Republika Srpska markira svoju granicu
-
neretvanac
#1 Republika Srpska markira svoju granicu
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) i druge organizacije EU u BiH primili su dopise vlasti Republike Srpske u kojima objašnjavaju zašto su, prema njihovom mišljenju, potrebni precizan opis i demarkacija međuentitetske linije razgraničenja, a na šta bi trebalo da uslijedi i odgovor do sredine decembra. Do tada je OHR jasan: Aneks 2 Dejtonskog mirovnog sporazuma mora se poštovati i nikakve jednostrane mjere, bilo koje strane, ne bi se trebale poduzimati, jer jednostrane odluke i rješenja, praktično, ne postoje.
image
Ovako je OHR odgovorio "Dnevnom avazu" na pitanje o izvjesnosti najava o postavljanju granica između dva entiteta. Naime, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove RS Tihomir Gligorić ponovo je ustvrdio da će njihovi organi "markirati teren i postaviti među" ne obazirući se na propise.
No, OHR podsjeća da je pitanje demarkacije međuentitetske linije razgraničenja regulirano Aneksom 2 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Istim Aneksom opisuje se postupak označavanja linije, kao i pripreme dokumenata koji sadrže precizan opis međuentitetske linije razgraničenja, s kojim su saglasne strane potpisnice Aneksa 2.
Baš kao što je decidno precizirano Dejtonom, u Aneksu 2, kao i u ostalim oblastima izmjena unutrašnjeg uređenja države, "niti jedna strana ne može sama djelovati, bez konsultacija i pune saglasnosti druge strane, a zatim i uloge komandnih vojnih implementacijskih snaga, koje su vrlo jasno definirane mirovnim dokumentom", najprije NATO-a, a danas EUFOR-a.
No, u Vladi RS rečeno nam je da su komisije koje bi radile na utvrđivanju entitetske linije po topografskim kartama, doslovno i formirane.
Zastrašujuće je mišljenje vlasti u RS, posebno pravnih stručnjaka, da se ideja markiranja međuentitetskih linija provede bez obzira na odluku OHR-a, čime se dovode u pitanje i postojanje i ovlasti većeg entiteta, baš kao i specijalnog predstavnika EU?!
I, najzad, kako to planiraju učiniti? Niko nema jasan i konkretan odgovor.
- Republika Srpska će samostalno završiti posao opisa i markiranja međuentitetske linije razgraničenja ukoliko Vijeće za provedbu mira i visoki predstavnik u BiH u dogledno vrijeme ne odgovore na njen zahtjev za saradnju u tom poslu - objasnio je Gligorić.
"Avazu" je iz Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove prenesen stav da je obaveza međunarodne zajednice da pruži pomoć u utvrđivanju međuentitetske linije razgraničenja predviđena Aneksom 2 Dejtonskog sporazuma. Do tada RS samostalno radi na provođenju svoje ideje.
Plan podrazumijeva, kako nam kažu u Vladi RS, uvodni i tekstualni dio s pripadajućim kartama, a na osnovu karata ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država i prostora BiH koji je korišten pri formiranju Dejtona.
Inače, međuentitetska linija razgraničenja duga je 1.150 kilometara i zahvata 42 općine RS, a cijepa tačno 279 katastarskih općina, prolazi i kroz 520 kilometara privatnih posjeda.
- RS ima za skoro jedan posto manje teritorije nego što je predviđeno linijom razgraničenja koja jeste utvrđena, ali nikada nije markirana, osim 60 kilometara kod Doboja. Nemarkiranje entitetske linije može donijeti višestruke probleme u vođenju zemljišnih knjiga i prilikom popisa stanovništva - smatra predsjednik RS Milorad Dodik, koji je kao premijer i inicirao pokretanje ovog pitanja.
Uprava za geodetske i imovinskopravne poslove RS ima podatke o 14.000 građana BiH koji, kako tvrde, čekaju da se riješe imovinskopravni odnosi upravo zbog toga što linija međuentitetskog razgraničenja nije markirana?!
_____________________________________________________________________________________
Korak po korak, mic po mic...
Samo me zanima sta na sve ovo imaju reci patriotske BH stranke, koje sve od reda sute i prave se mutave?
Hocel glavni odgovor biti "Od toga nema nista, mirno spavajte" kao sto nam rekose 92. da mirno spavamo pa upadose bradonje a narod i dalje mirno spava, ne sluteci sta im slijedi.
"Ne treba stvarati tenzije"-ne treba, al jos gore sutiti... Bosna, sto se njih tice, moze saptom pasti !
image
Ovako je OHR odgovorio "Dnevnom avazu" na pitanje o izvjesnosti najava o postavljanju granica između dva entiteta. Naime, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove RS Tihomir Gligorić ponovo je ustvrdio da će njihovi organi "markirati teren i postaviti među" ne obazirući se na propise.
