Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

merkato

#26 Re: Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Post by merkato »

Dozer wrote:
merkato wrote:Znaci krecemo od 0
Kupujemo stan u kojem ima posla..Kosta sam od sebe fino,a mi u knap sa lovom (bosanski standard :oops: )

Doduse i ne mora sve odjednom,ali..da vidim otprilike koliko Ce novca da ode

Prozori..slajfanje parketa..stavljanje laminaata u djeciju sobicu (mala je)..plocice u hodnik, kuhinju i kupatilo (kupatilo se ne renovira za sad,samo podne mijenjamo)

Jel' Moze za te radove biti 5-6 hiljada?
Koliko mi treba za namjestaj? Nemam nista,podstanar sa tudjim stvarima vec dugo ..bas sad od 0 se krece

Raspolaze li netko sa informacijama,ako je renovirao stan i zadnje vrijeme
Mozda ti se i moze pomoci savjetima, ali zaista bi bilo pozeljno da se znaju sljedeci podaci:
- O kojoj kvadraturi stana pricas i koliko prostorija ima, i kojih?
- Koja je kvadratura kupatila?
- S kojom ukupnom cifrom raspolazes za stan, a s kojom za adaptaciju i namjestaj (10-12.000 za ovo drugo, ako sam dobro shvatio)?
- Imate li djece, koliko i kolika su, kao i da li planirate jos?

Eto, daj ove podatke, pa da ti se napravi najbolji prijedlog. Btw, do sada sam adaptirao 5, a kupovao 4 stana, pa eto... Imam nekog iskustva. A i djece :D

Evo odgovori manje vise u prethodnom postu
Znaci adaptacija i namjestaj negdje 13 000 km ..ali od namjestaja treba sve..ovo je bas pocetak..
Imamo jedan stol :roll:
Dozer

#27 Re: Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Post by Dozer »

Iscitaj dalje. Napisah sve.
Pokusaj_sa

#28 Re: Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Post by Pokusaj_sa »

Mene došlo oko 15 hiljada.. prozori, vrata, parket, pločice, kupatilo i wc, cijevi vodovodne, krečenje i gletovanje.. uglavnom ako kreneš od nule stvoriće se bruku dodatnih troškova jer jedno vuče drugo i tako na kraju cifra poraste za par hiljada
PRO165

#29 Re: Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Post by PRO165 »

Sa svima bi se ja ovdje složio osim sa skpeticima koji tvrde da ne može za malo para(uslovno malo para). Ponoviću, obavezno zovnite više majstora i više opcija načina gradnje pogledajte. Kao što neko napisa: da li lakirati parket ili položiti laminat preko njega, promjena ili renoviranje unutrašnje / vanjske stolarije, kuhinja ili banja. Ja odavno živim u kući pa je struktura troškova nešto drugačija ali evo vam par primjera. Ovo su stvarni podaci plaćani iz mog džepa ili džepa moje familije:
Zidanje garaže i postavljanje gornje ploče pošto su postojali temelji koštalo 5000 KM, drugi majstor tražio 12 hiljada. Inače garaža za 2 automobila (7mx6 m). Zidano ciglom, majstori precizni ko doktori, a završili zidanje za 2 dana.Naravno tek za 15 dana došli i skinuli pulčeve. Tako da nije bio nikakav fušeraj u pitanju. Ako neko insistira mogu i slike postati.

Proširenje kuće sve završeno osim vanjske fasade 35 m2 izašlo cca 14.000,00. Znači 400 KM/m2. To uključuje (po sječanju): temelje, zidanje, gornju ploču, hidroizalaciju, portale i prozore, izolirani pod - nije laminat nego neki "štucani pod", liči na parket, struju, razvod grijanja sa radijatorima, unutrašnja fasada sa 5 cm stiropor obloge(znam da nije najpametnije ali nije bila moja odluka), ima razvod za kuhinju i odvode, spojeno na kanalizaciju. Eh sad kako. Nije to išlo po principu ja izvođaču pare a on meni "ključ u ruke". Nego obiđi sva stovarišta, kukaj, šarmiraj, traži popuste. Vagaj koliko gdje šta. Na 2 godine prije kupio karavana računajući da će mi trebati za prevoz materijala.Vazda nosao digitron, papire, pravio liste u excelu. Ok, znam da nije graditi od nule gdje je sve poznato isto kao i raskopati zid star 40 godina ali ne bi trebalo biti skuplje u svakom slučaju.
Dozer

#30 Re: Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Post by Dozer »

