Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
Moderator: _BataZiv_0809
- alkalna_baterija
#1 Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
Imam jednu situaciju u komšiluku. Stara nana dijeli stan sa sinom. Stan je na njoj, a ugovor je napravljen tako da ostaje stan njemu tek nakon njene smrti. Međutim, nakon što se oženio, stan je renoviran. Većinu njenih stvari je bacio i kupio nove, na svoju ruku. Za sve što je kupljeno i rađeno ima račune. Sada pokušava da je istjera iz tog stana ili da mu ona da 50 000 KM da on izađe odatle. Nana jedva ima za hranu i lijekove, živi od svoje minimalne penzije.
Da li on nju može istjerati i uz koje uslove? Da li ta nana može promijeniti ugovor koji je napravljen i sačuvati svoju imovinu, barem dok je živa? Ona ima još jednu kćerku i sada hoće da ostavi tako da se taj stan dijeli među njih dvoje.
Šta da radi? Koja je procedura? Da li postoji neko kome može da se obrati?
Da li on nju može istjerati i uz koje uslove? Da li ta nana može promijeniti ugovor koji je napravljen i sačuvati svoju imovinu, barem dok je živa? Ona ima još jednu kćerku i sada hoće da ostavi tako da se taj stan dijeli među njih dvoje.
- Kal El
#2 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
Žao mi je nane
Čuj tjera majku svoju iz njene kuće...odmah na strijeljanje 
- muminovic
#3 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
Nedostaje puno bitnih detalja, pretpostavljam da se radi o ugovoru o dozivotnom izdrzavanju.
Nana ima mogucnost da raskine ugovor radi promjenjenih okolnosti (neizvrsavanje ugovora, te sada nove prijetnje i slicno).
Mora se obratiti profesionalnom licu koji se bavi pravnim uslugama, kako bi se pokrenuo sudski spor radi raskida ugovora o dozivotnom izdrzavanju, kako njemu ne bi ostavila nista.
Neka napise i testament pa taj stan da nakon svoje smrti kome god zeli, osim njemu, ako nema kome neka ga da u humanitarne svrhe, ili neka nadje drugo lice da se brine o njoj.
Nana ima mogucnost da raskine ugovor radi promjenjenih okolnosti (neizvrsavanje ugovora, te sada nove prijetnje i slicno).
Mora se obratiti profesionalnom licu koji se bavi pravnim uslugama, kako bi se pokrenuo sudski spor radi raskida ugovora o dozivotnom izdrzavanju, kako njemu ne bi ostavila nista.
Neka napise i testament pa taj stan da nakon svoje smrti kome god zeli, osim njemu, ako nema kome neka ga da u humanitarne svrhe, ili neka nadje drugo lice da se brine o njoj.
- alkalna_baterija
#4 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
On tvrdi da sada minimalno pola stana pripada njemu, jer ga je on renovirao. Kao dokaz ima račune. Nana opet pokušava ljudski, a ljudi je savjetuju da im zovne policiju i izbaci ih iz stana (imaju gdje, oboje rade). Da li ona to može uraditi?
Ne razumijem se previše u te termine, uglavnom ugovor o vlasniku stana je napravljen tako da je nana vlasnik dok je živa, kad umre da stan dobija on. Međutim, sad bi da ipak i kćerka dobije svoju polovicu (kćerka je udata i stambeno zbrinuta, zbog toga je željela stan ostaviti sinu, međutim sada se iz razumljivih razloga predomislila).
Ne razumijem se previše u te termine, uglavnom ugovor o vlasniku stana je napravljen tako da je nana vlasnik dok je živa, kad umre da stan dobija on. Međutim, sad bi da ipak i kćerka dobije svoju polovicu (kćerka je udata i stambeno zbrinuta, zbog toga je željela stan ostaviti sinu, međutim sada se iz razumljivih razloga predomislila).
Last edited by alkalna_baterija on 30/08/2014 12:42, edited 1 time in total.
- graue_maus
#5 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
svakakvog svijeta ima
- muminovic
#6 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
To sto on tvrdi to nije bitno, pokretna imovina neka nikakve veze sa stanom, neka je odnese sebi gdje hoce.alkalna_baterija wrote:On tvrdi da sada minimalno pola stana pripada njemu, jer ga je on renovirao. Kao dokaz ima račune. Nana opet pokušava ljudski, a ljudi je savjetuju da im zovne policiju i izbaci ih iz stana (imaju gdje, oboje rade). Da li ona to može uraditi?
Ne mogu zvati policiju, lice je po legalnom pravnom osnovu u posjedu.
Jedina opcija je ova sto sam gore naveo, nema druge.
