Nema sitnice koja je besmislena a koja podcrtava bosansku drzavnost, naprotiv od sitnica se i pocinje a ne sa krupnim zalogajem koji nemozes progutati. Istina je da nasa raja nezna detalje ni Washington-a ni Dayton-a ali se saznaje svakim danom sve vise. pokusati napraviti krov prije kuce je los inzinjering, temelji sa oduvijek dobar pocetak a historija je ono sto je temeljno i na kome se skoro svaka moderna drzava danas postavlja i to je upravo ono sto su nam i uskracivali jer su znali ako nemamo temelja da nikada necemo razmisljati o kuci. Ako si toliko za sirenje istine osnuj NVO i obrazuj narod, nadji sponzora da ti placa za tv i radio emislije i ja koliko znam to je uvijek bio najbolji nacin komunikacije sa masama. Pomoglo bi ti i za Bosanske svecane dane organizacija izleta i priredbi, eto toliko da te samo usmjerim. Zamisli kada bi se pojavio na dnevniku kao gost i podigao prasinu o Dayton Peace Accord. A dok ti pricas ispod tvoje slike na TV prolazi web stranica i contact informacije. Ma sve se moze samo treba zakoraciti. Eto, ti radi svoj dio, ja cu svoj, onaj podrinjac sto je zaustavio kradju balvana svoj i svako na svoj nacin cini ono sto zna i kako najbolje umije.krug114 wrote:Besmisleno je razgovarati o sitnicama kao što su političko i teritorijalno uređenje dok se ne suči sa istinom da su Dejton i Vašington nagradili zločince koji su razgrađivali Bosnu i Hercegovinu. Zato na istini treba insistirati.
Evropa i svijet će kad - tad prestati da toj istini pljuju u lice i da se ponašaju kao da je istina bitno drugačija. STVARI SE KAD - TAD MORAJU NAZVATI PRAVIM IMENOM.
Kao što su jedno vrijeme TEPALI HITLERU a onda su ipak shvatili da od toga ne da nema hajra nego boli glava, i to ne samo jevrejska nego i njihova.
Republika BiH
-
Ševko Štef-Štek
#76 Re: Republika BiH
- zlaataan
#77 Re: Republika BiH
Razumijem šta govoriš... Ali gledaj essex je dao prijedlog za teritorijalnu organizaciju Republike Bosne i Hercegovine, a onda kaže da Hercegovina pripada Bosni... (nije da se sa tim ne slažem)... ali to mi je apsurdno... kao npr Njemačka i Bavarska, ili Francuska i Bretanja...Ševko Štef-Štek wrote:Zlaataan, ne znam po kojim osnovama mislis da Hercegovina nije sastavni dio Bosne, kroz cijelu svoju historiju Hercegovina je bila samo pokrajina koju su i napravili bosanci bogumili Hercegovinom, od dvije dotadasnje regije Hum i Zahumlje pa i danas je sastavni dio jedne drzave...da je bila zasebna davno bi se nasli oni koji su joj kraljevali da je osamostale. Pa vise Dubrovnik ima prava da trazi nekakvu nezavisnost nego neka blentava prica o Hercegovini i njenoj zasebnosti kao drzavnoj jedinici. Republika Bosna i Hercegovina nije isto sto bi recimo bilo da je napravljeno od AU monarhije nesto kao Bosna i Dubrovnik. Da je ovo napravljeno i Dubrovcani pricaju o svojoj drzavi ja bih rekao istorijska cinjenica i imaju pravo, ali se isti princip nikako nemoze ni primjeniti i gledati Hercegovinu kao da nije sastavni dio Bosne kao drzave jer je to uvijek bila kao njena regija. To sto je prije kako ti rece 131 godinu AU odredila ime neznaci da to mora i ostati. Nas svakako nko nije ni pitao, a samo 30-ak godina prije AU kada su se bosanci pitali i nastojali izboriti za nezavisnost svoje drzave borili su se za Bosnu a ne za Bosnu i Hercegeovinu jer su znali da je Hercegovina samo bosanska regija isto kao i Krajina. Ovo je glupo sada potezati ali kako bi ti volio koji nosis recimo prezime svoga oca i da ti neko dodje i doda na to prezime Glavonja samo zato sto imas veliku glavu i ti se sada po svijetu pojavljujes Ime Prezime-Glavonja? sve mi nesto govori da bi ga poslao u mp3. Neko pomenu Hrvatsku, zasto po toj logici nije ostalo u Hrvatskoj ono sto su joj namjenili: Hrvatska, Slavonija i Dalmacija?zlaataan wrote:Da Hercegovina pripada Bosni, zvala bi se država samo Bosna... Sad ćeš ti napisati da je taj naziv nametnut od strane A-U... Nametnut je, pa šta? Država se 131 godinu zove Bosna i Hercegovina i ne mijenja se...essex wrote:ha,? mislim ha?...da ti stari nije iz austro-ugarske a mama i z ceho-slovacke? pa daj mi da hercegovina ne pripada bosni, mislim po kojim formulama velikonebulatora? do danas sam ih vidio razne ali vjerujem da ces i ti izaci sa necim novim...mostarci ne prestaju da budu hercegovci, ko ti je to rekao? pazi, ovo je samo prijedlog kako ja vidim sta bi trebalo da se uradi i ako postujes svoje velikane nemozes postovati jednog hercega a nepostovati drugog, onda nemoj postovati ni onog sa juga pa vrati ime hum i zahumlje pa ce se nakon par godina opet naci majmun da kaze da hum i zahumlje nikada nisu bili jedno sto im i samo ime govori...
