koji osjetimo, kad prolazimo pored bivše nam zemlje i onako, ponosito, sa uzdahom,uzviknemo: Sve je ovo bilo naše :-)
Reina

Post by Reina »

Ahmmed wrote:Heh :-D

Ja ništa natrag ne tražim....Ako ni zbog čeg drugog, ono zbog gušta koji osjetimo, kad prolazimo pored bivše nam zemlje i onako, ponosito, sa uzdahom,uzviknemo: Sve je ovo bilo naše :-)

eh :-D bas mi je drago za ove puske, a Ahmede mojim nije ni na pameti
da traze... :wink:
Jasho

Post by Jasho »

Što se tiće restitucije i povrata imovine, svi oni kojima je 1945 oduzeto neko zemljište i oni kojima je to učinjeno kasnije su dobili u zamjenu za to stanove ili nešto drugo. Uglavnom nikom nije oduzeto nešto, a da u zamjenu za to nije dobio stan, novac ili neštp treče. Vi koji spominjete vrijednost vašeg zemljišta koje vam je oduzeto u milonskim ciframa ste nerealni i pomalo smiješni, evo zašto! Uzmite da imate stan od 150 kvadrata u cedntru Sarajeva i da ga prodate za 200 hiljada km. I nakon 2 mjeseca ili više vremena i cijene skoče za duplo i vaš stan vrijedi sada ne 200 hiljada, već 400 hiljada. Po vašoj logici bi dakle trebalo od kupca tražiti da vam da još 200 hiljada km i ako po svim osnovama i zakonima to ne možete dobiti. Zemljište koje vam je oduzeto možda sada ima tu milionsku vrijednost, ali u vrijeme oduzimanja nije imalo i smiješno je sada tražiti neke milione. Vjerskim zajednicama ne treba ništa dati, jer su i onako prebogate i napljačkali su se svega i svačega! Jedino je rješenje dozvoliti sadašnjim vlasnicima otkup stanova, a onim koji potražuju pravo na taj stan, platiti u novcu ili dati zamjenski stan, ali samo pod jednim uslovima da nije već obeštečen za taj oduzeti stan. A znamo da su svi oni obeštečeni za oduzeto zemljište. Imam primjer jedne prijateljice! Njenim roditeljima je sedamdesteih godina 20 vijeka država za svoje potrebe uzela zemljište koje su imali u starom dijelu Sarajeva, ali su zato od iste te države dobili nov stan u zgradi( riječ je o zgradi koja je tek napravljena, dakle potpuno nov ne korišten stan) koja se nalazi do Maršalke. I njenima danas uopće nije ni na kraj pameti da traže tu zemlju nazad, jer su za nju dobili stan, a i svojim trudom i radom su uspjeli da steknu zemljište u okolini Sarajeva i da tu naprave vikendicu i tako da oni danas žive jedan fin i normalan život, a što je najvažnije ostali su pošteni i čista obraza! Večina onih koji danas traže povrat oduzete imovine su sigurno kao i roditelji moje prijateljice dobili stanove, ali im to nije danas izgleda dovoljno i htjeli bi nazad i zemljište koje oni danas procjenjuju u milionima, dok u vrijeme oduzimanja to zemljište nije vrijedilo ni blizu toga. Ako baš neko insistira da mu se vrati zemljište, može, ali prvo neka on vrati stan ili šta je već dobio u zamjenu. Dalje ako je na tom zemljištu izgrađena zgrada, neka plati uloženi novac investitora koji je gradio tu zgradu, ili nek se sruši do temelja, ali onda opet neka obešteti stanare koji su tu stanovali ( ako ti je oduzeto golo zemljište i napravljen stambeni objekat ti da bi ga dobio nazad trebao bi da platiš vrijednost napravljenofg stambenog objekta)! Dakle vratiti se može samo ono zemljište koje je u izvornom obliku, tj, isto kao i u vrijeme oduzimanja i pod uslovom da nije za njega data naknada, dok u svim drugim slučajevima gdje zemljište doživjelo promjenu gradnjom stambenih objekata i naseljavanjem ljudi, ako i zemljište za koje je data naknada ne može biti vračeno!
Last edited by Jasho on 10/02/2006 18:58, edited 1 time in total.
bach

Post by bach »

mashenka wrote:
Ahmmed wrote:Heh :-D

eh :-D bas mi je drago za ove puske, a Ahmede mojim nije ni na pameti
da traze... :wink:
Moj dedo trazio pa pendrek po ledjim od milicije dobio. Na njegovoj zemlji
izgradjeni su stanovi. Niko od Bachove porodice nije bio ni u konkurenciji za neki stan. Uglavnom tu se doselila sirotinja koja je bila nesposobna da bilo sta stvori. Uglavnom Srbi iz Hercegovine. 1992 svi do jednog obukli su uniforme i isplivali sa naoruzanjem i poceli okolo pucati i ubijati. Dedu su ubili kad im je dao tri stana svoje kuce a sebe smjestio u podrum. Nije htio da ide. I sad ja kao njegov nasljednik po nekima nemam nikakvo pravo. Samo zato sto je moj dedo svezan odveden u sumu i upucam metkom u potiljak. Isto moze neko reci da djeca Srebrenicana nemaju nikakva pava na svoju imovinu jer im je otac mrtav.
mostarac

Post by mostarac »

vratnik wrote:
mostarac wrote:
vratnik wrote: Lijepo bi bilo da si procitala prethodne postove.

