renault twingo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

music

#1 renault twingo

Post by music »

imam renault twinga koji ima automatsko zakljucavanje.kljucevi su radili,ali baterije su bile dosta slabe.kada sam promjenila baterije jedan kljuc uopste ne radi,a i drugi teze otvara.iako na kljucu gori lampica i daje signal da radi,ne moze otkljucati auto.zna li neko o cemu se radi?jos jedna stvar...ukoliko se auto otkljuca kljucem a ne pritiskom na dugme aktivira se zastitna blokada motora koja je fabricki ugradjena kako sam cula.moze li se ta blokada skinuti?
VR6

#2 Re: renault twingo

Post by VR6 »

Moze biti da ima promjenjljivi kod, koji se mjenja prilikom svakog otkljucavanja. A posto se drugi kljuc nije koristio, treba ga usaglasiti sa autom (znam da VW-i imaju takav sistem). Ako nemas uputstvo od auta u kojem pise kako se to radi, otidji do servisa i raspitaj se, to je minuta posla...
music

#3 Re: renault twingo

Post by music »

ali i drugi kljuc koji imam iako su nove baterije,stavljene prije par dana zeza.po nekoliko puta moram pritisnuti dugme da bi otkljucao.jel bas moram u renaultov servis da idem il moze bilo koji
respo

#4 Re: renault twingo

Post by respo »

znam da je za pezo kad promijenis baterije moras nesto kljuc drzati u bravi za paljenje 5 sekundi onda kliknuti otvaranje pa zatvaranje tako neka procedura ne znam napamet valjda da ga on registruje
jeli tako i u renou ne znam
Gorštak

#5 Re: renault twingo

Post by Gorštak »

Na dosta auta sa daljinskim ključanjem kad se izvadi baterija iz ključa ili se nešto drugo dogodi pa se izgubi normalna komunikacija između auta i ključa "pali" jednostavna procedura: Ubaciš ključ u bravu, daš kontakt, stisneš dugme za ključanje. Na taj način se ključ i auto ponovo povežu.
Lično uspješno probao na Opel Astri i Peugeotu 406. NI jedno ni drugo auto nije htjelo otključati na dugme. Nakon što sam to uradio ključa i otključava bez problema.
respo

#6 Re: renault twingo

Post by respo »

pa imas li onaj prirucnik za auto to bi trebalo pisati u njemu kao sto je pisalo za moj kako promijeniti baterije i ostali savjeti
Gorštak

#7 Re: renault twingo

Post by Gorštak »

Nemam priručnik. To mi je rekao jedan fin pošten majstor elektroničar. Veliki je majstor za Opel. Ako kome treba, šaljem broj na pp.
respo

#8 Re: renault twingo

Post by respo »

Gorštak wrote:Nemam priručnik. To mi je rekao jedan fin pošten majstor elektroničar. Veliki je majstor za Opel. Ako kome treba, šaljem broj na pp.
ovo za prirucnik nije upuceno tebi posto vidim da ti sa tim nemas problema nego autoru teme ;)
jer ja kad sam kupio auto u prirucniku je pisala procedura zamjene baterija kao i ostale stvari tehnicki i kojekakvi podaci korisni savjeti itd
music

#9 Re: renault twingo

Post by music »

imam ja prirucnik,ali posto je na italijanskom nemam nikakve koristi od njega.pokusala sam da stavim kljuc u bravu,dam kontakt i sacekam par sekundi kao sto mi je neko napisao ali nista...
respo

#10 Re: renault twingo

Post by respo »

pa daj talijanski ima ovdje i talijana :D
Sir Charles

#11 Re: renault twingo

Post by Sir Charles »

music wrote:imam ja prirucnik,ali posto je na italijanskom nemam nikakve koristi od njega.pokusala sam da stavim kljuc u bravu,dam kontakt i sacekam par sekundi kao sto mi je neko napisao ali nista...
Google translate, prevesce ti dovoljno tacno da razumijes sta pise
respo

#12 Re: renault twingo

Post by respo »

evo nasao sam ti za reno megan valjda je isto i za twingo

"Sit in the car with the doors closed and the key in your hand. Press the interior central locking button and hold it in until the doors lock and then unlock, you the have 10 seconds to press the plip button on your key to re synchronise and operate the remote central locking"
music

