Reorganizacija gradskog saobraćaja
-
5 0 5
#1 Reorganizacija gradskog saobraćaja
Poštovane sarajlije, molio bih Vas da ovdje iznesete svoja mišljenja o reorganizaciji gradskog saobraćaja.
Poslije svih frka sa privatnim i državnim firmama koje organizuju gradski prijevoz uključujući i taksiste mislim da je vrijeme o jednoj ozbiljnoj analizi sarajevskog gradskog saobraćaja.
Ja sam pokušao pokrenuti raspravu na temi "Centrotrans vozi za 1KM" ali tamo nisam dobio nikakve reakcije. Znači volio bih jednu zdravu raspravu i ponajviše vaše ideje o boljem gradskom saobraćaju i načinu na koji to možemo postići.
Molio bih Vas da se suzdržite pljuvanja i vrijeđanja (svi znamo kakav nam je gradski saobraćaj, a i političari koji nam uređuju život, tako da mislim da nije potrebno ovdje ponavljati frustracije)
Hvala.
Ja sam iznio svoje mišljenje u gore navedenoj temi pa ću ga ovdje lijeno copy/paste.
U zemlji Utopiji, moj prijedlog bi bio:
Smjenu cjelog rukovodstva GRAS-a.
Napraviti program rekonstrukcije javnog prevoza grada Sarajeva.
Kupiti nova vozila, a od starih popraviti što se da, a ostalo u staro gvožđe (mnoga vozila su toliko stara da nikako nebi smjela biti u saobraćaju - ovo je valjda svima jasno)
Uvesti redovne kontrole kvaliteta javnog gradskog saobraćaja (ispravnost, tačnost, čistoća vozila itd.)
Uvesti novi sistem naplate koji bi bio jedinstven za cijeli javni prevoz (uključujući i komercijalne kompanije, kao CT npr. a i druge komapnije). Jedinstvenu cijenu bi trebao kontrolisati grad ( a ne kompanije)
Kontrolore u svim tramvajima koji bi sjedili u zadnjem dijelu tramvaja (ugraditi kabine kao one u doniranim amsterdamskim tramvajima, npr.)
Kurseve (preobuku) svim uposlenicima GRAS-a koji imaju kontakt s javnošću (svojim mušterijama). Mislim da mnogi GRAS-ovci trebaju predavanje o pravilima lijepog ponašanja (u najmanju ruku). (Treba izgraditi standard koji bi svaka kompanija koja uđe u gradski saobraćaj mora ispunjavati - od kvalitete vozila do kvalitete usluge)
Nove uniforme za sve vozače i kontrolore (nešto iz 21. vijeka, jer ipak smo u 21. vijeku već punu deceniju).
GRAS je vlasništvo grada Sarajeva i kao takav mora biti u službi građana. Niko nema pravo ucjenjivati građane Sarajeva s njihovom imovinom. Gradski javni saobraćaj je gradski servis i niko nema pravo ucjenjivati građane uslugama koje građani Sarajeva plaćaju iz svog džepa. Isto važi i za tkz. profitabilne i neprofitabilne linije. Grad mora imati javni prevoz, a kako organizovati javni prevoz bez gubitaka bi trebao biti predmet rekonstrukcije javnog prevoza. Ovdje mislim na prijetnje o blokadi grada i ugrožavanje sigurnosti u saobraćaju.
Vrijeme je da grad Sarajevo napokon sredi ovu noćnu moru od gradskog javnog saobraćja. Samo radikalna rekonstrukcija sistema može biti uspješna. Ako bi danas krenuli za 3 godine bi (mogli) imati moderan, čist i jeftin(iji) gradski javni prevoz.
Moje skromno mišljenje
P.S. I građani bi se mogli educirati o upotrebi javnog gradskog prevoza. O čuvanju javne imovine do ulaska samo na prednja (u tramvaju i na zadnja) vrata i sl. (ovo prvo, naravno se može riješiti samo visokim kaznama)
Ima toga još puno toga što bih mogao navesti, ali eto, ovoliko za početak od mene.
