Republika Turska
- ElRe
#20551 Re: Republika Turska
Tako je, kada se PKK, HDP i njihovi simpatizeri potpuno zbrisu sa lica zemlje.
- Kikibombona
#20552 Re: Republika Turska
HDP ima preko 6 000 000 glasaca i ko zna koliko simpatizera.ElRe wrote:Tako je, kada se PKK, HDP i njihovi simpatizeri potpuno zbrisu sa lica zemlje.
Genocid je jedino rjesenje.
Mislim da svijet nije spreman prihvatiti zlo takvog obima.
- salik79
#20553 Re: Republika Turska
Eh, sada mi je lakse. Izvjestit cu vas o tom predapokalipticnom stanju, ako bude interneta.Dino34 wrote:Izdrži brate, uz tebe smosalik79 wrote:Evo, ja, s porodicom, iduce hefte idem direktno gledati to crnilo
Pošalji adresu pa da ti spremim kakvih lanč-paketa
Jer, ako je vjerovati kikiju, turci nemaju za košpe.
- salik79
#20554 Re: Republika Turska
zrakomlat wrote:U Kurdistan na more, jelsalik79 wrote:Evo, ja, s porodicom, iduce hefte idem direktno gledati to crniloDino34 wrote:Nema šta, crni scenario da crnji ne može bit.
Šta misliš kada će erdoan metnut ključ u bravu?
Btw, informacija, Njemci traze sobu vise u Beleku (ovo iz prve ruke, kraj aprila je u pitanju), ali na njihovu zalost sve je prebukirano, tako da ce biti uskraceni za zadovoljstvo gledanja crnila iz prve ruke.
Dobro si, to mi nije ni naumpalo, a jos s onolikim Kurdima svake godine trunim
- ElRe
#20555 Re: Republika Turska
https://www.sabah.com.tr/secim/31-mart- ... -sonuclari
Gotovo, AKP pobijedio u svim bitnim gradovima.
U izmiru su svakako zalutali, i za njih nema spasa na ovom svijetu.
-
Lopez1981
#20556 Re: Republika Turska
Kad su prije izbrojali?ElRe wrote:https://www.sabah.com.tr/secim/31-mart- ... -sonuclari
-
olympus76
#20557 Re: Republika Turska
Ma gluposti, tek 30% izbrojano i kako ide brojanje postotak AKP sve vise opada.
Postoji velika mogucnost da izgube Istanbul, Ankaru i jos neke vece gradove.
http://www.hurriyetdailynews.com/secim/ ... -sonuclari
EDIT: CHP-ov kandidat u Ankari presao u vodstvo nakon nesto manje od polovice izbrojanih glasova.
Cuo sam na jednom prilogu ne znam na kojoj televiziji, da je Erdogan izjavio da ce dati uhapsiti
Mansura Yavasa ako osvoji Ankaru. Bit ce zanimljivo pratiti rasplet.
Postoji velika mogucnost da izgube Istanbul, Ankaru i jos neke vece gradove.
EDIT: CHP-ov kandidat u Ankari presao u vodstvo nakon nesto manje od polovice izbrojanih glasova.
Cuo sam na jednom prilogu ne znam na kojoj televiziji, da je Erdogan izjavio da ce dati uhapsiti
-
Lopez1981
#20558 Re: Republika Turska
King proglasio pobjedu na 10% izbrojanih glasova a razlika par procenata 
- Lincoln-Burrows
#20559 Re: Republika Turska
Ako to ne napravi biti će nedosljedan, samo apsi, nema kilavo.olympus76 wrote: Cuo sam na jednom prilogu ne znam na kojoj televiziji, da je Erdogan izjavio da ce dati uhapsiti
-
olympus76
#20560 Re: Republika Turska
2% razlike u korist CHP-a u Ankari. Izgleda da je izgubioLincoln-Burrows wrote:Ako to ne napravi biti će nedosljedan, samo apsi, nema kilavo.olympus76 wrote: Cuo sam na jednom prilogu ne znam na kojoj televiziji, da je Erdogan izjavio da ce dati uhapsiti
glavni grad.
Baš ćemo vidjeti sad šta će reći i učiniti.
