Restitucija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

bleka

#1 Restitucija

Post by bleka »

Sta vi mislite o tome ? KAko ce se rijesiti ? Ko je u pravu bivsi vlasnici ili sadasnji korisnici ?
I

Post by I »

problem je sto ili su osteceni jedni ili drugi.... stvar se nikako ne moze rjesiti da obe strane budu zadovoljne....
bach

Post by bach »

Sve sto je oduzeto mora biti vraceno. Mojoj porodici na ime restitucije ova drzava duguje milione za oduzeto zemljiste. Ne interesuje me kako ali ja hocu svoju imovinu. Da li u obliku vracanja sto se vratiti moze ili novcano svejedno je. Sta ce biti sa ljudima koji sada koriste moju imovinu i imovinu drugih nesretnika koji su poslije 1945 ostali bez svega, to je stvar drzave. Kad su mogli da otmu moci ce i da plate!
I

Post by I »

Pa nije ti ova drzava otela ako cemo vec tako nego SFRJ....
bach

Post by bach »

I wrote:Pa nije ti ova drzava otela ako cemo vec tako nego SFRJ....
BiH je pravni nasljednik SFRJ. Snosi sva prava i obaveze bivse drzave. Ako su mogli da uzmu zlato iz sukcesije mogu i da plate obestecenje za zrtve restitucije. Kazem zrtve jer su sve zgrade , stanovi , poslovni prostori u centru Sarajeva nekome pripadali prije nego je to drzava prisvojila sebi. Potomci tih nesretnika danas cesto zive po periferiji ili po stracarama na Marin Dvoru.
bleka

Post by bleka »

Bach Ti mislis da je pravedno da se ljudi istjeraju iz stanova (gdje zive 40 godina), a da gospoda koja su otkupila stanove jos dobiju povrat svoje imovine ?
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

bleka wrote:... a da gospoda koja su otkupila stanove jos dobiju povrat svoje imovine ?
mozes li ovo malo pojasniti??
bach wrote:Mojoj porodici na ime restitucije ova drzava duguje milione...
...Sta ce biti sa ljudima koji sada koriste moju imovinu...
kao i ovo podebljano???
schnjufko

#8 NIje tesko

Post by schnjufko »

Ima par stvari koje me pravo nerviraju oko ovog. Prvo ja cekam zgradu cijelu da se vrati putem restitucije. Nije problem u tome sto je sada zgrada u vlasti opstine nego je problem u tome sto se od kako je zgrada napravljena niko nije pocesao po guzici za njeno odrzavanje iako je u katalogu zasticenih spomenika kulture. Druga stvar koja me pravo nervira je kuknjava onih koji stanuju sa stanarskim pravom u tim zgradama. Veoma mali broj tih ljudi stvarno stanuje a vei broj te stanove izdaje a bez da uloze jedan jedini fening u njeno odrzavanje i krpanje. Treca stvar ako ova drzava nije nasljednik zasto mi onda brane svako dogradjivanje i zasto mi dedaju da upotrebljavam ostatak zgrade. U ostalom ovaj se problem mogao jako davno rijesiti da se nisu pokrale pare za obnovu stambenog fonda i da se u zadnjih par godina malo vise ulagalo u izgradnju umjesto u facelifting glavne ulice. Moa zgrada je bila spcana 3 puta u toku rata i od opstine smo dobili samo folije za opravku. Isto tako osim mog stana svi ostali se izdaju u zakup za ljepe parice i niko ne stanuje u njima.
bach

Post by bach »