-
m_l
#7 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
Koji bijednik, jado!
- klaki
#8 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
Stan pripada nani
-
staradis
#9 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
Svašta. Sta kažu pravnici foruma
-
channel10
#10 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
Muminovic je sve rekao. Nana je hvala Bogu ziva i moze promijeniti tok svega. Nisam pravnik, ali mislim da zena treba raskinuti stari ugovor o izdrzavanju (vjerovatno je to u pitanju) i napraviti novi uz novi testament. Mislim da se sve to radi kod ovlastenog notara i onda nece biti nikakvih problema.
Ako misli stan ostaviti kcerci, a nema novca za ove ugovore (mislim da za njih treba nekih 600-700KM), neka kcerka to plati jer ce njoj svakako stan ostati. Buraz neka cuva racune, pa mozda nekad nesto i naplati od sestre
.
Edit: trebat ce malo vise novca, jer ce trebati i svjedoci da je nana "pri zdravoj pameti"
i da mijenja ugovor pri zdravoj pameti da ne bi poslije buraz pricao da nije bila ok kad je to sve uradila.
Ako misli stan ostaviti kcerci, a nema novca za ove ugovore (mislim da za njih treba nekih 600-700KM), neka kcerka to plati jer ce njoj svakako stan ostati. Buraz neka cuva racune, pa mozda nekad nesto i naplati od sestre
Edit: trebat ce malo vise novca, jer ce trebati i svjedoci da je nana "pri zdravoj pameti"
-
milojicabrzi
#11 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
Postoji i opcija dozivotnog uzivaoca, koje se najcesce primjenjuje kad su u pitanju srodnici (ovi ugovori o dozivotnom izdrzavanju su vise kod trecih lica ili "lesinara" koji traze stare osobe za ovakav aranzman).
Ako je u pitanju darovni ugovor uz nanu kao dozivotnog uzivaoca, takav ugovor se vise ne moze mijenjati, jer se nakon potpisivanja, u zemljisnjim knjigama mijenja vlasnik uz napomenu o pravu dozivotnog uzivanja darovaoca, tj. da se on ne moze iseliti niti nekretnina prodati bez njegove saglasnosti.
Ko zna kakva je situacija i gdje je "pukla tikva". Nikoga ne branim, ali nije realno nikog apriori napadati ili osudjivati dok ne znate sve okolnosti (barem se ja od toga suzdrzavam, kada su u pitanju tudje kuce i familijarni odnosi).
Ako je u pitanju darovni ugovor uz nanu kao dozivotnog uzivaoca, takav ugovor se vise ne moze mijenjati, jer se nakon potpisivanja, u zemljisnjim knjigama mijenja vlasnik uz napomenu o pravu dozivotnog uzivanja darovaoca, tj. da se on ne moze iseliti niti nekretnina prodati bez njegove saglasnosti.
Ko zna kakva je situacija i gdje je "pukla tikva". Nikoga ne branim, ali nije realno nikog apriori napadati ili osudjivati dok ne znate sve okolnosti (barem se ja od toga suzdrzavam, kada su u pitanju tudje kuce i familijarni odnosi).
- Red Wolf
#12 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
nepoznati detalji ali ugrubo,niti on nju moze izbaciti iz stana da je u njega ulozio i milion niti mu ona treba dati bilo sta,ali niti ona bez njega moze ponistiti ugovor,ali (neznam sadrzinu ugovora)nana ga moze izbaciti iz stana jer je stan njen dok je ziva a on ga nasljedjuje tek poslije njene smrti,on nju samo izdrzava-pomaze u zamjenu za stan,STAN NIJE NJEGOV DOK JE NANA ZIVA!!alkalna_baterija wrote:Imam jednu situaciju u komšiluku. Stara nana dijeli stan sa sinom. Stan je na njoj, a ugovor je napravljen tako da ostaje stan njemu tek nakon njene smrti. Međutim, nakon što se oženio, stan je renoviran. Većinu njenih stvari je bacio i kupio nove, na svoju ruku. Za sve što je kupljeno i rađeno ima račune. Sada pokušava da je istjera iz tog stana ili da mu ona da 50 000 KM da on izađe odatle. Nana jedva ima za hranu i lijekove, živi od svoje minimalne penzije.
- alkalna_baterija
#13 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
On nju ne izdržava. Nana živi od svoje penzije koju joj vrlo često uzme. On je napravio posebnu kuhinju, dok je nana od svih prostorija dobila staru kuhinju u kojoj kuha, boravi, spava. Kupatilo koristi dok oni nisu kući, eventualno ako baš mora uveče.