-
Crvene_brigade
#20561 Re: Republika Turska
Diktator Erdogan izgubio izbore u Ankari, Izmiru, blizu je poraza i u Istanbulu. Riječju, odvratni Brko polako gubi (političko) tlo pod nogama.
-
olympus76
#20562 Re: Republika Turska
Izmir očekivano gubi pošto je to utvrda kemalista no Istanbul izgleda ipak ostaje u njegovim rukama, tijesno ali ipak da...
CHP uzima jos i Antaliju i Adanu.
- tvojkomsija
#20563 Re: Republika Turska
Jel to stiglo vrijeme da se Turska okrene zapadu? Adolf wannabe u padu?
Nadam se da ce mu i jaran Bakir iduce godine oplakat..
- Lincoln-Burrows
#20564 Re: Republika Turska
To ti je isto kao da Naša stranka uzme Novo Sarajevo, zna se ko uzima Tursku,olympus76 wrote: 2% razlike u korist CHP-a u Ankari. Izgleda da je izgubio
glavni grad.
nisu oni još došli tobe.
-
Crvene_brigade
#20565 Re: Republika Turska
smanjuje se razlika erdoganove ak parti i u istanbulu. postaje šanse da diktator izgubi i taj grad.olympus76 wrote:Izmir očekivano gubi pošto je to utvrda kemalista no Istanbul izgleda ipak ostaje u njegovim rukama, tijesno ali ipak da...
-
olympus76
#20566 Re: Republika Turska
Ne bih to bas tako usporedio, ovo je ipak nesto znacajnije posto je Ankara druga najveca "nagrada" naLincoln-Burrows wrote:To ti je isto kao da Naša stranka uzme Novo Sarajevo, zna se ko uzima Tursku,olympus76 wrote: 2% razlike u korist CHP-a u Ankari. Izgleda da je izgubio
glavni grad.
nisu oni još došli tobe.
izborima, nakon Istanbula. Plus sto je CHP uzeo Adanu i Antaliju, Izmir ocekivano a u Istanbulu su skoro
egal. To nije mala stvar.
Naravno AKP ce ukupno dobiti najvise glasova, oko 40-45% na nivou Turske i uzeti ce najvise opcina no
oporba je dosta jaka, CHP je zadnji put dobio oko 25% a sada trenutno su vec na 30%.a tu je i sekularni
IYI koji imaju 5, 6%.
Erdogan ne moze biti bas zadovoljan s ovim rezultatima.
-
olympus76
#20567 Re: Republika Turska
Smanjuje se ali tesko da ce se preokrenuti. Vjerojatno ce Yildirim imati 1% vise od suparnika...Crvene_brigade wrote:smanjuje se razlika erdoganove ak parti i u istanbulu. postaje šanse da diktator izgubi i taj grad.olympus76 wrote:Izmir očekivano gubi pošto je to utvrda kemalista no Istanbul izgleda ipak ostaje u njegovim rukama, tijesno ali ipak da...
No bez obzira kako zavrsi u Istanbulu velika je stvar sto je izgubio Ankaru.
- fosna2014
#20568 Re: Republika Turska
Veoma je knap i u Istanbulu.
- ElRe
#20569 Re: Republika Turska
U parlamentu Ankare AKP je u vodstvu i to je bitnije od gradonacelnika. Novost sistema i prava demokratija.
U Tunceluju MHP ima gradonacelnika, ali za parlament imaju svega 3% i gradonacelnik im nista ne vrijedi.
U Tunceluju MHP ima gradonacelnika, ali za parlament imaju svega 3% i gradonacelnik im nista ne vrijedi.
- Krokodajl
#20570 Re: Republika Turska
Neće se Turska više nikada okrenuti zapadu, proces koji je započeo Erdogan se neće tako lako zaustaviti.tvojkomsija wrote:Jel to stiglo vrijeme da se Turska okrene zapadu? Adolf wannabe u padu?
ČHP je nacionalistička stranka, mnogi glasači ČHP-a su i gori nacionalisti od Erdoana, razlog zašto glasaju za ČHP je ekonomsko-kulturološke prirode, to se prvenstveno može vidjeti u gradovima tipa Izmir i Edirne, jer su i jedni i drugi naseljeni Europljanima (ovi iz Izmira su jelte raseljeni Turci iz Grčke a u Edirneu i jesu u Europi) i njihova logika je "šta će meni opančari iz Anadolije govoriti".
