Renoviranje vs. novi stan

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
neki

#1 Re: Renoviranje vs. novi stan

Post by neki »

renoviraj...sva novogradnja je katastrofa, od dispozicija prostora pa do ugradjenih materijala i kvalitete radova
Pikaboo

#2 Re: Renoviranje vs. novi stan

Post by Pikaboo »

Renoviraj.Nova gradnja ,komplet losa
Vragolan

#3 Re: Renoviranje vs. novi stan

Post by Vragolan »

neki wrote:renoviraj...sva novogradnja je katastrofa, od dispozicija prostora pa do ugradjenih materijala i kvalitete radova
najbolje ti je da renoviras postojeci stan,
jer novogradnja je katastrofa, stedi se na svemu a pogledaj i temu na pdf sarajevo, gdje ljudi pricaju kako su izvodjaci fuserili na novoj zgradi, na dobrinji
da uzimas prijertnu gradnju opet moras renovirati, jedino ako naletis na prijeratnu gradnju a da je frisko renoviran
Rimad

#4 Re: Renoviranje vs. novi stan

Post by Rimad »

Stan kad renoviraš - zgrada je opet stara. Znači, stara fasada sa lošom toplotnom izolacijom - što će se naročito osjetiti kad uvedu grijanje koliko potrošiš toliko platiš. Dalje - stare cijevi, generalno loš izgled zgrade sa vanjske i unutrašnje strane.

S druge strane, kod novogradnje možda nemaš neki izbor lokacija, a u većini novih zgrada kuhinje nemaju prozore ili su sastavni dio dnevnog boravka - što me stvarno iritira.

Ne slažem se da je novogradnja sva loša. Pogledaj mnogu starogradnju . npr. Alipašino. Ako neko tvrdi da je to kvalitetna gradnja, onda ja nemam pojma.

Uglavnom, sretno.
Wind

#5 Re: Renoviranje vs. novi stan

Post by Wind »

pa....zavisi da li treba veci stan....

ako ne, onda, renoviraj...bar ces znat sta si ugradio i radis onako po svom ukusu...

sta znaci renoviran nov stan kad ti se ne svidjaju...recimo plocice u kupatilu...poz i sretno
Vragolan

#6 Re: Renoviranje vs. novi stan

Post by Vragolan »

Rimad wrote:Stan kad renoviraš - zgrada je opet stara. Znači, stara fasada sa lošom toplotnom izolacijom - što će se naročito osjetiti kad uvedu grijanje koliko potrošiš toliko platiš. Dalje - stare cijevi, generalno loš izgled zgrade sa vanjske i unutrašnje strane.

S druge strane, kod novogradnje možda nemaš neki izbor lokacija, a u većini novih zgrada kuhinje nemaju prozore ili su sastavni dio dnevnog boravka - što me stvarno iritira.

Ne slažem se da je novogradnja sva loša. Pogledaj mnogu starogradnju . npr. Alipašino. Ako neko tvrdi da je to kvalitetna gradnja, onda ja nemam pojma.

Uglavnom, sretno.
dobri argumenti, ima i ova mjesta, ali sve to je fino preskupo je, i naravno 100% si u pravu kada kazes ovo za kuhinje, jel to neki must be, da su kuhinje i dnevni boravci spojeni, pa haloooo

a ovo za AP ko kaze da je kvalitetno treba mu odma samar opaliti,
bio sam u vecini ovih "novijih" prijeratnih naselja i samo mi se svidilo vojniko, aerodromsko, mojmilo, kao da je kvalitetnija gradnja i "normalan" je raspored soba u stanu
naravno breku i ciglane ne bih da komentarisem

kakvi su stanovi u onim novim zgradama kod JKP RAD
Klodovik

#7 Re: Renoviranje vs. novi stan

Post by Klodovik »

Kvaliteta današnje gradnje je vjerovatno slabija nego prije, ali ako ćeš još 30-ak godina živjeti u zgradi napravljenoj npr. 1973. godine (kada se, kako puno ljudi kaže, gradilo kvalitetno), ona će tada biti stara 70-ak godina (ako uopće doživi te godine jer ne znam za koliko trajanje su pojektovane pojedinačne zgrade i naselja po Sarajevu).
Karabaja

#8 Re: Renoviranje vs. novi stan

Post by Karabaja »

eno ona zgrada što naliježe na ekonomsku školu na pofalićima neki dan napunila 100 godina :D
callmethebreeeze

#9 Re: Renoviranje vs. novi stan

Post by callmethebreeeze »

kupi dobar stan u zgradi iz austrougarskog vakta, pa ga renoviraj.
:D
ja sam rodjen i odrastao u jednoj takvoj, prije dvije godine smo stan totalno renovirali i super je sve ispalo.
suncica24

#10 Re: Renoviranje vs. novi stan

Post by suncica24 »

Zavisi od stana, i postojeceg i novog, gdje se nalazi, dispozicije - rasporeda, nivoa ostecenja, buducih planova...
Wind

#11 Re: Renoviranje vs. novi stan

Post by Wind »

to za novi stan vazi samo pod 1.

ostalo.... :run:
Better Man

#12 Re: Renoviranje vs. novi stan

Post by Better Man »

Raspored wrote:Zgrada je iz 1976 godine i u dobrom je stanju. Živim sam tako da stan te kvadrature ispunjava sve moje potrebe. Renoviranjem bih ga usavršio i učinio idealnim za mene.
Razlozi zbog kojih razmišljam o renoviranju:
1. Stan po mom ukusu i željama
2. Nema kredita i zaduživanja
3. Ne mičem se iz svog naselja na koje sam navikao

Razlozi zbog kojih razmišljam o novom stanu:
1. Sve je novo
2. Konačno čist haustor i stubište, reprezentativna vanjština zgrade
3. Garaža koja je bliža nego sada ili obezbjeđen parking
Nema većeg meraka nego kad je u stanu sve po tvom ukusu, što znači da je bolje da renoviraš svoj stan nego da kupuješ novi. Malo koja će firma danas koja pravi novu stambenu zgradu ugrađivati prvoklasne prozore, vrata, parket itd. obično gledaju da prođu što jeftinije, a da ne spominjem raspored i veličinu soba. Tako recimo kupiš nov stan, a za kratko vrijeme stradaju prozori, vrata, parket, jer su ugrađivani lošijeg kvaliteta, odnosno jeftiniji, dok recimo kod soba imaš situaciju da ti je spavača soba prevelika, a dnevna minijaturna, kuhinja bez prozora, kupatilo bez prozora.
Post Reply