Poslije svih frka sa privatnim i državnim firmama koje organizuju gradski prijevoz uključujući i taksiste mislim da je vrijeme o jednoj ozbiljnoj analizi sarajevskog gradskog saobraćaja.
Ja sam pokušao pokrenuti raspravu na temi "Centrotrans vozi za 1KM" ali tamo nisam dobio nikakve reakcije. Znači volio bih jednu zdravu raspravu i ponajviše vaše ideje o boljem gradskom saobraćaju i načinu na koji to možemo postići.
Molio bih Vas da se suzdržite pljuvanja i vrijeđanja (svi znamo kakav nam je gradski saobraćaj, a i političari koji nam uređuju život, tako da mislim da nije potrebno ovdje ponavljati frustracije)
Hvala.
Ja sam iznio svoje mišljenje u gore navedenoj temi pa ću ga ovdje lijeno copy/paste.
Kupiti nova vozila, a od starih popraviti što se da, a ostalo u staro gvožđe (mnoga vozila su toliko stara da nikako nebi smjela biti u saobraćaju - ovo je valjda svima jasno)
Uvesti redovne kontrole kvaliteta javnog gradskog saobraćaja (ispravnost, tačnost, čistoća vozila itd.)
Uvesti novi sistem naplate koji bi bio jedinstven za cijeli javni prevoz (uključujući i komercijalne kompanije, kao CT npr. a i druge komapnije). Jedinstvenu cijenu bi trebao kontrolisati grad ( a ne kompanije)
Kontrolore u svim tramvajima koji bi sjedili u zadnjem dijelu tramvaja (ugraditi kabine kao one u doniranim amsterdamskim tramvajima, npr.)
Kurseve (preobuku) svim uposlenicima GRAS-a koji imaju kontakt s javnošću (svojim mušterijama). Mislim da mnogi GRAS-ovci trebaju predavanje o pravilima lijepog ponašanja (u najmanju ruku). (Treba izgraditi standard koji bi svaka kompanija koja uđe u gradski saobraćaj mora ispunjavati - od kvalitete vozila do kvalitete usluge)
Nove uniforme za sve vozače i kontrolore (nešto iz 21. vijeka, jer ipak smo u 21. vijeku već punu deceniju).
GRAS je vlasništvo grada Sarajeva i kao takav mora biti u službi građana. Niko nema pravo ucjenjivati građane Sarajeva s njihovom imovinom. Gradski javni saobraćaj je gradski servis i niko nema pravo ucjenjivati građane uslugama koje građani Sarajeva plaćaju iz svog džepa. Isto važi i za tkz. profitabilne i neprofitabilne linije. Grad mora imati javni prevoz, a kako organizovati javni prevoz bez gubitaka bi trebao biti predmet rekonstrukcije javnog prevoza. Ovdje mislim na prijetnje o blokadi grada i ugrožavanje sigurnosti u saobraćaju.
Vrijeme je da grad Sarajevo napokon sredi ovu noćnu moru od gradskog javnog saobraćja. Samo radikalna rekonstrukcija sistema može biti uspješna. Ako bi danas krenuli za 3 godine bi (mogli) imati moderan, čist i jeftin(iji) gradski javni prevoz.
Moje skromno mišljenje
P.S. I građani bi se mogli educirati o upotrebi javnog gradskog prevoza. O čuvanju javne imovine do ulaska samo na prednja (u tramvaju i na zadnja) vrata i sl. (ovo prvo, naravno se može riješiti samo visokim kaznama)
Ima toga još puno toga što bih mogao navesti, ali eto, ovoliko za početak od mene.