bleka wrote:Bach Ti mislis da je pravedno da se ljudi istjeraju iz stanova (gdje zive 40 godina), a da gospoda koja su otkupila stanove jos dobiju povrat svoje imovine ?
Ovo bas i ne razumijem. Da razjasnim situaciju. U periodu od 1945 do sredine 80-ih moja porodica je ostala bez 50 000 kvadratnih meta zemljista prve klase ( veliki dio toga nalazi se na trasi bucuceg autoputa 5c). Sto bi rekli 50 duluma zemljista u narodu. Svaki taj dulum danas na trzistu vrijedi od 30 do 50 000 maraka. Ako uzmemo neku srednju cijenu recimo 40 000 za 1000 kvadrata ( dulum) doci cemo do cifre od 2 miliona maraka. Samo nasljednicima jednog covjeka. Ne pada mi napamet da nekoga istjerujem iz stana ali razmisljali smo da ljudima ponudimo neku alternativu. Recimo da ljudi koji zive u stanovima izgradjenim na nasem eksproprisanom zemljistu placaju neku rentu ,nadoknadu za koristenje tih povrsina. Inace mi nismo nista okupili. Nikakv stan. Zivim u kuci izgradjenoj na prostoru od 300 kvadrata. Toliko je naime komunisticka vlast odredila kvotu.
bach

Post by bach »

A evo kako se to u svijetu radi :

Image
Gustav Klimt: Portret Adele Bloch-Bauer

Austrijski sud je izvijestio da nema zakonskih zapreka za povratak vrijednih umjetnina obitelji Marije Altmann što su ih njezinoj obitelji 1938. oduzeli nacisti i tadašnja austrijska vlada.

Slavni Portret Adele Bloch-Bauer Gustava Klimta jedna je od šest slika tog umjetnika koju su Ferdinandu Bloch-Baueru oteli nacisti nakon ožujka 1938. i koje država Austrija nikada nije vratila zakonitim nasljednicima.

Ferdinandova nećakinja, devedesetogodišnja Maria Altmann se od 1998. godine bori za povrat tih neprocjenjivo vrijednih slika, koje su u vlasništvu austrijske vlade. Među djelima je i portret njezine tete, Marie Altmann.

Obitelj Altmann i austrijska vlada pregovore su počeli u ožujku prošle godine, nakon odluke američkog Vrhovnog suda prema kojoj Altmann zbog ovog slučaja može tužiti austrijsku vladu.

Godine 1998. austrijska je vlada od državnih muzeja zatražila da podnesu izvještaj o tome koliko se u njihovom fundusu nalazi umjetničkih djela što su ih vlasnicima po dolasku na vlast 1938. oduzeli nacisti.

Bogatoj židovskoj obitelji Altmann tadašnja je nacistička vlast oduzela mnoga vrijedna umjetnička djela, od kojih se neka sada nalaze u austrijskoj Umjetničkoj galeriji.
pzlaya

Post by pzlaya »

pravo vlasnistva je neprikosnoveno u svim zakonima, zemljama i ne zastarjeva. Isto kao i placanje poreza. Posto ovde nista nije crno-bijelo tako ni vracanje imovine odnosno otkup nacionaliziranih stanova. Naravno da se nosioce stanarskog prava ne moze istjerati na ulicu, ali treba pomisliti kako je bilo ljudima koji su od 45-55 po raznim osnovama istjerani iz svojih kuca stanova da bi nova vlast uselila.
Nije mi jasno zasto bi se vlasnicima stanova davali zamjenski!? jednostavnije i pravednije da se ti stanovi daju nosiocima stanarskog prava. Postavlja se i pitanje poslovnih prostora u zgradama koje su nacionalizirane. Tu bi trebalo biti lakse rijesenje. Vecina tih prostora je u "vlasnistvu" opstina i oni uzimaju kiriju sebi. Neka opstina vrate te prostore pravim vlasnicima da oni uzimaju kiriju. NIko ne ide na ulicu. Kada istekne ugovor najma sa opstinom korisnici se dogovaraju o eventualnom produzetku saradnje i sl..
Malo je veci problem sa vlasnicima zemlje na kojoj su sada izgradeni objekti...
Lace

Post by Lace »

:( hm...imam kamp prikolicu na jednoj manjoj parceli van grada...kupit cu jos jednu...da imam gdje kada me istjeraju iz stana pod restitucijom...a i da me ne istjeraju...vise ga ne mogu otkupiti certifikatima...jer ne vrijede...

sta da radim?

