Renoviran stan - kome pripada? HITNO!

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

alkalna_baterija

#51 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!

Post by alkalna_baterija »

Čuj nije samovoljno ušao :-) Nana dobila stan, prije toga živjeli skupa, ponovo i u tom stanu živjeli skupa... Da nije bilo toga, plaćao bi kiriju negdje, ako mene pitaš, uvalio se u stan. S tim da se to nije moglo tako posmatrat, jer eto, zaboga, ipak mu je mati.

Nana je upućena besplatnom socijalnom radniku koji je preuzeo slučaj i uputio je na besplatnu pravnu pomoć. Sigurna sam da će joj oni, uz sve potrebne informacije koja ja nisam imala, moći bolje pomoći.
Hvala svima na odgovorima.

Još jednom, moderacijo ovo može pod ključ.
Red Wolf

#52 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!

Post by Red Wolf »

alkalna_baterija wrote:Čuj nije samovoljno ušao :-) Nana dobila stan, prije toga živjeli skupa, ponovo i u tom stanu živjeli skupa... Da nije bilo toga, plaćao bi kiriju negdje, ako mene pitaš, uvalio se u stan. S tim da se to nije moglo tako posmatrat, jer eto, zaboga, ipak mu je mati.

Nana je upućena besplatnom socijalnom radniku koji je preuzeo slučaj i uputio je na besplatnu pravnu pomoć. Sigurna sam da će joj oni, uz sve potrebne informacije koja ja nisam imala, moći bolje pomoći.

sretno nano
Drinski

#53 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!

Post by Drinski »

alkalna_baterija wrote:Čuj nije samovoljno ušao :-) Nana dobila stan, prije toga živjeli skupa, ponovo i u tom stanu živjeli skupa... Da nije bilo toga, plaćao bi kiriju negdje, ako mene pitaš, uvalio se u stan. S tim da se to nije moglo tako posmatrat, jer eto, zaboga, ipak mu je mati.

Pa kada se "uvalio", sto ga odmah nije izbacila.
De ti razmisli o ovome sto ti napisah, to "socijalna" pravna pomoć je dno dna.
alkalna_baterija

#54 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!

Drinski wrote:

Pa kada se "uvalio", sto ga odmah nije izbacila.
De ti razmisli o ovome sto ti napisah, to "socijalna" pravna pomoć je dno dna.
Pa fino ti napisah, našem narodu je normalno da sin živi s majkom, iako je imao preko 25 kuka u guzici... :roll:
Ne znam kakva je ta pomoć, ali ja stvarno nisam u stanju da joj platim dobrog advokata.
uglavnomja

#55 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!

Post by uglavnomja »

nani samo zelim snage da istraje i da ga izbaci :thumbup:
Miki123

#56 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!

Post by Miki123 »

pa ovdje si dobila boljih savjeta od drinskog nego što će ti 3 besplatne pravne pomoći kazati.. sada, što ti savjeti, iako 100% ispravni, ne idu toliko na ruku nani, jebi ga, nije do drinskog.

ti još nisi odlučila da li želiš pravni savjet, koji si btw dobila potpuno free ili tražiš najobičniju podršku svoje priče tipa, "ja kretena, treba mu noge pomoliti hoće izbaciti mamu iz stana."
alkalna_baterija

#57 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!

Miki123 wrote:pa ovdje si dobila boljih savjeta od drinskog nego što će ti 3 besplatne pravne pomoći kazati.. sada, što ti savjeti, iako 100% ispravni, ne idu toliko na ruku nani, jebi ga, nije do drinskog.

ti još nisi odlučila da li želiš pravni savjet, koji si btw dobila potpuno free ili tražiš najobičniju podršku svoje priče tipa, "ja kretena, treba mu noge pomoliti hoće izbaciti mamu iz stana."
ja sam temu postavila s ciljem da saznam da li se nani isplati pokušavati išta, može li ona išta tu izvući, a ne da bih dobila neku podršku... šta ja imam s tim, meni ni u džep ni iz džepa :-)
Kako već napisah, to je jedna starica od 70 i nešto godina, nije baš da je bijesna skakat do advokata i notara i plaćati im ako već nema nikakve šanse.

