Republika BiH

essex

#26 Re: Republika BiH

Post by essex »

hadzofield wrote:
A ti nisi skontao moju poruku...
Nema od normalne BiH nista ... da ima napravili bi je do sad stranci a i mi ... ne bi se mijenjali sarovici, kalinici i slicni
mijenjao bi se sistem da je nekome do normalne bih .. medjutim zapad ovdje rijesenje vidi u podjeli
i ja sam predlozio sta je za bosnjake najbolje da nebi ostali odsjeceni bihac i sarajevo....

ova ostala teritorija ionako nije vecinski bosnjacka ...

da bog da... nebilo nijedne regije .. da bogda opstine vodile glavnu rijec zajedno sa drzavom
al tesko... nemoguce..
nikad srbi i hrvati(vecina njjih) bosnu nece prihvatiti kao svoju i uvijek ce raditi protiv nje ...
pa ti izgleda ne kontas sta je dayton u stvari...vidis da svi ponavljaju da je to prelazno rijesenje i da je kao takvo odradilo svoju ulogu...samo velikonebulatori se drza daytona (za ono sto njima odgovara, naravno...annex7 nikada nije ispostovan, zar ga samo to na kraju krajeva ne cini neodrzivim?) jer im je priznao prvu fasiticku tvorevinu poslije treceg rajha na evropskom kontinentu iako je napravljeno kao sto rekoh kao prelazno rijesenje oni se toga drze kao pijan plota...razumljivo., ali problem je sa samim nastankom te tvorevine, oteti vilajet i to je i glavni razlog sto je sve to samo prelazno rijesenje...taj oteti vilajet je osudjen na propast i to ce se na kraju i desiti, bolje prije nego kasnije...
sto se tice srba i hrvata, to je laz...istina je da ce velikosrbi i velikohrvati uvijek raditi protiv bosne, ali to ne podcrtava sve srbe ni sve hrvate kao protivnike bosne kao njihove drzave, sto ona i jeste ali nikada domovina velikosrpstva pa ni velikohrvatstva u tim njihovim kontekstima...rekoh ti, odstrani sve velikonebuloze pa ces vidjeti sta narod misli...ovako im je strah utjeran od njihovih budala i nevide izlaz i upravo to i treba velikoneulatorima pa da kazu "ja zastupam narod", ustvari oni zastupaju strah koji su posijali u tom svom narodu i to je sve...
hadzofield

#27 Re: Republika BiH

Post by hadzofield »

essex wrote:
hadzofield wrote:
Nema od normalne BiH nista ... da ima napravili bi je do sad stranci a i mi ... ne bi se mijenjali sarovici, kalinici i slicni
mijenjao bi se sistem da je nekome do normalne bih .. medjutim zapad ovdje rijesenje vidi u podjeli
i ja sam predlozio sta je za bosnjake najbolje da nebi ostali odsjeceni bihac i sarajevo....

da bog da... nebilo nijedne regije .. da bogda opstine vodile glavnu rijec zajedno sa drzavom
al tesko... nemoguce..
nikad srbi i hrvati(vecina njjih) bosnu nece prihvatiti kao svoju i uvijek ce raditi protiv nje ...
pa ti izgleda ne kontas sta je dayton u stvari...vidis da svi ponavljaju da je to prelazno rijesenje i da je kao takvo odradilo svoju ulogu...samo velikonebulatori se drza daytona (za ono sto njima odgovara, naravno...annex7 nikada nije ispostovan, zar ga samo to na kraju krajeva ne cini neodrzivim?) jer im je priznao prvu fasiticku tvorevinu poslije treceg rajha na evropskom kontinentu iako je napravljeno kao sto rekoh kao prelazno rijesenje oni se toga drze kao pijan plota...razumljivo., ali problem je sa samim nastankom te tvorevine, oteti vilajet i to je i glavni razlog sto je sve to samo prelazno rijesenje...taj oteti vilajet je osudjen na propast i to ce se na kraju i desiti, bolje prije nego kasnije...
sto se tice srba i hrvata, to je laz...istina je da ce velikosrbi i velikohrvati uvijek raditi protiv bosne, ali to ne podcrtava sve srbe ni sve hrvate kao protivnike bosne kao njihove drzave, sto ona i jeste ali nikada domovina velikosrpstva pa ni velikohrvatstva u tim njihovim kontekstima...rekoh ti, odstrani sve velikonebuloze pa ces vidjeti sta narod misli...ovako im je strah utjeran od njihovih budala i nevide izlaz i upravo to i treba velikoneulatorima pa da kazu "ja zastupam narod", ustvari oni zastupaju strah koji su posijali u tom svom narodu i to je sve...

jel ti zivis van BiH?
hadzofield

#28 Re: Republika BiH

Post by hadzofield »

Budo75 wrote:@essex
Ti si potpuno u pravu. Sve sto si naveo.......to stoji, ali da se o buducnosti BIH pitaju samo oni koji tu drzavu dozivljavaju svojom. Stvarnost je nazalost ipak dosta drugacija i bojim se da vremenom ne pozalimo za rijesenjima koja nam se danas cine losim, izdajnickim itd.