- perfect_guy
#2 Re: Reorganizacija gradskog saobraćaja
samo ovo što si pod p.s. naveo je pola posla
-
5 0 5
#3 Re: Reorganizacija gradskog saobraćaja
Pa polako. Štampati flyer-e, pa dijeliti u vozilima. Napraviti reklame ("infomercials") koji bi se stalno vrtili na tv-u sa instrukcijama kako se koristi JGS.perfect_guy wrote:samo ovo što si pod p.s. naveo je pola posla
Ljubaznost bi se vratila pristojnošću.
Što se tiče kazni, u Amsterdamu je kazna €50 za držanje cipele na stolici, u Barceloni €45. Za vožnju bez karte se plaća €35 u Amsterdamu (znači manje od nepristojnog ponašanja). Ni jedan Bosanac ne krši ova pravila vani, samo u BiH, što znači da bi se pravila poštovala. Postoji i revolt građana (sada) zbog nefer sistema naplate. Ne znači da će tako i ostati kada se promijeni sistem naplate. Treba dobre volje i dobar plan.
- black
#4 Re: Reorganizacija gradskog saobraćaja
kad vec poredis koliko shta koshta po EU uporedi onda i prosjechna primanja obichnog svijeta, stanje infrastrukture, bezbjednosti u vozilima itd. itd.
-
MAN-lion's coach
#5 Re: Reorganizacija gradskog saobraćaja
.........
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 00:59, edited 1 time in total.
-
5 0 5
#6 Re: Reorganizacija gradskog saobraćaja
Ne razumijem. Kazna ne mora biti €50. To je i čak najmanji problem. Koliko košta autobus u Španiji, ne znam. Ne znam ni koliko košta u Bosni i Hercegovini. Ali da autobus treba biti čist, ispravan i siguran u saobraćaju, to je sigurno. Zar ne?black wrote:kad vec poredis koliko shta koshta po EU uporedi onda i prosjechna primanja obichnog svijeta, stanje infrastrukture, bezbjednosti u vozilima itd. itd.
Znači to se mora promjeniti. I nije više pitanje loše infrastrukture koliko je pitanje organizacije cjelokupnog gradskog prijevoza.
BTW. Lako je pljuvati i kritikovati tipa "kod nas se ništa ne može, mali standard itd." Standard nije mali kad se gradske pare troše na svakojake gluposti (kao kupovina propalih Tv kompanija ili koncert Harije Varešanovića, npr.)
Razmisli i probaj dati neki prijedlog kako poboljšati ovo što imamo.
- A_I_
#7 Re: Reorganizacija gradskog saobraćaja
Nazalost prosla su vremena vizionarskih gradonacelnika iz '70-ih godina kad se ulagalo u infrastrukturu ovog grada. Doslo vrijeme privatluka-sebicnosti-pohlepe; ne vidi se dalje od svoje prcije/avlije.
Ali hajde lijepo je mastati
Pa da krenemo:
Gdje god je moguce izbaciti autobuse i zamijeniti ih tramvajima i trolejbusima.
Tramvaj jal do Hrasnice ili Dobrinje a trolejbusima pokriti ovu desnu stranu od Velesica do Rajlovca te vratiti liniju Dobrinja - Otoka i onu za Vogoscu. Po mogucnosti prokopati tunel Dobrinja - Novo Sarajevo i Pofalici - Vogosca jer se puno nafte (i struje u slucaju trolejbusa) trosi savladavanjem Kobilje glave, Vraca i Koseva. Naravno, uz to dolazi i prica o vremenskim kartama, uvodjenju konkurencije pogotovo za prigradske linije itd.