Ko nije upoznao Kemalistu ne zna šta znači patriotizam, ako bi sutra ČHP došao na vlast nemoj mislit da će oni odbaciti politiku koju vodi Erdoan, šta više, oni će to upakovati u neki moderni- pan evropski štih.
Što se ostalih stranaka tiče, evo, od Turskog MHP sad imamo na trećem mjestu panturanski IYI, koji ti je nešto tipa Jobbik u Mađarskoj.
Istanbula što se tiče, mislim da bi Ylidirim mogao izgubiti, vidim Bešiktaš, Šišli, Kadikoj, Maltepe još u velikoj mjeri nisu pobrojani, biće to u par desetina hiljada glasova razlike.
U svakom slučaju, pobjeda AKP ali izgubit će Ankaru, izgubit će i neke druge manje sredine, mislim da ČHP nije ostvario bolji rezultat u zadnjih 50 godina, vratili su i Artvin i taj kraj, dosta solidan rezultat u srednoj Anadoliji, tijesno u "mom" Bartinu, AKP i MHP borba za mjesto, da li će Džemo zadržat još jedan mandat haha, izgleda i da se bliži prva pobjeda (ikad ?) MHP-a u Europskom dijelu, mogli bi osvojit gradonačelnika u Kirklareliu.
- tvojkomsija
#20571 Re: Republika Turska
Nisam profesionalac sto se tice turske politike, ali Erdogan po defniciji uopce nije nacionalista, vec je islamista. Slusao sam neke intervjue u kojima govori da ne razlikuje ljude po nacijama, nego da su svi muslimani isti. To je fundament vjere i njegove politike. A to sto je CHP vise nacionalan od AKP, to nije lose, nek naprave Tursku jakom zemljom i neka je usmjere prema Evropi. Poznajem dosta Turaka i 95% njih je sekularno, nisu vjerski nastrojeni, nisu fanaticni, bas kao i moje drustvo. A akp-ovci su vjerujem isti kao ovi nasi zelenasi, vjecite zrtve mrskog zapada". 
- Krokodajl
#20572 Re: Republika Turska
U tome i jeste poenta "svi muslimani su isti" odnosno svi muslimani su Turci.tvojkomsija wrote:Nisam profesionalac sto se tice turske politike, ali Erdogan po defniciji uopce nije nacionalista, vec je islamista. Slusao sam neke intervjue u kojima govori da ne razlikuje ljude po nacijama, nego da su svi muslimani isti. To je fundament vjere i njegove politike. A to sto je CHP vise nacionalan od AKP, to nije lose, nek naprave Tursku jakom zemljom i neka je usmjere prema Evropi. Poznajem dosta Turaka i 95% njih je sekularno, nisu vjerski nastrojeni, nisu fanaticni, bas kao i moje drustvo. A akp-ovci su vjerujem isti kao ovi nasi zelenasi, vjecite zrtve mrskog zapada".
ČHP se vodi drugom politikom, a to je "svi su isti" odnosno svi su Turci (i nemuslimani).
što se ČHP tiče i pravljenja jakom zemljom, oni jedino što mogu uraditi je zasrat, to ti je kao kada bi Naša Stranka zahvaljujući glasovima iz Sarajeva i Tuzle osvojila vlast u zemlji, i onda dođe šta ja znam dođe Peđa na neko selo i prvi put u životu vidi kravu.
E to ti je ČHP, moderna raja, sastavljena od porodica koje su 100 generacija unazad tu u Istanbulu, ili u slučajevima ovih iz Izmira i Edirnea koji su došli iz Atine, Soluna, Ianine, Kipra i glasajući za ČHP liječe svoje komplekse.
ČHP kompletnu politiku i ideologiju baštini na tome "šta je dedo Kemal rek'o" i zato i glasa ova urbana gerila, raja sa Bešiktaša i ostali, koji su navikli da selo radi a Beograd se gradi.
ČHP će osvojiti dosta gradonačelničkih mjesta, međutim za skupštine gradova će biti druga priča, zašto ?