#13 Re: renault twingo

Post by music »

pokusala sam sve sto ste mi napisali,ali opet nece.sta mislite kad bi sada stavila nove baterije i ponovila postupak mozda bi uspjelo.mozda je do njih jer iako su stavljene prije par dana,nisam odmah odradila to
Gost1515

#14 Re: renault twingo

Post by Gost1515 »

Jednom zamijenio baterije, radilo poslije bez problema ... E sad koliko znam Twingo (bar ovaj sto sam imao) ima infracrveni ključ, dakle moraš ga usmjeriti na onaj prijemnik kod retrovizora unutrašnjeg ... jel dobro naciljaš na njega? (možda glupo pitanje, ali treba početi od jednostavnih rješenja)
music

#15 Re: renault twingo

Post by music »

znam za taj prijemnik kod retrovizora.naciljam na njega s ovim kljucem sto radi i sve je ok.ali ovaj drugi kljuc nikako ne mogu da osposobim.mozda je najbolje da odem kod autoelektricara da on to pogleda
HoDaLuD

#16 Re: renault twingo

Post by HoDaLuD »

Vozio sa TWINGA 10. godina
Gdje si kupila baterije???
Imaju dvije vrste baterija isti prečnik jedna deblja i tanja, kad staviš 2 tanje slab je kontakt u ljuču i to se dešava kao kod tebe
znači trebaju ti deblje :-D :-D

Otidji kod ovlaščenog i traži orginal baterije pa nećeš imati problema :skoljka: :skoljka:
Gost1515

#17 Re: renault twingo

Post by Gost1515 »

HoDaLuD wrote:Vozio sa TWINGA 10. godina
Gdje si kupila baterije???
Imaju dvije vrste baterija isti prečnik jedna deblja i tanja, kad staviš 2 tanje slab je kontakt u ljuču i to se dešava kao kod tebe
znači trebaju ti deblje :-D :-D

Otidji kod ovlaščenog i traži orginal baterije pa nećeš imati problema :skoljka: :skoljka:
Ja kupio "obične" ovakve za 2 KM, stavio i sve radi.

Image
music

#18 Re: renault twingo

Post by music »

pokusacu,hvala ti :)
Bellica

#19 Re: renault twingo

Post by Bellica »

music wrote:imam renault twinga koji ima automatsko zakljucavanje.kljucevi su radili,ali baterije su bile dosta slabe.kada sam promjenila baterije jedan kljuc uopste ne radi,a i drugi teze otvara.iako na kljucu gori lampica i daje signal da radi,ne moze otkljucati auto.zna li neko o cemu se radi?jos jedna stvar...ukoliko se auto otkljuca kljucem a ne pritiskom na dugme aktivira se zastitna blokada motora koja je fabricki ugradjena kako sam cula.moze li se ta blokada skinuti?
Ja bih ti preporucila da odgovore na sva pitanja potrazis u renault-ovom servisu!Ja imam isto renault-a i uvijek idem u servis,jer tu imas garanciju,dobijes racun,mozes reklamirati,a dok sam isla kod ovih drugih majstora-automehanicara(a danas su svi automehanicari)bila sam na mukama,svi sve znaju,a nemaju pojma!Evo ti primjer,prosle zime odvezem auto kod automehanicara(nije u servis nego kod ovih drugih)naspe antifriz,kaze "Eto vozi",ja podjem,kad neki covjek koji je slucajno stajao ispred radionice mase mi rukom i nesto pokazuje!Zaustavim,iskljucim,izadjem,kad antifriz kazu "razgrizao"hladnjak!Hm, jos jedan trosak,kupim novi hladnjak,pa platim postavljanje,tako da me antifriz kostao preko 400KM!A kad mi se ostetila opruga na kinetickom zglobu(nadam se da je ovo pravilno napisano),odem u ovlasteni servis,naprave mi,udjem s njima u radionicu,pokazu sta su napravili,daju mi staru oprugu i kutiju od nove,racun i odem kuci!Nakon nekoliko dana pocne mi skripati(opet),vratim se u servis,napravim reklamaciju i bez problema mi ponovo zamijene!!!Od tada uvijek idem u ovlasteni servis,jeste malo skuplje,ali vjeruj mi da vrijedi!A baterije isto kod njih kupi,momci su jako ljubazni(a Boga mi ovi drugi nisu,kad vide zensko odmah gledaju sta ce pokvariti da opet dodjes,jos ako im pokazes da se ne razumijes u auta...)posavjetuju te,daju ti termin kad ces doci,detaljno pregledaju,pokazu ti ako nesto nije u redu!Ja sam prezadovoljna u svakom slucaju!!!
music