Pocetkom 90-tih nam se i kantonizacija zemlje cinila kao jako lose i neprihvatljivo rijesenje a zamisli da se danas to ponudi?

i ja mu to pokusavam reci
Kin

#29 Re: Republika BiH

Post by Kin »

Romantično, lijepo i nažalost neostvarivo.
Izgleda kao format normalne zemlje (osim malo pretjerane zastave).
essex

#30 Re: Republika BiH

Post by essex »

hadzofield wrote:
essex wrote:
hadzofield wrote:

al tesko... nemoguce..

jel ti zivis van BiH?
sta, jel'to zbog neprihvatanja realiteta? pa kada normalnom covjeku trojica trube 10-15 godina da je budala taj nista drugo nemoze ni postati, sto ti je samo slikovit prikaz situacije u bosni...ako pustis covjeka da ponovo pocne da iskazuje svoje misli vidjet ces da on ustvari nije ta budala kojim ga napravise i koja im je trebala...
essex

#31 Re: Republika BiH

Post by essex »

Budo75 wrote:@essex
Ti si potpuno u pravu. Sve sto si naveo.......to stoji, ali da se o buducnosti BIH pitaju samo oni koji tu drzavu dozivljavaju svojom. Stvarnost je nazalost ipak dosta drugacija i bojim se da vremenom ne pozalimo za rijesenjima koja nam se danas cine losim, izdajnickim itd.

Pocetkom 90-tih nam se i kantonizacija zemlje cinila kao jako lose i neprihvatljivo rijesenje a zamisli da se danas to ponudi?
budo, dokle god dozvolimo da se po pitanju bosne pitaju oni koji je nevide svojom domovinom dotle i nemamo svoje domovine i zaliti za necim sto je mozda bilo bolje rjesenje jer si po sladoledu tada mogao dobti i nasjeckanih oraha umjesto danasnjeg za kojeg si ustvari i otkrio da je izvana bio sladoled a iznutra govno onda ni oni nasjeckani orasi vise neigraju ulogu jer normalan covjek ne lize govno nego prebija onoga kojimu ga je htjeo podvaliti...tako ja gledam na stvari...a zar danas nemas kantone? cak je mapa blentita gotovo ista kao ona sto je plasivcka pokaza u parlamentu, mapa ponude podijele bosne...nije plavsicka i ta bagra srpstvo, to je velikonebulozno srpstvo i tu je razlika. da se tada pristalo velikosrbi bi cistih ruku dobili ono sto danas im je kamen oko vrata jer i to sto imaju nemogu kesirati kako su zamislili upravo zbog nacina na koji su i stvorili oteti vilajet...treba se otarasiti misli "oni nece...", gdje je ono sto ja necu?
essex

#32 Re: Republika BiH

Post by essex »

Kin wrote:Romantično, lijepo i nažalost neostvarivo.
Izgleda kao format normalne zemlje (osim malo pretjerane zastave).
da, vrijeme je da bosna pocne sanjat' svoje snove a ne snove koji drugima trebaju...snove ostvarujes onoliko koliko vjerujes u njih, a ja vjerujem da jedno normalna bosna moze biti drzava svoga naroda a segragacijska bosna mu je logor u sopstvenoj kuci...
BHCluster

#33 Re: Republika BiH

Post by BHCluster »

Image
essex

#34 Re: Republika BiH

Post by essex »

BHCluster wrote:Image
kako nebosanski, kako genocidno...politika segragacije, jad i bijeda....
BHCluster

#35 Re: Republika BiH

Post by BHCluster »

essex wrote:
Ali tako nemogu stvoriti se tri entiteta. Ama bas nikako i to pokazuje koliko je njihova prica uzalud.
addem

#36 Re: Republika BiH

Post by addem »

Svima je polako sa vremenom jasno da je Dayton bio obicna fula, pristanak na postojanje RS-a doveo je do danasnje situacije. Drzava u drzavi (iako nema sve elemente jedne drzave). Onaj ko smatra da ce politika RS-a u buducnosti biti drugacija taj se opasno vara, to je konstantna politika, i tu jednostavno smiraja nema. Skoro 15 godina jedna te ista prica, jedna te ista retorika. Dayton je valjao samo zato sto je zaustavio rat. Zemlja koja je nastala nakon Daytona, nije ni nalik na onu koja je bila prije njega. RS je etnicki ociscena, povratka skoro i da nema, nema ni volje za to. Dakle ljudi nemojte se nafuravati da cete vi na forumu prekrajati granice, i da cete praviti novo uredjenje bosanske drzave. Ako bi se RS pokusala odvojiti od BiH to bi znacio novi Rat, stanje prije Daytona.
essex

#37 Re: Republika BiH

Post by essex »

BHCluster wrote:
essex wrote:
Ali tako nemogu stvoriti se tri entiteta. Ama bas nikako i to pokazuje koliko je njihova prica uzalud.
da, ali dobivas segragacijske teritorije, a to je ono sto nikako nesmije da ostane jer je to posljedica rata i genocida...jedina ispravna stvar je vratiti politku na procente zastupljenosti po opstinama od prije rata i tako obezbijediti onima koji se zele vratiti (bez obzira na slab povratak u pocetku) vlast u odlucivanju u svojim opstinama i na taj nacin im dati sansu da se bore za svoje ciljeve i namjere daljeg zivota...sve drugo je priznanje genocida i politika realiteta...
hadzofield