Hercegovina je sastavni dio RepublikeBiH i tako ce i ostati do boljih vremena. A onda sta god da drzavljani odluce tako ce i biti ali garant nece biti Hercegovina odvojena od Bosne.
Razumiješ me ?
-
Ševko Štef-Štek
#78 Re: Republika BiH
Ma sve je meni jasno i mislim da bi i tebi trebalo da bude jasno da je bas tu Hercegovinu ujedinio i napravio kao regiju clan bosanske vlastele i koji je postao poznat bas po tome sto je zastitio bosanske bogumile kada su ovi bili protjerani po naredjenju pape od strane Tomasevica. E sada, ako on nije bio pravi bosanac neznam zasto bi prihvatao i stao u zastitu bosanskih bogumila ako i on sam nije bo bosanski bogumil. A poredjenje Bretanje (za primjer) je najveca glupost jer za razliku od Hercegovine Bretanja je pripadala Engleskoj Kruni po kojoj je i dobila ime i po tome ima vise prava od Hercegovine da trazi nekakva buduca distanciranja od Francuske, ali na srecu tamo nema naseg nazadnog mentaliteta pa je to davno rijesen problem pa ga ni britanci vise ne pominju. Kao sto vidis, Hercegovina je uvijek bila u sastavu Bosne dok Bretanja nije uvijek bila u sastavu Francuske.zlaataan wrote:Razumijem šta govoriš... Ali gledaj essex je dao prijedlog za teritorijalnu organizaciju Republike Bosne i Hercegovine, a onda kaže da Hercegovina pripada Bosni... (nije da se sa tim ne slažem)... ali to mi je apsurdno... kao npr Njemačka i Bavarska, ili Francuska i Bretanja...Ševko Štef-Štek wrote:Zlaataan, ne znam po kojim osnovama mislis da Hercegovina nije sastavni dio Bosne, kroz cijelu svoju historiju Hercegovina je bila samo pokrajina koju su i napravili bosanci bogumili Hercegovinom, od dvije dotadasnje regije Hum i Zahumlje pa i danas je sastavni dio jedne drzave...da je bila zasebna davno bi se nasli oni koji su joj kraljevali da je osamostale. Pa vise Dubrovnik ima prava da trazi nekakvu nezavisnost nego neka blentava prica o Hercegovini i njenoj zasebnosti kao drzavnoj jedinici. Republika Bosna i Hercegovina nije isto sto bi recimo bilo da je napravljeno od AU monarhije nesto kao Bosna i Dubrovnik. Da je ovo napravljeno i Dubrovcani pricaju o svojoj drzavi ja bih rekao istorijska cinjenica i imaju pravo, ali se isti princip nikako nemoze ni primjeniti i gledati Hercegovinu kao da nije sastavni dio Bosne kao drzave jer je to uvijek bila kao njena regija. To sto je prije kako ti rece 131 godinu AU odredila ime neznaci da to mora i ostati. Nas svakako nko nije ni pitao, a samo 30-ak godina prije AU kada su se bosanci pitali i nastojali izboriti za nezavisnost svoje drzave borili su se za Bosnu a ne za Bosnu i Hercegeovinu jer su znali da je Hercegovina samo bosanska regija isto kao i Krajina. Ovo je glupo sada potezati ali kako bi ti volio koji nosis recimo prezime svoga oca i da ti neko dodje i doda na to prezime Glavonja samo zato sto imas veliku glavu i ti se sada po svijetu pojavljujes Ime Prezime-Glavonja? sve mi nesto govori da bi ga poslao u mp3. Neko pomenu Hrvatsku, zasto po toj logici nije ostalo u Hrvatskoj ono sto su joj namjenili: Hrvatska, Slavonija i Dalmacija?zlaataan wrote: Da Hercegovina pripada Bosni, zvala bi se država samo Bosna... Sad ćeš ti napisati da je taj naziv nametnut od strane A-U... Nametnut je, pa šta? Država se 131 godinu zove Bosna i Hercegovina i ne mijenja se...