400 KM po kvadratu, kako neko rece, za adaptaciju je, po mom misljenju, previse ako pricamo o nekoj normalnoj adaptaciji/renoviranju.
Po toj racunici ispada da bi za adaptacju stana od 50m2 trebalo 20.000 (pod adaptacijom se ne podrazumijeva opremanje, tj. namjestaj), a ovo je previse.
Mislim, nije nemoguce, naravno, jer sve zavisi od zelja i apetita, ali za normalnu adaptaciju koja podrazumijeva nove vodene instalacije u kupatilu i kuhinji, sredjivanje stolarije (pa cak i kupovinu nove), opremanje kupatila, parkete i krecenje, 20.000 je jednostavno previse.
gidra

#31 Re: Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Post by gidra »

merkato wrote:
Dozer wrote:
merkato wrote:Znaci krecemo od 0
Kupujemo stan u kojem ima posla..Kosta sam od sebe fino,a mi u knap sa lovom (bosanski standard :oops: )

Doduse i ne mora sve odjednom,ali..da vidim otprilike koliko Ce novca da ode

Prozori..slajfanje parketa..stavljanje laminaata u djeciju sobicu (mala je)..plocice u hodnik, kuhinju i kupatilo (kupatilo se ne renovira za sad,samo podne mijenjamo)

Jel' Moze za te radove biti 5-6 hiljada?
Koliko mi treba za namjestaj? Nemam nista,podstanar sa tudjim stvarima vec dugo ..bas sad od 0 se krece

Raspolaze li netko sa informacijama,ako je renovirao stan i zadnje vrijeme
Mozda ti se i moze pomoci savjetima, ali zaista bi bilo pozeljno da se znaju sljedeci podaci:
- O kojoj kvadraturi stana pricas i koliko prostorija ima, i kojih?
- Koja je kvadratura kupatila?
- S kojom ukupnom cifrom raspolazes za stan, a s kojom za adaptaciju i namjestaj (10-12.000 za ovo drugo, ako sam dobro shvatio)?
- Imate li djece, koliko i kolika su, kao i da li planirate jos?

Eto, daj ove podatke, pa da ti se napravi najbolji prijedlog. Btw, do sada sam adaptirao 5, a kupovao 4 stana, pa eto... Imam nekog iskustva. A i djece :D

Evo odgovori manje vise u prethodnom postu
Znaci adaptacija i namjestaj negdje 13 000 km ..ali od namjestaja treba sve..ovo je bas pocetak..
Imamo jedan stol :roll:
prošao renoviranje od decembra do maja ove godine. Punih pola godine, radilo se haman svaki dan.
Stan iste kvadrature, bio je dvosoban, ja sam ga napravio "trosobnog", tj spojio dnevnu sobu i kuhinju plus spavaca soba i mala djecija, od balkona lodju napravio.
Renoviranje me je izašlo i nešto opremanja 35 hiljada KM. Za renoviranje cca 25k i namještanje 10k(kuhinju npr još nisam uradio). Radio sam bukvalno sve. Npr. strugao zidove i kompletan stan umrežio. Kablovsku doveo do svake sobe, itd itd., voda, struja (40ak izlaza), remont kompletnog grijanja. Banja me izašla sama koja je 4,5 kvadrata oko 4500 KM, radio tursko kupatilo.
Dozer

#32 Re: Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Post by Dozer »

To je bilo renoviranje, ne adaptacija, odnosno obratno - adaptacija, ne renoviranje :D
Last edited by Dozer on 07/07/2017 10:31, edited 1 time in total.
gidra

#33 Re: Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Post by gidra »

Dozer wrote:To je bilo renoviranje, ne adaptacija :D
pa naslov teme je renoviranje i opremanje :D
realna do boli

#34 Re: Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Post by realna do boli »

Ako ces renovirati kupatilo..bar po mom iskustvu..zaboravi glupe tus kabine. Ja sam nakon tri godine rastavila staklene dijelove i ostavila samo pod tus kabine..jedino za sta su dobre to je tusiranje...ali kada ih pocnes cistiti..pobudalis...nisam neka sekapaka..ali dovela me je do toga da sam je morala cistiti cetkicom za zube...a nije ni prakticna za bilo sta drugo..ako trebas bilo sta oprati..recimo stolice sa balkona u proljece, nasuti vodu za zalivanje cvijeca.....i sl.
Kcerka ugradila onu..fensi..radio..mjenja boje..hiljadu gluposti..djeca razbila jedno staklo..nema kupiti zamjenu..i ona izbacila tus kabinu...kaze..rahatluk..
Prijateljicina djeca odjednom odbijaju da se tusiraju..mala djeca..i idu kod bake u kadu.. :D
Razmisli.
Dozer