#38 Re: Republika BiH

Post by hadzofield »

essex wrote:sta, jel'to zbog neprihvatanja realiteta? pa kada normalnom covjeku trojica trube 10-15 godina da je budala taj nista drugo nemoze ni postati, sto ti je samo slikovit prikaz situacije u bosni...ako pustis covjeka da ponovo pocne da iskazuje svoje misli vidjet ces da on ustvari nije ta budala kojim ga napravise i koja im je trebala...
Kad se bosnjaci vrate u podrinje, posavinu i zapadnu hercegovinu .. bosna i hercegovina kakvu ti zamisljas ce biti moguca... do tada nista od takve BiH

i ti ne moras prihvatiti realnost.. mozes sanjati niko ti ne moze to zabraniti
Kin

#39 Re: Republika BiH

Post by Kin »

Kako dovesti nacionalnu većinu na jednom dijelu teritorija u stanje svijesti da se brine i bori za boljitak onih koji su nacionalna manjina u istoj regiji?
Tko mi da rješenje za taj trik otključao je stvar.
Dovesti stvar u takav balans da čak i ako nisi voljan činiti isto da to svejedno činiš. Kao scena iz Reservoir dogs-a, gdje svi svakog imaju na nišanu (doduše ne doslovnom nišanu), neka vrsta grupna ucjene u pomaganje.

Jebga, kurac palac, mogu ja htjeti ovo i ono, drugi, nekulturniji i krvoločniji na kraju odlučuju.

Šta se prijedloga Republike tiče, mislim kako je dobar jer pored povjesnog kredibiliteta (koji će uvijek netko htjeti da ospori na ovaj ili onaj način) ima i zemljopisni (koji je jebga neoboriv). Dakle win-win, a dobar je podložak za moju teoriju masovne ucjene na oprost i suživot.
vivaldi

#40 Re: Republika BiH

Post by vivaldi »

addem wrote:da, ali dobivas segragacijske teritorije, a to je ono sto nikako nesmije da ostane jer je to posljedica rata i genocida...jedina ispravna stvar je vratiti politku na procente zastupljenosti po opstinama od prije rata i tako obezbijediti onima koji se zele vratiti (bez obzira na slab povratak u pocetku) vlast u odlucivanju u svojim opstinama i na taj nacin im dati sansu da se bore za svoje ciljeve i namjere daljeg zivota...sve drugo je priznanje genocida i politika realiteta...
Problem je u tome sto su te segregacijske teritorije kako si ih s pravom nazvao, nazalost danas fakticki apsolutno legalne po svim zakonima (cime je i etnicko ciscenje legalizirano). Nije problem u danasnjoj etnickoj slici bosne to sto se nije realizirao aneks 7 (fakticki povrat imovine je realiziran u preko 95% slucajeva na teritoriji cijele bih), vec je problem sto su ljudi prodali ili zamjenili imovinu. Cista je iluzija da se nakon 15-20 godina vrati npr 100 hiljada bosnjaka u istocnu bosnu ili 100 hiljada srba u sarajevo ili 100 hiljada hrvata u posavinu gdje god da sada zive. Previse je vremena proslo, a ovi mladji do 25-30 godina se skoro i ne sjecaju rodnog kraja. Svi oni danas imaju neke nove zivote u nekim novim sredinama za koje ih veze posao, zena, djeca, cura, momak, prijatelji, krediti, skole, obdanista, i ko zna kakve obaveze..vracaju se samo stari i penzioneri (osim par slucajeva poput kozarca).
zlaataan

#41 Re: Republika BiH

Post by zlaataan »

U redu je teritorijalna podjela, samo imena provincija su bezveze, zar nije jednostavnije Bosanska Krajina, Hercegovina, Sjeverna Bosna, Istočna Bosna, Centralna Bosna i Grad Sarajevo umjesto Zapadna Hercegovina, Južna Hercegovina, Kapetanija, Jablanica, Stara Banovina i Vrhbosna :D
Zastave i grbovi su ok, osim grba i zastave RBiH, previše su kičasti.
Uglavnom ovo ne bi prošlo u državnim i entitetskim institucijama... nažalost :sad:
essex

#42 Re: Republika BiH

Post by essex »

hadzofield wrote:
essex wrote:sta, jel'to zbog neprihvatanja realiteta? pa kada normalnom covjeku trojica trube 10-15 godina da je budala taj nista drugo nemoze ni postati, sto ti je samo slikovit prikaz situacije u bosni...ako pustis covjeka da ponovo pocne da iskazuje svoje misli vidjet ces da on ustvari nije ta budala kojim ga napravise i koja im je trebala...
Kad se bosnjaci vrate u podrinje, posavinu i zapadnu hercegovinu .. bosna i hercegovina kakvu ti zamisljas ce biti moguca... do tada nista od takve BiH

kada se bosnjacima obezbijedi politicka zastupljenost po osnovu zastupljenosti i zivota od prije hajducije da ljudi mogu i politicki blokirati sve sto im narusava mir i zivot i suzivot sa svim normalnima tada ce se bosnjaci tek naci opet svoj na svome i u podrinju, posavini, zapadnoj hercegovini isto kao i srbi ili hrvati na cijelom teritoriju nase domovine. a to se samo moze ukidanjem blentiteta, vracanja na snagu naseg jedinog ustava, modernizacija sa amandmanskim paketom koji treba da u sebi sadrzi i regionalizaciju (eto, ja predlozih jednu, baziranu na bosanskoj historiji i dogadjanjima i svim onima koji su je stvarali i ginuli za nju...) i okretanja bosanskog lista u bolju bosansku buducnost a ne okretanje tri lista u mrak i nestajanje JEDNE I JEDINE...
eto, prihvati jedinu normalnu realnost koja treba da zazivi i vrati bosansce na put svoje domovine, a velikonebulozne glave nek nastave sanjati zajedno sa propalobegovima o tri rodna lista ove napacene zemlje...
essex