Svoje frustracije ostavi za nekog drugog.
Drinski

#58 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!

Post by Drinski »

alkalna_baterija wrote: ja sam temu postavila s ciljem da saznam da li se nani isplati pokušavati išta, može li ona išta tu izvući, a ne da bih dobila neku podršku... šta ja imam s tim, meni ni u džep ni iz džepa :-)
Kolegice, ovde mozes samo dobiti opću uputu, za detaljnije savjete ipak trebas naci advokata i donijeti isprave pa da se to obradi, tu ima 100 finesa, od toga advokati zive. Dakle, nemoj ovdje ocekivati jednoznačne odgovore tipa: moze se uspjeti ili ne moze se uspjeti. Tim prije, jer dobar dio forumasa nije u dodiru sa pravnom naukom.
Ja razumijem i tesku materijalnu situaciju, ali nazalost to je tako. Uostalom, vjerujem i da ima advokata u Sarajevu koji ne naplaćuju razgovor i savjete.
Last edited by Drinski on 01/09/2014 11:26, edited 1 time in total.
Miki123

#59 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!

Post by Miki123 »

alkalna_baterija wrote:

Pomozi sirotu na svoju sramotu.
alkalna_baterija

#60 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!

Miki123 wrote:
alkalna_baterija wrote:

Pomozi sirotu na svoju sramotu.
Kralju, ti veze nemaš o čemu se priča ovdje, je l' de :D

Drinski wrote:
alkalna_baterija wrote: ja sam temu postavila s ciljem da saznam da li se nani isplati pokušavati išta, može li ona išta tu izvući, a ne da bih dobila neku podršku... šta ja imam s tim, meni ni u džep ni iz džepa :-)
Kolegice, ovde mozes samo dobiti opću uputu, za detaljnije savjete ipak trebas naci advokata i donijeti isprave pa da se to obradi, tu ima 100 finesa, od toga advokati zive. Dakle, nemoj ovdje ocekivati odgovore tipa: moze se uspjeti ili ne moze se uspjeti. Tim prije, jer dobar dio forumasa nije u dodiru sa pravnom naukom.
Ja razumijem i tesku materijalnu situaciju, ali nazalost to je tako. Uostalom, vjerujem i da ima advokata u Sarajevu koji ne naplaćuju razgovor i savjete.
ja sam dobila informacije koje su me zanimale, i hvala ti puno na opširnom odgovoru...
ja se iskreno nadam da će nana ipak uspjeti zadržati svoju imovinu i svoj mir barem dok je živa.
mahalas505

#61 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!

Post by mahalas505 »

Drinski wrote: I evo sta ja pretpostavljam a sto nam postavljac teme nije kazala, a ona neka se javi - pa potvrdi ili negira, taj tip vjerovatno je njoj kazao (a mozda i nije, ali ce sigurno reci!), ti ako meni ne das te pare, ja cu ishoditi presudu pa ću u izvršnom postupku predložiti prodaju stana, a u izvršnom postupku će biti ja kupac tvog stana. Eto sta je ovaj smislio.
Najbolji post na ovoj temi, i ovo je sustina, mozda imaju neke sitne finese, ali to je to.
I savjet nikad djeci ne prepisivati nista prije smrti, to je zlatno pravilo.
uglavnomja

#62 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!

Post by uglavnomja »

pa mozda ne bi bilo lose da se proda stan (koji izgleda nije bas minijaturan) i da on uzme svoje sto je ulozio u renoviranje. a to nije 50.000 km. mozda 20 milja? mozda manje. a ostalo su stvari, namjestaj itd ... pokretno vlasnistvo, koje moze da nosi sa sobom.
kad se stan proda ostace nani dosta para da sebi kupi garsonjeru i jos da ima na racunu.
FrozenCastle

#63 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!