Hercegovina je sastavni dio RepublikeBiH i tako ce i ostati do boljih vremena. A onda sta god da drzavljani odluce tako ce i biti ali garant nece biti Hercegovina odvojena od Bosne.
Razumiješ me ?
a sada mi pade na pamet, ako se slazes sta u tome vidis kao apsurd? zar ti se ne cini da negiras samog sebe? meni izgleda kao takvo, mozda si jedno mislio a drugo napisao.
- zlaataan
#79 Re: Republika BiH
Slažem se da Hercegovina je dio Bosne, a apsurd mi je da je essex da primjer uređenja RBiH, a kaže da je Hercegovina dio Bosne... da ne bude zabune zašto nije ponudio prijedlog Republike Bosne... A primjer Bretanje i Francuske je samo primjer sadašnje regije neke države i te države...Ševko Štef-Štek wrote:
Ma sve je meni jasno i mislim da bi i tebi trebalo da bude jasno da je bas tu Hercegovinu ujedinio i napravio kao regiju clan bosanske vlastele i koji je postao poznat bas po tome sto je zastitio bosanske bogumile kada su ovi bili protjerani po naredjenju pape od strane Tomasevica. E sada, ako on nije bio pravi bosanac neznam zasto bi prihvatao i stao u zastitu bosanskih bogumila ako i on sam nije bo bosanski bogumil. A poredjenje Bretanje (za primjer) je najveca glupost jer za razliku od Hercegovine Bretanja je pripadala Engleskoj Kruni po kojoj je i dobila ime i po tome ima vise prava od Hercegovine da trazi nekakva buduca distanciranja od Francuske, ali na srecu tamo nema naseg nazadnog mentaliteta pa je to davno rijesen problem pa ga ni britanci vise ne pominju. Kao sto vidis, Hercegovina je uvijek bila u sastavu Bosne dok Bretanja nije uvijek bila u sastavu Francuske.
a sada mi pade na pamet, ako se slazes sta u tome vidis kao apsurd? zar ti se ne cini da negiras samog sebe? meni izgleda kao takvo, mozda si jedno mislio a drugo napisao.
- Bosanski_kralj
#80 Re: Republika BiH
Ovo je odlična ideja i niko ne bi bio sretniji od mene da se ostvari, ali male su šanse, skoro nikakve. Postom sam htio reći da je ipak lijepo ovako razmišljati.Ševko Štef-Štek wrote: Bosanski Kralju mislim da je ovaj prijedlog baziran na historijskim bosanskim dogadjajima i velicinama i njihovo priznanje, toliko sam uspio shvatiti iz uvodne postavke. Dobra ideja i ja je podrzavam jer od dolaska turaka osim Gradascevica niko nije ni pokusao nesto slicno, a to je ustrojiti drzavu kako bosancima odgovara a ne potrebe velikih sila i velikih vezira koji ovi salju. Malo cudno zvuci Zapadna Hercegovina ali velicina covijeka koji je njome vladao i ucvrstio je kao takvu zavrijedjuje da se ta provincija nazove po njemu. Ako nista, Herceg Krajina pa ce ljuti Krajisnici ostati Krajisnici a ispostovat ce se i velicina covijeka koji je stvorio. ostaviti samo Krajina ili Bosanska Krajina nekako implicira da je samo dio neke vece regije jer postoji i hrvatska krajina pa se utapa u nesto sto nikada nije bila, a po njoj su i ostale krajine dobile ime. Covijek je u pravu, treba ispostovati nasu historiju jer ako je se mi ne drzimo drugi su dokazali da ih nije ni briga.
Ma ime nije problem, dalo bi se nekako iskombinovati
-
Ševko Štef-Štek
#81 Re: Republika BiH
Pa nemoze predlagati nesto sto zvanicno nepostoji. Ti cini mi se razumijes prostor kroz dvije dimenzije, cim ti se ubaci treca Z+ i Z- tu nastaje kurslus. Bosna kao drzava je postojala u svojoj proslosti kao kraljevina i na kratko jedno par mjeseci sa Zmajem i tada se zvala Bosna, u cijem je sastavu bila i Hercegevina izmedju ostalih regija. Kako ti rece, prije 130 godina se nasli pjani austrijanac i pohlepni turcin i onako od oka skontali kako da nazovu novu drzavu. A sve sto je od oka nije bas po mjerilima i standardima, i tako tih 130 godina bosna vuce breme pijanog austrijanca i pohlepnog turcina. Posto je kao takva i priznata u danasnjim UN glupo je zahtijevati bilo sta osim onoga sto ona danas jeste ali sto nezanci da ce takva i ostati. Vidis, to ti je ona Z osa (sa + i -) koju ti nerazumijes. Kako sam ja shvatio covjeka, govori o Hercegovini kao dijelu Bosne kroz njenu historiju, djelu koje ona zauzima u danasnjoj R BiH, kao i novoj proviciji koja ce da zazivi sa novom regionalnom podijelom Bosne (mozda te ovo buni, mnogi od nas kada misle o danasnjoj R BiH jednostavno kazemo Bosna sto nema nikakve veze sa onim sto si ti postavio Republika Bosna) i opet nadje svoje zasluzujuce mjesto i u toj novoj regionalnoj podijeli.zlaataan wrote:
Slažem se da Hercegovina je dio Bosne, a apsurd mi je da je essex da primjer uređenja RBiH, a kaže da je Hercegovina dio Bosne... da ne bude zabune zašto nije ponudio prijedlog Republike Bosne... A primjer Bretanje i Francuske je samo primjer sadašnje regije neke države i te države...
