Republika Turska

Post Reply
Sanjarko

#20401 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:Ali frajer kako sam shvatio nije u zatvoru. Pusten na kauciju. Znaci lazna vijest, ili barem polulazna u najmanju ruku.
Robinson was given a seven-and-a-half year sentence but remains on bail.
Nadzornik

#20402 Re: Republika Turska

Post by Nadzornik »

Sultan stigao nakon cetiri godine u zvanicnu posjetu Njemackoj.

Image
Sanjarko

#20403 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

Znaci sa Njemackom bizis ez juzual.
Slucajni_TU

#20404 Re: Republika Turska

Post by Slucajni_TU »

ultrasarajevo87 wrote:
Iako lično jako volim Tursku - ipak im ne dajem dobre prognoze za budućnost.
Budućnost Turske uopšte nije svijetla... Redovno komuniciram sa više Turaka, Azera i sl. i niko ne voli Erdogana od osoba do 30 godina.

Turci su umorni od tog "hladnog rata" sa Amerikancima i Zapadom.
To i nije bas tako. I ja komuniciram sa raznim Turcima (nacionalistima, republikancima, AKP-ovcima i kurdima). Jedno oni svi imaju zajednocko a to je da su svi nacionalisti. Recimo ovi kurdi sto su samnom studirali iz sjeverno istocne turske su ogromni Turski nacionalisti. Tek tada shvatas da su Kurdi u Turskoj u 70% slucajeva totalno asimilirani kao narod. Cak neznaju ni Kurdski jezik govoriti.

Isao sam u dzamiju Tursku nekih 4 godine. Tamo sam se cesto sretao sa MHP-ovcima. Imaju karakteristicne brkove. Ti ljudi su nacionalisti jedno 100 puta veci od Erdogana. Dakle oni se zalazu za ujedinjenje sa Azerbejdzanom, Kazachstanom, Uzbekistanom i Kiprom u jednu veliku Tursku drzavu. CHP-ovci su nacionalisti na vise sekularan nacin.

Dakle kod njih su recimo 95% stanovnistva krajnje nacionalisticki raspolozeno. Samo se razlikuju u detaljima. Ako kod Bosnjaka imamo recimo 15% koji su za SDA a ostli su za DF, SDP, NS i druge ljevicarske stranke; kod Turaka je da su 95% nacionalisti od kojih je Erdogan najvise ljevicar medju nacionalistima a 5% su ljevicari.
ultrasarajevo87

#20405 Re: Republika Turska

Post by ultrasarajevo87 »

Slucajni_TU wrote:
ultrasarajevo87 wrote:
Budućnost Turske uopšte nije svijetla... Redovno komuniciram sa više Turaka, Azera i sl. i niko ne voli Erdogana od osoba do 30 godina.

To i nije bas tako. I ja komuniciram sa raznim Turcima (nacionalistima, republikancima, AKP-ovcima i kurdima). Jedno oni svi imaju zajednocko a to je da su svi nacionalisti. Recimo ovi kurdi sto su samnom studirali iz sjeverno istocne turske su ogromni Turski nacionalisti. Tek tada shvatas da su Kurdi u Turskoj u 70% slucajeva totalno asimilirani kao narod. Cak neznaju ni Kurdski jezik govoriti.

Isao sam u dzamiju Tursku nekih 4 godine. Tamo sam se cesto sretao sa MHP-ovcima. Imaju karakteristicne brkove. Ti ljudi su nacionalisti jedno 100 puta veci od Erdogana. Dakle oni se zalazu za ujedinjenje sa Azerbejdzanom, Kazachstanom, Uzbekistanom i Kiprom u jednu veliku Tursku drzavu. CHP-ovci su nacionalisti na vise sekularan nacin.

Dakle kod njih su recimo 95% stanovnistva krajnje nacionalisticki raspolozeno. Samo se razlikuju u detaljima. Ako kod Bosnjaka imamo recimo 15% koji su za SDA a ostli su za DF, SDP, NS i druge ljevicarske stranke; kod Turaka je da su 95% nacionalisti od kojih je Erdogan najvise ljevicar medju nacionalistima a 5% su ljevicari.
Uglavnom, samo da napomenem definitivno svi imaju jako prijateljske emocije prema našem narodu i Ateisti i muslimani. To me je najviše "kupilo" kod Turaka.

Rodica mi je polu Bošnjakinja, polu Nijemica. Otac (moj rođak naš). Rođena u Bavarskoj, momak i budući muž joj Kurd iz Aksaraya... Započeli mi priču o Turskoj, ja sam očekivao sad da će reći "Ma kakva Turska!!!" kad čovjek totalno suprotno reče "Kurdistan je nekad davno postojao, danas ne. Ja sam Kurd, ali ne govorim kurdski jezik. Za mene je samo jedna domovina- Turska, iako sam ponosan na svoje kurdsko porijeklo."

