Republika Srpska egzistira na račun BiH

statixx

#376 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by statixx »

Prpa.ba wrote:Ma samo nek' su nase drzavne nadleznosti za cascavanje manjeentitetlija zive i zdrave. :bih: :bih:
Sve je to neko mora potpisati, pa sada neka ga gone. Koliki idiot moras biti da srodne institucije drzis na dva razlicita nivoa u podijeljenoj drzavi.
Prpa.ba

#377 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by Prpa.ba »

S obzirom na nastavak kontroliranog demoliranja manjeentitetskog bankarskog sistema, federalne stedise mogu slobodno smatrati da AOD ne postoji iako federalna stednja iznosi preko 7.5, a manjeentitetska oko 2.8 milijardi KM. :mrgreen: :mrgreen: Ne daj boze novog naleta recesije, bice 90e iznova. :mrgreen: :mrgreen:

EDIT: zaboravio sam obavezni patriotski, drzavno-nadleznosni smjehuljak: :bih: :bih:
statixx

#378 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by statixx »

To su samo depoziti gradjana, a sa depozitima pravnih lica izadje oko 13 milijardi. :D

EDIT: Pune ruke posla za Baju. :D
oakville

#379 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by oakville »

Prpa.ba wrote:S obzirom na nastavak kontroliranog demoliranja manjeentitetskog bankarskog sistema, federalne stedise mogu slobodno smatrati da AOD ne postoji iako federalna stednja iznosi preko 7.5, a manjeentitetska oko 2.8 milijardi KM. :mrgreen: :mrgreen: Ne daj boze novog naleta recesije, bice 90e iznova. :mrgreen: :mrgreen:

EDIT: zaboravio sam obavezni patriotski, drzavno-nadleznosni smjehuljak: :bih: :bih:
Vrijeme je da se štediše i oni koji drže novac u bankama FBiH zabrinu za sigurnost svog novca. Trenutno jedina pozitivna tačka je što je najveći dio ozbiljnih banaka u FBiH uglavnom u stranom vlasništvu, a oni koji stoje iza njih ne vole kad se njihov profit ugrožava (vidi pod: Sanader :D ), pogotovo kad ga ugrožavaju seoske varalice s Balkana :D .
No pošto su u FBiH prisutne i sistemske slabosti (čitaj "bošnjačke" stranke na vlasti) može se komotno očekivati i još pokoji lom financijskog sistema u kojem će predstavnici "bošnjačkih i probosanskih stranaka" da hajruju nešto sitno, nakon čega će, po instaliranju neke nove "agencije za ovo i ono u bankarskom sektoru" čiji će rad kontrolirati kadrovi iz RS-a plaćeni novcem FBiH, da proglase još jednu pobjedu "na euroatlantskom putu" i nastavak procesa "jačanja državnih institucija."
JThomas

#380 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by JThomas »

ma nemaju se za šta zabrinuti, sam si rekao zašto. banke jednog lica (kriminalnog sa zaleđinom u vladajućoj oligarhiji) su ovdje počele i završila sa SAB i BH bankom. a strani lanci to sebi ne mogu dopustiti. nije ni u RS propala sber ili unicredit banka.
oakville

#381 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by oakville »

JThomas wrote:pustiti da se rs osamostali. za pet godina obratna situacija, oni mole da se vrate a mi ne damo, i raspisujemo referendum gdje "ne" ubjedljivo pobjeđuje... :mrgreen:
A od koga bi RS, nakon tog fiktivnog osamostaljenja, uzimao novca šakom i kapom? Po osamostaljenju bi trebalo i raditi i stvarati nešto, a zbog čega se zamarati kad ovako koliko god novca ukradu tu je FBiH da upita "treba li još da dodam :D ".

Ovo podsjeća na priču o snahi (RS) i svekrvi (FBiH) koje su živjele na dva sprata iste kuće koju je izgradila svekrva : svaki dan je svekrva silazila na niži sprat i snahi donosila po dukat, dok joj snaha nije rekla "ne moraš silaziti, ovaj sprat je samo moj - samo pošalji dukat po djetetu."
JThomas

#382 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by JThomas »

pa valjda je poenta posta da bi zato molili da se vrate, a mi ne bi dali... :mrgreen:
oakville

#383 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by oakville »