Da li je trebao da uzme naziv Rebublika Bosna? Ja koliko shvacam price se vode o nekakvim "novim ustavima" sa kojima bi trebala da se predstavi i nova regionalizacija drzave jer je svima jasno da danasnja dva jadniteta nemogu opstati a da niko jos nije ni pomenuo nekakvu promjenu imena drzave pa kontam da zbog toga covjek nije ni razisljao o ovome. Istorijski gledano je ispravno, vremenski neprihvatljivo ali je pitanje koje se sigurno mora rjesavati u skoroj buducnosti. Na kraju krajeva, vidjeh da je covjek dobio odmor 30-ak dana a sacekaj kada se vrati neka ti objasni, ja samo nagadjam po onome sto je postavio. Nemoj se puno sekirati radi sitnica, prvo dodje cir a poslije kazu mozdani udar, cuvaj se.
-
cagi
#82 Re: Republika BiH
Evo nesto realnije, za pocetak... RS ostaje u svojim granicama ali u 3 regije, hrvati dobivaju svoje vecinske regije, a drzava je "jedinstvenija" nego sada i nema entiteta sto odgovara bosnjacima...

http://img401.imageshack.us/img401/637 ... bh2007.gif

-
Ševko Štef-Štek
#83 Re: Republika BiH
Utakmicu dobivas onoliko koliko vjerujes da je mozes dobiti, das ono najbolje od sebe i igras do sudijskog kraja a ne vremenskog. Koliko vjerujes u sebe toliko imas sanse da pobjedis.Bosanski_kralj wrote: Ovo je odlična ideja i niko ne bi bio sretniji od mene da se ostvari, ali male su šanse, skoro nikakve. Postom sam htio reći da je ipak lijepo ovako razmišljati.
Ma ime nije problem, dalo bi se nekako iskombinovati
Sto se tice imena, pade mi poslije kada sam ti odgovorio jedna druga varijacija koja bi jos najbolje i pristajala. Hercegova Krajina, jer ona to u stvari i jeste tako da se sve na kraju uklapa. Herceg Krajina nekako povlaci na onu suplju herceg-bosnu a sa ovim je tacno odredjena, Hercegova. Iako bi ja najradje ostavio Zap Hercegovina.
-
Ševko Štef-Štek
#84 Re: Republika BiH
Ma ovo nema nikakve bosanske vrijednosti u sebi, produkt je nebuloznih projekata velikokenjaca i izadaje drzave. Dokle god se zadrzavaju dajtonske granice entiteta koje su za svoje potrebe i raskomadale dosta bosanskih opstina to nemoze biti polazna osnova ni za kakvu buducnost jer prhvata realitet genocida za drzavno uredjenje a Bosna nikada nije bila fasisticka ni genocidna pa bi joj ovo samo bio samar na svu istoriju koju je do danas prosla. Ovo ide u zaborav da se vise nikada o ovome ne prica jer je bruka i sramota cak i pokazati.cagi wrote:Evo nesto realnije, za pocetak... RS ostaje u svojim granicama ali u 3 regije, hrvati dobivaju svoje vecinske regije, a drzava je "jedinstvenija" nego sada i nema entiteta sto odgovara bosnjacima...
-
Ševko Štef-Štek
#85 Re: Republika BiH
jos jedan od bosannac koji nije mogao bez svoje zemlje pa je predlozio da se nova ulica u koju se tek uselio prozove po onome iz cega je potekao. pricao sam sa zenom ovog gospodina i cini mi se, ako me sjecanje ne vara (ipak je taj razgovor bio prije nekih 10-ak godina) da se ovo desavalo negdje u 70-im. vrijednije je danas s time sto su taj Gospodin i njegova porodica srbi iz bosne, ali normalni ljudi kojima je bosna ono sto je njihovo i ono sto je zajednicko sa svima ostalima koji vide bosnu kao svoju zemlju iz koje su potekli. oni koji su iz hamiltona i stoney creek-a mozda poznaju ove ljude bolje, ja sam samo imao tu cast u jednoj brzoj konverzaciji sve ovo saznati i evo danas sam se toga sjetio i odlucio da mu odam priznanje za njegovo bosanstvo koje je ovjekovjecio i u dalekoj kanadi, hladnoj i dalekoj od njegove i moje voljene bosne...hvala Gospodine!
ps
izvinjavam se sto sam zaboravio ime cijenjenog Gospodina, ako neko zna neka postavi...