ČHP ima podršku IYI pan-turanske stranke sa kojom čine koaliciju, i mnogi glasači IYI glasaju za ČHP da Erdoanovi izgube, jer IYI Erdoanu zamjera zašto se previše bavi Europom, odnosno zašto ga interesuje Bosna, Albanija, Makedonija, Srbija, Bugarska, a što više pažnje ne posveti Turskim zemljama, tipa Kazahstan, Tadžikistan, Turkmenistan, Kirgizstan...
ČHP nema podršku u ruralnoj Turskoj, upravo zbog te otuđenosti, razlog zašto razvaljuju na pozicijama za gradonačelnike je upravo podrška panturanistak, odnosno otpadaka MHP-a a nek ti Kiki kaže šta je i ko je MHP.
Opet kažem, nikada se više Turska neće okrenuti ka Europi, jer pored AKP tu si 3 jake stranke (ne računam HDP jer sa njima nikad niko neće koalirati), a od te 3, 2 su gore od AKP ako se to tako može reći.
Prošla su vremena kada je Turska bila samo Istanbul, Izmir, Ankara, danas je Turska od Edirnea do Hakkaria, Erdogan je razbio taj mit, Erdogan je otvorio Tursku za sve, Erdogan je napravio "Turski san" ma šta mi mislili o njemu, on je uspio uraditi neke stvari za koje Turci nisu vjerovali da će za života doživiti, da će jedan seljak iz Zonguldaka, Rizea, Osmanije, da će moći kupiti stančić negdje u predgrađu Istanbula, imati auto, školovati djecu, živiti normalan život.
Erdogan je to omogućio svima, (zato ga i ne vole ovi, jer su im "opančari" naselili gradove koji su generacijama bili samo za elitu).
To što se poslije desilo u njegovoj glavi, i što mu je moć prisjela, to je druga stvar, ali generalno, Erdogan je pokrenuo procese koji su od Turske napravili silu, ma šta mi mislili o tome, i nikada se više Turska neće okretitati ni tamo ni vamo, već će se u dogledno vrijeme (a već jesu) mnogi počet okretati Turskoj.
---
@tvojkomsija, Džumhurijet, ali ja njih izgovaram ČeHaPe, ne znam zašto
Last edited by Krokodajl on 31/03/2019 20:49, edited 1 time in total.
- madner
#20573 Re: Republika Turska
Kakva crna sila
Grad je motor razvoja, selo kvari prosjek.
-
olympus76
#20574 Re: Republika Turska
Kroki vidi se da si upućen i pohvale za trud medjutim moram ispraviti, nije ČHP ni ĆHP, nego DŽHP ako ćemo pisati kako se čita. Jer tursko C je naše DŽ, a Ç je naše Č/Ć
Kasnije se osvrnem na druge stvari vezano za CHP i IYI kad ulovim vremena.
Kasnije se osvrnem na druge stvari vezano za CHP i IYI kad ulovim vremena.
- Krokodajl
#20575 Re: Republika Turska
Kakva sila ?madner wrote:Kakva crna sila![]()
Prvenstveno regionalna sila, koja evo bez ikakvih posljedica okupira teritorij međunarodno priznate Sirije, koja tuče vojne mete po Iraku, koja je i kao takva i sa takvim vodstvom i dalje najvažniji partner USA u tom regionu, i zemlja kojoj se mnoge okolne zemlje sve više okreću.
Što se tiče drugog, istina, grad je motor razvoja a selo kvari prosjek, samo što je taj grad bio dostupan samo za građane a selo za seljake, a taj grad je bio termin za Istanbul, Ankaru, Izmir.
Danas prođi centralnom ulicom bilo koje kasabe, a obišao sam mjesta po Turskoj gdje turističke agencije ne voze, vidio sam iste radnje, ista auta, isti standard kao i u Fatihu, Bešiktašu.
Kada odeš u jedan Bartin koji nije struje imao kako treba, a danas ima duplo više stanova u novogradnji nego što je imao izgrađenih prije 20 godina, onda znaš šta je Erdoan uradio.
Ta seljančad koja je do prije 20-30 godina čuvala koze po Zonguldaku danas po modernim autoputevima vozi bijeli Hyundai do Istanbula, a živi u provinciji, u Denizliu, Balikesiru, Kajseriu, Konji, a to su gradovi koje AKP čvrsto i dalje drži.