renoviranje stana-savjeti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
pridearijana

#1 renoviranje stana-savjeti

Post by pridearijana »

Ako vec postoji tema ja se izvninjavam...Potrebni su mi savjeti o renoviranju stana.U stanu je potrebno sve renovirati.Da li neko zna koliko bi sve to kostalo,da li postoji firma koja obavlja sve radove vezane za renoviranje ili cu sve morati pojedinacno kupovati,koliko bi kostala usluga da mi arhitekta pogleda stan i mozda mi da neke savjete u vezi renoviranja,gdje se najpovoljnije moze kupiti materijal potreban za renoviranje stana?
Hvala unaprijed na svim odgovorima!
krompir i riza

#2 Re: renoviranje stana-savjeti

Post by krompir i riza »

Zavisi od toga imaš li vremena da i sama učestvuješ u renoviranju ili bi to radije prepustila nekom drugom. Naše iskustvo je bilo sljedeće: renovirao se cijeli, ali baš cijeli stan, od mijenjanja stolarije, zidova, rušenja i postavljanja novih pregrada itd.. Našli smo jednog mladog arhitektu da nam odradi neke stvari, no njegov nacrt je bio apslutno neupotrebljiv , kasnije je došla njegova kolegica da to kao popravi ,ali je ispalo još gore, te smo na kraju uzeli stvar u svoje ruke. Naoružaj se strpljenjem i laganini.
Dobro se raspitaj za cijene stolarije,garancije, ugradnju, prevoz i sl. Ukoliko ti treba preporuka ,javi se na pp, da ti prenesem iskustva s firmom koja je nama radila.
Većina građevinskog materijala se može naći u penny-iju i lokalnim građevinskim skladištima,cijene su prihvatljive i povoljnije nego da prepustiš da ti firma ,koja bi eventualno radila,sama bira.
Ima i nekog šmeka,kad sam sebi biraš i planiraš neke sitnice, nije čovjeku ni mrsko, nit' je bilo bitno što se nismo naspavali mjesecima ,kad radiš za svoj ćejf.
thea

#3 Re: renoviranje stana-savjeti

Post by thea »

gospodo, ako imate novaca mozete do jednog od arhitektonskih biroa, oni ce vam mnogo pomoci.

ako nemate puno novca, mozete ici na arhitektonski fakultet traziti studenta pri kraju studija koji ce vam pomoci od pocetka do kraja radova. za vrlo male pare

mozete i nama postaviti online tacnu projekciju stana ako imate. ili ako ne, to se laserom sve izmjeri.
pripremi se prvi nacrt, kazete sta zelite , koje boje, koji stil interijera. I na posao

ja cu vam rado pomoci online, ako nemate puno novca. sa projekcijom 1:100 to ce vam biti dovoljno za renoviranje.
vi cete jedno po jedno morati sami rijesavati.
mozemo vam dati upute kako da jedan po jedan problem rijesite. Naj tezi zadatak je skidanje starih stvari, tu vam trebaju misicavi decki koji ce sve da sruse.
potom morate sve stanare obavijestiti o buci. Od 08-00 do 17h00 radovi moraju stopirati nakon 17h00

Posto je renoviranje u pitanju, pocnite od kupatila, tu imate najvise posla, prasine, koja se ljepi po cijelom stanu ako se ne pripremi na vrijeme, bez obzira na krecenje i minalne brze radove u prostorijama.

ako zivite u stanu pocnite od kupatila, kuhinje, soba za spavanje, dnevna soba, hodnici.
jer takvim redosljedom, dozvolit cete sebi da imate normalan zivot.
kao ne zivite to je jos bolje, rusenje stana, izbacivanje smeca, postoje firme koje imaju instalaciju preko prozora za izbacivanje smeca. Direkno u benu.