Evo i ti o nakom besplatnom skolovanju i sta ti ja znam: evo ti ovako: Dedo (rahmetli) profesora Besima Spahica je onomad (neko drugo vrijeme) kao ugledan i bogat covjek (da, bogatstvo ima veze sa imovinom..) studirao preko Turske, do sta ti ja znam gdje sve, Covjek je prije 400 pisao o ekologiji (izdato na turskom, talijanskom i sta ti ja znam jeziku (A mi cekamo sarajevo-x da se zastiti Rakitnica) i ti sad meni govoris kako njegov praunuk Besim treba da se zahvali nekom ko je njegovom ocu oteo zemlju zato sto je zavrsio studij? Ovo se sad da na sve sto si ti izmijela prenijeti. Ko ima para, briga ga sto doktor kosta i slicno. A oni sto su dzaba isli doktoru i dzaba zivjeli, pa red bi bio da se sad oduze..
Sorry, ne kontam. Da li to ima veze s tim da mi necemo elitu?
eeeeeeeeee, ali na racun te zemlje je jos 1.000 Besima zavrsilo fakultet, a ne samo Besim i tu dolazimo do sustinske razlike izmedju kapitalizma i komunizma.
Hmm. ko o cemu, ti o komunizmu.. Da se razumijemo, i ja sam ljevica, ali je komunizam utopija zato sto ljudi nisu savrseni. Ali da ne sirimo previse: zasto bi to interesovalo Besima sto je jos sto Besima dobilo sansu? I da ga interesuje (recimo, on to vidi kao stipendiju koju im je dao), pa red je da se stipendija vrati nazad?
(da je nama kakav fin urbani socijalizam, uz ZASTITU PRIVATNE IMOVINE, ne bi mi trebao komunizam...)
Slazem se da je komunizam utopija, jer ljudi nisu savrseni, ali i religije su utopija pa ih niko ne osudjuje. Dakle trebamo teziti komunizmu kao najpravednijem obliku drustvenog sistema.
A Besima treba da interesuje to sto je jos 1.000 Besima dobilo obrazovanje, i ne treba da se buni, iz razloga sto ga ni Besim nikad ne bi dobio da nije bilo tih 1.000 Besima koji su mu omogucili da bude Besim, a ne jedan od njih 1.000, jer dok su oni radili za njegovo skolovanje, on se skolovao.
mostarac

Post by mostarac »

A wrote:Ahmmede bolan ne bio, de se bavi politikom, glasacu za tebe.

Za tebe Mostarac necu, iako smo na istoj liniji :D Takve je bolje imati kao kvalitetnu opoziciju, nego kao vlast 8-)
i ja mislim da je bolje po mene, jer bi se odmah pretvorio u Aleksandra Rankovica i napunio zatvore :D
mostarac

Post by mostarac »

A wrote:Dobro je da ti nisam ja to morala reci :roll: :D
a ja sve do sad mislio ti musko :lol: :lol: :lol: :lol:
bach

Post by bach »

Odavno nisam cuo besmisleniji silogizam :-) :lol: :lol: :-) :lol: :-) :lol: :-) :lol: :-) :lol:

Slazem se da je komunizam utopija, jer ljudi nisu savrseni, ali i religije su utopija pa ih niko ne osudjuje. Dakle trebamo teziti komunizmu kao najpravednijem obliku drustvenog sistema.
A Besima treba da interesuje to sto je jos 1.000 Besima dobilo obrazovanje, i ne treba da se buni, iz razloga sto ga ni Besim nikad ne bi dobio da nije bilo tih 1.000 Besima koji su mu omogucili da bude Besim, a ne jedan od njih 1.000, jer dok su oni radili za njegovo skolovanje, on se skolovao.[/quote]