JThomas wrote:ma nemaju se za šta zabrinuti, sam si rekao zašto. banke jednog lica (kriminalnog sa zaleđinom u vladajućoj oligarhiji) su ovdje počele i završila sa SAB i BH bankom. a strani lanci to sebi ne mogu dopustiti. nije ni u RS propala sber ili unicredit banka.
Dok se strani igrači pokrenu, manje štediše i ostali mogu biti nepovratno oštećeni. Ko će to sigurno garantovati depozite, da neće AOD BiH :D - vidiš da je novac AOD spreman za eventualno još jednu isplatu depozita samo u RS-u a nakon toga adio?
oakville

#384 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by oakville »

JThomas wrote:pa valjda je poenta posta da bi zato molili da se vrate, a mi ne bi dali... :mrgreen:
Da bi molili da se vrate, prvo moraju otići - ali neće i što bi, ovako žive lagodno preko tuđih leđa.
JThomas

#385 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by JThomas »

a ko će iz vlasti i kako strovaliti stranu banku?
oakville

#386 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by oakville »

JThomas wrote:a ko će iz vlasti i kako strovaliti stranu banku?
Daj srbima kontrolu na agencijom za bankarstvo na nivou zajedničkih institucija, i očas posla će i bankarski sektor u FBiH biti uništen, strani kapital ili ne. Šta je to za njih, tolike su poslali u Hag i žrtvovali za ostvarenje svojih ciljeva, još 10 ili 15 u zatvoru gore dole ne znači ništa, pogotovo kad znaju da i kad skinu jednog s pozicije, opet će MZ tražiti da dođe naredni kadar iz RS-a da bi se očuvala "multietničnost" i osigurala "integracija." I tako ukrug :D
JThomas

#387 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by JThomas »

možda...
Prpa.ba

#388 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by Prpa.ba »

Trziste nije racionalno. Pad AOD-a unosi neocekivani dodatni rizik za svakog stedisu, pitanje je kako ce se ljudi ponasati. Ako dovoljan broj ljudi krene podizati ustedjevine, to moze dovesti do lancane reakcije. Pad plasmana kredita ce osjetiti federalna ekonomija, ne moraju banke propadati. Uglavnom, zalosno je da smo u ovakvoj situaciji, ali makar se javnost informise o tome da "nove drzavne institucije i agencije" mogu biti jako opasne kad se grade "kompromisom" sa snagama destrukcije, a sta bolje osjeti destrukciju nego novcanik. :-D
oakville

#389 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by oakville »

Prpa.ba wrote:Trziste nije racionalno. Pad AOD-a unosi neocekivani dodatni rizik za svakog stedisu, pitanje je kako ce se ljudi ponasati. Ako dovoljan broj ljudi krene podizati ustedjevine, to moze dovesti do lancane reakcije. Pad plasmana kredita ce osjetiti federalna ekonomija, ne moraju banke propadati. Uglavnom, zalosno je da smo u ovakvoj situaciji, ali makar se javnost informise o tome da "nove drzavne institucije i agencije" mogu biti jako opasne kad se grade "kompromisom" sa snagama destrukcije, a sta bolje osjeti destrukciju nego novcanik. :-D
Ovo je ozbiljno pitanje. Žalosno potpuno, ali možda i nema drugog načina da se postigne otrežnjenje od opijenosti "državnim agencijama i institucijama."
seln

#390 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by seln »

oakville wrote:
Prpa.ba wrote:Trziste nije racionalno. Pad AOD-a unosi neocekivani dodatni rizik za svakog stedisu, pitanje je kako ce se ljudi ponasati. Ako dovoljan broj ljudi krene podizati ustedjevine, to moze dovesti do lancane reakcije. Pad plasmana kredita ce osjetiti federalna ekonomija, ne moraju banke propadati. Uglavnom, zalosno je da smo u ovakvoj situaciji, ali makar se javnost informise o tome da "nove drzavne institucije i agencije" mogu biti jako opasne kad se grade "kompromisom" sa snagama destrukcije, a sta bolje osjeti destrukciju nego novcanik. :-D
Ovo je ozbiljno pitanje. Žalosno potpuno, ali možda i nema drugog načina da se postigne otrežnjenje od opijenosti "državnim agencijama i institucijama."
Ja bih samo odbranu i vanjske poslove placao iz zajednicke hazne... ostalo, koliko para, toliko muzike.
moa

#391 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by moa »

Dok sam bio student nekada je AOD bilo 20K kasnije sam negdje procito da je naraslo na 50K. Da li je se sta promejnilo ne znam ali u toj famoznoj banci nisu bile male stedise vec cisto se prala lova preko njih. Meni nije jasno da SIPA nista ne poduzima po tom pitanju. DJE JE LOVA ljudi. Sto ja nisam mahno koji milion.
statixx