No, OHR podsjeća da je pitanje demarkacije međuentitetske linije razgraničenja regulirano Aneksom 2 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Istim Aneksom opisuje se postupak označavanja linije, kao i pripreme dokumenata koji sadrže precizan opis međuentitetske linije razgraničenja, s kojim su saglasne strane potpisnice Aneksa 2.
Baš kao što je decidno precizirano Dejtonom, u Aneksu 2, kao i u ostalim oblastima izmjena unutrašnjeg uređenja države, "niti jedna strana ne može sama djelovati, bez konsultacija i pune saglasnosti druge strane, a zatim i uloge komandnih vojnih implementacijskih snaga, koje su vrlo jasno definirane mirovnim dokumentom", najprije NATO-a, a danas EUFOR-a.
No, u Vladi RS rečeno nam je da su komisije koje bi radile na utvrđivanju entitetske linije po topografskim kartama, doslovno i formirane.
Zastrašujuće je mišljenje vlasti u RS, posebno pravnih stručnjaka, da se ideja markiranja međuentitetskih linija provede bez obzira na odluku OHR-a, čime se dovode u pitanje i postojanje i ovlasti većeg entiteta, baš kao i specijalnog predstavnika EU?!
I, najzad, kako to planiraju učiniti? Niko nema jasan i konkretan odgovor.
- Republika Srpska će samostalno završiti posao opisa i markiranja međuentitetske linije razgraničenja ukoliko Vijeće za provedbu mira i visoki predstavnik u BiH u dogledno vrijeme ne odgovore na njen zahtjev za saradnju u tom poslu - objasnio je Gligorić.
"Avazu" je iz Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove prenesen stav da je obaveza međunarodne zajednice da pruži pomoć u utvrđivanju međuentitetske linije razgraničenja predviđena Aneksom 2 Dejtonskog sporazuma. Do tada RS samostalno radi na provođenju svoje ideje.
Plan podrazumijeva, kako nam kažu u Vladi RS, uvodni i tekstualni dio s pripadajućim kartama, a na osnovu karata ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država i prostora BiH koji je korišten pri formiranju Dejtona.
Inače, međuentitetska linija razgraničenja duga je 1.150 kilometara i zahvata 42 općine RS, a cijepa tačno 279 katastarskih općina, prolazi i kroz 520 kilometara privatnih posjeda.
- RS ima za skoro jedan posto manje teritorije nego što je predviđeno linijom razgraničenja koja jeste utvrđena, ali nikada nije markirana, osim 60 kilometara kod Doboja. Nemarkiranje entitetske linije može donijeti višestruke probleme u vođenju zemljišnih knjiga i prilikom popisa stanovništva - smatra predsjednik RS Milorad Dodik, koji je kao premijer i inicirao pokretanje ovog pitanja.
Uprava za geodetske i imovinskopravne poslove RS ima podatke o 14.000 građana BiH koji, kako tvrde, čekaju da se riješe imovinskopravni odnosi upravo zbog toga što linija međuentitetskog razgraničenja nije markirana?!
_____________________________________________________________________________________
Korak po korak, mic po mic...
Samo me zanima sta na sve ovo imaju reci patriotske BH stranke, koje sve od reda sute i prave se mutave?
Hocel glavni odgovor biti "Od toga nema nista, mirno spavajte" kao sto nam rekose 92. da mirno spavamo pa upadose bradonje a narod i dalje mirno spava, ne sluteci sta im slijedi.
"Ne treba stvarati tenzije"-ne treba, al jos gore sutiti... Bosna, sto se njih tice, moze saptom pasti !
-
luckypot
#2 Re: Republika Srpska markira svoju granicu
šuplja provokacija - gluplja priča nego referendum...
-
neretvanac
#3 Re: Republika Srpska markira svoju granicu
To je nas glavni stav, nazalost... A mic po mic...luckypot wrote:šuplja provokacija - gluplja priča nego referendum...
Ja je sigurno necu vidjeti, Sarajlije ce nam prve javljati kad se budu vejali po brdima samo par stotina metara iznad Vijecnice zapisavajuci granice... Jezik za zube i sutit, najpametnije pognute glave !
- alcho
#4 Re: Republika Srpska markira svoju granicu
Nis hajmo onda ratovati, to bi nam bilo najbolje...