#43 Re: Republika BiH

Post by essex »

Kin wrote:Kako dovesti nacionalnu većinu na jednom dijelu teritorija u stanje svijesti da se brine i bori za boljitak onih koji su nacionalna manjina u istoj regiji?
Tko mi da rješenje za taj trik otključao je stvar.
Dovesti stvar u takav balans da čak i ako nisi voljan činiti isto da to svejedno činiš. Kao scena iz Reservoir dogs-a, gdje svi svakog imaju na nišanu (doduše ne doslovnom nišanu), neka vrsta grupna ucjene u pomaganje.

Jebga, kurac palac, mogu ja htjeti ovo i ono, drugi, nekulturniji i krvoločniji na kraju odlučuju.

Šta se prijedloga Republike tiče, mislim kako je dobar jer pored povjesnog kredibiliteta (koji će uvijek netko htjeti da ospori na ovaj ili onaj način) ima i zemljopisni (koji je jebga neoboriv). Dakle win-win, a dobar je podložak za moju teoriju masovne ucjene na oprost i suživot.
dobro poredjenje, klasicni mexican standoff...jedino rijesenje za ono sto pitas je Gradjanska Republika, tj Republika sa gradjanskim uredjenjem drustva i gradjaninom kao nosiocem konstitutivnosti. nema narodnih politickih programa (koji su i najveci krivci za sve ovo) nego samo politicke opcije i ideje gradjana i u takvom sistemu niko nije ni manjina ni vecina (u narodnom smislu) nego su manjine i vecine politicki programi koji se bore sa svojim idejama za glasove a ne vjerom kao polaznicom za program i uspijeh na politickom planu...
essex

#44 Re: Republika BiH

Post by essex »

vivaldi wrote:
addem wrote:da, ali dobivas segragacijske teritorije, a to je ono sto nikako nesmije da ostane jer je to posljedica rata i genocida...jedina ispravna stvar je vratiti politku na procente zastupljenosti po opstinama od prije rata i tako obezbijediti onima koji se zele vratiti (bez obzira na slab povratak u pocetku) vlast u odlucivanju u svojim opstinama i na taj nacin im dati sansu da se bore za svoje ciljeve i namjere daljeg zivota...sve drugo je priznanje genocida i politika realiteta...
Problem je u tome sto su te segregacijske teritorije kako si ih s pravom nazvao, nazalost danas fakticki apsolutno legalne po svim zakonima (cime je i etnicko ciscenje legalizirano). Nije problem u danasnjoj etnickoj slici bosne to sto se nije realizirao aneks 7 (fakticki povrat imovine je realiziran u preko 95% slucajeva na teritoriji cijele bih), vec je problem sto su ljudi prodali ili zamjenili imovinu. Cista je iluzija da se nakon 15-20 godina vrati npr 100 hiljada bosnjaka u istocnu bosnu ili 100 hiljada srba u sarajevo ili 100 hiljada hrvata u posavinu gdje god da sada zive. Previse je vremena proslo, a ovi mladji do 25-30 godina se skoro i ne sjecaju rodnog kraja. Svi oni danas imaju neke nove zivote u nekim novim sredinama za koje ih veze posao, zena, djeca, cura, momak, prijatelji, krediti, skole, obdanista, i ko zna kakve obaveze..vracaju se samo stari i penzioneri (osim par slucajeva poput kozarca).
istina je da je danas teze nego je bilo 1995 to isto napraviti da se htjelo na pravi nacin, medjutim upravo to je filozofija koja je to sprijecila bas na samom pocetku jer se nije osigurala pravna podloga i negirali dobici steceni kroz skoro 4 godine orgijanja i genocida, pravna podloga da se ljudi obezbijede da u opstinama se biraju po brojevima koji su sacinjavili na toj opstini od prije hajducije (ponavljam se, vec sam isto rekao ali je stvarno ovo i kljuc svega) i tako raji obezbijedi blokiranje svih odluka koji im ne odgovaraju a ne da ih se vrati i prepusti sistemu koji ih je i protjerao...namjerno uradjeno da bi upravo blokirali normalizaciju stanja, samo potvrdjuje koliko je velikosrpski program i dalje ziv i da i dalje ima svoje ljude i u onima koji zele da se prikazu kao zastitnici upravo tih prognanih...
nastavljajuci sa ovim rezonom i postavljanjem kao argumenta kroz vrijeme koje dolazi postajat ce sve teze i teze bilo sta uraditi...negdje se mora poceti i besmisleno bi bilo sada zahtijevati fizicko preseljenje svih onih koji su se vec odomacili u jednoj sredini, taj se metod nista nebi razlikovao od onoga sto i napravi ovaj belaj, ali ovakvo stanje se treba zaustaviti da ne narusava dalje situaciju i jedino moze sa jednakim pravima za sve na cijeloj teritoriji drzave, sto se opet svodi na Republiku Gradjana a ne republiku naroda i njihovih velikonebuloznih vodja koje im kroz utjerani strah od sviju ostalih koji nisu kao oni daju samo jednu opciju, da biraju bas njih kao zastitnike...don corleone je mis mali naspram nasih nazimafioza...
essex