Post by FrozenCastle »

To dođe kao krajnja solucija. Uglavnom on neće biti miran u kojem god pravcu ovo krene jer je Nana u prednosti samo je pitanje vremena. (ako joj godine dozvole naravno)
Hemera

#64 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!

Post by Hemera »

Red Wolf wrote:
Drinski wrote:On ima pravo na obligaciono pravni zahtjev tj. isplatu protivnanade za ulozeno a u slucaju raskida ugovora o doziv. izdrzavanju i za ono dato po osnovu ugovora.
nema on pravo ni na sta,ON NIJE VLASNIK STANA,to sto je ulagao mogao je i bilo ko drugi sa ulice,a za to moze mu se samo dati zahvalnica,da ga isplate retroaktivno :shock:
masu primjera sam vidjela tj.presuda u kojima ljudi traže naknadu za uloženo i da su je dobili,
tako da nemoj širiti informacije koje nisu tačne,sve varira od slučaja do slučaja
počevi od situacija kad su se ljudi useljavali u stanove (iza rata) pa se vlasnici pojavili i tražili nazad svoje
pa do prodaje stana u kojem se nije proveo ostavinski postupak,pa se čak kupci i izbacivali iz stana kad su se pojavili nasljednici i tako dalje da ne nabrajam

druga stvar u ovom slučaju da bi tražio naknadu za uloženo morao bi izvesti vještaka,da se razdvoje nužni i luxuzni radovi
pa onda to ide kroz proceduru prigovora žalbi i ostalih zavrzalama i tako to
Red Wolf

#65 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!

Post by Red Wolf »

Hemera wrote:
Red Wolf wrote:
Drinski wrote:On ima pravo na obligaciono pravni zahtjev tj. isplatu protivnanade za ulozeno a u slucaju raskida ugovora o doziv. izdrzavanju i za ono dato po osnovu ugovora.
nema on pravo ni na sta,ON NIJE VLASNIK STANA,to sto je ulagao mogao je i bilo ko drugi sa ulice,a za to moze mu se samo dati zahvalnica,da ga isplate retroaktivno :shock:
masu primjera sam vidjela tj.presuda u kojima ljudi traže naknadu za uloženo i da su je dobili,
tako da nemoj širiti informacije koje nisu tačne,sve varira od slučaja do slučaja
počevi od situacija kad su se ljudi useljavali u stanove (iza rata) pa se vlasnici pojavili i tražili nazad svoje
pa do prodaje stana u kojem se nije proveo ostavinski postupak,pa se čak kupci i izbacivali iz stana kad su se pojavili nasljednici i tako dalje da ne nabrajam

druga stvar u ovom slučaju da bi tražio naknadu za uloženo morao bi izvesti vještaka,da se razdvoje nužni i luxuzni radovi
pa onda to ide kroz proceduru prigovora žalbi i ostalih zavrzalama i tako to
halo kakva nadoknada stete od osobe koja je VLASNIK STANA I U POSJEDU ISTOG,pusti sada druge primjera i ja sam znam za masu primjera koji su svaki zavrsili na razlicite nacine,ja GARANTUJEM da U OVOM SLUCAJU nana ne mora isplatiti ni jedan jedini pfening osobi koja je sama i na svoju ruku(sem ako nije tako dogovoreno u ugovoru,a to se ne spominje)renovirala i ulozila xy u obnovu tog stana.
theEraser

#66 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!

Post by theEraser »

@Red Wolf
Jesi li ti polagao Stvarno pravo i, ako jesi, koliko si puta izlazio na ispit?
burek_in_space

#67 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!

Post by burek_in_space »

Na zahtjev pokretacha teme, ista se zatvara.
Locked