Uvesti red u saobracajnu politiku (Step i sl.) povecanjem efikasnosti protoka saobracaja:
-uvodjenjem vremenskih zona(nesto sto su amerikanci uveli prije citavih pedeset godina) za semafore u razlicitim dijelovima dana(nije isti priliv vozila iz razlicitih pravaca u 4pm i 10pm na kljucnim raskrsnicama),
-izmjestanjem semafora i zebri za pisljivi metar-dva od same raskrsnice na mjestima gdje trolejbusi i autobusi skrecu(npr raskrsnica na Dobrinji 5-skretanje za Dobrinju, kod Kralj Fahd dzamije-skretanje za grad, skretanje kod C5 iz pravca Merkatora Dobrinja) - trolejbusi se u pravilu jedva provlace da ne udare aute dok skrecu na tim raskrsnicama sto itekako usporava citav saobracaj,
-masovnije uvodjenje famoznih podvoznjaka za pjesake i kruznih tokova cime bi se smanjile nesrece i s pjesacima i one izmedju motornih vozila a obaska ubrzao protok i jednih i drugih,
-i vec jednom da se pocne misliti o ljudima u kolicima i biciklistima ! npr na dijelu bosmalovog mosta kod Dina apoteke ostavljen je visoki trotoar kao i na novom mostu na vogoscanskoj petlji
ista stvar je i na ulazu u Univerzitetski centar preko puta PU Novo Sarajevo, nize od tzv kifle prema C.Vili kod skretanja za praonu Slon, raskrsnica kod pijace Kvadrant itd itd.
Da ne pricam o bajci zvanoj biciklisticka staza kojom bi se ohrabrili ljudi da pocnu koristiti taj najzdraviji, najisplatniji i superiorno-ekoloski vid prevoza.
Opet ulaganjem u javni gradski transport ohrabrili bi se ljudi da umjesto u cetiri metra dugo auto, koje ne samo da zagadjuje grad vec i zahtijeva ogroman prostor i ulaganja za ceste i parkiralista, udju u moderan, brz i pouzdan tramvaj ili trolejbus.
Ali hajde lijepo je mastati
Pa da krenemo:
Gdje god je moguce izbaciti autobuse i zamijeniti ih tramvajima i trolejbusima.
Tramvaj jal do Hrasnice ili Dobrinje a trolejbusima pokriti ovu desnu stranu od Velesica do Rajlovca te vratiti liniju Dobrinja - Otoka i onu za Vogoscu. Po mogucnosti prokopati tunel Dobrinja - Novo Sarajevo i Pofalici - Vogosca jer se puno nafte (i struje u slucaju trolejbusa) trosi savladavanjem Kobilje glave, Vraca i Koseva. Naravno, uz to dolazi i prica o vremenskim kartama, uvodjenju konkurencije pogotovo za prigradske linije itd.
Uvesti red u saobracajnu politiku (Step i sl.) povecanjem efikasnosti protoka saobracaja:
-uvodjenjem vremenskih zona(nesto sto su amerikanci uveli prije citavih pedeset godina) za semafore u razlicitim dijelovima dana(nije isti priliv vozila iz razlicitih pravaca u 4pm i 10pm na kljucnim raskrsnicama),
-izmjestanjem semafora i zebri za pisljivi metar-dva od same raskrsnice na mjestima gdje trolejbusi i autobusi skrecu(npr raskrsnica na Dobrinji 5-skretanje za Dobrinju, kod Kralj Fahd dzamije-skretanje za grad, skretanje kod C5 iz pravca Merkatora Dobrinja) - trolejbusi se u pravilu jedva provlace da ne udare aute dok skrecu na tim raskrsnicama sto itekako usporava citav saobracaj,
-masovnije uvodjenje famoznih podvoznjaka za pjesake i kruznih tokova cime bi se smanjile nesrece i s pjesacima i one izmedju motornih vozila a obaska ubrzao protok i jednih i drugih,
-i vec jednom da se pocne misliti o ljudima u kolicima i biciklistima ! npr na dijelu bosmalovog mosta kod Dina apoteke ostavljen je visoki trotoar kao i na novom mostu na vogoscanskoj petlji
Da ne pricam o bajci zvanoj biciklisticka staza kojom bi se ohrabrili ljudi da pocnu koristiti taj najzdraviji, najisplatniji i superiorno-ekoloski vid prevoza.