pokusao sam ostaviti link za mapu na google ali ne pokazuje...za one koji hoce da provjere samo je dovoljno na google maps utipkati "bosna ct, hamilton on" i dobit ce te ovu mapu. izaberite satelit pogled.
ps
izvinjavam se sto sam zaboravio ime cijenjenog Gospodina, ako neko zna neka postavi...

pokusao sam ostaviti link za mapu na google ali ne pokazuje...za one koji hoce da provjere samo je dovoljno na google maps utipkati "bosna ct, hamilton on" i dobit ce te ovu mapu. izaberite satelit pogled.
-
DarkStalker
#86 Re: Republika BiH
evo rješenja za sve bosance i hercegovce. Znam, konacno da se netko sjetio pravog rješenja. živjeli
http://people.mail2me.com.au/sljeme/zem ... age010.jpg
-
oldplague
#87 Re: Republika BiH
Čuj konačno. Sjetio se Ante, samo šteta je Dalmacije i Istre. A valja i Bleiburg predurat.
A sada, pa-pa.
A sada, pa-pa.
- Jellena85
#88 Re: Republika BiH
Nek modovi obrisu ovaj post.
Last edited by Jellena85 on 12/10/2009 16:15, edited 1 time in total.
- Jellena85
#89 Re: Republika BiH
essex wrote:dobijem glasnik nk emailom i vidim gospoda hosovci se potrudili da urade svoju regionalizaciju i viziju drzave kakva njima odgovara uz mnostvo nekakavih amblema i zastavica bez ikakave historijske vrijednosti nego onako da se i oni malo nasaraju slicicama...najblizi je bio amblem hercegovine, ali svojstveno onome ko zeli da negira historiju za svoje potrebe i taj grb je negativ samog sebe, ima 4 bijele dijagonale i tri crvene iako originalni grb Kosaca je sa cetiri crvene i tri bijele dijagonale...jel'ovo ono "bijela i crvena 'rvatska?" nejma i nikada nije ni bilo crvenih ni bijelih Kosaca...samo Kosace sa njihovim historijskim grbom i tu se sva prica zavrsava...
posto sam poceo nesto slicno, samo kao ideju na jednom drugom topiku
Najbolje da BiH bude kraljevina sa dinastijom Karadjordjevic na celu! Tako ce biti zadovoljni svi osim onih koji nece biti zadovoljni.
-
Nezbilj
#90 Re: Republika BiH
Na srednjem nivou vlasti mogu samo biti multietničke regije u kojima ni jedan narod neće imati apsolutnu večinu. Koliko će biti regija nije bitno ali svaka mora biti etnički izmješana. Nikakve srpske, hrvatske i bošnjačke regije ne dolaze u obzir. Sjedi i ponovo crtajŠevko Štef-Štek wrote:Ma ovo nema nikakve bosanske vrijednosti u sebi, produkt je nebuloznih projekata velikokenjaca i izadaje drzave. Dokle god se zadrzavaju dajtonske granice entiteta koje su za svoje potrebe i raskomadale dosta bosanskih opstina to nemoze biti polazna osnova ni za kakvu buducnost jer prhvata realitet genocida za drzavno uredjenje a Bosna nikada nije bila fasisticka ni genocidna pa bi joj ovo samo bio samar na svu istoriju koju je do danas prosla. Ovo ide u zaborav da se vise nikada o ovome ne prica jer je bruka i sramota cak i pokazati.cagi wrote:Evo nesto realnije, za pocetak... RS ostaje u svojim granicama ali u 3 regije, hrvati dobivaju svoje vecinske regije, a drzava je "jedinstvenija" nego sada i nema entiteta sto odgovara bosnjacima...
-
Nezbilj
#91 Re: Republika BiH
Ili možda još bolje da bude Bosanski pašaluk ili NDH ili možda čak da proglasimo nezavisnu austrougarsku provinciju BiH sa Habzburgovcima na celu. A ne, ne, znam šta je najbolje. Svemirci. Svemirce na čelo... Mislim fakt... spucaj jedan Andol da te malo zgrije..Jellena85 wrote:essex wrote:dobijem glasnik nk emailom i vidim gospoda hosovci se potrudili da urade svoju regionalizaciju i viziju drzave kakva njima odgovara uz mnostvo nekakavih amblema i zastavica bez ikakave historijske vrijednosti nego onako da se i oni malo nasaraju slicicama...najblizi je bio amblem hercegovine, ali svojstveno onome ko zeli da negira historiju za svoje potrebe i taj grb je negativ samog sebe, ima 4 bijele dijagonale i tri crvene iako originalni grb Kosaca je sa cetiri crvene i tri bijele dijagonale...jel'ovo ono "bijela i crvena 'rvatska?" nejma i nikada nije ni bilo crvenih ni bijelih Kosaca...samo Kosace sa njihovim historijskim grbom i tu se sva prica zavrsava...
