Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

jasko__

#1 Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Post by jasko__ »

Isplati li se???
Jel ko pokusavao, čuo nešto???

http://turboservislj.pik.ba/artikal/388 ... a-1-9-jtd/
sema911s

#2 Re: Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Post by sema911s »

jasko__ wrote:Isplati li se???

stta je vama crklo na turbini,.,., posto vecinom se lopatice shebu,.,i ovo sto se prodaje je ok zamjenski dio,., e sada kakva je kvaliteta lezajeva,.,cim on govori da nisu kineski,., cime centrira lopatice osovine,.,koji alat koristi,.,neznam ,.,al posto je sve prepuno kineza,., velike sanse da je i ovo al nemora znacit da je
jasko__

#3 Re: Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Post by jasko__ »

sema911s wrote:

stta je vama crklo na turbini,.,., posto vecinom se lopatice shebu,.,i ovo sto se prodaje je ok zamjenski dio,., e sada kakva je kvaliteta lezajeva,.,cim on govori da nisu kineski,., cime centrira lopatice osovine,.,koji alat koristi,.,neznam ,.,al posto je sve prepuno kineza,., velike sanse da je i ovo al nemora znacit da je
Vjeruj druze da ne znam..kaze mahjstor da ima malo lufta na krilcima ili kako se vec zovu..i ima ulja...
A auto mi crno dimi na jakom gasu..i trosi litar ulja na 2000 km

Sent from my Grand X Pro using Tapatalk 2
sema911s

#4 Re: Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Post by sema911s »

ovi mescini rade isto sto i oni u uzicu,., samo mescini malo jeftinije,., daju neku garanciju,., ako ima lufta moras mjenjat tako da nazovi one u uzicu,. pitaj koliko sta,., i pitj ih za njih,.,. http://www.turboservis.rs/?lokacija to su ovi,., posalji poruku,.mail sta vec ,.,
shlauf

#5 Re: Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Post by shlauf »

Za ove iz Ljubuškog znam da nisu htjeli da vrate novac jer je reparirana turbina crkla nakon 8 dana. Priča im se svela da su oni promjenili "kertridž" turbine ??? Pa jebote nije printer u pitanju. Frajer imao NOTA račun a ne garantni list od njih. Poslao im turbinu na reklamaciju po šoferu autobusa i nikad je nije dobio nazad. To je bilo zimus.
E sad imaš Turboservis u Užicu i imaš Simanića u Buća potoku. Prije bih se odlučio za ovu drugu opciju nego za Ljubuški.
sorcerer

#6 Re: Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Post by sorcerer »

samo uzice ljudi rade godinama i cuvaju ime,ovi nopeceni delegati nula bodova....
tavustavus

#7 Re: Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Post by tavustavus »

moja bratska preporuka...UZICE.... kvalitet uradjenog...da ti ''glava ne otekne poslije''... :thumbup: :sax: :bih:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#8 Re: Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Post by mali_milojica »

Uzice,cak ti je i udaljenost slicna,a ljudi provjereni i profi 100%.
Golub82

#9 Re: Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Post by Golub82 »

užice i nista drugo,ljubuški ni za živu glavu!!!
jasko__

#10 Re: Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Post by jasko__ »

Kako to dostaviti do Užica..

Ako izvadim turbinu i pošaljem brzom poštom,koliko sam dana bez auta otprilike???

Ako idem lično,250 km u jednom smjeru,mogu li oni to završiti isti dan??

I koliko je para otprilike??

drndalo

#11 Re: Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Post by drndalo »

Mozes poslati autobusom, rade sigurno tako, nisi ni prvi ni zadnji... Ne znam koliko im vremena treba... Mislim da i Simanici salju njima, ali oni skidaju i montiraju i gledaju trebal' jos sta....
sorcerer

#12 Re: Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Post by sorcerer »

dodjes rano ujutro i kazes odakle si dosao i zamolis ih da ti zavrse u toku dana ,mislim da nece biti problema da ti to urade ,po meni najbolja opcija...
shlauf

#13 Re: Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Post by shlauf »

Ako odeš u Užice sa svojim autom moraćeš čekati 3-4 sata da se auto ohladi da ti skinu turbinu i onda zamjene oštećene dijelove. Druga opcija je da je ovdje skineš i da te neko odveze u Užice i tad će je odmah uzeti da poprave (bolja varijanta).
sorcerer

#14 Re: Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Post by sorcerer »

ja zaboravih napisat da mora bit skinuta turbina da bi ti napravili isti dan
ibizza

#15 Re: Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Post by ibizza »

Prosle godine mi e na meganu turbina vrisnula, raspitivao sam se za ove u Ljubuskom, uglavnom dobio sam informaciju da su jako losi, a onda sam naletio kod jednog sarajevskog "strucnjaka" i ispusio foru.
Zato, idi u Uzice, nemoj zaliti 100-200KM vise, ali ces biti rahat.
BOSCH

#16 Re: Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Post by BOSCH »

sto se tice turba, samo u uzice..
proguglaj malo za ovaj turboservis s pika, da nebi sad blatio nekog, vidi tudje utiske, bila je rasprava o njima na bhtunig.com :run:
Mirko S Kojotovski

#17 Re: Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Post by Mirko S Kojotovski »

jasko__ wrote:
sema911s wrote:

Vjeruj druze da ne znam..kaze mahjstor da ima malo lufta na krilcima ili kako se vec zovu..i ima ulja...

