Novak20 wrote:edit: RS, F BiH i distrikta Brčko.Novak20 wrote:Nema ali ima RS i F BiH. Federacija se sastoji od kantona.Maraschino wrote:Sta kazu u tom Ustavu BiH, ima li tamo kakva HZHB?
Republika BiH izgubljena u prevodu
- Drvosjeca iz Dejcica
#26 Re: Republika BiH izgubljena u prevodu
- Maraschino
#27 Re: Republika BiH izgubljena u prevodu
Cekam da kaze kako je BiH nastala od ovog tronosca.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Novak20 wrote:Maraschino wrote:Sta kazu u tom Ustavu BiH, ima li tamo kakva HZHB?
edit: RS, F BiH i distrikta Brčko.
-
Novak20
#28 Re: Republika BiH izgubljena u prevodu
Ja se barem ispravim kad pogriješim u upisu. Vama ne pada na pamet ni kad fulate generalno. 
- Drvosjeca iz Dejcica
#29 Re: Republika BiH izgubljena u prevodu
Ma šta bolan?Novak20 wrote:Ja se barem ispravim kad pogriješim u upisu. Vama ne pada na pamet ni kad fulate generalno.
Novice, trk utekoše ti svinje.
-
Novak20
#30 Re: Republika BiH izgubljena u prevodu
Ja.... i kakve veze ima R BiH sa BiH osim međunarodno priznatih granica i prenešenih obaveza ? O vračanju naziva Republika BiH neću ni da pitam, barem dok se ne ukinu kantoni i RS. Distrikt, manje - više.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ma šta bolan?Novak20 wrote:Ja se barem ispravim kad pogriješim u upisu. Vama ne pada na pamet ni kad fulate generalno.Ma ti nemaš blage veze, to nije tako ni strašno, ali je strašno što misliš da znaš.
Distrikt je uspostavljen tek 2000. godine arbitražnom odlukom a u Dejtonskom mirovnom sporazumu ga nije bilo na mapi niti u Ustavu BiH.
![]()
-
Fudo387
#31 Re: Republika BiH izgubljena u prevodu
Osim priznatih granica, prenesenih obaveza, suvereniteta, kontinuiteta postojanja...bas, osim. Sitnica.Novak20 wrote:Ja.... i kakve veze ima R BiH sa BiH osim međunarodno priznatih granica i prenešenih obaveza ? O vračanju naziva Republika BiH neću ni da pitam, barem dok se ne ukinu kantoni i RS. Distrikt, manje - više.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ma šta bolan?Novak20 wrote:Ja se barem ispravim kad pogriješim u upisu. Vama ne pada na pamet ni kad fulate generalno.Ma ti nemaš blage veze, to nije tako ni strašno, ali je strašno što misliš da znaš.
Distrikt je uspostavljen tek 2000. godine arbitražnom odlukom a u Dejtonskom mirovnom sporazumu ga nije bilo na mapi niti u Ustavu BiH.
![]()
- Drvosjeca iz Dejcica
#32 Re: Republika BiH izgubljena u prevodu
Pa pogrešno pišeš i izvodiš pogrešne zaključke pa te ispravljam. Pa valjda znaš da nastavak pravnog postojanja pored obaveza nosi i prava. Recimo naslijediti firmu to sa sobom nosi obaveze ali i prava pa tako isto i ovaj nastavak pravnog postojanja R.BiH sa sobom nosi obaveze ali i prava. Ja ne mogu sada unaprijed reći šta bi bilo kad bi bilo ali ovo je barem po meni vrlo bitno. R.BiH ovom konstalacijom i kako je potpisano u Dejtonu pravno nije prestala postojati već je nastavila postojanje kroz današnju BiH. Ne znam zašto Silajdžić ako ne već Alija nisu insistirali da i naziv bude Republika BiH bez obzira što ona to svojim unutrašnjim uređenjem nije - isto kao i RS.Novak20 wrote:Ja.... i kakve veze ima R BiH sa BiH osim međunarodno priznatih granica i preuzetih obaveza ? O vračanju naziva Republika BiH neću ni da pitam, barem dok se ne ukinu kantoni i RS. Distrikt, manje - više.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ma šta bolan?Novak20 wrote:Ja se barem ispravim kad pogriješim u upisu. Vama ne pada na pamet ni kad fulate generalno.Ma ti nemaš blage veze, to nije tako ni strašno, ali je strašno što misliš da znaš.
