Gandra_1 wrote:2001 wrote:gidra wrote:prošao renoviranje od decembra do maja ove godine. Punih pola godine, radilo se haman svaki dan.
Stan iste kvadrature, bio je dvosoban, ja sam ga napravio "trosobnog", tj spojio dnevnu sobu i kuhinju plus spavaca soba i mala djecija, od balkona lodju napravio.
Renoviranje me je izašlo i nešto opremanja 35 hiljada KM. Za renoviranje cca 25k i namještanje 10k(kuhinju npr još nisam uradio). Radio sam bukvalno sve. Npr. strugao zidove i kompletan stan umrežio. Kablovsku doveo do svake sobe, itd itd., voda, struja (40ak izlaza), remont kompletnog grijanja. Banja me izašla sama koja je 4,5 kvadrata oko 4500 KM, radio tursko kupatilo.
Potpuno realan prikaz troskova u odnosu na sve navedeno, koji se poklapaju s vlastitim iskustvom u dva slucaja...
Ovo trebaju procitati svi oni koji misle da se moze za sicu sve uraditi kako treba, tj. temeljito i kvalitetno!
Ja sam isto radio renoviranje i nadao sam se da cu se pokriti sa 20.000 sa namještajem ali nije bilo izvodivo...
Ako već ne raspolažete novcem onda gledajte šta su vam prioriteti... Prozori za isti toliki stan su mene došli u Domaviji 2.500 KM, kupatilo sa zamjenom instalacija, plocicama i opremom tesko da može ispod 4000 KM (nije samo kupatilo plocice, ima tu poprilicno da se nakupi od cesmi, lavaboa, ogledala itd...), parketi ako se samo strugaju i lakiraju može za 1.000 KM... Zamjena elektricnih instalacija sa opremom isto košta, pa nakon toga sredjivanje zidova itd.. Kuhinja moderna po mjeri od iverala, nekih 3,5m-4m dužna oko 2.500 KM bez električnih elemenata (Kuhinja može i jeftinije sigurno zavisno od materijala i okova)
Kazem ti sve zavisi u kakvom je stanju stan, odredite neke prioritete, jer na sitnim stvarima se pare izvuku... Uzmi da ti je samo bracni krevet bar 500KM + dušek još 500 KM... Trosjed i dvosjed ili ugao da valja 1000-1200 KM... Sa majstorima nikada ne znaš, kod njih se uvijek nađe dodatni trošak...
Ugrubo iz glave:
- Stolarija 2700 KM: Aluplast Ideal 8000
- Struja 1000 KM, utičnice/prekidači Hager Polo linija
- Grijanje 700 KM, gusane radijatore nosio i u komori farbao, ventile nove sa termoglavom stavljao
- Blind vrata 1200 KM, pravio po mjeri.
- Unutarnja stolarija 2000 KM, štokovi puno drvo, vrata medijapan, bijela mat
- Banja 4.5-5k KM, pločice u Enmonu kupovao i česme/tuševi opremio sa Grohe linijom iz Lasera
- Balkon oko 3000 KM, ostaklio sa kaljenim staklima, staklo u staklo fazon, kao što se na novogradnjama sada radi. Izveo struju i radijator novi postavio na balkon
- Preko 100 vreća šute izbacio+odvoz, pa prezidjivanje, umrežavanje, ljepilo + ruke majstora i bog sami zna koliko je para otišlo na to, jer vazda nešto fali
- panelni parket sa rukama majstora oko 3000 KM, nisam novi estrih radio
- pa led zajebancije, jedan zid sam u kamenu radio kojeg sam plaćao 60 KM/m2
- na zidove stavljao edelputz rofix.
- itd itd... evo par slika:
Balkon:

od ovoga:

do ovoga:

bazenska hidroizolacija u banji: