REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Johny

#276 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by Johny »

bosna123 wrote:@ Johny
Ej Piksi. Ma neka mu ne zamjeraju za pogresno krstenje, nije bio u folu, a bezbeli vidio od nekog pogresno... Nije s desna na lijevo, nego s lijeva na desno... Bio je bas topao dan kada je Jugoslavija izgubila i nigdje nikog na ulicama...
http://www.youtube.com/watch?v=cJnPXwXr ... re=related

Kao Zidane iz najboljih dana...za mene najbolji srpski igrac svih vremena...
Last edited by Johny on 03/04/2009 15:39, edited 1 time in total.
burek_in_space

#277 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by burek_in_space »

paja_patak wrote:
burek_in_space wrote:
paja_patak wrote:Ja navijam za orlove!
Ne prichamo o Opstanku paja_patak. :oops:
pricamo o orlovima koji su prvi na tabeli :D ispred mocne Francuske...

Mocna Francuska u smislu finansijskog stanja u njihovom FS-da.

Mocna Francuska u smislu igrachkog kadra-da.

Mocna Francuska koja bi se proshetala kroz kvalifikacije da nema onakvog selektora.

I sachekajmo kraj kvalifikacija pa da vidimo hoce li Orlovi u barazh ili ne. ;-) Ne bi me chudilo da puknu u Beogradu recimo 0:3 od te iste Francuske.

I najvishe sam se osvrnuo na tvoj post iz razloga shto si do sada 1785 puta napomenuo da navijash za Srbiju,ok brate tvoja stvar.Ali to napominjesh samo da bi provocirao nove svadje na forumu.A to ti je bezze.
bosna123

#278 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by bosna123 »

Johny wrote:
bosna123 wrote:@ Johny
Ej Piksi. Ma neka mu ne zamjeraju za pogresno krstenje, nije bio u folu, a bezbeli vidio od nekog pogresno... Nije s desna na lijevo, nego s lijeva na desno... Bio je bas topao dan kada je Jugoslavija izgubila i nigdje nikog na ulicama...
http://www.youtube.com/watch?v=cJnPXwXr ... re=related

Kao Zidane iz najboljih dana...za mene najbolji srpski igrac svih vremena...
Odlicno. Ti me vrati u osnovnjak, imala sam i druga koji je dobro igrao fudbal i naravno zvali smo ga Piksi... Vjerovatno ih je bilo u svakom gradu makar po jedan...
Sensei

#279 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by Sensei »

sasa_t wrote:
Nadalje, sto se tice reprezentacije ovo mi se nikako ne svidja http://i518.photobucket.com/albums/u349 ... rez6dc.jpg

ne zato sto Sergej nosi amblem koji nosi, nego zato sto predstavlja na slici jednu od tri zaracene strane. Rat je bio i mjesta da se licna i svaka druga stajalista brane su sudovi i istorijske institucije. Nikako pred medijima u kojima je zbog paznje drzavnog tima. Taj tim na papiru pripada i Srbima i Hrvatima i svaka ovakva situacija pogorsava odnose u ovoj drzavi. Jer kako ocekujete da neko kome je otac poginuo u srpskoj ili hrvatskoj vojsci navija za reprezentaciju u kojoj, doduse bivsi, kapiten nosi ovakvu jaknu.
... odaberi

http://i41.klix.com/29nwaqe.jpg

http://i43.klix.com/b6erlt.jpg
Ripicipi

#280 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by Ripicipi »

Lijepo je vidjeti normalu diskusiju ;-)

:bih:
njonjica

#281 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by njonjica »

solanik wrote:
Razlog je jednostavan. Hrvati iz tuzlanskog kraja cesto koriste srbizme umjesto hrvatskih natuknica. Tako da je i kod nas sasvim uobicajeno kazati fudbal, hriscanin, hemijska, januar umjesto nogomet, krscanin, sijecanj, kemijska...isto tako se cesto koriste konstrukcije sa "da" kao u "htio bih da idem kuci" umjesto (kao u knjizevnom hrvatskom) htio bih ici kuci(doma). Ali to je jel'te stvar regionalnog dijalekta. Buduci da nisam jedan od onih Hrvata koji se osjecaju ugrozeno i koji su naprasno promijenili govor dolaskom Tudjmana na vlast (sto barem kod ovih nasih domacih "Sokaca" djeluje pomalo nezgrapno da ne kazem rogobatno) nisam vidio razloga zasto bih sad ja morao da obracam paznju na takve sitnice.
Ok. Hvala na odgovoru.