#35 Re: Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Post by Dozer »

I ja sam izbacio kadu iz kupatila, i odradio zidanu tus kabinu (tursko kupatilo). Sve plocice, i samo ravna vrata po mjeri, od zida do zida. I to s plasticnim "staklima", upravo da ne bih dosao u situaciju da djeca skrse staklo. I ne radi stakla i eventualne nemogucnosti nabavke zamjenskog, nego da se djeca ne bi masakrirala. A ni ja. :D

Na ovo mislim:
Image

I prezadovoljan sam (nije moje kupatilo na slici, samo pokazujem na sta mislim). Kod mene postoje i klizna vrata, uradjena po mjeri u onom Uni-nesto, kod Binga na Koreji/Pofalicima.
realna do boli

#36 Re: Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Post by realna do boli »

Moja prva zamiso je bila bas takva..ali naletili "povoljno" na fensi tus kabinu..pa se zeznuli.
Zato pokusavam, dobronamjerno, preporuciti..polako...za sada samo osnovno....u zurbi..frci..uradi se dosta pogresaka..ako postoje osnovni uslovi za zivot u stanu...polako..brzina nekada skupo kosta...bez obzira koliko je jeftino.
Dozer

#37 Re: Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Post by Dozer »

To je tacno.

Zato mu i govorim da odradi ovo. Daleko je trajnije rjesenje od bilo kakve kade, a cjenovno je tu negdje.
realna do boli

#38 Re: Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Post by realna do boli »

Slazem se sa primjerom..samo ja bih..posto su mi dosadila glancanja stakala..tu stavila samo paravan..u masinu pa neka pere...
Dozer

#39 Re: Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Post by Dozer »

Meni ne valja. Vrlo brzo se na to nahvata sve i svasta, sapunica se pretvori u nekakvu "skjamu", a i sve pobijeli ili pozuti od enormnih kolicina hlora i kamenca u nasoj vodi... I onda se to mora stalno prati, a posto je plastika tesko se zaista i opere, pa stalno izgleda nekako prljavo i ulijepljeno...

Ja sam odradio to ovako (opet nije moje kupatilo, ali su vrata skoro pa ista). Glancanje "stakala" se zavrsi bukvalno za 2-3 min. Stelex, krpa, i zik-zik :D

Image
2001

#40 Re: Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Post by 2001 »

gidra wrote:prošao renoviranje od decembra do maja ove godine. Punih pola godine, radilo se haman svaki dan.
Stan iste kvadrature, bio je dvosoban, ja sam ga napravio "trosobnog", tj spojio dnevnu sobu i kuhinju plus spavaca soba i mala djecija, od balkona lodju napravio.
Renoviranje me je izašlo i nešto opremanja 35 hiljada KM. Za renoviranje cca 25k i namještanje 10k(kuhinju npr još nisam uradio). Radio sam bukvalno sve. Npr. strugao zidove i kompletan stan umrežio. Kablovsku doveo do svake sobe, itd itd., voda, struja (40ak izlaza), remont kompletnog grijanja. Banja me izašla sama koja je 4,5 kvadrata oko 4500 KM, radio tursko kupatilo.
:thumbup:

Potpuno realan prikaz troskova u odnosu na sve navedeno, koji se poklapaju s vlastitim iskustvom u dva slucaja...
Ovo trebaju procitati svi oni koji misle da se moze za sicu sve uraditi kako treba, tj. temeljito i kvalitetno!
Gandra_1

#41 Re: Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Post by Gandra_1 »

2001 wrote:
gidra wrote:prošao renoviranje od decembra do maja ove godine. Punih pola godine, radilo se haman svaki dan.

Potpuno realan prikaz troskova u odnosu na sve navedeno, koji se poklapaju s vlastitim iskustvom u dva slucaja...
Ovo trebaju procitati svi oni koji misle da se moze za sicu sve uraditi kako treba, tj. temeljito i kvalitetno!
Ja sam isto radio renoviranje i nadao sam se da cu se pokriti sa 20.000 sa namještajem ali nije bilo izvodivo...