pokusajte nacrtati prostorije rucno, te uslikati, ovdje vam mozemo pomoci da sto jeftinije uradite vas dom.
jos ako ste osoba od stila, za malo novca mozete puno uraditi.
ako zelite da vam ja predlozim mogucnosti, opisite kakvva ste osoba, koji stil zivljanja, godine, sta volite sta vole vasi ukucani ako vas ima vise. i na osnovu vasih zelja projekcija se lako i brzo moze postaviti.
.
Lounge Act

#4 Re: renoviranje stana-savjeti

Post by Lounge Act »

ja sam na nasoj stranici enterijer poslala pitanje u rubrici savjeti za biljanu radumilo i dala mi je super ideju sa nacrtom i puno slika kako bi to sve trebalo da izgleda, a ima tu i ostalih kojima mozete uputiti svoje pitanje. odgovor sam dobila u okviru 7 dana. mozete pokusati. slazem se sa theom oko redoslijeda renoviranja -prvo kupatilo pa kuhinja pa dnevna i spavaca i zadnji hodnik. sto se tice izvodjenja radova nadam se da ce se javiti jos neko iz sa sa iskustvom oko toga da li je bolje uzeti neku firmu da to sve odradi ili majstore pojedinacno :)
dona868

#5 Re: renoviranje stana-savjeti

Post by dona868 »

Ja sam prosla haos od renoviranja...kazem haos jer sam zamisljala da ce to biti kao sa pjesmom...ono pravite nesto po svom gustu pa idete trazite pa birate i tko :-D ...ali u stvarnosti je to blago receno slom zivaca....kod nas je bio malo veci zahvat od renoviranja, bilo je i rusenja i svasta i jos uvijek nije sve zavrseno. Meni je najveci problem to sto sta smo god mi htjeli i sta nam se pravo svidjalo to je bilo bolje ne pitaj za cijenu :x ....pa onda smisljaj kako i sta drugo uklopiti.
Naoruzaj se dobro strpljenjem i jakim zivcima jer ce ti trebati. Realno najjednostavnije bi bilo, ukoliko je to kod nas uopste moguce angazovati firmu koja ce odraditi sve ali apsolutno sve od igle do lokomotive :-D i to tako da ima covjek koji ce biti nadzorni organ radnicima i sa kojim ces ti pregovarati i u kom slucaju radnici ako sfusere rjesavas sa tim jednim covjekom. Ne znam uopste d ali jet o moguce izvesti tako a ako i jeste puno kosta.
Na kraju haj opet mogu reci da smo i super prosli sa majstorima za grijanje, plocice i vodu...ali sa zidarima sam blago receno poludila....sva sreca pa je to iza nas......i najbolje bi bilo da se covjek ne nervira ali je to jako tesko.
Uglavnom stolariju smo uzimali u Kontinetal Kiseljak, plocice u Banji...ima i u Vokelu lijepih, a sto se tice ovih gradjevinskih materijala dosta toga smo uzimali u Senigor-u u Osijeku, nesto u Adazalu i tako
pridearijana

#6 Re: renoviranje stana-savjeti

Post by pridearijana »

Hvala vam svima na odgovorima.Vec vidim da ce renoviranje stana trajati mjesecima :-D .Najgore je sto od malog stana pokusavam da dobijem sto vise prostora jer uskoro ocekujem bebu pa bi radovi trebali da se zavrse ove godine :) ali sve manje optimizma imam po tom pitanju.Najveci problem je sto treba uzeti kuhinju po mjeri,renovirati kupatilo-neku crno bijelu kombinaciju napraviti,itd...a onda se postavlja pitanje:da li PVC stolariju ili drvo-iskreno vise bi PVC,gdje kupiti dobru kuhinju po mjeri itd...uf,lijepa novogradnja :) a ovako covjek treba sve sam zavrsavati :)
pridearijana

#7 Re: renoviranje stana-savjeti

Post by pridearijana »

I jos jedno pitanje...trebaju mi novi radijatori i majstor koji bi mogao sve to dobro da uradi ( ako neko ima br..molim da mi se javi) ...i ako neko ima dobrog vodoinstalatera molim na pp ako nije problem broj da mi posaljete....Hvala....
Post Reply