solanik wrote: I pravoslavnim i katolickim krscanima Bosne pomen Turske priziva sliku za njih itakako mracnog doba osmanske imperije. S druge strane stjece se dojam, da Bosnjaci, koji posjeduju uglavnom pozitivnu percepciju osmanlijske vladavine svojim isticanjem prijateljstva sa Turskom manje misle na danasnju sekularnu Tursku i njen uistinu fascinirajuci napredak u poslijednjih 70 god. , vec prije svega na onu staru sultansku Tursku, kada su oni bili begovi a mi raja. Pazite, samo da pojasnim: nema nicega loseg u tome sto se bosnjacki narod identificira sa tadasnjom Turskom, to je dio njegove povijesti i tu niko od nas krscana nije pozvan davati svoj sud o tome. Problem nastaje u onom momentu, kada danasnju drzavu Republiku Bosnu i Hercegovinu, koju ja a drzim i vi smatram prije svega drzavom gradjana Bosanaca a ne drzavom samo tri naroda (ma koliko god da se to kosilo sa Dejtonom), dakle kada neko danasnju Bosnu i Hercegovinu veze "prijateljstvom" za Tursku, mimo volje oko polovine njenih gradjana, koji za Tursku gaje antipatiju ili u najboljem slucaju rezerviranost. Ja bih volio da je to prijateljstvo sa Turskom nastalo iz fasciniranosti Orhanom Pamukom, sekularizacijom drustva u Turskoj, nastojanjem Turske da bude dio Evrope, ali bojim sa da to ovdje nije slucaj. Ako jeste i ako sam ja nenamjerno pogresno shvatio clana muha_sa onda se duboko ispricavam. Ali ako nije i ako sam u pravu (barem djelimicno) onda mislim da bi bilo ljudski od vas da uvazite ove argumente kao validne i kao odgovor na pitanje zasto mi ne navijamo uvijek punim srcem za Bosnu i Hercegovinu.
Slazemo se, bosanski srbi i hrvati isto kao i bosnjaci (samo uz razlicite emocije) imaju percepciju Turske iz vremena imperije....ne znam da li kome od pomenutih "padne na pamet" Kemal Ataturk i ono sto je on uradio za Tursku.
Ono sto veze bosnjake sa turcima je ista religija, poneki obicaj i turcizmi u jeziku....mislim da je mahanje turskim i inim zastavama od strane bosnjaka reakcija izazvana unutar drzave ali spolja, sve propraceno raznoraznim mitovima i "bedemom od najezde islama".
Sjetih se, kad je ono bio neki belaj u RS onih transparenata "Rusijo pomozi"; e nekako mi to slicno ovom mahanju turskom zastavom jer i jedna i druga zemlja (i treca, cetvrta, peta....) u ovim "jaucima" tek traze i prate samo vlastite interese (ako ih ima).

Ne sporim da svako navija za koga hoce ali nikako ne kontam mrznju svega sto je NASE (dakle bosanskohercegovacko) i beskrajno me raduje sto je reprezentacija BiH (upravo u sastavu u kojem jeste) ostvarila dvije velike i vazne pobjede.

Respect :thumbup:
osa

#282 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by osa »

da li bih hrvati navijaju za bih, vjerujem da navijaju, i ja koji živim i rođen sam u hrvatskoj a dijelom sam bosanac, navijam za bih, i više sam gledao bih.-belgija nego hrvatska-andora, jer je hrvatska odigrala laganicu na dva boda a utakmica u zenici je bila ono što se traži od nogometa. u slučaju međusobne utakmice u baražu, navijao bih za hrvatsku ali mi ne bi bilo nimalo krivo da prođe i bih, ako bude bolja i ako je hoće fortuna.
pustopoljina

#283 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by pustopoljina »

ah sto smo kolektivno fini. da nije bila plata? :P
alijagoro

#284 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by alijagoro »

Znaci Srbi i Hrvati iz Bosne jedino ce navijati za Bosnu dok bude dobro igrala i pobjedzivala(svijet voli pobjednike) a kad budemo gubili kao protiv Madzarske i Grcke,onda ce to biti muslimanska,bosnjacka,turska reprezentacija :? .Sto se tice susjeda uvijek navijam protiv njih(osim utakmice Engleska-Hrvatska).Nije mi bila namjera nikoga da uvrijedim,nego da iznesem svoje neko misljenje mozda glupo ali morao sam.
JThomas