Opet ulaganjem u javni gradski transport ohrabrili bi se ljudi da umjesto u cetiri metra dugo auto, koje ne samo da zagadjuje grad vec i zahtijeva ogroman prostor i ulaganja za ceste i parkiralista, udju u moderan, brz i pouzdan tramvaj ili trolejbus.
- macan prvi
#8 Re: Reorganizacija gradskog saobraćaja
Slazem se s tim sto govoris, samo vezano za kupovinu novog voznog parka - ko bi to finansirao i iz kojih izvora? BiH je ionako zaduzena, novac MMF-u ce se morati vracati za par godina, a jos uz to valja platit dnevnice i tople obroke zastupnicima.505sCrtom wrote:Poštovane sarajlije, molio bih Vas da ovdje iznesete svoja mišljenja o reorganizaciji gradskog saobraćaja.
Hvala.
Moje skromno mišljenje
Vezano za karte, mislim da obavezno treba uvesti nize cijene karata za krace voznje i uvesti karte koje vaze i u tramvaju i u ostalim vidovima saobracaja, a ne da se kao sad mora za svaki vid saobracaja kupiti nova karta
-
5 0 5
#9 Re: Reorganizacija gradskog saobraćaja
Moja ideja je da bi grad u svakom slučaju trebao potpomoći GRAS. Ako grad (kanton) nema para onda bi trebali dozvoliti komercijalnim kompanijama da preuzmu dio JGS-a. Naravno, pod veoma strogim uslovima koje bi trebali donijeti gradske vlasti. Znači, kvalitet usluga, tačnost i sigurnost.macan prvi wrote: Slazem se s tim sto govoris, samo vezano za kupovinu novog voznog parka - ko bi to finansirao i iz kojih izvora
Novi sistem naplate bi mogao donijeti veće prihode bez podizanja cijena (ovo me posebno zanima). Kao što sam ranije rekao, sve kompanije JGS-a bi morale imati isti sistem naplate, to jest iste karte i poništače.
Ako predpostavimo da od Hrasnice do Baščaršije moramo platiti 1KM za JGS, a recimo sa privatnim automobilom, pored benzina moramo ostaviti 5-10KM za parking za jedan sat, onda bi se saobraćaj jako brzo raščistio. U Amsterdamu sat parkinga je €5,50 pa kad kreneš u centar dobro razmisliš dali ti se isplati ostaviti tolike pare. Znači grad treba sebe zaštititi od gužvi. Ako neko želi komfort onda ga treba i platiti. Ovo ne treba miješati sa JGS koji mora biti funkcionalan, jeftin i čist. Evo A_I_ je gore dao jako lijep primjer:
Slažem se. Još i da dodam, čak i kad bi se današnji vozni red poštovao gužve bi bile mnogo manje. Zbog toga mislim da bi morale biti striktne kontrole i oštre kazne onim kompanijama koje se ne pridržavaju voznog reda.A_I_ wrote: Gdje god je moguce izbaciti autobuse i zamijeniti ih tramvajima i trolejbusima.
Tramvaj jal do Hrasnice ili Dobrinje a trolejbusima pokriti ovu desnu stranu od Velesica do Rajlovca te vratiti liniju Dobrinja - Otoka i onu za Vogoscu.
Sistem naplaćivanja bi mogao biti vremenski ili po kilometru, ili mješavina ova dva.A_I_ wrote:Po mogucnosti prokopati tunel Dobrinja - Novo Sarajevo i Pofalici - Vogosca jer se puno nafte (i struje u slucaju trolejbusa) trosi savladavanjem Kobilje glave, Vraca i Koseva. Naravno, uz to dolazi i prica o vremenskim kartama, uvodjenju konkurencije pogotovo za prigradske linije itd.
Sramota je da grad sa toliko invalida nema niti jednog prevoznog sredstva JGS-a prilagođeno za invalide. Kupili su autobuse prošle godine i to im nije bio uslov. Bitno je da su kupili "najjeftinije autobuse" Ako se dobro sjećam iz Srbije.A_I_ wrote: -i vec jednom da se pocne misliti o ljudima u kolicima i biciklistima !