#45 Re: Republika BiH

Post by essex »

zlaataan wrote:U redu je teritorijalna podjela, samo imena provincija su bezveze, zar nije jednostavnije Bosanska Krajina, Hercegovina, Sjeverna Bosna, Istočna Bosna, Centralna Bosna i Grad Sarajevo umjesto Zapadna Hercegovina, Južna Hercegovina, Kapetanija, Jablanica, Stara Banovina i Vrhbosna :D
Uglavnom ovo ne bi prošlo u državnim i entitetskim institucijama... nažalost :sad:
zlaataan-e, imenovanjem na historijskim principima i desavanjima samo podcrtavas nasu historiju koju nam zele blokirati i negirati do danasnjih dana pa i sa danasnjim uredjenjem drzave. svaka drzava na svijetu se s ponosom pojavljuje u svjetu sa svojim velikanima, a evo ja sam na osnovu povrsinskih pretraga pronasao 6 koji su stvarno kroz nasu historiju stvarali, odrzavali i ginuli za nasu zemlju i ako ih mi necemo priznati (pogledaj, trojica od njih dobivaju cast da se provincije zovu bas po njihovim uspijesima odbrane drzave i naroda...jedan koji je gotovo uspio bosnu istrgnuti iz robovanja i vratiti joj samostalnost i ponos naseg naroda s time je, nadam se da ces se sloziti, izborio sebi ravo da se barem jedna provincija nazove po njemu (a vidis, palo mi je na pamet "zmajevac" aki nije u redu jer izostavljam sve one kapetane koji su mu se pridruzili i nestali u mraku turske osvete pa tako i s nazivom Kapetanija se nekako oduzujemo svima njima koji su imali snage i zelje da sanjaju, sanjaju svoju slobodu i drzavu kao takvu)...jedna provincija se poziva na iskon bosanstva i uzima obiljezija porodice koja je odbranila banovinu pretvorila je u kraljevinu i zaslozuju da se provincija oznaci njihovim bojama...i na kraju vrhbosna koja kao provincija iz koje se upravlja drzavom preuzima obiljezija jedne druge porodice, Kristicica koja je svoju velicinu ugradila u bosansku krunu sa dva kralja, rava porodica za simbole vrhbosne, kraljevska porodica u sluzbi adinistrativnog centra drzave), i ako sve ovo mi necemo priznati i svima njima odati priznaje i sa ovim reci hvala za ovo sve, evo i mi vam se oduzujemo onda je sve o'slo u mp3 i svi oni su samo bezveze stvarali ono sto su stvarali...
eto, nadam se da sam koliko toliko pojasnio razloge zasto sam posao bas ovim putem i bas ova imena Provincija...

uh, zaboravih...ako polazis od daytona kao okvira za drzavu nemoj se ni truditi da razumijes ovo jer ovo nije ponudjeno da se svidi danasnjoj drzavi, ponudjeno je da skine i smjeni tu tvorevinu koja nema ama bas nista bosansko u sebi, samo velikonebulozno i propalobegovsko...
noise

#46 Re: Republika BiH

Post by noise »

essex, tvoje vidjenje BiH kao drzave i njene istorije je u redu i meni se svidja sto uzimas bas istinske bosanske licnosti za ugradit u drzavotvorne institucije i regije i sve sto jedna drzava ima i cime se ponosi, al danas npr sve te kosace i kotromanice i vukcevice su prisvojili i za sebe uzeli kao iskljucivo neke tamo njihove, koji su toboze cuvali i borili se za nes drugo a ne za bosnu, imamo iskrivljenu istoriju i znas li koliko je vremena trebalo da ta iskivljena istorija postane realnost, znaci mi sad ovog momenta kad bi poceli sa misionarskim osvjescivanjem ljudi i naroda misiju ne bi zavrsili sigurno u narednih 50-100 god, al ideja i tvoja vizija u svakom slucaju mi se svidja.
asstra

#47 Re: Republika BiH

Post by asstra »

essex wrote:dobijem glasnik nk emailom i vidim gospoda hosovci se potrudili da urade svoju regionalizaciju i viziju drzave kakva njima odgovara uz mnostvo nekakavih amblema i zastavica bez ikakave historijske vrijednosti nego onako da se i oni malo nasaraju slicicama...najblizi je bio amblem hercegovine, ali svojstveno onome ko zeli da negira historiju za svoje potrebe i taj grb je negativ samog sebe, ima 4 bijele dijagonale i tri crvene iako originalni grb Kosaca je sa cetiri crvene i tri bijele dijagonale...jel'ovo ono "bijela i crvena 'rvatska?" nejma i nikada nije ni bilo crvenih ni bijelih Kosaca...samo Kosace sa njihovim historijskim grbom i tu se sva prica zavrsava...
posto sam poceo nesto slicno, samo kao ideju na jednom drugom topiku
evo sta bih ja predlozio kako ustrojiti drzavu po regijama...
prvo, napraviti 6 regija koje ce podrzavati historijske postavke i dijela i znacaj kroz historiju bosne. predlazem ovih 5 regija:

zapadna hercegovina
juzna hercegovina
jablanica
kapetanija
stara banovina
vrhbosna

zapadna hercegovina je krajina a naziv dobiva po covjeku koji je i napravio najvecom regijom u bosni koja je do danas to i ostala, Herceg Hrvoju Vukcicu. na taj nacin bi odali priznanje ovom vrlom bosancu koji je utkao svoje postojanje u postojanje i odrzanje bosne u njegovo doba.