#285 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by JThomas »

to nema puno veze s nacionalizmom, masa nikad ne voli gubitnike ;-)
Gandalf

#286 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by Gandalf »

JThomas wrote:to nema puno veze s nacionalizmom, masa nikad ne voli gubitnike ;-)
Da i ja sam siguran kada bi se BIH plasirala na SP da bi se broj navijača i iz Hercegovine i RS utrostručio - ovako kao imaju neku "svoju" jednonacionalnu reprezentacije koje često igraju EP i SP pa kome treba gubitnička Bosna - međutim ako ovaj tim konačno stasa u tim koji igra SP i EP opašće malo podrška komšijama a BIH će dobiti makar ravnopravan status među njima :arrow:
palermo

#287 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by palermo »

Gandalf wrote:
JThomas wrote:to nema puno veze s nacionalizmom, masa nikad ne voli gubitnike ;-)
Da i ja sam siguran kada bi se BIH plasirala na SP da bi se broj navijača i iz Hercegovine i RS utrostručio - ovako kao imaju neku "svoju" jednonacionalnu reprezentacije koje često igraju EP i SP pa kome treba gubitnička Bosna - međutim ako ovaj tim konačno stasa u tim koji igra SP i EP opašće malo podrška komšijama a BIH će dobiti makar ravnopravan status među njima :arrow:
pa rekao bih da si ovo što si napisao, ne odnosi samo na fudbal i reprezentaciju, nego je primjenjivo i mnogo šire.Ovoj zemlji općenito, trebaju uspjesi.
in33sa

#288 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by in33sa »

Nema to veze sa rezultatima, kao ni ono sto sportisti iz BiH nastupaju za Hrvatsku i Srbiju.

Emocije odlucuju.

Malo mi je glupo da sad objasnjavam kakve emocije budi onaj kockasti stolnjak, kada to ne moze razumjeti onaj ko je prema tome ravnodusan. Uvijek ce mi biti drago kada BiH pobjedjuje (i biti zao kada gubi), to je i moja domovina, ali Hrvatska je nesto posebno. Za vecinu Hrvata, gdje god zivjeli, u Hrvatskoj, Kanadi, Australiji ili BiH.
pemanapemani

#289 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by pemanapemani »

Kada je hrvatska reprezentacija osvojila trece mjesto u Francuskoj 1998.g., u Sarajevu se slavilo. Dok su se u metropoli vijorile sahovnice, u Mostaru je nekoliko ljudi ranjeno, mislim da je cak neko i poginuo od ispaljenih rafala sa "zapada".
Nisam Bosnjak, Hrvat, Srbin, pravoslavac, katolik, musliman.
Kada je poceo rat, kao postali smo bosanski hrvati. Nikad se nisam mogao identificirati sa tim pojmom hrvatstva. Kao djetetu mi nije bilo jasno da se neko sa kim sam prozivio djetinjstvo razlikuje od mene zbog imena, a rodjeni smo u istom jebenom rodilistu, koje su opet srusili neciji ocevi.
Super su mi ovi danasnji sarajevski Hrvati koji se pozdravljaju sa "Bog", okupljaju u Maticama, hinjski mrze sve sto je iole vezano za BIH, pa tako i nogometno fudbalsku reprezentaciju.
Danas sam ponosni Bosanac. Navijam za moju domovinu, nemam druge, nemam rezervu, jebi ga.
Malo me jebe sto me zbog imena svrstavaju u taj neki tor, prije svega ovdje mislim na vlastitu rodbinu koja se ibreti sto ne mogu spavati zbog utakmice moje domovine.
Iskreno, pun mi je muski reproduktivni organ ovih spominjanja navijanja za Tursku. Opet iskreno, i ja sam navijao za Tursku kada su igrali protiv Hrvatske. Fenomen turskih zastava bih objasnio slijedecim: BiH je prezivjela agresiju. Bosnjaci su daleko najvise najebali. Domovina je krvarila skoro cetiri godine, danas hodamo po lesevima nevino stradalih. Deset i vise godina poslije rata ti isti Bosnjaci pokusavaju uspostaviti suzivot sa onima koji, da mogu, bi ih izbrisali sa lica zemlje. Pa jebo te, i najstrpljivijem bicu bi dozlagrdilo. Laicki, kada te guze 17 godina, osamnaestu ces se naglo okrenuti i zubima odgristi penis onome ko te siluje.
Meni kao nebosnjaku fakat nije jasno, previse paradoksalno, da narod koji je dozivio genocid, tu mislim na sve nas kojima je ovo jedina domovina, trpimo fasisticko preseravanje.
Poredjenja radi, do nekih 70-ih, 80-ih, na holandskoj granici je pisalo: "zabranjen ulaz Njemcima i psima", a sve radi zlocina treceg rajha.
Izvinjenje na vulgarnosti i konfuznosti u pisanju, ali stvarno ne znam kompetentniji rjecnik za ovu temu.
in33sa