-
luckypot
#5 Re: Republika Srpska markira svoju granicu
daj molim te pročitaj dejton i upoznaj se s procesom...a ja sam prvi vrlo raspoložen da upoznam tog koji će imati petlje da mi u mom komšiluku na dobrinji postavi neku rampu, a u korištenju moje samopomoći neće mi trebati OHR
inače kao što znaš srbi su odlični u bježanju uzbrdo, mada slabiji u toj disciplini nego u bježanju ravnicom s natovarenim traktorom, u čemu su neprevazidjeni svjetski šampioni
-
luckypot
#6 Re: Republika Srpska markira svoju granicu
s kim ćeš bolan ratovati, sve babe i djedovi...alcho wrote:Nis hajmo onda ratovati, to bi nam bilo najbolje...
-
5 0 5
#7 Re: Republika Srpska markira svoju granicu
luckypot wrote:šuplja provokacija - gluplja priča nego referendum...
Nije provokacija. Ovo je smišljeno da se Srbi nečim zabave dok' se smrzavaju i dok' im krče crijeva.
-
luckypot
#8 Re: Republika Srpska markira svoju granicu
otprilike, drugim riječima...odnosno markira se granice dok se aerodrom ne završi, polijetanje slijedi nakon toga505sCrtom wrote:luckypot wrote:šuplja provokacija - gluplja priča nego referendum...
Nije provokacija. Ovo je smišljeno da se Srbi nečim zabave dok' se smrzavaju i dok' im krče crijeva.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#9 Re: Republika Srpska markira svoju granicu
mogu mi markirati da ne kažem šta
-
Desert Wind
#10 Re: Republika Srpska markira svoju granicu
sve je to bosna i hercegovina - samo im se cini da je to njihova kvazi republika...
-
drenmajster
#11 Re: Republika Srpska markira svoju granicu
PRIPREMA JE MAJKA DOBIJENE BITKE-odmastiti i ocistiti ono sto je zakopano-a onda cemo vidjeti-nema vise JNA da vas brani-uci cemo kao Nijemci u Poljsku 194o godine,a onda traktori opet sve sto ste napravili ostade u BiH(naravno i Srbima koji ostanu).luckypot wrote:daj molim te pročitaj dejton i upoznaj se s procesom...a ja sam prvi vrlo raspoložen da upoznam tog koji će imati petlje da mi u mom komšiluku na dobrinji postavi neku rampu, a u korištenju moje samopomoći neće mi trebati OHRinače kao što znaš srbi su odlični u bježanju uzbrdo, mada slabiji u toj disciplini nego u bježanju ravnicom s natovarenim traktorom, u čemu su neprevazidjeni svjetski šampioni
-
luckypot
#12 Re: Republika Srpska markira svoju granicu
ne brinemo se - samo volimo poručiti srpskoj politici koliko su jadniIbro 70 wrote:Ne znam sto bi se mi trebali brinuti,radi se o medjuentitetskom razgranicenju,administrativnom razgranicenju,i to je sve,kakve rampe i granice..
A u vezi rata?E jos bi nam samo to trebalo.
-
luckypot
#13 Re: Republika Srpska markira svoju granicu
pa što da i mi ne pomognemo tom mazanju očiju... 
-
Desert Wind
#14 Re: Republika Srpska markira svoju granicu
ja bi im jos otisao da pomognem da stave te markere onako iz zaebancije 
-
luckypot
#15 Re: Republika Srpska markira svoju granicu
doćemo s pivama da se zezamo dok budu mješali kreč i malterDesert Wind wrote:ja bi im jos otisao da pomognem da stave te markere onako iz zaebancije
- Alfons Kauders
#16 Re: Republika Srpska markira svoju granicu
nek bezze trose pare kad su pametni...
da hoce uradit i popis stanovnistva usput, da i tu ulupaju dvadesetak miliona...
da hoce uradit i popis stanovnistva usput, da i tu ulupaju dvadesetak miliona...
-
drenmajster
#17 Re: Republika Srpska markira svoju granicu
A jel' mislite da to oni rade iz zajebancije kao 1992 godine-cetnicki tenkovi su na Romaniji prvi put u istoriji-sve za sto su se borili vijekovima(pripajanje BiH i istrebljenje Hrvata i Muslimana je na dohvat ruke)-pa ko bi odolio tom izazovu-Mile traktorista je ociti primjer- a i mi imamo ocitovanje svako dan sta u stvari hoce-SAMO NEMA NIKOGA DA NAM KAZE ZA RAT JE POTREBNO DVOJE.CETO JE PRESAO PREKO DRINE-znaci brate povratak znaci brate Valjevo Kraljevo
Donja Sabanta-znaci ceracemo se opet sto rece vas Matija Beckovic-ali i mi svijetlo oruzje za bitke imamo sada
Donja Sabanta-znaci ceracemo se opet sto rece vas Matija Beckovic-ali i mi svijetlo oruzje za bitke imamo sada
-
Bušman
#18 Re: Republika Srpska markira svoju granicu
Sta bezveze dizete toliku halabuku oko nebitne stvari. Natpis "Welcome to Republika Srpska" na Dobrinji stoji vec godinama.
