Reparacija kocionih celjusti
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
maaaki
#1 Reparacija kocionih celjusti
Pozdrav
Interesuje me da li postoji u Sarajevu ili blizoj okolini neko ko radi reparaciju kocionih celjusti/klijesta?
Moze i u pp da ne bi bila reklama
Interesuje me da li postoji u Sarajevu ili blizoj okolini neko ko radi reparaciju kocionih celjusti/klijesta?
Moze i u pp da ne bi bila reklama
- sorcerer
#2 Re: Reparacija kocionih celjusti
za koji auto?
- bach
#3 Re: Reparacija kocionih celjusti
Ima. Majstor Nešo u Barama. Nalazi se se na potezu između Renaultovog i Peugeotovog salona. Malo je skuplji majstor, ali veoma profesionalan.
-
maaaki
#4 Re: Reparacija kocionih celjusti
@sorcerer
auto je honda
@bach
hvala, otici cu sljedece sedmice da vidim sta se moze uraditi...
Ako jos neko zna neku firmu/nekoga ko se bavi reparacijom celjusti svaka info je dobrodosla
auto je honda
@bach
hvala, otici cu sljedece sedmice da vidim sta se moze uraditi...
Ako jos neko zna neku firmu/nekoga ko se bavi reparacijom celjusti svaka info je dobrodosla
-
530i
#5 Re: Reparacija kocionih celjusti
Firma se zove Feroda, a podatke možeš potražiti na internetu, spominjana je vjerujem i na ovom podforumu i ranije...
- shlauf
#6 Re: Reparacija kocionih celjusti
Reparacija kliješta košta 30,oo KM a podrazumjeva razradjivanje cilindra i promjenu gumica. Bude završeno za pola sata.530i wrote:Firma se zove Feroda, a podatke možeš potražiti na internetu, spominjana je vjerujem i na ovom podforumu i ranije...
Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
-
maaaki
#7 Re: Reparacija kocionih celjusti
Hvala svima na informacijama, cim uhvatim slobodno idem u Ferodu pa javim iskustva ako nekoga interesuje
-
allem_77
#8 Re: Reparacija kocionih celjusti
Malo sam gledao reparaciju kočionih kliješta. Nije mi Feroda radio.shlauf wrote: ↑07/04/2013 08:42Reparacija kliješta košta 30,oo KM a podrazumjeva razradjivanje cilindra i promjenu gumica. Bude završeno za pola sata.530i wrote:Firma se zove Feroda, a podatke možeš potražiti na internetu, spominjana je vjerujem i na ovom podforumu i ranije...
Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee![]()

Nisam pitao majstora šta je tačno radio. Zahvalio se, platio i gas.
Danas našao slobodnog vremena, i pretpostavljam da je on odradio samo ovaj dio od 09:30 minute?
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#9 Re: Reparacija kocionih celjusti
samo sto su na videu zadnja klijesta ,a na racunu pise prednja 
-
allem_77
#10 Re: Reparacija kocionih celjusti
Jesu li ovo prednja? Ako jesu, moguće da je odradio od 08:50 min.bitanga_sa_otesa wrote: ↑21/05/2020 13:34 samo sto su na videu zadnja klijesta ,a na racunu pise prednja![]()
Dođe li ovaj klip u tom setu za reparaciju? Ili vraća stari klip?
I sada mi hvata samo pola diska. Hoće li to vremenom naleći?