#290 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by in33sa »

A ja opet ne kuzim komplekse kod ljudi koji se odjednom ne mogu pomiriti sa tim da je pripadnost nekom narodu ili naciji sasvim normalna stvar. Nisu to nikakvi torovi, to je neciji identitet. Ti imas svoj, postuj i tudje, niko te ne sili da ides, kako kazes, u torove.

Iskljucivost kojom se razbacujes nikako ne ide u prilog tvoje hinjene otvorenosti, kad si vec kod hinja.

Da ne idem sad u to ko kofol pokusava a ko kofol nece u suzivot.
elSaik

#291 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by elSaik »

Sili. Čim se zoveš Boris, odmah si Hrvat, a da te niko nikada nije ni pitao - čovječe, ko si, šta si?

Ali, eto, nije to vezano za temu.
pemanapemani

#292 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by pemanapemani »

Upravo tako. Mislim, mene boli neka stvar sta ko misli, ali covjece svaki dan se boris sa svim tim i onda molis Boga za neko cudo, azil i pizde materine, da bi mogao negdje drugo biti Bosanac.
Fakat ne kontam tu neutralnost, budi sta jesi, ali to nesto kao "posebno kad igra Hrvatska" ne shvatam, jebi ga, glup, kao sto rekoh.
Dead Man Walking

#293 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by Dead Man Walking »

tonyj wrote:
Ja sam, kao što rekoh, HERCEGOVAC u srcu i duši, Hrvat po nacionalnosti, katolik po vjeroispovijesti, n
Jedno lagano pitanjce za tebe Hercegovac. Da si slucajno sve to sto jesi, a da si po vjeroispovijesti, recimo, pravoslavac, da li bi ti i dalje bio Hrvat po nacionalnosti (i zasto) ili nesto drugo (i zasto)?
piupiu

#294 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by piupiu »

Brojaci krvnih zrnaca, odmorite malo ... lopta je okrugla i dobro se kotrlja na sve strane. ;-)
Ripicipi

#295 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by Ripicipi »

Ja sam Bosnjak, a moj najbolji jaran je Hrvat iz Sarajeva, i kada je bilo prvenstvo u Njemackoj ja mu govorim evo igra Hrvatska, hajmo gledati, a on meni odgovara "znao sam da su ustasha" :D :lol:
Co'ek je totalno probosanski orjentisan, iako ima kucu u Hr. i putovnicu, za njega ne postoji niti jedna druga zemlja i reprezentacija osim BiH, a od klubova mali zeljo... :D
Hrvatsku ce pogledati, ali je totalno imun na njihove pobjede i poraze...
Kada bi se sastali BiH i Hr. u barazu, uopste nema sumnje za koga bi navijao jer navija samo za jednu zemlju, a to je BiH...

Eto, to je moje iskustvo sa jednim hrvatom iz Sa...
gosnmerkel

#296 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by gosnmerkel »

Nejma ugla ,bolan nebio.Kakav ugao imaju ti - Bosanski Srbi i Bosanski Hrvati.
Nejma UGLA.To sve je jednostavno.Kad srce kaže,nejma ništa od Balija,Srbendi,Ustaša.
To što izmišljaju političari,ta imena oko nacionalnih imena,to je samo radi POLITIKE.
Kad srce zaigra,nejma tog navijača koji neće slaviti golove i obrane.ma kako se zvali
akteri tih događaja.U Zenici,u grotlu Zenice,u rudniku stadiona sa 1000 stepeni, navijači
su ispjevali pjesmu novom golmanu BiH reprezentacije.
Nejma tu uglova šta misle ovi ili oni.Postoji samo ugao što misle
BiH reprezentativci.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#297 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by ladyblue18 »