Ja sam se totalno pozitivno iznenadio. Od ovih 15-20 miliona turskih Kurda, ipak je većina za tursku državu.
Slucajni_TU

#20406 Re: Republika Turska

Post by Slucajni_TU »

ultrasarajevo87 wrote:
Slucajni_TU wrote:
ultrasarajevo87 wrote:

Uglavnom, samo da napomenem definitivno svi imaju jako prijateljske emocije prema našem narodu i Ateisti i muslimani. To me je najviše "kupilo" kod Turaka.

Rodica mi je polu Bošnjakinja, polu Nijemica. Otac (moj rođak naš). Rođena u Bavarskoj, momak i budući muž joj Kurd iz Aksaraya... Započeli mi priču o Turskoj, ja sam očekivao sad da će reći "Ma kakva Turska!!!" kad čovjek totalno suprotno reče "Kurdistan je nekad davno postojao, danas ne. Ja sam Kurd, ali ne govorim kurdski jezik. Za mene je samo jedna domovina- Turska, iako sam ponosan na svoje kurdsko porijeklo."

Ja sam se totalno pozitivno iznenadio. Od ovih 15-20 miliona turskih Kurda, ipak je većina za tursku državu.
Ne vecina nego iznad 70%. Dakle asimilirani su u velikoj vecini. Neznaju Kurdski jezik i osjecaju se Turcima Kurdijskog porijekla. Nesto poput recimo Katolika Sarajeva koji su ostali cijeli rat u Sarajevu. Od svih Kurda koje sam sreo ovdje na zapadu onih iz Istambula , Izmira, Ankare i Istocne Turske, svi su bili Turski nacionalisti.

Zelio sam da kazem da su Turci poprilicno homogeni po svojem nacionalizmu. Erdogana vecina Turaka smatra ljevicarom jer je previse popustiljiv prema Kurdima u Iraku i Siriji i nije dovoljno agresivan prema vani. Dakle da je na vlasti MHP to bi vec bila druga prica. Kod njih definitivno nema ljevicara kao kod Bosnjaka tipa SDP ili DF, NS. Postoje samo razne nijanse ultra desnicara i desnicara od Erdogana preko Republikanaca do MHP-a.
sadie_forever

#20407 Re: Republika Turska

Post by sadie_forever »

ultrasarajevo87 wrote:
Slucajni_TU wrote:
ultrasarajevo87 wrote:

Nacionalizam je kod turaka izuzetno jak,cak ima jedan ultranacionalisticki dio koji odbacuje islam i smatra ga arapskom ostavstvinom,oni se mole nekim turskim bogovima :D oni su prosirili imena poput Turan,Egen itd..odbacivsi imena poput Jusuf,Adnan(arapska imena).Nesto poput vikinski pokret u skandinaviji
Slucajni_TU

#20408 Re: Republika Turska

Post by Slucajni_TU »

sadie_forever wrote:

Nacionalizam je kod turaka izuzetno jak,cak ima jedan ultranacionalisticki dio koji odbacuje islam i smatra ga arapskom ostavstvinom,oni se mole nekim turskim bogovima :D oni su prosirili imena poput Turan,Egen itd..odbacivsi imena poput Jusuf,Adnan(arapska imena).Nesto poput vikinski pokret u skandinaviji
To mi je objasnjavao jedan drug Turcin. Takvi se broje u promilim. MHP je stranka koja u Turskoj dobija 15% glasova standardno. No oni su uvjereni muslimani samo sto bastine i Tursku pred Islamsku mitologiju kao sto je mitologija sivog vuka. "Sivi vukovi" se mogu smatrati polu militantnom granom MHP-a i jedino je MHP partija u 90-im se zalagala za slanje Turske vojske u BiH. Dakle Erdoganci su kombinacija Turskog nacionalizma i neo Otomanizma (oko 52% glasova dobijaju); MHP je kombinacija Islama i Turskog nacionalizma i mitologije (15% glasova) a CHP ima oko 25% glasova i to su republikanski nacionalisti.

shake69

#20409 Re: Republika Turska

Post by shake69 »

Slucajni_TU wrote:
sadie_forever wrote:

To mi je objasnjavao jedan drug Turcin. Takvi se broje u promilima. MHP je stranka koja u Turskoj dobija 15% glasova standardno. No oni su uvjereni muslimani samo sto bastine i Turski pred Islamsku mitologiju kao sto je mitologija sivog vuka. "Sivi vukovi" s mogu smatrati polu militantnom granom MHP-a i jedino je MHP partija u 90-im se zalagala za slanje Turske vojske u BiH.