Ona je napravila testament, ili šta već, po kojem njemu ostaje taj stan, dakle on ništa nije potpisao niti mislim da joj treba njegova saglasnost da tu nešto promijeni. Ako griješim neka me neko ispravi. Dakle, stan je na njoj, a on je računajući na to da će svakako njemu pripasti stan, uložio u njega i sad pokušava da istjera majku iz stana. Zapravo, prijeti joj smrću ako ne iseli u skorije vrijeme. Dolazila je neka komisija da popiše stvari koje je on uložio u stan, i procijenila vrijednost na 50ak 000 KM koje on traži u zamjenu da on izađe iz stana (da izađe trenutno, dok ona ne umre i stan ne pripadne njemu).
Advokat kod kojeg je napravljen ovaj testament, ugovor, ili šta je već, i dalje ima te njene dokumente. Dakle, ona može poništiti postojeći, i napraviti novi testament? Koliko bi je to koštalo?
Da li, u slučaju da poništi sadašnji testament, a ne napravi novi, automatski stan njeca djeca dijele na pola? Pitam jer pretpostavljam da bi joj ovo uštedilo pare, da ne mora praviti novi testament.
Nadam se da sam sad dala potrebne informacije. Hvala vam puno na dosadašnjim odgovorima.
Ona je napravila testament, ili šta već, po kojem njemu ostaje taj stan, dakle on ništa nije potpisao niti mislim da joj treba njegova saglasnost da tu nešto promijeni. Ako griješim neka me neko ispravi. Dakle, stan je na njoj, a on je računajući na to da će svakako njemu pripasti stan, uložio u njega i sad pokušava da istjera majku iz stana. Zapravo, prijeti joj smrću ako ne iseli u skorije vrijeme. Dolazila je neka komisija da popiše stvari koje je on uložio u stan, i procijenila vrijednost na 50ak 000 KM koje on traži u zamjenu da on izađe iz stana (da izađe trenutno, dok ona ne umre i stan ne pripadne njemu).
Advokat kod kojeg je napravljen ovaj testament, ugovor, ili šta je već, i dalje ima te njene dokumente. Dakle, ona može poništiti postojeći, i napraviti novi testament? Koliko bi je to koštalo?
Da li, u slučaju da poništi sadašnji testament, a ne napravi novi, automatski stan njeca djeca dijele na pola? Pitam jer pretpostavljam da bi joj ovo uštedilo pare, da ne mora praviti novi testament.
Nadam se da sam sad dala potrebne informacije. Hvala vam puno na dosadašnjim odgovorima.
- alkalna_baterija
#14 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
Zaista ne znam, ja ako sam nju dobro shvatila u pitanju je testament. To je žena koja mi je došla danas na vrata jer je istjerao, jer nije imala kuda, a poznajem je iz djetinjstva; družila se s mojom nanom. Igrom slučaja sada smo komšinice. Vratila se kući tek kad je bila sigurna da se smirio.
Znači ako je u pitanju testament, procedura je lakša.
Šta ako je u pitanju ugovor? Šta onda da radi? Može li ona išta promijeniti?
Stan nije naslijedila od muža, već ga je dobila nekako, a morala ga je otkupljivati (ja ovaj dio ne kontam, ali nebitno). Kada ga je prevodila na sebe, htjela je da ga prevede na sina odmah (tada se još uvijek normalno ponašao). Međutim, na nagovor notarke koja je bila mnogo iskusnija i očigledno bila spremna na ovakav scenarij, ipak sredi tako da je stan njen dok je živa, a kada umre da pripada njemu. Nadam se da sam sada objasnila o čemu se radi. Stvarno sam laik za ovo, a i izletilo je nekako iznenada.
Stvarno želim da joj pomognem, ali ne znam ni odakle da krenem. Ne znam ni koliko je pametno da se miješam, ali ona zaslužuje barem toliko da zna da je niko ne može izbaciti iz njenog stana, niti iko smije da joj prijeti time, a smrću pogotovo!
Stan nije naslijedila od muža, već ga je dobila nekako, a morala ga je otkupljivati (ja ovaj dio ne kontam, ali nebitno). Kada ga je prevodila na sebe, htjela je da ga prevede na sina odmah (tada se još uvijek normalno ponašao). Međutim, na nagovor notarke koja je bila mnogo iskusnija i očigledno bila spremna na ovakav scenarij, ipak sredi tako da je stan njen dok je živa, a kada umre da pripada njemu. Nadam se da sam sada objasnila o čemu se radi. Stvarno sam laik za ovo, a i izletilo je nekako iznenada.