-
5 0 5
#19 Re: Republika Srpska markira svoju granicu
luckypot wrote:...a ja sam prvi vrlo raspoložen da upoznam tog koji će imati petlje da mi u mom komšiluku na dobrinji postavi neku rampu...
Natpis "Welcome to Republika Srpska" na Dobrinji stoji vec godinama.
Da Te vidim sad. Ili ćeš reći da taj natpis nije u "tvojoj" Dobrinji!
-
kv99
#20 Re: Republika Srpska markira svoju granicu
Treba li im dobrovoljaca za markiranje ? Znam da krkan ima sve manje para pa ja se dobrovoljno javljam, radicu volonterski da pomognem u oznacivanju granica i ako treba odma cu da krenem da oznacim oko Distrikta Brcko. Prvo sa zapadne strane -prema Banja Luci pa onda istok- prema Bijeljini. Ima izmedzu tih granica dosta da se hoda pa ima li iko da mi ponudi besplatan prevoz jer je ipak volonterski posao a ne bi da uzimam Dodi marku iz dzepa , treba mu kada djeci bude kupovao bombone. Svojoj nece kupovati slatkise , njima daje kes lovu ali za ostalu sve daje u naturi , pogotovo kosarkaskim omladincima, Dodo bas voli decu i omladinu 
-
luckypot
#21 Re: Republika Srpska markira svoju granicu
zato to i radimo - da još više budu protiv države, jer to nije njihova država - njihova država je srbija...uostalom što bi mi morali fola čuvati "cjelovitost" - to je već sačuvano u dejtonu, i kad bi (kad bi imali mudaIbro 70 wrote:Meni je glupo bilo kakvo nase talasanje.
Jeli BiH dvoentitetska drzava-jest.
Hoce li takva ostat-hoce.
Trebaju li se znati administracijske granice-treba.
Zelimo li mi sacuvat cjelu Bosnu i Hercegovinu-zelimo.
Pa kako cemo je sacuvat ako stalno nesto kukamo,prijetimo i ponasamo se iracionalno.Time ih jos vise motivisemo da zbijaju redove i misle samo kako rasturiti sopstvenu drzavu.
Last edited by luckypot on 14/12/2010 12:35, edited 1 time in total.
-
luckypot
#22 Re: Republika Srpska markira svoju granicu
a oni će kao odgovor učiniti šta? otcjepiti seIbro 70 wrote:luckypot wrote:zato to i radimo - da još više budu protiv države, jer to nije njihova država - njihova država je srbijaIbro 70 wrote:Meni je glupo bilo kakvo nase talasanje.
Pa kako cemo je sacuvat ako stalno nesto kukamo,prijetimo i ponasamo se iracionalno.Time ih jos vise motivisemo da zbijaju redove i misle samo kako rasturiti sopstvenu drzavu.
Nijesam siguran da nam je to promisljeno i da ce nam to izaci na dobro.
sve su učinili, ali džaba, bijeda je to politički nesposobna i puna kukavičluka, nisu ni istrebljenje bošnjaka znali organizirati kako treba s onolikom vojskom, a kamoli šta drugo...
Last edited by luckypot on 14/12/2010 12:38, edited 1 time in total.
- Hemel
#23 Re: Republika Srpska markira svoju granicu
pozurio dodo da markira liniju da mu cova ne bi trazio koji hektar.
gubljenje vremena i bacanje para. gdje su medjnici izmedju bosne i hercegovine? prvo moramo to pa tek onda ove lokalne linije.
gubljenje vremena i bacanje para. gdje su medjnici izmedju bosne i hercegovine? prvo moramo to pa tek onda ove lokalne linije.
-
Hodidid
#24 Re: Republika Srpska markira svoju granicu
Nijesam ni ja siguran da si ti Ibro.Ibro 70 wrote:luckypot wrote:zato to i radimo - da još više budu protiv države, jer to nije njihova država - njihova država je srbijaIbro 70 wrote:Meni je glupo bilo kakvo nase talasanje.
Nijesam siguran da nam je to promisljeno i da ce nam to izaci na dobro.
- BSn
#25 Re: Republika Srpska markira svoju granicu
Sve je to samo prirodan slijed stvari... Jest da je malo otegnut, al' drugacije ne bi ni moglo, ne bi se nikad narod smirio i sa realnoscu pomirio.