E, to sam i ja cuo nekad poslije rata i iznenadilo me odakle je dolazila potpora slanju turske vojske u BiH. Ali mislim da je i stranka tadasnje premijerke Tansu Ciller takodjer stajala iza toga (ne znam kako se zvala i gdje ta stranka danas( i kazu da je ona zasluzna za puno oblika vojne pomoci koji nisu dolazili zvanicnim kanalima.
Lijepa Tansu.
Image
Slucajni_TU

#20410 Re: Republika Turska

Post by Slucajni_TU »

shake69 wrote: E, to sam i ja cuo nekad poslije rata i iznenadilo me odakle je dolazila potpora slanju turske vojske u BiH. Ali mislim da je i stranka tadasnje premijerke Tansu Ciller takodjer stajala iza toga (ne znam kako se zvala i gdje ta stranka danas( i kazu da je ona zasluzna za puno oblika vojne pomoci koji nisu dolazili zvanicnim kanalima.
Lijepa Tansu.
Image
Da MHP smatra da je balkan svakako exkluzivna Turska basta i zona uticaja. No tako nesto smatra i AKP. Stav CHP-a je nesto drugaciji bio u 90im i oni smatraju da se netreba mnogo mjesati na balkanu. Ovako je Erdogan govorio 1993.:

Slucajni_TU

#20411 Re: Republika Turska

Post by Slucajni_TU »

Image
ultrasarajevo87

#20412 Re: Republika Turska

Slucajni_TU wrote:
shake69 wrote: E, to sam i ja cuo nekad poslije rata i iznenadilo me odakle je dolazila potpora slanju turske vojske u BiH. Ali mislim da je i stranka tadasnje premijerke Tansu Ciller takodjer stajala iza toga (ne znam kako se zvala i gdje ta stranka danas( i kazu da je ona zasluzna za puno oblika vojne pomoci koji nisu dolazili zvanicnim kanalima.
Lijepa Tansu.
Image
Da MHP smatra da je balkan svakako exkluzivna Turska basta i zona uticaja. No tako nesto smatra i AKP. Stav CHP-a je nesto drugaciji bio u 90im i oni smatraju da se netreba mnogo mjesati na balkanu. Ovako je Erdogan govorio 1993.:

Da je Erdogan tada bio predsjednik druga bi se priča u Bosni pjevala. To nije čovjek koji samo priča, vidjeli smo da je u Siriji doveo u saradnji sa Putinom do nikad bolje situacije u zadnjih 8 godina.
Slucajni_TU

#20413 Re: Republika Turska

Post by Slucajni_TU »

ultrasarajevo87 wrote:
Da je Erdogan tada bio predsjednik druga bi se priča u Bosni pjevala. To nije čovjek koji samo priča, vidjeli smo da je u Siriji doveo u saradnji sa Putinom do nikad bolje situacije u zadnjih 8 godina.
Turska u 90-im godinama je bila poprilicno slabasna drzava. Imala je 7 puta manji standard nego danas. Izdvajanje za vojsku i vojnu industriju u 2016. je bilo za 100% vece od 2011. a u odnosu na 90e godine je to razlike od 400%-500%. Dakle mogucnosti Turske su se znatno povecale. Tada je bila ovisna od SAD-a za svoju odbranu protiv Ruskog faktora i morala je slusati SAD no danas oko 70% oruzanih sistema proizvodi sama tako da zbog toga ima sve agresivniju retoriku i sve vise neovisnu vanjsku politiku. Cak je sve glasnije prica da je Turska od pakistana dobila nuklearne bojeve glave te da se i zbog toga dodatno osjeca silom i koristi takvu retoriku. Dakle ima nuklearno naooruzanje ali kao i Izrael sa istim ne izlazi u javnost. Niti potvrdjuje niti negira da ih ima. Pored toga vec 7 godina radi na balistickim raketama pod plastom da je to za lanciranje satelita u orbit; no vojni strucnjaci misle da je ipak nesto drugo u pitanju.

Svaka zemlja se mora ponasati sukladno sa mogucnostima. Jedino se srbi kurce bez pokrica. No ozbiljne drzave se tek kurce kada znaju da mogu. A Turci su svakako jedan od mudrijih naroda na svijetu.
Brisbane

#20414 Re: Republika Turska

Post by Brisbane »

Turci su isto kao i Srbi samo na vecoj skali (vidi se ko je kome bio ucitelj). Zive od mitologije i kompleksa vise vrijednosti, a ogrezli u zlocinu do vrata. :zzzz: .
Slucajni_TU

#20415 Re: Republika Turska

Post by Slucajni_TU »

Brisbane wrote:Turci su isto kao i Srbi samo na vecoj skali (vidi se ko je kome bio ucitelj). Zive od mitologije i kompleksa vise vrijednosti, a ogrezli u zlocinu do vrata. :zzzz: .
Nema niti jedne velike nacije (70+ miliona stanovnika) koja nije ogrizla u zlocinu. Spanjolci, Britanci, Njemci, Amerikanci, Rusi, Turci, Francuzi, Japanci. I sve te nacije imaju kompleks vise vriejdnosti jer smatraju da su odredile tokove svijetske historije u manjoj ili vecoj formi.