Stvarno želim da joj pomognem, ali ne znam ni odakle da krenem. Ne znam ni koliko je pametno da se miješam, ali ona zaslužuje barem toliko da zna da je niko ne može izbaciti iz njenog stana, niti iko smije da joj prijeti time, a smrću pogotovo!
-
forel
#15 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
To sto je on ko biva ''ulozio'' moze mahat usima, da sam mjesto te nene promjenio bi testament i dao nekoj udruzi stan.Vlasnik stana je onaj ko posjeduje rijesenje o vlasnistvu, kupoprodajni ugovor i zavedeno u grunt, to sto je neko ulozio to je njegova stvar, realnost je da sad ta nena pozove policiju i svog sina istjera na ulicu.Tih 50 000 KM o kojima je rijec to se samo podrazumjevalo ukoliko je onaj ko je renovirao stan/kucu, i onda nakon prijavljenog povrata stana / kuce, ili neke druge pravne greske samo u tom slucaju vlasnik je duzan da isplati.Ili ako je taj ko je zivio prije vlasnika placao porez na tu nekretninu, u tom slucaju vlasnik je duzan da isplati porez za 3 poslijednja mjeseca 
- Red Wolf
#16 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
ako je testament,onda ga on pusi,testament moze nana promjeniti jos sto puta,a to sto je ulagao nikog nista ne obavezuje,nana je cista ko suza tu,izbaci ga nano i mjenjaj testament,ako je notarski ugovor kao sto sam vec rekao nazalost to se moze mjenjati samo uz obostranu saglasnost drugacije ne,al je dok je god nana ziva stan njen,te finese u ugovoru neznam i ne bih komentarisao napamet
-
Oxygenn
#17 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
Vidi sa nanom kod koga je testament, kod advokata, na sudu, u ladici ...alkalna_baterija wrote:Zaista ne znam, ja ako sam nju dobro shvatila u pitanju je testament. To je žena koja mi je došla danas na vrata jer je istjerao, jer nije imala kuda, a poznajem je iz djetinjstva; družila se s mojom nanom. Igrom slučaja sada smo komšinice. Vratila se kući tek kad je bila sigurna da se smirio.
Gore ti je vec objasnjeno ako je darovni ugovor u pitanju stan je vec upisan na sina, samo u teretnom listu ZK izvoda je navedeno pravo dozivotnog uzivanja u korist nane
Ako odlucis da se mijesas, prvo rijesi ovo jel testament, jel darovni ugovor pa onda pravac advokat ili notarStvarno želim da joj pomognem, ali ne znam ni odakle da krenem. Ne znam ni koliko je pametno da se miješam, ali ona zaslužuje barem toliko da zna da je niko ne može izbaciti iz njenog stana, niti iko smije da joj prijeti time, a smrću pogotovo!
- alkalna_baterija
#18 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
Sigurna sam 100 % da je na svim mogućim dokumentima nana vlasnik stana. Pretpostavljam da kad bi nana umrla, on bi morao donijeti izvod iz knjige umrlih da dokaže da može prevesti stan na sebe (ono kako sam ja zaključila iz njene priče).
Nani i nije toliko bitno šta će biti nakon njene smrti, mada bi voljela da stan ipak podijele njena djeca, jer on nije zaslužio cijeli (ako mene pitate, zaslužio je jednu šamarčinu u nogu u dupe van). Žena hoće da ovih par godina, koliko joj je ostalo, provede u miru, a ne čekajući da je istjera na ulicu, ponovo namlati (desilo se), ili ne daj Bože ubije.
Dakle, šta god da je u pitanju, bilo da je ugovor, bilo da je testament, ona da zovne policiju on leti van?
A ako bude testament i uspije ga promijeniti, odlično, još bolje.
Notarka kod koje je ovo urađeno je nažalost, rahmetli. Nana je uzela ta rješenja i našla advokaticu koja je valjda završila proceduru i sad je to kod nje (malo je teško razumjeti staru ženu koja inače jedva priča kroz plač).
Nani i nije toliko bitno šta će biti nakon njene smrti, mada bi voljela da stan ipak podijele njena djeca, jer on nije zaslužio cijeli (ako mene pitate, zaslužio je jednu šamarčinu u nogu u dupe van). Žena hoće da ovih par godina, koliko joj je ostalo, provede u miru, a ne čekajući da je istjera na ulicu, ponovo namlati (desilo se), ili ne daj Bože ubije.
Dakle, šta god da je u pitanju, bilo da je ugovor, bilo da je testament, ona da zovne policiju on leti van?
A ako bude testament i uspije ga promijeniti, odlično, još bolje.