Najbolje da BiH bude kraljevina sa dinastijom Karadjordjevic na celu! Tako ce biti zadovoljni svi osim onih koji nece biti zadovoljni.
- viva_castro
#92 Re: Republika BiH
Bosna nece biti podjeljena dokle god i posljednji Bosanaci Hercegovac kroči ovom zemljom!
Jedino kad nas nestane onda "balije četnici i ustaše" mogu slobodno da je raščerupaju i da uživaju u smradu svoga izmeta, u miru i rahatluku.
Bosnu i Hercegovinu i ne treba ostaviti navedenim vrstama, ona nikada nije bila za njih ni njihova, niti će kada biti, upravo zbog toga možda i nestane, zajedno sa svojim Bosancima i Hercegovcima...
Jedino kad nas nestane onda "balije četnici i ustaše" mogu slobodno da je raščerupaju i da uživaju u smradu svoga izmeta, u miru i rahatluku.
Bosnu i Hercegovinu i ne treba ostaviti navedenim vrstama, ona nikada nije bila za njih ni njihova, niti će kada biti, upravo zbog toga možda i nestane, zajedno sa svojim Bosancima i Hercegovcima...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#93 Re: Republika BiH
'ocam vidi Jelene revizionisteJellena85 wrote:essex wrote:dobijem glasnik nk emailom i vidim gospoda hosovci se potrudili da urade svoju regionalizaciju i viziju drzave kakva njima odgovara uz mnostvo nekakavih amblema i zastavica bez ikakave historijske vrijednosti nego onako da se i oni malo nasaraju slicicama...najblizi je bio amblem hercegovine, ali svojstveno onome ko zeli da negira historiju za svoje potrebe i taj grb je negativ samog sebe, ima 4 bijele dijagonale i tri crvene iako originalni grb Kosaca je sa cetiri crvene i tri bijele dijagonale...jel'ovo ono "bijela i crvena 'rvatska?" nejma i nikada nije ni bilo crvenih ni bijelih Kosaca...samo Kosace sa njihovim historijskim grbom i tu se sva prica zavrsava...
kako ide agrarna reforma Jelena?
- MuaDib
#94 Re: Republika BiH
Ovaj prijedlog uopšte nije loš i može da bude kompromisno rješenje uz samo malo dobre volje. Stvaranje unitarne ili federalne Bosne i Hercegovine je nemoguće, jer i jedna i druga forma uređenja BiH neće donjeti stabilnost. Međutim mi smo već potrošili i previše vremena na rasprave unitarizacija - federalizacija, u u zadnje vrijeme i entitetizacija.cagi wrote:Evo nesto realnije, za pocetak... RS ostaje u svojim granicama ali u 3 regije, hrvati dobivaju svoje vecinske regije, a drzava je "jedinstvenija" nego sada i nema entiteta sto odgovara bosnjacima...
Bosna i Hercegovina jedino može opstati kao decentralizovana država republikanskog oblika, sa sistemom parlamentarne demokratije. Unutar takvog političkog sistema treba obezbjediti elemente koji istovremeno sprječavaju preglasavanje, ali i blokade kroz zloupotrebu navedenih mehanizama. Jedinice decentralizacije trebaju da budu Autonomne regije ili pokrajine, a Sarajevo kao Glavni grad treba da dobije i status distrikta. Na osnovu tvog prijedloga napravio sam svoju verziju regionalizacije BiH:

1. Regija Bosanska Krajina, sa sjedištem u Bihaću;
2. Regija Sjeverna Bosna, sa sjedištem u Banja Luci;
3. Regija Bosanska Panonija, sa sjedištem u Tuzli;
4. Regija Podrinje, sa sjedištem u Bijeljini;
5. Regija Vrhbosna, sa sjedištem u Sarajevu, koji kao Glavni grad BiH ima status distrikta;
6. Regija Zapadna Hercegovina, sa sjedištem u Mostaru;
7. Regija Stara Hercegovina, sa sjedištem u Trebinju;
Smatram da po tri regije sa većinskim bošnjačkim i sroskim, te jedna se većinskim hrvatskim narodom može biti optimalno rješenje za BiH. Međutim takvo posmatranje je nepotrebno, jer je konstitutivnost na cijelom prostoru BiH zagarantovana i mora se poštovati. Svaka regija treba da bude izborna jedinica, tako da će iz svake jedinice bira po 15 poslanika + 10 poslanika iz Grada Sarajeva u Zastupnički dom, a da Skupštine regija delegiraju po tri delegata iz reda svakog konstitutivnog naroda u Dom naroda i 1 delegata u Savjet nacionalnih manjina BiH.