Turci su odredili geo politicku situaicju na balkanu danas svakako.
ultrasarajevo87

#20416 Re: Republika Turska

Slucajni_TU wrote:
Brisbane wrote:Turci su isto kao i Srbi samo na vecoj skali (vidi se ko je kome bio ucitelj). Zive od mitologije i kompleksa vise vrijednosti, a ogrezli u zlocinu do vrata. :zzzz: .
Nema niti jedne velike nacije (70+ miliona stanovnika) koja nije ogrizla u zlocinu. Spanjolci, Britanci, Njemci, Amerikanci, Rusi, Turci, Francuzi, Japanci. I sve te nacije imaju kompleks vise vriejdnosti jer smatraju da su odredile tokove svijetske historije u manjoj ili vecoj formi.

Turci su odredili geo politicku situaicju na balkanu danas svakako.
To je realnost i istina.

Činjenica je da su Turci učinili mnogo zločina nad Jermenima i pontskim Grcima.

Koliko god mi imali prijateljske odnose sa njima činjenica je da ne smijemo podržavati zločine i trebamo jasno stati protiv bilo kakvog prolijevanja krvi.

Gdje god su se našli Turci su svašta učinili i pozitivno i negativno.
Slucajni_TU

#20417 Re: Republika Turska

Post by Slucajni_TU »

ultrasarajevo87 wrote:
To je realnost i istina.

Činjenica je da su Turci učinili mnogo zločina nad Jermenima i pontskim Grcima.

Koliko god mi imali prijateljske odnose sa njima činjenica je da ne smijemo podržavati zločine i trebamo jasno stati protiv bilo kakvog prolijevanja krvi.

Gdje god su se našli Turci su svašta učinili i pozitivno i negativno.
Pa ko podrzava zlocine? Ja nikada nisam sreo nekog Bosnjaka koji je velicao neke zlocine. Sa druge strane jesam sreo Srbe koji velicaju recimo Srebrenicu ili Hrvate koje velicaju Jasenovac i pjevaju pjesme o Jasenovcu Thompsonove. Dakle Bosnjaci nemaju taj problem.
Slucajni_TU

#20418 Re: Republika Turska

Post by Slucajni_TU »

Zavrsavaju Turci najveci aerodrom na svijetu

Za svega par godina su ga izgradili.
uglavnomja

#20419 Re: Republika Turska

Post by uglavnomja »

nestao neki saudijski novinar, kriticar rezima.
zivi u usa, vjeren sa turkinjom, dosao u saudijski konzulat u istambulu da sredi papire ... i nestao
sumnja se da je ucestvovalo do 15 ljudi, da su ga omamili, ubili, izrezali i u komadima iznijeli iz konzulata :roll:
славянин

#20420 Re: Republika Turska

Post by славянин »

Slucajni_TU wrote:Zavrsavaju Turci najveci aerodrom na svijetu

Vec se pravi veci u Emiratima :D
@mba

#20421 Re: Republika Turska

Post by @mba »

:twisted:
славянин wrote:
Slucajni_TU wrote:Zavrsavaju Turci najveci aerodrom na svijetu

Vec se pravi veci u Emiratima :D
VAE i ostale monarhije klasicni beduini, neznaju oni to napraviti to drugi prave oni su klasicni konzumenti!
ElRe

#20422 Re: Republika Turska

Post by ElRe »

uglavnomja wrote:nestao neki saudijski novinar, kriticar rezima.
zivi u usa, vjeren sa turkinjom, dosao u saudijski konzulat u istambulu da sredi papire ... i nestao
sumnja se da je ucestvovalo do 15 ljudi, da su ga omamili, ubili, izrezali i u komadima iznijeli iz konzulata :roll:
Pošto je KSA miljenik SAD-a i uopste zapada to će nakon par dana tihog medijskog pisanja biti zaboravljeno.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#20423 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

Ankara je oslobodila američkog pastora Brunsona.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#20424 Re: Republika Turska

Post by japin_mutapi »

očekivano
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#20425 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

japin_mutapi wrote:očekivano
Pa da. Da li će zauzvrat šta dobiti, ne zna se, ali je - ako sam dobro zapazio - usljedila stabilizacija na monetarnom tržištu. Lira je sada ispod 6 i vrti oko 5.8/5.9 za USD.
Post Reply