Notarka kod koje je ovo urađeno je nažalost, rahmetli. Nana je uzela ta rješenja i našla advokaticu koja je valjda završila proceduru i sad je to kod nje (malo je teško razumjeti staru ženu koja inače jedva priča kroz plač).
- alkalna_baterija
#19 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
Ma ne želi ništa njegovo, ionako joj je ostala stara peć, ležaj i stara kuhinja u kojoj boravi. Kaže to joj je dovoljno, samo da je ostavi na miru, da dočeka normalan dan.
- uglavnomja
#20 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
uh, rodjenu majku ... to motikom treba umlatiti
inace, vlasnistvo je neprikosnoveno u svim zakonima. kad bi nana imala mentalne snage da izbaci šćene na ulicu, to bilo super. legalne ima, ali sta je u majcinoj glavi
- JanuaryJones
#21 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
Jel se kćerka dobrovoljno odrekla svoje polovice i ima li to napismeno? Ako ne, poslije smrti svakako je fifti fifti, njoj i njemu.
Sent from my iPad using Tapatalk
- Logovan
#22 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
Ne razumijem se bas najbolje oko ovih stvari, pa ne bih da pametujem bezveze ali samo da kazem da mi je zao nane. Ne kontam kako je moze tjerati iz stana, kakav je to mentalni sklop, Boze sacuvaj. Zalosno.
- dinooh
#23 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
Ko zna sta se desavalo sve. Nije da branim sina, ali hajde da cujemo i drugu stranu price. Naravno da je idiot ako hoce da je istjera iz vlastitog stana i ako je bije, ali opet ne znamo drugu stranu price.
Ne vjerujem da je bez razloga takav, a da je prije bio dobar sa njom. Kakva li je nevista, da ona nije sve ovo zakuhala.
Ovo je samo skola, bjezimo od zajednice
Ne vjerujem da je bez razloga takav, a da je prije bio dobar sa njom. Kakva li je nevista, da ona nije sve ovo zakuhala.
-
__Phoenix__
#24 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
Ovo je također vrlo bitno ako ima druge djece koja imaju pravo na stan samim tim što su živjeli tu.JanuaryJones wrote:Jel se kćerka dobrovoljno odrekla svoje polovice i ima li to napismeno? Ako ne, poslije smrti svakako je fifti fifti, njoj i njemu.
- alkalna_baterija
#25 Re: Renoviran stan - kome pripada? HITNO!
Da je uvijek bio razmažen - jeste. Ali ona nikad nije mogla ni sanjati da će doći dotle, zbog toga je odmah htjela prevesti na njega, ono da se ne muči on poslije, srećom notarka je bila malo mudrija. Upravo, problem i jeste nastao kada je snaha došla tu. Komšiluk redovno čuje snahu kako galami na nju, prijeti ili joj psue. Sin nanu zove komšinicom, i to ako je raspoložen. Inače je kuja, kurva i šta sve ne. To je nana od 70 i nešto godina. Da je ništa drugo u životu nije dotaklo, a jeste, ovo joj je dovoljno.dinooh wrote:Ko zna sta se desavalo sve. Nije da branim sina, ali hajde da cujemo i drugu stranu price. Naravno da je idiot ako hoce da je istjera iz vlastitog stana i ako je bije, ali opet ne znamo drugu stranu price.
Ne znam da li se odrekla i da li ona uopšte ima pravo na taj stan, jer nikada nije ni živjela tu. Nani od muža nije ostalo ama baš ništa. I stan je dobila nakon njegove smrti.__Phoenix__ wrote:Ovo je također vrlo bitno ako ima druge djece koja imaju pravo na stan samim tim što su živjeli tu.JanuaryJones wrote:Jel se kćerka dobrovoljno odrekla svoje polovice i ima li to napismeno? Ako ne, poslije smrti svakako je fifti fifti, njoj i njemu.
A i ako roditelj želi imovinu ostaviti isključivo jednom djetetu, zar je to nemoguće?
U svakom slučaju, kćerka će potpisati sve što treba, kao i nana. Kćerka nema odakle da plati advokate ili notare, jako je bolesna i plaća terapiju. Sinu ne smije ni reći da hoće da promijeni nešto, i ovako joj prijeti batinama i da će je ubiti, tako da, ako je jedini način da on potpiše za promjenu ugovora (ako je ugovor u pitanju), to otpada. Ali ako sam ja dobro shvatila, dok je živa, ako želi može ga istjerati iz stana i on nema pravo na to?
Ja se iskreno nadam da je u pitanju testament, a provjeriću sutra s njom.
I imam ogromnu želju da ih oboje bezobraznika našutam tako da ne znaju gdje su, fuj.