stan je cini mi se pripadao nekoj od jevrejskih porodica...nikad ga niko nije trazio nazad niti znamo ko su vlasnici...40-ih, 50-ih su tu zivjele 3 porodice...dvije su odselile (posrecilo im se da dobiju stan)...mi smo ostali...od zavrsetka rata nismo ulagali u stan (opravke itd...jer ne znamo da li ga opravljamo sebi ili nekom drugom) :cry:

gdje li je ona stranica za montazne kuce?
schnjufko

Post by schnjufko »

Ma ajd ba ko da je to neki problem. Sve se moze jednostavno rijesiti. Normalno je da ni ja necu stanovati u 4 stana odjednom a za toliku imovinu cu naravno placati porez e sad ako nasa vlada nebude bacila oko na novi audi A^ za kantonalnog ministra suplje price onda ce od tog poreza sasvim dovoljno biti novaca da se smjeri u izgradnju novih stambenih jedinica + da se zaposli jos kojih hiljadu radnikana gradiistima. + svako normalan ce ocekivati da ni ja kao vlasnik tog kapitala necu slinit za novim audijem a6 nego cu gledati da okrenem taj kapital i napravim nesto proizvodno sto dobnosi prihod. + eto i od mene par zaposlenih i manje kokuza na birou. E sad je to kako stvari izgledaju logicno. No kada se u to sve uracuna tastina i tendencija papaka da zive sto centralnije, te cinjenca da tu ni jedan od onij ministara za ovo i ono nije dobrar koj milijonchich cine da na kraju dobijamo suplju kako se to nemoze.
bleka

Post by bleka »

Mislim ljudi kojima je oduzet stan je dobio stan od firme drugi je dobio opstinski stan (ili cak zamjenio za takav). Danas prvi fino otkupio stan i trazi povrat svoje imovine (nepadajuci mu napamet da recimo vrati svoj stan za svoju imovinu koju trazi).Dok drugi moze na ulicu ili u kolektivni smjestaj ni kriv ni duzan
pzlaya

Post by pzlaya »

taj neko je radio i odvajao citav zivot u stembene fondove da bi dobio stan od firme. znaci nije ga dobio nego platio i vjerovatno preplatio.
ali nema veze, ja odnosno moji roditelji se rado odricemo stana od 100-tinjak m2 u centru sarajeva (dobijen je zamjenom jednog privatnog i jednog "drustvenog") za nekih 30-tak stanova takoder u centru sarajeva. a da oduzetu zemlju i ne spominjem...
schnjufko

Post by schnjufko »

De ba bleka nece niko ici u kolektivni smjestaj u kolektivnom smjestaju nema cak vise ni onih koji su bili izbjeglice. S druge strane postoji vise nacina da se imovina vrati. Da su opstine lovu koju hapaju od rentanja poslovih prostora ulozili u stambeni fond davno bi se rijesilo stambeno pitanje svih tih koji su otkupili stanove. I jos jedna stvar ja jako malo znam ljudi koji cekaju povrat svoje imovine da su otkupili neke stanove od drzave, osim toga ta ista drzava je tokom 45 godina komunizma uzimala zaposlenima jedan mashala dio plate za stambeni fond dok neki kao moja stara na pr nikad nisu dosli na zelenu granu i nikad nisu dobili stan.
mostarac

Post by mostarac »

ja sam se davno izjasnio po ovom pitanju:

NIKOM NAZAD NI KVADRATNOG METRA

iako bi se i meni imalo sta vratiti, to jednostavno nema smisla, a pogotovo nema smisla jer to finansijski ova drzava ne bi mogla podnijeti.
na kraju krajeva sad vracati unucima ono sto je bilo od njihovih djedova, koji su davno umrli isto tako nema smisla, jer drzava nije LUTRIJA BOSNE I HERCEGOVINE, pa da te utrefi neko nasljedstvo za koje nisi znao, a ruku na srce vecina i nema pojma sta je njihovo, a da ne govorim o tome da je drzava u dobra doba svima i isplatila nacionalizovano zemljiste ili objekte pa ne vidim nikakvog razloga zasto bi im to vracala, jer je za to drzava platila.
schnjufko

Post by schnjufko »