Nije potrebna samo biciklistička staza, nego cijela infrastruktura za bicikle. Od semafora, mijesta za odlaganje bicikala i sl.A_I_ wrote: Da ne pricam o bajci zvanoj biciklisticka staza kojom bi se ohrabrili ljudi da pocnu koristiti taj najzdraviji, najisplatniji i superiorno-ekoloski vid prevoza.
Možda bi najbolje bilo imati sistem u kojem bi svi grad izgradio cijelu infrastrukturu za javnu upotrebu bicikala (slično kao u Barceloni). Znači, uz skromnu članarinu dobiješ pravo na korištenje bicikl od A do B. Onda ga ostavljaš nekome drugom. Grad bi morao finansirati ovo, jer mislim da nije samoisplativo, ali s druge strane ako bi to rasteretilo gradski saobraćaj i smanjilo zagađenje, onda bi se isplatilo.
Znači, sve bi se moglo desiti u tri faze
1. Reorganizacija JGS. Jeftiniji, tačniji, čišt gradski saobraćaj.
2. Povećanje cijena parkinga i drastično povećanje kazni za nepravilno parkiranje. Zašto ne i povećanje poreza na automobile. (u Sarajevu ima jako puno automobila koji koštaju preko €150 000). Ko ima para za takav auto, ima para i za porez od €1500-2000 godišnje. Što je auto starije, teže i više zagađuje, porez bi morao biti veći. Mnogi bi odustali od takvog luksuza kada bi ga morali skupo plaćati. Porez nebi trebali jedno plaćati invalidi, i to samo u slučaju da svoje automobile sami koriste.
3. Izgraditi biciklističku infrastrukturu.
Sve ovo bi trebalo biti popraćeno jakom medijskom akcijom u kojoj bi se pokušalo objasniti građanstvu da gradimo ljepši, zdraviji, čist grad i da svi trebaju dati svoj doprinos.
-
sarajevo63
#10 Re: Reorganizacija gradskog saobraćaja
Sve bi to bilo fino, ali riba smrdi od glave. A glave su 2 (dvije). GRAS je KJP , a kao što vidiš Grad se nije ni oglasio po tom pitanju. To je za početak. Iako u Statutu Grada postoji JGP.505sCrtom wrote:Poštovane sarajlije, molio bih Vas da ovdje iznesete svoja mišljenja o reorganizaciji gradskog saobraćaja.
Hvala.
Moje skromno mišljenje
Institucije su one koje bi trebale raspisati tender. Da bi bio važeći morale bi se prijaviti 3 firme. U ponovljenom tenderu ide se drugačije...
Građanstvo nam je na niskom stupnju razvoja svijesti.
Početak bi mogao biti: idemo pješice. U Sloveniji - Ljubljana- koja nije tako daleko (kilometarska udaljenost), svijest je otišla ihihi; kada su podigli cijene svi su išli pješice sem starih i invalida, nakon nekoliko dana cijene su spuštene na ranije
- h_poaro
#11 Re: Reorganizacija gradskog saobraćaja
GRAS-ova "glava" je Kanton Sarajevo! A "glava" Kantona je SDA (u ovom madatu i sazivu), s odobravanjem postupaka "najjače" opozicije koja je sve samo opozicija nije - SDP.