Druze ako nije tajna, koje je auto u pitanju i koliko je kilometara preslo?

Nemam ama bas nikakvog iskustva sa firmama koje repariraju turbine pa tu nemam sta dodati.
Ono sto bih ti definitivno preporucio je da provjeris cirkulisanje ulja prema i iz turbine.
Ako ti je dotok (ili "odtok") ulja prema turbini blokiran, mozes ti njih promjeniti 10 ali ceti svaka otici nekon nekoliko dana.

Neko je gore pomenuo auto kojem je reparirana turbina otisla nakon 8 dana.
Prilicno sam siguran da se upravo ovo desilo.
Svoji ocima sam gledao Peugeot 406 hdi (doduse masala je vec bio presao, oko 300.000 km) koji je tako katastrofalno odrzavan da mu sa potpuno skinutom turbinom uz dvominutno verglanje ulje uopste ne prolazi kroz cijevi za podmazivanje.

Da sam na tvom mjestu, prije nego ti majstor ugradi novu/repariranu turbinu moras se uvijeriti da ti je dotok ulja uredu.
Cijevi za dovod/odvod ulja i nisu nesto posebno skupe, ja bih ih u svakom slucaju promjenio cak i ako na izgled sve izgleda OK.
jasko__

#18 Re: Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Post by jasko__ »

Mirko S Kojotovski wrote:
jasko__ wrote:
sema911s wrote:

Druze ako nije tajna, koje je auto u pitanju i koliko je kilometara preslo?

Nemam ama bas nikakvog iskustva sa firmama koje repariraju turbine pa tu nemam sta dodati.
Ono sto bih ti definitivno preporucio je da provjeris cirkulisanje ulja prema i iz turbine.
Ako ti je dotok (ili "odtok") ulja prema turbini blokiran, mozes ti njih promjeniti 10 ali ceti svaka otici nekon nekoliko dana.

Neko je gore pomenuo auto kojem je reparirana turbina otisla nakon 8 dana.
Prilicno sam siguran da se upravo ovo desilo.
Svoji ocima sam gledao Peugeot 406 hdi (doduse masala je vec bio presao, oko 300.000 km) koji je tako katastrofalno odrzavan da mu sa potpuno skinutom turbinom uz dvominutno verglanje ulje uopste ne prolazi kroz cijevi za podmazivanje.

Da sam na tvom mjestu, prije nego ti majstor ugradi novu/repariranu turbinu moras se uvijeriti da ti je dotok ulja uredu.
Cijevi za dovod/odvod ulja i nisu nesto posebno skupe, ja bih ih u svakom slucaju promjenio cak i ako na izgled sve izgleda OK.
U pitanju je Stilo 1.9JTD..a presao jenavodno 190.000

Mirko S Kojotovski

#19 Re: Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Post by Mirko S Kojotovski »

190.000 km (ili vise) je fina kilometraza,mozda malo rano da ode turbina ali ko zna kako je auto prije tebe odrzavano.
Kao sto rekoh, zaista ne znam ko je od ovih koji repariraju turbine dobar, ko ne ali
u svakom slucaju ti preporucujemo zamjenu cijevi za odvod i dovod ulja prema turbini.
To ti je nekih pedesetak maraka ako je i toliko, potencijalno ce ti spasiti hiljade.
johntra

#20 Re: Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Post by johntra »

pa jedno 200.000 i jeste trajanje turbine, kada se normalno održava...i to je potrošni materijal...
Bakir1

#21 Re: Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Post by Bakir1 »

kako vec rekose prije mene samo uzice, ovaj iz ljubuskog je jedno vrijeme prodavao melletove ketridze, a sasvim je normalno da se ketridz balansiran prodaje i ugradjuje u turbinsko kuciste, a zatim je presao na kopiju melleta i tu je nastao problem.
uglavnom moja topla preporuka uzice ili polovna turbina koja ce kostati kao i reparacija tvoje
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#22 Re: Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Post by maks_rs »

johntra wrote:pa jedno 200.000 i jeste trajanje turbine, kada se normalno održava...i to je potrošni materijal...
Kako onda objasniti auta iz uvoza sa po 400-500 hiljada pređenih (i vraćenih na "150 hiljada" ) i još naprave po 100 hiljada ovdje bez kvara. Ne bih rekao da je svakome mjenjana/reparirana turbina prije nego što su ga šutnuli ovamo.
johntra

#23 Re: Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Post by johntra »

zato što je u interesu svakog proizvođača automobila da zaradi što više para na zamjeni dijelova automobila...nisu to nekadašnje turbine iz legendarne turbo ere, koje su mogle bez problema preći i po pola miliona bez ikakvih problema...danas je profit prije kvalitete...imaš slučajeva da su mnogima turbine rikavala i na 120.000 pređenih i to kod mnogo renomiranijih proizvođača...
milojicabrzi

#24 Re: Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Post by milojicabrzi »

Jontra, koje je to bilo zlatno doba turbina, jesu li to obicni TDI iz VW koncerna, sa kraja '90ih i pocetka 2000-ih?
goran16v

#25 Re: Reparacija turbine - šta mislite o ovome???

Post by goran16v »

Ako ovo vrijeme kad atmosferskog dizela ne mozes vise kupiti i kad su turbo benzinci postali svakodnevnica u svim klasama, nije turbo era ja ne znam sta je?! Mozda se moze eventualno govoriti o turbo eri kad su turbo punjace imali samo odabrani pa dominirali nad ostalim.
Post Reply