juzna hercegovina je danasnja hercegovina koja svoje ime i regiju nastavlja do danas zahvaljujuci drugom bosanskom Hercegu, Herceg Stjepan Kosaci.

jablanica je podrinje u sjecanje na porodicu jablancic/pavlovic koja je izginula braneci bosnu od turske imperije i s time nestala kao bosanska vlastela sa prosotora kojima je pripadala kao vlastela, kao nosilac bosanske drzavnosti.

kapetanija je sjeveroistocna bosna, danasnja tuzlanska regija a ime dobiva po nasem Kapetan-Zmaju Huseinu Gradascevicu jer je on iz ove regije tako da mu sa ovim cinom odamo priznanje za pokusaj osamostaljenja drzave u prvoj polovini 19-og vijeka.

stara banovina je centralna bosna, regija iz koje je sve pocelo i to treba i naznaciti i priznati, jer da ne bi stare banovine ni nas danas nebi bilo.

vrhbosna...da. i na kraju vrhbosna u koju spadaju sve predratne opstine sarajevske. pet predratnih sarajevskih opstina cine glavni grad sarajevo: stari grad, centar, novo sarajevo, novi grad i ilidza. ovih pet opstina ucestvuju u skupstini vrhbosne pod jednim imenom, sarajevo. sarajevo, kao glavni grad ima svoju skupstinu opstina na kojoj se usaglasavaju stavovi za potrebe skupstine vrhbosne.

ovdje cu nastaviti sa tim kao odgovor i na dayton i na velikonebulozne projekte pa i na ovaj hosov posljednji...neka 'fala!

prvo, dosta se prica o "novim" ustavima ali postoji samo jedna procedura. bilokoje izmjene da se donose (pa i citav paket kao "novi ustav") one moraju da se izglasaju i uvrste kao amandman na Ustav R BiH koji se mora povuci iz suspenzije i amandmanskim paketom promijeniti i modernozovati. koji bi to po redu bio amandman? ja neznam, ali sam siguran da nesmije biti drugi amandman jer bi onda priznao DMS kao svoj okvir i negirao sebe...bosna mora dalje i dalje moze samo kao Republika JEDNAKIH PRED JEDNAKIMA.
vezano za regionalizaciju drzave, svima nama je jasno da dva blentiteta moraju nestati jer su politika segragacije. novo teritorijalno uredjenje treba da postuje bosansku historiju i bosanske regije kakve su nastajele kroz stvaranje ove nase hiljadugodisnje drzave. zbog toga sam i razradio jednu ideju koja mi je vec ranije pala na pamet.
R BiH bi imala svojih 6 provincija a to izgleda na slici ovako...

Image

...znaci, imamo:

Zapadnu Hercegovinu
Juznu Hercegovinu
Jablanicu
Kapetaniju
Staru Banovinu
VrhBosnu

Provincija Zapadna Hercegovina

Image

...se sastoji od sljedecih opstina:
velika kladusa, cazin, bihac, bosanska krupa,bosanski novi, bosanska dubica, drvar, bosanski petrovac, sanski most, prijedor, bosanska gradiska, bosansko grahovo, glamoc, livno, kupres, kljuc, mrkonjic grad, banja luka, celinac, kotor varos, teslic, laktasi, prnjavor i srbac.

grb i zastava provincije:

Image

Provincija Zapadna Hercegovina preuzima grb Herceg Hrvoja Vukcica u stilizovanom obliku (svi grbovi provincija imaju stilizovane turnirske stitove kao podlogu za svoje grbove), a zastava preuzima formu ovog grba sa bijelom podlogom i dvije horizontalne crvene linije.

Provincija Juzna Hercegovina

Image

...sastoji se od sljedecih opstina:
tomislavgrad, prozor, konjic, jablanica, posusje, grude, siroki brijeg, mostar, citluk, ljubuski, capljina, neum, stolac, nevesinje, gacko, bileca, ljubinje, trebinje.

Image

Provincija Juzna Hercegovina preuzima grb Herceg Stjepana Kosace a zastava je izvedena iz neparnog broja dijagonala u odgovarjucim bojama samog grba tako da se sastoji od dvije rubne crvene pruge i jedne bijele centralne pruge.

Provincija Jablanica

Image

kalinovik, foca, gorazde, cajnice, rudo, rogatica visegrad, sokolac, han pijesak, vlasenica, sekovici, bratunac, srebrenica.

zastava i grb provincije:

Image

Provincija Jablanica je odavanje duznog postovanja cijeloj jednoj bosanskoj plemickoj porodici koja je nestala u njenoj odbrani od turske imperije. to je porodica Jablancic/Radinovic/Pavlovic. ova bosanska plemicka porodica je imala svoje posjede izmedju bosne i drine, nekako najvise na ovom potezu gdje je i ovaj prijedlog za ovu provinciju. grb provincije je preuzet od porodicnog grba Jablancica a zastava nekako prati kombinaciju boja sa grba.