#20 Re: renault twingo

Post by music »

jos kad bih znala gdje im je ovlasteni servis u sarajevu bilo bi super.tek sam kupila auto tako da sam jos neupucena.a to za te automehanicare,vec sam vidjela kako rade.....uzas zivi
respo

#21 Re: renault twingo

Post by respo »

bellica sve je to ok sto si napisala
ali ona ne mjenja opruge niti hladnjake nego mjenja baterije u kljucu
i to bi trebalo pisati u prirucniku kako zamjeniti bateriju
kod mene za lava pise al vidjeh da za megan nije isto pa je pretpostaviti da je takav i twingo
Bellica

#22 Re: renault twingo

Post by Bellica »

respo wrote:bellica sve je to ok sto si napisala
ali ona ne mjenja opruge niti hladnjake nego mjenja baterije u kljucu
i to bi trebalo pisati u prirucniku kako zamjeniti bateriju
kod mene za lava pise al vidjeh da za megan nije isto pa je pretpostaviti da je takav i twingo
Znam citati i znam da joj trebaju baterije,ali posto imam auto marke Renault samo sam joj dala savjet,a hladnjak sam navela kao primjer i pisala sam svoje lose iskustvo!!!
Bellica

#23 Re: renault twingo

Post by Bellica »

music wrote:jos kad bih znala gdje im je ovlasteni servis u sarajevu bilo bi super.tek sam kupila auto tako da sam jos neupucena.a to za te automehanicare,vec sam vidjela kako rade.....uzas zivi
Imas 3 Renaul-ova servisa u Sarajevu!

1.Servis na Stupu-033/777155-S njima imam lose iskustvo,nisu pretjerano ljubazni,ali su i izuzetno skupi!!!Njih ti ne preporucujem,ali sam ti napisala njihov servis jer su jedni od zastupnika!A ako trebas neki dio i narucis kod njih,moras cekati 7-15 dana!!!

2.Servis BUNJO,na Barama-preko puta groblja 033/223810 S njima imam odlicno iskustvo,opet ne garantujem,ali bilo mi je super s njima i uvijek kod njih idem,pa kad mi treba i sijalicu zamijeniti!Imaju dijelova i ne mora se cekati,mnogo su jeftiniji od ovih na Stupu!!!

3.Servis HALILIVIC,isto na Barama,mislim izmedju Kosevskog brda i Bara 033/218356!U ovaj servis nisam nikada isla,ali oni imaju najjeftinije dijelove za ova vozila,doduse nemaju ih uvijek,pa moras naruciti i cekati!i Ne znam da li su kvalitetni zbog toga jer su jeftini,ali u svakom slucaju ovlasteni su servis,dobijes racun kad zavrsis i ako ima problema napravis reklamaciju!

U svakom slucaju,oni su bolji od onih obicnih radionica,posebno za nekoga poput mene,ja znam da vozim,znam ulje da provjerim,da dospem onu tecnost ili vodu za brisace i to je sve!Ostalo ne znam,pa neki to iskoriste,desavalo mi se da mi namjerno pokvare neki dio da bih ponovo dosla,pa ne odem kod njega jer mi neko kaze da nije dobar majstor,odem kod drugog,kad taj drugi bude gori nego njegov predhodnik!A posto si i ti zensko,savjetujem ti ovlasteni servis, bolje je malo vise i platiti nego se patiti s automehanicarima koji samo gledaju kako ce te zeznuti!
respo

#24 Re: renault twingo

Post by respo »

za ovo joj ne treba automehanicar
jer ovo nije mehanicki dio
prije joj treba auto elektricar
music

#25 Re: renault twingo

Post by music »

hvala ti puno,puno,puno za te informacije,poslije vikenda cu odmah otici do Bunje,poslusacu te :) pa valjda ce biti sve ok
Post Reply