#392 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by statixx »

Najbolje je da pri polaganju novca u banku popunjavamo etnicku pripadnost, da se zna sta je cije, i da svaki narod ima svoju agenciju. Ko zna, mozda nas sutra "hrvatske" banke ispale. :D

Koja smo mi smijurija od drzave. :lol:
bavi

#393 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by bavi »

statixx wrote:Najbolje je da pri polaganju novca u banku popunjavamo etnicku pripadnost, da se zna sta je cije, i da svaki narod ima svoju agenciju. Ko zna, mozda nas sutra "hrvatske" banke ispale. :D

Koja smo mi smijurija od drzave. :lol:
sto da ne? kad ima svako svoju banku nek ima I svako svoju agenciju, al da se ne kaci drugom na sisu kad nestane mlijeka....

vec godinama sve podjeljeno, ako hoces da uplatis pdv drzavi imas spisak banaka, tj, *konstitutivnih banaka* :D ako si
B onda ti je pocetni transakcijski rn. 1, H upisuju 3, a nebeski narod 5 ...... da hoce ubaciti sejdica I fincija u ustav da dobijemo pocetne 7 I 9 8)
Danguba

#394 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by Danguba »

moa wrote:
Ovo mozes slobodno protumaciti da ovi slobodno mogu na racun drzave strovaliti jos jednu banku a na svoj racun prebaciti lovu. Mislim da je pavlovic banka sljedeca.
Srbovati do zadnjeg Hrvata. :D

http://www.aod.ba/index.php/bhs/menadzment
prog321

#395 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by prog321 »

Evo, ugasi se i Banka Srpske.

Drzava BiH zakinuta za 'samo' 50 miliona.
Šta ćeš, kad se ima i za bacanje :-D
Danguba

#396 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by Danguba »

prog321 wrote:Evo, ugasi se i Banka Srpske.

Drzava BiH zakinuta za 'samo' 50 miliona.
Šta ćeš, kad se ima i za bacanje :-D
Predstavnistva brloga, razna lobiranja za samostalnost a protiv drzave, neke sanue,vozanje avionom...sve to mi finansiramo. :izet:
prog321

#397 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by prog321 »

Krade Dodo i od svojih. :-D
U 2013oj glavni Baja je ubacio 30 miliona KM entitetskih para.
Banka je vec tada bila mrtva, ali je kao na pijaci promjenila ime i nastavila poslovati.
Znaci, entiteskih 30 miliona je bilo nuzno samo da bi se produzilo muljanje za dvije i po godine.
Sada je drzava zakinuta za 50 miliona.

Entitetskih 30 , drzavnih 50 miliona. I niko ne zna gdje su pare? Pojela maca ?
Kao da je tajna kako oprati pare kroz fiktivne racune? :-)
Tuzilastvo, sipa,, nista ??
vivaldi

#398 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by vivaldi »

statixx wrote:
Prpa.ba wrote:Ma samo nek' su nase drzavne nadleznosti za cascavanje manjeentitetlija zive i zdrave. :bih: :bih:
Sve je to neko mora potpisati, pa sada neka ga gone. Koliki idiot moras biti da srodne institucije drzis na dva razlicita nivoa u podijeljenoj drzavi.
zajebo je jedino gavrilo sto je neplanirano umro pa je business as usual sad malo na stand by-u- :D
Prpa.ba

#399 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by Prpa.ba »

Lijepo je da imamo probosanske medije poput Klix.rs koji kao sveto slovo uzimaju tvrdnje manjeentitetskog PIO fonda:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/penzioni ... /160506042

nase penzije isplacuju se preko grbace vaskolikog serbstva, meleoni i meleoni maraka pokradeni! Hitno mijenjati naziv teme :lol:
Danguba

#400 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by Danguba »

Prpa.ba wrote:Lijepo je da imamo probosanske medije poput Klix.rs koji kao sveto slovo uzimaju tvrdnje manjeentitetskog PIO fonda:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/penzioni ... /160506042

nase penzije isplacuju se preko grbace vaskolikog serbstva, meleoni i meleoni maraka pokradeni! Hitno mijenjati naziv teme :lol:
Ovo sam mislio zalijepiti tamo pod novinarske gluposti ali eto zavrsise ovdje. :-)
Clanak je prepisan/pravljen kao da su oni nekoga tamo nesto pitali a u stvari prekucan tekst. :D
Post Reply