![]()
- horkesh
#33 Re: Republika BiH izgubljena u prevodu
I legalnog okvira. Svi zakoni objavljeni u Službenom listu Republike Bosne i Hercegovine, pa čak i SRBiH, i dalje su na snazi, osim ako ih zamijene novi zakoni. Zbog toga se danas na hrvatskim područjima s velikom srećom i radošću obilježava Dan nezavisnosti i Dan državnostiFudo387 wrote:Osim priznatih granica, prenesenih obaveza, suvereniteta, kontinuiteta postojanja...bas, osim. Sitnica.Novak20 wrote: Ja.... i kakve veze ima R BiH sa BiH osim međunarodno priznatih granica i prenešenih obaveza ? O vračanju naziva Republika BiH neću ni da pitam, barem dok se ne ukinu kantoni i RS. Distrikt, manje - više.
- Maraschino
#34 Re: Republika BiH izgubljena u prevodu
Sve sto se ne dogovore sveta trojica ostaje da vazi iz Ustava RBiH.Novak20 wrote:
Ja.... i kakve veze ima R BiH sa BiH osim međunarodno priznatih granica i prenešenih obaveza ? O vračanju naziva Republika BiH neću ni da pitam, barem dok se ne ukinu kantoni i RS. Distrikt, manje - više.
-
Novak20
#35 Re: Republika BiH izgubljena u prevodu
Ovo si ti rekao u prvom postu.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa pogrešno pišeš i izvodiš pogrešne zaključke pa te ispravljam. Pa valjda znaš da nastavak pravnog postojanja pored obaveza nosi i prava. Recimo naslijediti firmu to sa sobom nosi obaveze ali i prava pa tako isto i ovaj nastavak pravnog postojanja R.BiH sa sobom nosi obaveze ali i prava. Ja ne mogu sada unaprijed reći šta bi bilo kad bi bilo ali ovo je barem po meni vrlo bitno. R.BiH ovom konstalacijom i kako je potpisano u Dejtonu pravno nije prestala postojati već je nastavila postojanje kroz današnju BiH. Ne znam zašto Silajdžić ako ne već Alija nisu insistirali da i naziv bude Republika BiH bez obzira što ona to svojim unutrašnjim uređenjem nije - isto kao i RS.Novak20 wrote:Ja.... i kakve veze ima R BiH sa BiH osim međunarodno priznatih granica i preuzetih obaveza ? O vračanju naziva Republika BiH neću ni da pitam, barem dok se ne ukinu kantoni i RS. Distrikt, manje - više.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ma šta bolan?Ma ti nemaš blage veze, to nije tako ni strašno, ali je strašno što misliš da znaš.
![]()
Da te pitam.da R.BiH svoje pravno postojenje nastavlja po međunarodnom pravu kao država koja mijenja ime onda to po meni znači da R.BiH nikada pravno nije ugašena niti nestala. ...
...Ako je ovaj gore argument tačan da li to znači da u slučaju bilo kakvih nepredviđenih scenarija u sadašnjoj BiH pravno gledano R.BiH ima pravni legitimitet? Naravno ona to ima i sada samo pod drugim nazivom, barem po meni i po tome kako je napisano u Ustavu BiH i mirovnom sporazumu.
Možemo li se složiti oko toga da jedna država zvanično može imati samo jedno ime, ono iz Ustava ?
Možemo li se složiti da R BiH ne postoji i da je njen pravni sljednik BiH ?
Možemo li se složiti da BiH ima Ustav drugačiji od nekadašnjih Ustava R BiH, SR BiH, NR BiH.
Možemo li se složiti da je za vračanje imena države iz BiH u RBiH potrebna promjena Ustava, a ne nekakav nepredviđeni scenario ?
-
megaman4
#36 Re: Republika BiH izgubljena u prevodu
Ustav RBiH narusili su Srbi formiranjem prvo SAO , pa kasnije srpske republike BiH, a Hrvati formiranjem HZHB kasnije HRHB. Posto je HRHB trajno sahranjena presudom u Haagu, ostaje jos RS, kako bi se stekli uslovi za reinkanaciju republickog ustava BiH iz 1990.
Kako stvari stoje, sav scenarij i ide k'a tome. Pitanje je vremena? Sahranjena hercegbosna je pokrenula tocak k'a povratku RBiH.