-
NediM17
#11 Re: Reparacija kocionih celjusti
Vrati stari klip, skuplja je dosta reparacija ako ima potrebe da se mijenja i klip.
To sto hvata pola diska nema veze sa celjustima ni sa reparacijom istih, ni sa klipom. To je nesto do klizaca plocica i plocica.
Mozda ce naleci, a mozda i nece.
EDIT: Nisam fino vidio racun, moguce da je i klip mijenjao, jer pise na racunu cijena seta za reparaciju 35KM, sto je puno za same gumice.
A i disk ce poceti kociti citavom povrsinom dok plocice nalegnu, moguce da su stare krivo potrosile disk, dok malo iskocis, naleci ce.
To sto hvata pola diska nema veze sa celjustima ni sa reparacijom istih, ni sa klipom. To je nesto do klizaca plocica i plocica.
Mozda ce naleci, a mozda i nece.
EDIT: Nisam fino vidio racun, moguce da je i klip mijenjao, jer pise na racunu cijena seta za reparaciju 35KM, sto je puno za same gumice.
A i disk ce poceti kociti citavom povrsinom dok plocice nalegnu, moguce da su stare krivo potrosile disk, dok malo iskocis, naleci ce.
Last edited by NediM17 on 21/05/2020 14:25, edited 1 time in total.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
-
allem_77
#13 Re: Reparacija kocionih celjusti
Bojim se sada jako pritisnuti kočnicu. Da ne izleti ovaj klip, pa ostane zaglavljen.
Ko zna da li je majstor ovo dobro napravio? Trebao sam mu reći da naruči nova kliješta, ali mi se žurilo. A on sam predloži da to reparira.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#14 Re: Reparacija kocionih celjusti
Pa to je liveno zeljezo..sta ce ti to novo...moze 100 godina biti 
-
NediM17
#15 Re: Reparacija kocionih celjusti
Ma slobodno ti to stisni. Ako je reparirano kako treba nema zime. Ako nije ima vazda opcija za potrošiti pare i kupiti nova kliješta, samo da znaš nisu nimalo jeftina. 
-
allem_77
#16 Re: Reparacija kocionih celjusti
Znam da nisu baš jeftina. Zamijenio zadnja. I desna i lijeva. Nešto, topam i demi marka, mislim da je to sve Kina. SVE su to majstori naručivali. Baš mi bilo čudno kada mi je ovaj majstor predloži reparaciju. Inače nemam stalnog majstora, nego onog koji ima vremena da odmah uzme vozilo na popravak.
-
NediM17
#17 Re: Reparacija kocionih celjusti
Što se tiče reparacije kliješta imaš HEN na Stupu ( radio kod njih, 30 KM, mada sad vidim da izgleda nije bilo do kliješta, bila su OK jer i dalje imam iste simptome grijanja zadnjeg diska kao i prije, ne puno ali dovoljno da me nervira ) i imaš Ferodu u Hrasnom. Ja sam nosio na reklamaciju u HEN, kažu ljudi kliješta su OK, ne bude mi mrsko odem i u Ferodu po "drugo mišljenje" kaže čiko nije do kliješta, ona su OK, dao mi par hintova, isključio ABS pumpu kao eventualni uzrok problema. Poslušao i bitangu, izmijenio mjesta nosačima kliješta da lijevi slučajno nije iskrivljen, ono sve isto. Promijenio gumeno crijevo (Irfan Feroda kaže da je i ovo koje sam skinuo ispravno), kočionu tečnost, nove pločice, podmazao klizače, a ono i dalje jebendiše.
Jedino još diskove nisam promijenio ali kažu da bi moralo tresti na kočenju iako su zadnji (a ne tresu), tako što se mene tiče nek' "nadolaze u vožnji".
Jedino što na oba mjesta moraš donijeti kliješta, oni ne rade skidanje/postavljanje, ali sam se ja u "izolaciji" uštelio da to uradim sad pa sad.
Jedino još diskove nisam promijenio ali kažu da bi moralo tresti na kočenju iako su zadnji (a ne tresu), tako što se mene tiče nek' "nadolaze u vožnji".
Jedino što na oba mjesta moraš donijeti kliješta, oni ne rade skidanje/postavljanje, ali sam se ja u "izolaciji" uštelio da to uradim sad pa sad.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#18 Re: Reparacija kocionih celjusti
set gumica je 30-35 maraka zavisi od velicine
klip se kupuje posebno 10-25 maraka ,zavisi za koje auto.
nema ga potrebe mijenjati ako ga nije nagrizla hrdja.
mozda ti je disk neravnomjerno potrosen ,a sad su nove plocice,pregledaj za 200 km stanje pa javi.
klip se kupuje posebno 10-25 maraka ,zavisi za koje auto.
nema ga potrebe mijenjati ako ga nije nagrizla hrdja.
mozda ti je disk neravnomjerno potrosen ,a sad su nove plocice,pregledaj za 200 km stanje pa javi.
- Optimist
#19 Re: Reparacija kocionih celjusti
Nakon spustanja rucne, ostao zadnji lijevi tocak zablokiran. Skontao sam to odmah u voznji, stanem, felga gori. Obzirom da je vikend i nista ne radi, nekako otpustim sajlu na tim klijestima.
Pitanje, kome da odvezem sutra auto i sta se tu mora raditi?
Pitanje, kome da odvezem sutra auto i sta se tu mora raditi?
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#20 Re: Reparacija kocionih celjusti
Ma to kod ovih sto rade reparaciju klijesta i toga? Feroda mozda?? 
- kabal1337
#21 Re: Reparacija kocionih celjusti
spusti rucnu
Gedora 13ka na celjust ( polugica sto drzi sajlu rucne). Probaj razradit

Poluga i klin se dodiruju kad je spustena ( ~5 mm je ok)
- Optimist
#22 Re: Reparacija kocionih celjusti
- kabal1337
#23 Re: Reparacija kocionih celjusti
Ma mozes ih posrat samo, jako los dizajn. Ulazi kod 13 ke vlaga na osovinu.
Ako je sajla ok, skini celjust kod majstora i neka nosi u Ferodu 30 KM.
Ako je pojedena osovina, jbg nova klijesta.
Obavezno nove bakarne podloske, ili stare brenerom zagrijati dok ne pocrvene/
- Optimist
#24 Re: Reparacija kocionih celjusti
Kontao sam da skine na obje strane i reparira. Da se ne zajebavam opet kroz koji mjesec.kabal1337 wrote: ↑15/05/2022 20:34 Ma mozes ih posrat samo, jako los dizajn. Ulazi kod 13 ke vlaga na osovinu.
Da li se moze otici odmah u ferodu da oni skinu i sve zavrse, ili to moram kod svog mehanicara?
- kabal1337
#25 Re: Reparacija kocionih celjusti
Ne skida Feroda, moras donjeti skinute.
Nije lose ni nov suplji vijak staviti, nezgodno skinuti stare podloske sa njega ( osjetit se navoj). Jeftini su.
Nije lose ni nov suplji vijak staviti, nezgodno skinuti stare podloske sa njega ( osjetit se navoj). Jeftini su.