Provincija Kapetanija

Image

zvornik, kalesija, zivinice, banovici, lukavac, tuzla, lopare, ugljevik, bijeljina, brcko, srebrenik, gracanica, maglaj, tesanj, doboj, gradacac, orasije, bosanski samac, modrica, odzak, bosanski brod, derventa.

Image

Provincija Kapetanija je dobila ime u znak sjecanja na jos jednog bosanskog velikana, ali iz drugog vremena koji je shvatio neophodnost i vaznost bosanske samostalnosti u okruzenju u kojem se nalazi i poveo narod u borbu za tu nezavisnost. rijec je o Zmaju HKG. sa davanjem imena Kapetanija jednoj od provincija oduzujemo se ne samo ovom nasem velikanu nego i svim Kapetanima koji su mu se pridruzili i nestali na kraju u vihoru odmazdi turske carevine.
zastava preuzima zastavu Kapetana a grb je preuzeti komemorativni grb posvecen Zmaju HKG.

Provincija Stara Banovina

Image

sipovo, jajce, skender vakuf, donji vakuf, travnik, bugojno, novi travnik, vitez, busovaca, gornji vakuf, fojnica, kresevo, kiseljak, visoko, breza, vares, olovo, kladanj, zavidovici, kakanj, zenica, zepce.

Image

Provincija Stara Banovina je dobila ime po Bosanskoj Banovini koja se i nalazila nekako u centralnoj bosni, malo vise prema istoku...preuzima grb Kotromanica jer su dvojica iz ove plemicke porodice najzasluznija za Bosnu kao drzavu kroz historiju: prvi je Ban Stjepan II Kotromanic koji je uspio da se suprostavi Subicima i odbrani banovinu, drugi je Ban/Kralj Tvrtko Kotromanic koji je ucvrstio ono sto je Stjepan II napravio, prosiro i napokon proglasio kraljevinom i tako uveo Bosnu u red modernih drzava toga doba.
crni lav Kotromanica je u izradi ali ovaj sto sam iskoristio je jedno 80% od konacne verzije tako da moze za sada da predstavlja ono za sta je namjenjen.
zastava preuzima boje sa grba i paran raspored linij, plava i bijela u horizontali jednako zastupljene.

Provincija VrhBosna

Image

sarajevo(stari grad, centar, novo sarajevo, novi grad, ilidza), vogosca, ilijas, hadzici, trnovo, pale.

Image

provincija vrhbosna je ustvari 10 sarajevskih opstina. preuzima grb jos jedne od velikih bosanskih porodica, Kristica, jednom podgranom porodice Kotromanic. iz ove porodice su i dva bosanska kralja, Stjepan Ostoja i Stjepan Ostojic. jos jedan iz ove prordice je bio u borbi za bosansku krunu, Radivoj koji je i zadrzao prezime Kristic. iz postovanja prema ovoj kraljevskoj pordici provincija vrhbosna preuzima njihov grb a zastava prati boje grba sa dvije horizontalne pruge. austrougarska je upravo koristeci ovu porodicu odredila i zastavu bosne u svojoj monarhiji pa je za to vrijeme zastava sa crvenim i zlatnim poljem (bez grba) bila i drzavna zastava bosne.

i na kraju, novi grb Republike BiH kao i zastava.
grb u sebi sadrzi grb bosanske kraljevine koji je na srebrenoj podlozi i krakovima prema vrhu koji se zavrsavaju sa krunom Bosanske Loze. grb simbolicno sa lijeve i desne strane u donjoj polovini prate ilirske zvjezdice i polumjeseci i srebrenim djelom koji vodi ka kruni u istoj boji pozlate se nastavlja kao loza koja se zavrsava sa krunom od tri grozda koji predstavljaju tri prihvacene religije od strane jednog naroda pa se i zbog toga ta kruna zove Kruna Bosanske Loze. kraljevski grb kroz gornju njegovu polovinu sa lijeve i desne strane stite provincijski grbovi, tri sa po svake strane. izradom ovog grba se distancira Grb Republike od Kraljevskog Grba koji je glavni sastavni element Grba Republike.

Image

zastava Republike

zastava je sa novim Grbom Republike koji se nalazi na svijetloplavoj podlozi koja predstavlja ogrtac Kralja Tvrtka koji je pronadjen pri iskopavanju njegove grobnice i za kojeg sam nasao da je bio svijetloplave boje...

Image

sve je ovo sjajno i bajno ali demografski gledano opet se jedino dijele područja na kojima žive hrvati dok se područja na kojim žive srbi i bošnjaci homogeniziraju iz tog razloga nije prihvatljivo ovo rješenje....švicarski model je najbolje rješenje za BiH
zlaataan