Da ne elaboriram dalje sve postojeće nadležnosti treba staviti na papir i raspodjeliti ih po sistemu državi 34% nadležnosti, regijama 33% i jedinicama lokalne samouprave 33% nadležnosti.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#95 Re: Republika BiH
DarkStalker wrote:evo rješenja za sve bosance i hercegovce. Znam, konacno da se netko sjetio pravog rješenja. živjeli
Ha ja. Bosna od Beograda do Trsta, od Varazdina do Dubrovnika. A tebi, za ideju, cemo dati parcelu blizu mora gdje mozes igrati saha dok se boje ne rastope.
-
Nezbilj
#96 Re: Republika BiH
MuaDib wrote:Ovaj prijedlog uopšte nije loš i može da bude kompromisno rješenje uz samo malo dobre volje. Stvaranje unitarne ili federalne Bosne i Hercegovine je nemoguće, jer i jedna i druga forma uređenja BiH neće donjeti stabilnost. Međutim mi smo već potrošili i previše vremena na rasprave unitarizacija - federalizacija, u u zadnje vrijeme i entitetizacija.cagi wrote:Evo nesto realnije, za pocetak... RS ostaje u svojim granicama ali u 3 regije, hrvati dobivaju svoje vecinske regije, a drzava je "jedinstvenija" nego sada i nema entiteta sto odgovara bosnjacima...
Bosna i Hercegovina jedino može opstati kao decentralizovana država republikanskog oblika, sa sistemom parlamentarne demokratije. Unutar takvog političkog sistema treba obezbjediti elemente koji istovremeno sprječavaju preglasavanje, ali i blokade kroz zloupotrebu navedenih mehanizama. Jedinice decentralizacije trebaju da budu Autonomne regije ili pokrajine, a Sarajevo kao Glavni grad treba da dobije i status distrikta. Na osnovu tvog prijedloga napravio sam svoju verziju regionalizacije BiH:
5. Regija Vrhbosna, sa sjedištem u Sarajevu, koji kao Glavni grad BiH ima status distrikta;
Smatram da po tri regije sa većinskim bošnjačkim i sroskim, te jedna se većinskim hrvatskim narodom može biti optimalno rješenje za BiH. Međutim takvo posmatranje je nepotrebno, jer je konstitutivnost na cijelom prostoru BiH zagarantovana i mora se poštovati. Svaka regija treba da bude izborna jedinica, tako da će iz svake jedinice bira po 15 poslanika + 10 poslanika iz Grada Sarajeva u Zastupnički dom, a da Skupštine regija delegiraju po tri delegata iz reda svakog konstitutivnog naroda u Dom naroda i 1 delegata u Savjet nacionalnih manjina BiH.
Da ne elaboriram dalje sve postojeće nadležnosti treba staviti na papir i raspodjeliti ih po sistemu državi 34% nadležnosti, regijama 33% i jedinicama lokalne samouprave 33% nadležnosti.
Evo već neko vrijeme pokušavam da skontam kako da ti kažem šta mislim o ovom tvom predlogu, a da ne fasujem doživotni ban sa foruma
Pokušaću ovako: jarane nije BiH tvoja babovina da je djeliš kako ti se sviđa i po njoj crtaš torove, niti su Bosanci i Hercegovci ovce da ih ti trpaš u torove. Svi Bošnjaci, Hrvati, Srbi, stranci koji razmišljaju ovako kao ti su isti i svi su neprijetelji ove države i njenog naroda. Zbunjuje me malo ova BH zastava pored tvog nicka jer ne kontam jesi li maskiran ili ti stvarno neke stvari dobro nisu jasne o tome šta je BiH.
- RkeKoke
#97 Re: Republika BiH
zanimljivo.....cagi wrote:Evo nesto realnije, za pocetak... RS ostaje u svojim granicama ali u 3 regije, hrvati dobivaju svoje vecinske regije, a drzava je "jedinstvenija" nego sada i nema entiteta sto odgovara bosnjacima...
-srbi nista ne gube, skoro
-hrvati gube ono sto bi ionako "izgubili" (uslovno), a dobijaju ono sto sad nemaju
-a bosnjaci..... pa njih i nema juzno od konjica, a i ne vide se oni na zapadu sa onima na istoku, a i ovo sto je u centru treba da postane dubiozno
nesto mi govori da je ovo iz hrvatsker kuhinje....