Ako već ne raspolažete novcem onda gledajte šta su vam prioriteti... Prozori za isti toliki stan su mene došli u Domaviji 2.500 KM, kupatilo sa zamjenom instalacija, plocicama i opremom tesko da može ispod 4000 KM (nije samo kupatilo plocice, ima tu poprilicno da se nakupi od cesmi, lavaboa, ogledala itd...), parketi ako se samo strugaju i lakiraju može za 1.000 KM... Zamjena elektricnih instalacija sa opremom isto košta, pa nakon toga sredjivanje zidova itd.. Kuhinja moderna po mjeri od iverala, nekih 3,5m-4m dužna oko 2.500 KM bez električnih elemenata (Kuhinja može i jeftinije sigurno zavisno od materijala i okova)

Kazem ti sve zavisi u kakvom je stanju stan, odredite neke prioritete, jer na sitnim stvarima se pare izvuku... Uzmi da ti je samo bracni krevet bar 500KM + dušek još 500 KM... Trosjed i dvosjed ili ugao da valja 1000-1200 KM... Sa majstorima nikada ne znaš, kod njih se uvijek nađe dodatni trošak...
realna do boli

#42 Re: Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Post by realna do boli »

Vidis li ti te zljebove oko stakla i "kade"..e tooooo se u neko doba cisti cetkicom za zube....pitaj zenu...doduse kod mene su bila klizna vrata..jos gore..ali u svakom slucaju..zidana tus kabina je bolje rjesenje.
Ono sto nisam uspjela pronaci kod nas je ..kako je ja zovem..americka kada...kada a plitka..netrebaju ti stepenice da udzes..posebno ako je neko bolestan...
Dozer

#43 Re: Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Post by Dozer »

Samo mroate praviti razliku izmedju renoviranja i adaptacije.
Adaptacija podrazumijeva kompletnu rekonstrukciju (nesto se mijenja, adaptira, prilagodjava). Npr. adaptacija kupatila podrazumijeva mijenjanje instalacija, sanitarija, plocica, dakle zamjena svega u kupatilu, dok renoviranje nije totalna zamjena svega, nego djelimicna. Kod nas se ta 2 termina koriste kao jedan, a nisu, i adaptacija je uvijek skuplja od renoviranja.

Renoviranje je samo obnavljanje necega postojeceg, npr. obnavljanje stolarije (paljenje, farbanje), krecenje (nova boja na postojecu), itd., i renoviranje je, po pravilu, jeftinije od adaptacije/rekonstrukcije.

Naravno, useljavanje sa sobom najcesce nosi i adaptaciju i renoviranje.
realna do boli wrote:Vidis li ti te zljebove oko stakla i "kade"..e tooooo se u neko doba cisti cetkicom za zube....pitaj zenu...doduse kod mene su bila klizna vrata..jos gore..ali u svakom slucaju..zidana tus kabina je bolje rjesenje.
Ono sto nisam uspjela pronaci kod nas je ..kako je ja zovem..americka kada...kada a plitka..netrebaju ti stepenice da udzes..posebno ako je neko bolestan...
E, ja sam to rijesio odmah u startu - sanitarnim prozirnim silikonom. Na sve zljebove na vratima (izmedju okvira i stakla, kao i na spojevima) dodao sam odmah tanki sloj prozirnog antibakterijskog silikona, koji je nanesen po uglom od oko 45 stepeni, tako da se voda uopste ne zadrzava ni u jednom utoru na vratima, a samim tim se ne moze ni nakupiti bilo kakva prljavstina. I to stoji cisto kao suza, evo sada vec peta godina. :D
gidra

#44 Re: Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Post by gidra »

Gandra_1 wrote:
2001 wrote:

Ja sam isto radio renoviranje i nadao sam se da cu se pokriti sa 20.000 sa namještajem ali nije bilo izvodivo...

Ako već ne raspolažete novcem onda gledajte šta su vam prioriteti... Prozori za isti toliki stan su mene došli u Domaviji 2.500 KM, kupatilo sa zamjenom instalacija, plocicama i opremom tesko da može ispod 4000 KM (nije samo kupatilo plocice, ima tu poprilicno da se nakupi od cesmi, lavaboa, ogledala itd...), parketi ako se samo strugaju i lakiraju može za 1.000 KM... Zamjena elektricnih instalacija sa opremom isto košta, pa nakon toga sredjivanje zidova itd.. Kuhinja moderna po mjeri od iverala, nekih 3,5m-4m dužna oko 2.500 KM bez električnih elemenata (Kuhinja može i jeftinije sigurno zavisno od materijala i okova)