- Prvo slovo tastature
#12 Re: Reorganizacija gradskog saobraćaja
centro je sdaov...zato se ovo i deshava i prije 4 godine je ovo isto bilo pred izbore
-
sarajevo63
#13 Re: Reorganizacija gradskog saobraćaja
GRAS radi uprkos zabrani. Centrotrans ne. Za GRAS nema zakona.Krećem u 15.15 prema troli za Dobrinju (stanica Drvenija). Zaboravljam od umora da trola ne radi dalje od Skenderije (zbog saobraćajnica koje popravljaju pred izbore, po ko zna koji put). Vraćam se na tramvaj, Kružno putovanje. Ne kupujem kartu (imam kartu za trolejbus), na Ćaršiji ulaze 4 revizora i 2 "zaštitara". Ne pada mi napamet da kupim kartu. Prilaze. Kartu? Nemam. Gospođo kupite kartu. Nemam novac. (Imam al ne dam jer zašto kada trola ne radi i oni koji kreću prema Dobrinji moraju platiti 2 prevozna sredstva.) Sad več prilaze svi. I dalje sjedim kako sjedim. Izađi napolje. Kažem neću do higijenskog kad ću presjesti, a kartu za trolejbus imam. Već mi prilaze bliže. Kažu izađi. Neću. Do higijenskog. Uzimam mob u ruku da ih slikam. Na to mi najbliži kaže da će mi polomiti mobitel. Sad sam već dobro iznervirana. Kažem mu da je mob moj i da mi ne prilazi. Na to mi "zaštitar" kaže da kršim Ustav??? Valjda GRAS-a. Kreten. Kaže da će mi zvati policiju. Ja kažem: zovite i Krmpotića i Mehmedića i Behmena i policiju, izaći neću. Na to mi ovaj koji mi je obećao lomljenje mobitela kaže da bi zaustavio saobraćaj da nije špica. Ja odgovaram: nije problem, zaustavite, nek neko radi mene jednom u mom gradu zaustavi saobraćaj.Kaže mi: vozaj se Centrotransom. Itd....
Prilazi žena od nekih 65 godina i kaže: ostavite je na miru, dosta vas je, ja nemam kartu jer su mi je ukrali na ulazu dok sam vam pokazivala, vaše mjesto je unutar vozila.
Svi ostali šute, mladi, stari, ovce. Gadi mi se ovaj grad kojeg volim. I iz kojeg nisam otišla.
Zadnja misao pri izlasku iz tramvaja, na stanici na kojoj sam rekla da ću izaći je bila: kako li je bilo pokojnom Denisu Mrnjavcu u punom tramvaju ljudi koji nisu uradili ništa?
Od mene GRAS neće dobiti više nijednu marku. Pješice. Dobro za zdravlje, njima manje u džepove.
I na kraju onaj mobitelolomac je smrdio na znoj kao tvor.
Samo građanski neposluh. Ja plaćam sve svoje račune, ali za GRAS ne dam više marku, poslije ovog danas, i poslije priloga na TV-u kad zalizani Premijer kantona kaže: ja pod pritiskom neću donositi odluke. Nek svi idu u p.m. Što se mene tiče. A narod ko narod, nek ispašta kad to hoće.
U Dobrinju došla u 17.35. Ko da se vozim iz Čekrčića.
Prilazi žena od nekih 65 godina i kaže: ostavite je na miru, dosta vas je, ja nemam kartu jer su mi je ukrali na ulazu dok sam vam pokazivala, vaše mjesto je unutar vozila.
Svi ostali šute, mladi, stari, ovce. Gadi mi se ovaj grad kojeg volim. I iz kojeg nisam otišla.
Zadnja misao pri izlasku iz tramvaja, na stanici na kojoj sam rekla da ću izaći je bila: kako li je bilo pokojnom Denisu Mrnjavcu u punom tramvaju ljudi koji nisu uradili ništa?
Od mene GRAS neće dobiti više nijednu marku. Pješice. Dobro za zdravlje, njima manje u džepove.
I na kraju onaj mobitelolomac je smrdio na znoj kao tvor.
Samo građanski neposluh. Ja plaćam sve svoje račune, ali za GRAS ne dam više marku, poslije ovog danas, i poslije priloga na TV-u kad zalizani Premijer kantona kaže: ja pod pritiskom neću donositi odluke. Nek svi idu u p.m. Što se mene tiče. A narod ko narod, nek ispašta kad to hoće.
U Dobrinju došla u 17.35. Ko da se vozim iz Čekrčića.