Besim prppra pra pra pra neko je bio neko i nesto. Besimov otac je bio neko i nesto. Besim je tako isto neko i nesto. Vidis to je logican slijed. I niko nije polagao ispite za Besima do njega samog. Niko nije do on sam ili govi roditelji placao mu zivot tokom skolovanja, knjige i sve ostale. Od knjiga Edvarda Kardelja slobodno potpalite vatru i ugrijte se u svojim betonskim kutijama koje neko naziva stanovima, izgradjenim na necijoj nesreci da je tokom evolucije imao vise srece. Problem komunizma okd nas je u tome da su ucili da prije WWII ovdje nije bilo nicega i da su sve oni stvorili. tako da se stvoi ojam da prije wwii nije bilo ljudi koji su isli na putovanja, isli na fakultet , zivjeli u lijepim kucama i imali da jedu koliko hoce. Zato su kroz skolsku lektiru plasirali djela koja su govorila o radnicim , seljacima i slicnim na jednoj strani kao olicenju dobrote, postenja, cestitosti a na drugoj strani bogatase kao olicenja zlobe pokvarenosti, nemorala. Pogledati pod pojedina djela Andrica, Ivana Cankara i onog koji je je napisao Suncana obala. Stvar je kriticna kada se vi i vasa porodica ni krivi ni duzni nadjete u ulozi negativca. Zato je komunizam gajio prezir prema gradjanskim stvarima , kao sto su Muzeji, Opera , Pozoriste, Likovna umjetnost a uzdizan je film. Pogledajte arhitekturu Centa Sarajeva iz austrougarskog vremena. Sve su razlicite , kako po fasadi tako i po unutrasnjost. Individualizam!!!!! Neprijtelj komunizma i radnicke klase. Zato su zapadno od Marindvora podigli gomilu odvratnih,jednolicnih , jednobojnih betonskih kutija i napunili ih sirotinjom. Ta sirotinja danas slusa turbofolk, oblaci jeftine trenerke od 5 maraka,ne ide u pozoriste niti cita bilo sta akamo li knjige, nosi nozeve i otima mobitele jer ih komunizam naucio da ako neko ima a ti nemas ,slobodno uzmi sebi. Zato komunizam na Alipasinom ,Dobrinji , Grbavici, C. Vili , Otoci nije gradio pozorista niti biblioteke. Pogledati pod djelima Emine Keco Isakovic zasto.
Edit

Post by Edit »

vratnik wrote:VRATITE MI SKENDERIJU, MOJA JE!!
.... jel to rece Katolicka crkva, koja je na mjestu Skenderije nekoc imala biskupiju - Vrhbosnu, popaljenu u vrijeme Eugena Savojskog...
Kad je i kako to zemljiste oduzeto iili otkupljeno, pod kojim uslovima ili zakonima - mozda to tek treba utvrditi ... smatramo li to po danasnjim mjerili ma vrijednosti postenim ili nepostenim, i ako ne, hocemo li popravljati..?
Dajte ljudi, ne moze se odabrati "po mene povoljan trenutak" i zamrznuti ga... ako hocemo ispravljati krive Drine iz proslosti, ko je taj koji ce odretiti koje drzave prethodnice sadasnjoj priznajemo a koje ne, i za koje cemo postupke tih drzava odgovarati a koje cemo ignorirati i proglasiti - logicnim i razumljivim rezultatom onog vakta... ?
olja

Post by olja »

ljudi, sve s mijenja, globalno zagrijavanje, propast nacionalnih drzava, preventivni ratovi i imperij na djelu, a vratnik jos tupi o nekakvom begovluku i smijesnoj privatnoj imovini.
pa dje si bio zadnjih 60 godina, cime se bavis, jesi li kakav fakultet zapoceo ili dedinim genima vodjen, kakav mali biznis mozda pokrenuo? ko si bolan ti uopste?

a ako mislis da ce povrat imovine, ako se ikada desi, ici glatko i jeftino, grdno se varas... ti ces morati platiti puno vise od poreza (kojeg neces biti u stanju platiti).

mislim stvarno, treba vam jebat mater i zivot vam ugroziti, o vi nekadasnja vlastelo, a danas ostarjeli studenti na maminoj penziji sto sanjate o vilama i mondenskom zivotu. e pa nece vam biti lak, ostalo je jos bombi i vojnika/gradjana sa PTSP-om. Sretan vam put u ugodni zivot!
Vertigo

Post by Vertigo »

Svakome njegovo. Postoje Z.K. izvadci u gruntovnici sudova.
To ni komunisti nisu prepravljali , pa zasto bi to neko sada radio.
Nema te rasprave koja moze osporiti snagu Z.K. izvadka tkz. grunta.
ndzlatar

Post by ndzlatar »

Opstina centar je pocela da pravi ugovore sa stanarima u nacionalizovanim stanovima za otkup? Sa kojim pravom to rade kada je zakonom utvrdjeno da proces dodjele zamjenskih stanova i prodaje nacionalizovanih trebaju da budu paralelan proces? Mnogi ministri se nalaze u tim stanovima i postoje ogromni pritisci da se stanovi prodaju a bivsi vlasnici da budu prevareni tj. da dobiju nesto ala certifikate za stanove koji su im oteti :x
Post Reply