Kazem ti sve zavisi u kakvom je stanju stan, odredite neke prioritete, jer na sitnim stvarima se pare izvuku... Uzmi da ti je samo bracni krevet bar 500KM + dušek još 500 KM... Trosjed i dvosjed ili ugao da valja 1000-1200 KM... Sa majstorima nikada ne znaš, kod njih se uvijek nađe dodatni trošak...
Ugrubo iz glave:
- Stolarija 2700 KM: Aluplast Ideal 8000
- Struja 1000 KM, utičnice/prekidači Hager Polo linija
- Grijanje 700 KM, gusane radijatore nosio i u komori farbao, ventile nove sa termoglavom stavljao
- Blind vrata 1200 KM, pravio po mjeri.
- Unutarnja stolarija 2000 KM, štokovi puno drvo, vrata medijapan, bijela mat
- Banja 4.5-5k KM, pločice u Enmonu kupovao i česme/tuševi opremio sa Grohe linijom iz Lasera
- Balkon oko 3000 KM, ostaklio sa kaljenim staklima, staklo u staklo fazon, kao što se na novogradnjama sada radi. Izveo struju i radijator novi postavio na balkon
- Preko 100 vreća šute izbacio+odvoz, pa prezidjivanje, umrežavanje, ljepilo + ruke majstora i bog sami zna koliko je para otišlo na to, jer vazda nešto fali
- panelni parket sa rukama majstora oko 3000 KM, nisam novi estrih radio
- pa led zajebancije, jedan zid sam u kamenu radio kojeg sam plaćao 60 KM/m2
- na zidove stavljao edelputz rofix.
- itd itd... evo par slika:
Balkon:
Image
od ovoga:
Image
do ovoga:
Image
bazenska hidroizolacija u banji:
Image
zakasnila

#45 Re: Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Post by zakasnila »

@gidra Koja firma ti je radila ostakljavanje balkona i kako si zadovoljan kvalitetom?
gidra

#46 Re: Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Post by gidra »

zakasnila wrote:@gidra Koja firma ti je radila ostakljavanje balkona i kako si zadovoljan kvalitetom?
ALG iz Dogloda su čini mi se. Osim meni uradili su kompletnu zgradu "Moja Malta" sa istim sistemom.
Profil kod ostakljivanja koji koriste je Feal a kaljena stakla naručuju iz Rama glasa..
Za ono što sam htio sam zadovoljan. Nije neko dihtovanje i razlika je od par stepeni u odnosu na cijeli stan i iz tog razloga sam proveo i grijanje do balkona...
zakasnila

#47 Re: Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Post by zakasnila »

gidra wrote:
zakasnila wrote:@gidra Koja firma ti je radila ostakljavanje balkona i kako si zadovoljan kvalitetom?
ALG iz Dogloda su čini mi se. Osim meni uradili su kompletnu zgradu "Moja Malta" sa istim sistemom.
Profil kod ostakljivanja koji koriste je Feal a kaljena stakla naručuju iz Rama glasa..
Za ono što sam htio sam zadovoljan. Nije neko dihtovanje i razlika je od par stepeni u odnosu na cijeli stan i iz tog razloga sam proveo i grijanje do balkona...
Hvala puno za info :thumbup:, taman da ih kontaktiram.Planirali smo sljedeći mjesec ostakljavati balkon,ali koliko sam primjetila ovaj sistem radi samo par firmi u Sa.
gidra

#48 Re: Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Post by gidra »

zakasnila wrote:
gidra wrote:
Hvala puno za info :thumbup:, taman da ih kontaktiram.Planirali smo sljedeći mjesec ostakljavati balkon,ali koliko sam primjetila ovaj sistem radi samo par firmi u Sa.
Obrati paznju na stakla koja ce ti ugradjivati. Ovi jeftiniji sto rade ovaj sistem, kao sto je neka firma iz Vogosce ili iz Lukavice rade sa sigurnosnim staklom tj. lamistalom. Ja bih ti ipak preporučio da radis sa kaljenim.
zakasnila

#49 Re: Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Post by zakasnila »

Samo kaljeno staklo i dolazi u obzir :thumbup:
radiostar

#50 Re: Renoviranje i opremanje dvosobnog stana

Post by radiostar »

gidra wrote: Obrati paznju na stakla koja ce ti ugradjivati. Ovi jeftiniji sto rade ovaj sistem, kao sto je neka firma iz Vogosce ili iz Lukavice rade sa sigurnosnim staklom tj. lamistalom. Ja bih ti ipak preporučio da radis sa kaljenim.
izvini, koji je razlog zbog kojeg preporucujes kaljeno u odnosu na laminirano staklo?
i koje je debljine to kaljeno staklo?
Post Reply