- macan prvi
#14 Re: Reorganizacija gradskog saobraćaja
Razumno. Samo jesi li siguran da bi javni saobracaj mogao izdrzati ako bi puno ljudi tek tako preslo iz auta u tramvaje, trolejbuse itd.? Javni saobracaj je ionako posebno u spici ne pun, nego prepun, nisam se jednom vozio tramvajem ko sardina.505sCrtom wrote:Moja ideja je da bi grad u svakom slučaju trebao potpomoći GRAS. Ako grad (kanton) nema para onda bi trebali dozvoliti komercijalnim kompanijama da preuzmu dio JGS-a. Naravno, pod veoma strogim uslovima koje bi trebali donijeti gradske vlasti. Znači, kvalitet usluga, tačnost i sigurnost.macan prvi wrote: Slazem se s tim sto govoris, samo vezano za kupovinu novog voznog parka - ko bi to finansirao i iz kojih izvora
Novi sistem naplate bi mogao donijeti veće prihode bez podizanja cijena (ovo me posebno zanima). Kao što sam ranije rekao, sve kompanije JGS-a bi morale imati isti sistem naplate, to jest iste karte i poništače.
Ako predpostavimo da od Hrasnice do Baščaršije moramo platiti 1KM za JGS, a recimo sa privatnim automobilom, pored benzina moramo ostaviti 5-10KM za parking za jedan sat, onda bi se saobraćaj jako brzo raščistio. U Amsterdamu sat parkinga je €5,50 pa kad kreneš u centar dobro razmisliš dali ti se isplati ostaviti tolike pare. Znači grad treba sebe zaštititi od gužvi. Ako neko želi komfort onda ga treba i platiti. Ovo ne treba miješati sa JGS koji mora biti funkcionalan, jeftin i čist.
-
5 0 5
#15 Re: Reorganizacija gradskog saobraćaja
Sarajevo ima manje od pola miliona stanovnika. Siguran sam da se može organizovati vozni red. Npr. za vrijeme špice prije rata moj autobus (14-17) je išao svakih 5 minuta. Danas se mora čekati i po pola sata (jer preskaču ionako bijedni vozni red).macan prvi wrote: Razumno. Samo jesi li siguran da bi javni saobracaj mogao izdrzati ako bi puno ljudi tek tako preslo iz auta u tramvaje, trolejbuse itd.? Javni saobracaj je ionako posebno u spici ne pun, nego prepun, nisam se jednom vozio tramvajem ko sardina.![]()
To se moze rijesiti na dva nacina: vezanjem tramvaja pa da npr. dva idu zajedno (ali stanice su premale) ili povecanjem frekvencije, ali nisam siguran koliko je to izvodljivo.
Sori, ja nemam sve odgovore. Nadam se da će ovdje neko izaći sa konkretnim prijedlozima.
Potpuno te razumijem. Ja pokušavam izbjeći korištenje GRAS-a, jer sam očajan stanjem u toj kompaniji. (Nikad se ne vozim bez karte). Ali radije šetam. To je manje više ok kad sam u centru i starom gradu ali kad moram ići na Ilidžu, nemam izbora. Ustvari imam, mogu ići autom. Lijepo bi bilo koristiti JGS, kad recimo ne moram hodati 45 minuta od Ciglana do, recimo Baščaršije. Zimus sam čekao tramvaj na Skenderiji skoro pola sata (jer sam žurio). Snijeg je padao i bila je velika zima. Na kraju sam išao pješke do Principovog (niti jedan tramvaj nije prošao pored mene za to vrijeme). To je bilo u 5 sati kad se svi vraćaju s posla. Suludo. Ima puno primjera njihovog primitivitluka, zato je potrebno mjenjati cjelokupan sistem i to pod hitno.sarajevo63 wrote: Od mene GRAS neće dobiti više nijednu marku. Pješice. Dobro za zdravlje, njima manje u džepove.