#48 Re: Republika BiH

Post by zlaataan »

essex wrote:
zlaataan wrote:U redu je teritorijalna podjela, samo imena provincija su bezveze, zar nije jednostavnije Bosanska Krajina, Hercegovina, Sjeverna Bosna, Istočna Bosna, Centralna Bosna i Grad Sarajevo umjesto Zapadna Hercegovina, Južna Hercegovina, Kapetanija, Jablanica, Stara Banovina i Vrhbosna :D
zlaataan-e, imenovanjem na historijskim principima i desavanjima samo podcrtavas nasu historiju koju nam zele blokirati i negirati do danasnjih dana pa i sa danasnjim uredjenjem drzave. svaka drzava na svijetu se s ponosom pojavljuje u svjetu sa svojim velikanima, a evo ja sam na osnovu povrsinskih pretraga pronasao 6 koji su stvarno kroz nasu historiju stvarali, odrzavali i ginuli za nasu zemlju i ako ih mi necemo priznati (pogledaj, trojica od njih dobivaju cast da se provincije zovu bas po njihovim uspijesima odbrane drzave i naroda...jedan koji je gotovo uspio bosnu istrgnuti iz robovanja i vratiti joj samostalnost i ponos naseg naroda s time je, nadam se da ces se sloziti, izborio sebi ravo da se barem jedna provincija nazove po njemu (a vidis, palo mi je na pamet "zmajevac" aki nije u redu jer izostavljam sve one kapetane koji su mu se pridruzili i nestali u mraku turske osvete pa tako i s nazivom Kapetanija se nekako oduzujemo svima njima koji su imali snage i zelje da sanjaju, sanjaju svoju slobodu i drzavu kao takvu)...jedna provincija se poziva na iskon bosanstva i uzima obiljezija porodice koja je odbranila banovinu pretvorila je u kraljevinu i zaslozuju da se provincija oznaci njihovim bojama...i na kraju vrhbosna koja kao provincija iz koje se upravlja drzavom preuzima obiljezija jedne druge porodice, Kristicica koja je svoju velicinu ugradila u bosansku krunu sa dva kralja, rava porodica za simbole vrhbosne, kraljevska porodica u sluzbi adinistrativnog centra drzave), i ako sve ovo mi necemo priznati i svima njima odati priznaje i sa ovim reci hvala za ovo sve, evo i mi vam se oduzujemo onda je sve o'slo u mp3 i svi oni su samo bezveze stvarali ono sto su stvarali...
eto, nadam se da sam koliko toliko pojasnio razloge zasto sam posao bas ovim putem i bas ova imena Provincija...

uh, zaboravih...ako polazis od daytona kao okvira za drzavu nemoj se ni truditi da razumijes ovo jer ovo nije ponudjeno da se svidi danasnjoj drzavi, ponudjeno je da skine i smjeni tu tvorevinu koja nema ama bas nista bosansko u sebi, samo velikonebulozno i propalobegovsko...
Essex-e, kao prvo odakle tebi da se meni sviđa današnje stanje?
Naprotiv, apsolutno mi se ne sviđa i smatram teritorijalnu podjelu na multietničke regije ili provincije prihvatljivom, čak i vrlodobrom :-D .
Pretpostavljam da ne živiš u Bosni i Hercegovini (username ti je essex, izvini ako griješim), pa ne znaš kakvo je ovdje stanje... A i da živiš moraš shvatiti da sadašnji ustroj ne valja, ali da se stvari ne mijenjaju tako lako kao što ti misliš... EU očito ne želi stabilnu BiH, ne želi je ni većina bh. političara...
Da se vratimo na Provincije, kad su to Banja Luka, Bihać, Prnjavor, Cazin... bili dio (Zapadne) Hercegovine ? :-) Pa tebi je veća Hercegovina od Bosne :-)
Južna Hercegovina je teritorijalno ok, samo što ste treba zvati bez onog "Južna"...
Vrhbosna, Kapetanija i Stara Banovina su isto teritorijalno ok, mada ni imena nisu loša, čak i prihvatljiva... (možda je od nabrojanih najbolje Vrhbosna)
Ali Jablanica? :-)
Kao što rekoh prijedlog je dobar, samo se neke stvari trebaju promijeniti da bude još bolji, ali to opet ne znači da bi bio prihvaćen od bh. političara i bh. građana...
hadzofield

#49 Re: Republika BiH

Post by hadzofield »

essex wrote:
hadzofield wrote:

kada se bosnjacima obezbijedi politicka zastupljenost po osnovu zastupljenosti i zivota od prije hajducije da ljudi mogu i politicki blokirati sve sto im narusava mir i zivot i suzivot sa svim normalnima tada ce se bosnjaci tek naci opet svoj na svome i u podrinju, posavini, zapadnoj hercegovini isto kao i srbi ili hrvati na cijelom teritoriju nase domovine. a to se samo moze ukidanjem blentiteta, vracanja na snagu naseg jedinog ustava, modernizacija sa amandmanskim paketom koji treba da u sebi sadrzi i regionalizaciju (eto, ja predlozih jednu, baziranu na bosanskoj historiji i dogadjanjima i svim onima koji su je stvarali i ginuli za nju...) i okretanja bosanskog lista u bolju bosansku buducnost a ne okretanje tri lista u mrak i nestajanje JEDNE I JEDINE...
eto, prihvati jedinu normalnu realnost koja treba da zazivi i vrati bosansce na put svoje domovine, a velikonebulozne glave nek nastave sanjati zajedno sa propalobegovima o tri rodna lista ove napacene zemlje...
Politicka zastupljenost se obezbjedjuje na izborima... da ti Bosnjaci ... koju su protjerani sa podrucja RS-a glasaju u broju u kojem bi trebali ... imali bi vise zastupnika u parlamentu RS.a a samim tim bi imali jaci uticaj na politiku tog entiteta
pa bi mogli mijenjati ustav.. itd...
BHCluster

#50 Re: Republika BiH

Post by BHCluster »

Republika Bosna i Hercegovina
Image
Post Reply