Kako stvari stoje, sav scenarij i ide k'a tome. Pitanje je vremena? Sahranjena hercegbosna je pokrenula tocak k'a povratku RBiH.
-
L u c i f e r
#37 Re: Republika BiH izgubljena u prevodu
velikosrpska omiljena taktika borbe: tvrdoglavim očiglednim lažima 
- mO k3
#38 Re: Republika BiH izgubljena u prevodu
Jeli ikad pred parlamentom bih ista usvojeno , bilo kakav aneks ili slicno ....??
-
Novak20
#39 Re: Republika BiH izgubljena u prevodu
mO k3 wrote:Jeli ikad pred parlamentom bih ista usvojeno , bilo kakav aneks ili slicno ....??
Jesi li ti rat i Alijin potpis prespavao u Njemačkoj ?
- mO k3
#40 Re: Republika BiH izgubljena u prevodu
Da jesam .... čitao sam da ništa nije usvojeno pred parlamentom i da se to ne stavlja na dnevni red iz bilo kojeg razlogaNovak20 wrote:mO k3 wrote:Jeli ikad pred parlamentom bih ista usvojeno , bilo kakav aneks ili slicno ....??![]()
-
Novak20
#41 Re: Republika BiH izgubljena u prevodu
mO k3 wrote:Da jesam .... čitao sam da ništa nije usvojeno pred parlamentom i da se to ne stavlja na dnevni red iz bilo kojeg razlogaNovak20 wrote:mO k3 wrote:Jeli ikad pred parlamentom bih ista usvojeno , bilo kakav aneks ili slicno ....??![]()
Kakvih sve iracionalnosti ovde ima. Čitao sam i ja da Skupština SFRJ nije ništa usvojila ni stavljala na dnevni red. Pa šta ?
Republika BiH nije izgubljena samo u prevodu nego je izgubljena za sva vremena. BiH je realnost, a treba gledati kako da nam svima bude i budućnost.
- manijak1
#42 Re: Republika BiH izgubljena u prevodu
zarezRBiH je prestala postojati i nema pravni legitimitet. Pravno postojanje je prenešeno na BiH. I tačka.
-
Novak20
#43 Re: Republika BiH izgubljena u prevodu
Zarezi traju po nekoliko generacija. Budućnost ne garantuje nikome ništa.manijak1 wrote:zarezRBiH je prestala postojati i nema pravni legitimitet. Pravno postojanje je prenešeno na BiH. I tačka.ipak.
Zabluda se treba osloboditi. Samo štete zdravlju. HB je zabluda, R BiH je zabluda.
- manijak1
#44 Re: Republika BiH izgubljena u prevodu
RS je nagrađeni zločin , tako da zablude sam evo prest'o da brojim.HB je zabluda, R BiH je zabluda.
-
Novak20
#45 Re: Republika BiH izgubljena u prevodu
Đe ba zapelo ?
- manijak1
#46 Re: Republika BiH izgubljena u prevodu
Đe uvijek zapne , na bježanju od istine .Novak20 wrote:Đe ba zapelo ?
-
BAK-eV
#47 Re: Republika BiH izgubljena u prevodu
Republika je izgubljena u prodajnim ugovorima o stanovima, kucama i imanjima Bosnjaka Podrinja i Krajine, kao i u green card 300.000 Bosnjaka u Americi.
-
Novak20
#48 Re: Republika BiH izgubljena u prevodu
Istina je da se ne možemo vratiti u prošlost, pa tako ni u Republiku BiH. Treba gledati šta i kako dalje u BiH da svima bude bolje nego danas.manijak1 wrote:Đe uvijek zapne , na bježanju od istine .Novak20 wrote:Đe ba zapelo ?
- supercali
#49 Re: Republika BiH izgubljena u prevodu
znaci mozemo traziti entitet u americiBAK-eV wrote:Republika je izgubljena u prodajnim ugovorima o stanovima, kucama i imanjima Bosnjaka Podrinja i Krajine, kao i u green card 300.000 Bosnjaka u Americi.
-
BAK-eV
#50 Re: Republika BiH izgubljena u prevodu
Komotno.supercali wrote:znaci mozemo traziti entitet u americiBAK-eV wrote:Republika je izgubljena u prodajnim ugovorima o stanovima, kucama i imanjima Bosnjaka Podrinja i Krajine, kao i u green card 300.000 Bosnjaka u Americi.
E sad hoce li ti ga Trump dati ne znam. Nisam tako nadaren kao ti.