gosnmerkel wrote:Nejma ugla ,bolan nebio.Kakav ugao imaju ti - Bosanski Srbi i Bosanski Hrvati.
Nejma UGLA.To sve je jednostavno.Kad srce kaže,nejma ništa od Balija,Srbendi,Ustaša.
To što izmišljaju političari,ta imena oko nacionalnih imena,to je samo radi POLITIKE.
Kad srce zaigra,nejma tog navijača koji neće slaviti golove i obrane.ma kako se zvali
akteri tih događaja.U Zenici,u grotlu Zenice,u rudniku stadiona sa 1000 stepeni, navijači
su ispjevali pjesmu novom golmanu BiH reprezentacije.
Nejma tu uglova šta misle ovi ili oni.Postoji samo ugao što misle
BiH reprezentativci.
u sridu :thumbup:

svugdje ima izuzetaka, uvijek se time vodimo, samo sto sam ja ovih dana skontala da ima puno vise od izuzetka u svakom dijelu ove zemlje. I presretna sam :bih:
generator

#298 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by generator »

potres_mozga wrote:Ja sam Bosnjak, a moj najbolji jaran je Hrvat iz Sarajeva, i kada je bilo prvenstvo u Njemackoj ja mu govorim evo igra Hrvatska, hajmo gledati, a on meni odgovara "znao sam da su ustasha" :D :lol:
Co'ek je totalno probosanski orjentisan, iako ima kucu u Hr. i putovnicu, za njega ne postoji niti jedna druga zemlja i reprezentacija osim BiH, a od klubova mali zeljo... :D
Hrvatsku ce pogledati, ali je totalno imun na njihove pobjede i poraze...
Kada bi se sastali BiH i Hr. u barazu, uopste nema sumnje za koga bi navijao jer navija samo za jednu zemlju, a to je BiH...

Eto, to je moje iskustvo sa jednim hrvatom iz Sa...
Znam i ja par takvih.U bosni Bosanci a u Hrvatskoj Hrvati i to "veliki" pitaj svoga prijatelja zašto je onda uopće uzimao Hrvatsku domovnicu i zašto ima kuću u Hrvatskoj ako mu je dobro tamo gdje živi, ako uopće živi u Sarajevu????
Chischo

#299 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by Chischo »

Dead Man Walking wrote:
tonyj wrote:
Ja sam, kao što rekoh, HERCEGOVAC u srcu i duši, Hrvat po nacionalnosti, katolik po vjeroispovijesti, n
Jedno lagano pitanjce za tebe Hercegovac. Da si slucajno sve to sto jesi, a da si po vjeroispovijesti, recimo, pravoslavac, da li bi ti i dalje bio Hrvat po nacionalnosti (i zasto) ili nesto drugo (i zasto)?
nema tu zasto,
ono si sta su ti roditelji, majka i otac
ne mozes ti reci, od danas nisam vise hrvat nego sam bosanac, ne ide to tako

moj otac i njegov otac i majka su se izjasnjavali citavo vrijeme ko hrvati i sta ja sad se trebam pravit pametan i reci, ne ja sam bosanac...

malo je problematcino u bosni sto neki bosnjaci se osjecaju isfrustrirano jer nikad nisu imali kvalitetne politicare i duhovne vodje te iz tog razloga nisu imali u proslosti potpuno jasan stav o nacionalnoj pripadnosti, pa onda takvi isti hodaju okolo i govore "zasto si ti srbin, zasto si hrvat, zasto nisi bosanac?"

da se razumijemo, BiH je moja drzava i volim je vise nego iko drugi i svim srcem navijam za reprezentaciju iako je to mali dio ljubavi koju osjecam, ali nemojte me pitati zasto sam hrvat zasto nisam bosanac, kao sto sam rekao tolerancija, postenje i demokratija je kljuc uspjeha ove drzave
elSaik

#300 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by elSaik »

generator wrote: Znam i ja par takvih.U bosni Bosanci a u Hrvatskoj Hrvati i to "veliki" pitaj svoga prijatelja zašto je onda uopće uzimao Hrvatsku domovnicu i zašto ima kuću u Hrvatskoj ako mu je dobro tamo gdje živi, ako uopće živi u Sarajevu????
Domovnicu da bi putovao, kuću da bi u njoj boravio. Isto kao da si ga pitao zašto ima auto, mobitel, frižider.
Locked