Hakiz wrote: ↑29/08/2020 10:52
Kikibombona wrote: ↑29/08/2020 00:17
A_A_AKCIJA wrote: ↑28/08/2020 23:51Uzeo si mi fol, ali fakat, ovo je genijalan manevar.
Dakle, provališ se na temi ekonomije, jer o tome ništa ne znaš, a puno pričaš.
Onda se prebaciš na vjerske teme, istoriju, bilo šta, o čemu apsolutno nemaš pojma, da se još više provališ, toliko da totalno zasjeniš prethodnu bruku.
Genijalno i za respect. Ne treba sve previše ozbiljno shvatiti, nekad i dobra zajebancija dobro dođe. Kiki, respect, samo veliki majstori ovo mogu i znaju
Na ekonomiji si provalio jedino ti. Minimalna plata je ostala ista a lira krahirala, sto znaci da za liru mozes dobiti manje dolara nego je bio slucaj ranije. To je jasno djeci koja idu u specijalnu skolu.
Kupovna moć Turske je oslabila sto sam potkrijepio prilogom Al Dzazire.
Rast GDP-a Turske je ozbiljno usporen sto pokazuje da su blizu limita.
Sve nabrojano su cinjenice oko kojih nema rasprave.
Bio prošle godine u Turskoj. Lira bila u odnosu 1 KM oko 3 TL. Trenutno je oko 4,5. A KM je vezan za Euro, što znači da je lira pala i u odnos una euro.
Dakle, ako ima neka turska firma koja ima dobit 10 miliona lira i treba joj mašina koju ne prave u Turskoj a košta 1 milion Eura, prošle godine je ta turska firma morala platiti tu mašinu oko 5,8 miliona TL, a danas je mora platiti 8,7 miliona. Skoro cijela godišnja dobit bi joj danas otišla na tu mašinu dok bi prošle godine otišlo nešto više od pola godišnje dobiti.
U isto vrijeme ta firma izvozi 1 milion proizvoda koji koštaju 30 TL. Prošle godine su ti proizvodi koštali 10 KM, otprlilike 5 Eura, danas koštaju 6,6 KM ili oko 3,3 Eura.
Znači, neki Nijemac je Turčinu prodao prošle godine mašinu za 1 milion Eura i od Turčina kupio milion proizvoda za 5 Miliona Eura. Ove godine taj Nijemac prodaje tom Turčinu tu istu mašinu za 1 milion Eura, ali kupuje tih istih milion proizvoda za 3,3 miliona Eura. U odnosu na prošlu godinu danas Nijemac dobar 1,7 Miliona Eura ili Turčin na gubitku 1,7 Miliona Eura.
Kako je to jačanje turske ekonomije ja ne znam, neka mi neko objasni?
Slabljenje valute samo po sebi, ne znači ništa. Prije toga moraš znati o kakvoj se ekonomiji radi. Nije isto kod malih državica poput nas, ili Turske koja proizvodi skoro sve. Također, mi nemamo monetarnu politiku, jer imamo currency bord, a Turska ima monetarnu i fiskalnu politiku da upravlja svojom valutom.
Svojedobno je prof. Dragoljub Stojanov predlagao kontrolirano obaranje tj inflaciju KM nekih 22% godišnje, kako bi se stimulirao izvoz. Zašto? Pa zato jer je tim potezom domaći proizvod 22% konkurentniji. U KM on isto košta.
Ako si ikada prodavao nešto, znaš šta znači niža cijena 22%. Znači veću konkurentnost i mogućnost bolje prodaje, koja može rasti i više od 22% izgubljenih u cijeni.
Argument skuplje mašine stoji, ali će ti svaka normalna država, fiskalnom politikom, smanjiti ili ukinuti porez, dati povoljne kredite iz državnih banaka za razvoj, da te stimulira da proizvodiš i iskoristiš priliku jer možeš biti 22% konkurentniji.
Drugi argument protiv mogu biti krediti u stranim valutama i dugovanja stranim dobavljačima. Turci su poznati sa malim inostranim dugom, a i tu uskače država sa stimulusima za održavanje ekonomije. Novac dobija na drugoj strani povećanom domaćom proizvodnjom
U suštini, Turčin kad se probudi, sve cijene su u lirama, uključujući cijenu rada. Nisu u eurima. Hljeb je i dalje npr 1 liru, voće povrće. Njega skoro nimalo ne pogađa pad lire, osim što će mu guzleme žena praviti sa turskim sirom, a ne italijanskim, što će uzeti kredit za turskog Renault-a umjesto VW i što će ljetovanje provesti u Antaliji a ne Riminiju.
Ovo se zove supstitucija domaćim proizvodima i na kraju ima pozitivan učinak na ekonomiju, jer je odjednom veća potražnja za domaćim proizvodima, jer su strani skuplji 22%. Velike ekonomije poput Turske dobro reagiraju jer mogu supstituirati sve, jer proizvode skoro sve. Turci jedini deficit imaju na nafti i to je jedini proizvod bez substituta i koji može uzrokovati povećanje cijena u lirama. Opet, ovo je godina jeftine nafte, pa se i to poklopilo kao dobar faktor.
Ekvilibrij se ponovno uspostavlja kada turski proizvodi zauzmu tržište, a valuta ojača i porastu kamate jer je potražnja za novcem veća zbog zagrijavanja privrede
Ovo bi ti bio malo pojednostavljen model koji učiš na money and banking predmetu i nije nikakvo čudo, osim nekome ko nije ekonomske struke.