Sto se tice para ove drzave naravno da je nema pokupovali su gomilu finih ljepih auticha i jako ljepih stanova ako vjerujes da u ovoj drzavi nema para onda si smjesan mozes zajedno sa svim penzionerima pod ruku kojima kazu da nemaju para i oni im blesavo povjeruju. Drua stvar postoji privatna imovina i ona trba da bude osnov cijele drzave jer donosi lovu od poreza i ulaganja u istu. Pravo da ti kazem ja sam davno skontao da mogu da napravim pare sa onim sto znam i sa svojih 10 prstiju no ako ljudi stvarno imaju takav stav zivo me interesuje za koj cu k...ac uopste ista investirati ili graditi u ovoj drzavi kad svakih par godina dodje neka budala i kaze puj pike to vise nije tvoje. Ja tako razmisljam a razmisli da li tako razmislja svabo koj bi trebao da otvori fabriku u tvom selu, da zaposli ostatak sela da ne pokrepaju od gladi i da napravi sebi nesto novaca da moze dalje investireati. Ako mu kazes da se ovdje ne pika privatno vlasnistvo onda ces se slikat i za fabriku i za sve ostalo. Ako meni kazes da mogui da se slikam za imovnu koja je "otkupljena" onda isto tako mozes da se slikas da ce bilo ko da ulozi feninga jer mozda ja i odlucim da nesto ulozim al nemam od cega a nemam bas ni neki interes jer mi niko ne garantuje da ce ono sto napravim ostati moje.
schnjufko

Post by schnjufko »

I jos jedan maleni komentar glede otkupa. ako drzava pokaze i jedan papir i uplatnicu da je uplatila jedan jednini dinar u svrhu otkupa mozda cu odustati od potrazivanja al dobro znam da drzava odnosno ni jedna institucija nema ni jedan dokument kojim moze da potrvrdi navode da je to sve placeno
danas

Post by danas »

a mozda da krenemo po redu... i da prvo vratimo imovinu koju su nam SDS-ovci po RS-u oteli u zadnjem ratu... prislini potpisi "odricanja imovine" ili prodaje u bescijenje... otimacina zemlje, suma, tvornica, elektrana, opreme, automobila, zgrada, nauruzanja i stotinu nekih drugih "sitnica"... koje su nekad pripadale BH drzavi i gradjanima a nasilno su otudjene.
pa onda da restituiramo?

just a thought... :roll:
schnjufko

Post by schnjufko »

Nravno da se vrati i to. Koje ce biti koje po redu meni je sve jedno al cinjenica da se to vraca dala bi mi nade da ce jednom biti isplativo imati neko vlasnistvo u ovoj zemlji. Danas mi to izgleda pravo klimavo, a vjreujem da jako puno ljudi koji imaju namjeru da nesto ulazu ovdje kod nas misle isto tako. Ono sto mi je najveci crnjak nije cinjenica da je sve zivo pohapano nego cinjenica da se ta lova nigdje ne ulaze. Ja neznam ni jednog ko je nahapao love a da je napravio neku firmu i zaposlio bar 10 ljudi.
bach

Post by bach »

Pricao mi je stari da su jednog lijepog suncanog dana na vrata pokucali gospoda drugovi, lijepo izvadili nekakav papir i rekli dedi :

" Ajd stari potpisi"

Dedo nije znao sta je potpisao niti mu je to dozvoljeno. A potpisao je da se odrice imovine u korist socijalistickog naroda, SFRJ., SR BiH , Grada Sarajeva ... I da zato prihvata nadoknadu koja u danasnjoj valuti iznosi nekih 3000 maraka! Za imovinu koj danas vrijedi 2 miliona !

I sta se desilo? Za par dana dosla je milicija i radnici koji su ogradili prostor. nakon sto su se ljudi poceli buniti proradio je pedrek po ledjima i prijetnja zatvorom. Tako se gradio socijalizam. Pedrekom i otimacinom.
Edit

Post by Edit »

Naravno da oni kojima je bila odezeta ili u bescijenje otkupljena imovina, imaju pravo da za tim zale. I mojoj porodici je oduzet velik komad sadasnje gradske teritorije, a isplata je bila simbolicna i u naturi...