-
zavrzlama
#98 Re: Republika BiH
Ševko Štef-Štek wrote:jos jedan od bosannac koji nije mogao bez svoje zemlje pa je predlozio da se nova ulica u koju se tek uselio prozove po onome iz cega je potekao. pricao sam sa zenom ovog gospodina i cini mi se, ako me sjecanje ne vara (ipak je taj razgovor bio prije nekih 10-ak godina) da se ovo desavalo negdje u 70-im. vrijednije je danas s time sto su taj Gospodin i njegova porodica srbi iz bosne, ali normalni ljudi kojima je bosna ono sto je njihovo i ono sto je zajednicko sa svima ostalima koji vide bosnu kao svoju zemlju iz koje su potekli. oni koji su iz hamiltona i stoney creek-a mozda poznaju ove ljude bolje, ja sam samo imao tu cast u jednoj brzoj konverzaciji sve ovo saznati i evo danas sam se toga sjetio i odlucio da mu odam priznanje za njegovo bosanstvo koje je ovjekovjecio i u dalekoj kanadi, hladnoj i dalekoj od njegove i moje voljene bosne...hvala Gospodine!
ps
mislis na ovo : D

- RkeKoke
#99 Re: Republika BiH
sva komplikovani sistemi vlasti su sami po sebi nestabilni, a pogotovo u situaciji kad postoje vise nego jake centrfugalne sile i duga predistorija medjusobnih prevara itd, itd.MuaDib wrote:Ovaj prijedlog uopšte nije loš i može da bude kompromisno rješenje uz samo malo dobre volje. Stvaranje unitarne ili federalne Bosne i Hercegovine je nemoguće, jer i jedna i druga forma uređenja BiH neće donjeti stabilnost. Međutim mi smo već potrošili i previše vremena na rasprave unitarizacija - federalizacija, u u zadnje vrijeme i entitetizacija.cagi wrote:Evo nesto realnije, za pocetak... RS ostaje u svojim granicama ali u 3 regije, hrvati dobivaju svoje vecinske regije, a drzava je "jedinstvenija" nego sada i nema entiteta sto odgovara bosnjacima...
i da ovo nije utopija, tek bi sa ovim "granicama" nastupila majorizacija i tiho etnicko ciscenje u pojedinim regijama
btw, za regije koje se sada promovisu na nivou EU (cak i u Francuskoj) po broju stanovnika (nesto manje po teritoriji) citava bih bi najvise odgovarala jednoj takvoj EU regiji. u to smislu bi najbolja bila centralizovana regija BiH. jos samo da je neka veca drzava prihvati kao svoju regiju, to bi nas moizda i spasilo
- MuaDib
#100 Re: Republika BiH
Ja sam dao prijedlog i dajem prijedloge, i Bosnu ne djelim već predstavljem prijedloge njene unutrašnje organizacije. Bosna i Hercegovina je duboko podjeljena zemlja, sa viskom stepenom mržnje i međusobnog nepovjerenja među njenim narodima. Ja bih najsretnij bio kada bi BiH bila administrativno podjeljena na općine i 4 regije sa sjedištem u Banja Luci, Tuzli, Sarajevu i Mostaru. Međutim to je nemoguće postići osim diktaturom, koja je prošlost.Nezbilj wrote: Evo već neko vrijeme pokušavam da skontam kako da ti kažem šta mislim o ovom tvom predlogu, a da ne fasujem doživotni ban sa foruma![]()
![]()
Pokušaću ovako: jarane nije BiH tvoja babovina da je djeliš kako ti se sviđa i po njoj crtaš torove, niti su Bosanci i Hercegovci ovce da ih ti trpaš u torove. Svi Bošnjaci, Hrvati, Srbi, stranci koji razmišljaju ovako kao ti su isti i svi su neprijetelji ove države i njenog naroda. Zbunjuje me malo ova BH zastava pored tvog nicka jer ne kontam jesi li maskiran ili ti stvarno neke stvari dobro nisu jasne o tome šta je BiH.
I zato dajem realnije prijedloge, koji možda i mogu dobiti podršku u Bosni i Hercegovini. Nažalost teška prošlost i nasljeđe 1990-tih godina ostavili su dubok trag u BiH, i Bosanci i Hercegovci žele da žive u torovima, bili oni Bošnjaci, Srbi i Hrvati. I zato je i rat poveden kako bi SDA, SDS i HDZ dobili čiste nacionalne teritorije, kojima će vladati na strahu od onih drugih. Što se prije shvati da su Bošnjaci, Srbi i Hrvati krvarili za lopove iz svojih nacionalnih stranaka, to će lakše srušiti ovaj sistem. Ali narod to neće, kako ti nije jasno. I zbog toga nam treba strpljenja, mudrosti, snage i volje da se počne mijenjati nešta u BiH. I moj prijedlog kada se dublje sagleda, može biti historijski kompromis jer ukida RS, ne obnavlja Herceg-Bosnu, spriječava unitarizaciju ili federalizaciju BiH.