Ali smijesno je generalizirati i tvrditi da su sadasnji nosioci stanarskih prava svi dosli do tih stanova otimacinom i istjerivanjem nekoga na ulicu... Bilo je takvih slucajeva, ali i puno vise drugih - kada je "visak stambenog prostora" oduzet, i satnovi dodijeljivani po tada vazecim zakonima. U ono vrijeme svi su imali pravi na stan, svi su zivjeli negdje... niko nije ostao beskucnik zbog oduzete imovine. Otsalo je mnogo toga u provatnom vlasnistvu, ali u ogranicenjima koja su tada postojala.
Ako je ova drzava pravni nasljednik one, onda je i njezinih zakona.. i ako je neko duzan da ispravlja nepravdu to je - drzava... to ne treba rjesavati ni preko ledja stanara ni potencijalnih nasljednika bivsih vlasnika, nego samo - iz budjeta drzave, kooja ima pare za sto-sta drugo...

Besmislen je prijedlog da stanari idu u zamjenske stanove. Sadasnji stanovi su njihov dom. Kod (opet kazem - potencijalnih) nasljednika rijec je samo o imovini, tako da bi adekvatnija bila nadokanda, a ne predmet nasljedstva sam.

Nacionalizirani stanovi dodijeljivani su i onima, cije se privatno vlasnistvo rusilo u interesu razvoja grada... u njima su i oni, koji su tu bili i prije SFRJ... ali pongdje i oni, koji su se u zadnjem ratu uselili, jer je stan bio prazan... i preko svojih veza izganjali rjesenja.
Isto tako, neki od najvecih "bukaca" u zahtijevima za povrat, uopce nisu nasljednici imovine, ili nema dokaza o otkupnini koju su primili u svoje vrijeme. (po nekad vazecim zakonima...)

Nepostivanje zakona po kojima se nekad ravnalo, relativizira svaki moguci, trenutni i buduci zakon, jer onda niko ne zna hoce li recimo sutra biti stavljen na reviziju i dosadasnji otkup...

Najlogicnije bi bilo da drzava, ako se odlucila za restituciju, obesteti bivse vlasnike na ovaj ili onaj nacin, a da nosioci stanarskihi prava otkupe stanove u kojima zive 40-80 godina, kao i svi ostali, u ciji su stambeni fond u medjuvremenu uplacivali - po tada vazecim zakonima...

Zakon bi mogao predvidjeti preispitivanje okolnosti kako one, u kojima je stan dodijeljen na koristenje, tako i one u kojima je nekom imovina oduzeta, po cemu bi se procijenilo da li je potrebna i kakva nadoknada.
I ne bi vise bilo pojedinacnih pricia koje generaliziraju stvari...
bach

Post by bach »

Pravna drzava :

Image
vratnik

Post by vratnik »

Ja mislim da to nije toliko neizvodljivo. Zna se ko su bili vlasnici koje zemlje, tako da gore navedeno da je "to tesko/nemoguce" utvrditi ne stoji. Mislim, neko ko je do 39 bio u katastrima kao vlasnik pola Sarajeva, to sigurno '45 nije prodao, vec mu je oteto. (i kupovina za bagatelne sume je otimacina). A sad, to sto je sad tu izgradjeno nesto, ako je privatni stan / kuca, onda fino placati vlasnicima* stanarinu, ili kupiti, ili se zaduziti kod drzave da to isto kupi. A ako je izgradjeno nesto od opceg znacaja (sta ja znam, tramvajska stanica, posta, radno mjesto), onda da fino ti placaju. (drzava, firma, neko).
Inace smo, ako sto snjofko primjeti, drzava u koju niko nece nikad normalno ulagati. Pa ne mozes ulagati negdje gdje se svakih par godina nekome nesto otme. I ne interesuje me da li ce radi toga propasti drzava. Nek' propadne. Privatna imovina je svetinja. Sve drugo je priznavanje prava jaceg, pa znaci i da protjerani iz entiteta x moraju halaliti svoju imovinu. E pa nece moci.
A da ne bi sad neko pomislio da ja svoja prava ganjam: ja nemam nista, tako da mi nece ni u dzep, a ni iz dzepa.
Post Reply