Renault Twingo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
O.o

#1 Renault Twingo

Post by O.o »

Isplati li se kupiti ovaj autic za voznju po gradu?
To bi bio autic za svjeze polozenog vozaca?
Koja ima je neka prosjecna cijena ako su u OK stanju?
(Nemojte please napisati da otvorim oglase, izgubim se u kubikazama i cijenama i godistima.) :D

Hvala :D
photo

Post by photo »

isplati. auto, iako izgleda mali, ima puno prostora unutra. idealan je za gradsku voznju. mislim da bi za pocetnika bio odlican izbor. samo nemoj neku jaku masinu, da se ne zabijes u nekoga bar prvih par mjeseci ;)

cijena: oko 5-6000 KM dobro ocuvan auto. sada, sve ti zavisi koliku kubikazu trazis, godiste i u kakvom je stanju. to ti ne moze niko konkretno reci bez detalja.
sulesavic

Post by sulesavic »

I reci ljudima koliko para æe¹ krhnut'...
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

OFF topic
Novi Twingo mi izgleda odlicno!
photo

Post by photo »

chuchumbamayumbe wrote:OFF topic
meni je vise klon megana i modusa.
O.o

Post by O.o »

Nije za mene, ja imam jednog lijepog Focusa :D

Ma to je za pocetnika, ne bi mu bas sad jaku masinu uzela zabice se negdje :D a ovako ce i manje para na gorivo dat.

problem je sto sam ja spremna dat i 7000KM al nemam "osjecaja" za relacije godiste - kubikaza.

Sta mogu da uzmem (godiste kubikaza) za 6000KM?
Eto zamisli ti da bratu kupujes auto, sta da covjek kupi a da se budala ne ubije? :D

Offtopic:ma nek bude on topic, meni je ova starija verzija sladja(ovo sa zenskog aspekta)

Eh jos nesto jel istina (negdje sam procitala) da je ovaj stari automobil "najcvrsci" od ovih malih autica? Cini mi se crash test da je bio?
Da ako neko zna neko manje a sigurnije auto, nek predlozi...
photo

Post by photo »

O.o wrote:Nije za mene, ja imam jednog lijepog Focusa :D

Ma to je za pocetnika, ne bi mu bas sad jaku masinu uzela zabice se negdje :D a ovako ce i manje para na gorivo dat.

problem je sto sam ja spremna dat i 7000KM al nemam "osjecaja" za relacije godiste - kubikaza.

Sta mogu da uzmem (godiste kubikaza) za 6000KM?
Eto zamisli ti da bratu kupujes auto, sta da covjek kupi a da se budala ne ubije? :D

Offtopic:ma nek bude on topic, meni je ova starija verzija sladja(ovo sa zenskog aspekta)

Eh jos nesto jel istina (negdje sam procitala) da je ovaj stari automobil "najcvrsci" od ovih malih autica? Cini mi se crash test da je bio?
Da ako neko zna neko manje a sigurnije auto, nek predlozi...
modernija auta se rade na principu jace nosece konstrukcije sa skoro pa plasticnim dijelovima oklopa, dok su stariji auti radjeni na prncipu lima po citavom autu. tako, ma mom meganu se blatobran savija na pritisak ruke, dok na prethdonom golfu nisam mogao saviti blatobran dok ne bih iskrivio lim. medjutim, noseca konstrukcija je cvrsca kod megana nego kod golfa. ovo se radi da bi auto bilo lakse i da i manje goriva trosio.

a za brata, ja bih svom kupio ili twinga, ili pezo 206 ili stari tip megana (verzija 1).

Kubikaza: nista iznad 1400 kubika. za prvi auto.

ocito volim francuze ;)

za crash testove, najbolje je da se sama uvjeris: http://www.euroncap.com
O.o

Post by O.o »

Hvala hvala...
Jos samo da me na autopijaci prevedu zednu preko vode... :D
AdnanSA

Post by AdnanSA »

photo wrote:isplati. auto, iako izgleda mali, ima puno prostora unutra. idealan je za gradsku voznju. mislim da bi za pocetnika bio odlican izbor. samo nemoj neku jaku masinu, da se ne zabijes u nekoga bar prvih par mjeseci ;)

cijena: oko 5-6000 KM dobro ocuvan auto. sada, sve ti zavisi koliku kubikazu trazis, godiste i u kakvom je stanju. to ti ne moze niko konkretno reci bez detalja.
Nema nikakve dileme oko kubikaze na Renault Twingo. Svi motori su 1,2 litra. Onaj stariji je sa 60 ks a onaj sa 16V je 75 KS. Tu se priča završava oko motora. Nemoj kupovati onaj sa cerada krovom jer to na starijim autima redovno pomalo propušta vlagu.
ninja-san

Post by ninja-san »

Vidi, za tako mali auto je dosta 1200 kubika tj. 1,2 motor sa 60 ks, jer taj motor ne trosi puno a sasvim je dovoljan za twinga.
Prilikom kupnje nemoj da ti bude zao, vec zakazi 1 sat na ovlastenom servisu (Najbolje Halilovic ili Bunjo) pa neka ti ljudi pregledaju auto od tocka do krova.
To kosta oko 30 KM i vjeruj da vrijedi svaku paru. Nekima je zao dati pa da ustede 10-20 KM voze auta kod raznih majstora avlijasa, koji mogu vidjeti samo ocevidne nedostatke ali ne i one skrivene.
Bolje je i to nego da ti uvale, sto je cest slucaj, neko auto sa nekim felerom koji nitko ne moze dijagnosticirati i nitko ne zna sta mu je. U tom slucaju slijede servisi, davanje para, peglanja....
I pazi, ako ti na pregledu nabroje neke ocevidne nedostatke trazi da ti prodavac snizi cijenu za npr. 2 amortizera, ili 2 kugle, krajnice itd. jer su za Renault dijelovi prilicno skupi.
Zapamti, pare su kod tebe i nemoj se stiditi da auto provjeris kako treba!

Sretno
bpsang

Post by bpsang »

http://www.autopijaca.ba

biraj renault i vidjeces cijene...izmedju 7000-8000 mogu se naci
ninja-san

Post by ninja-san »

Uglavnom,
Ne treba po svaku cijenu ganjati jeftinije auto.Nekad se tu krije zamka, jer netko od dilera vani kupi gotovo za djaba auto kojem je sprezen motor koji je negdje ostao bez ulja ili vode...

Samo pametno...
O.o

Post by O.o »

@Adnan SA i @ ninja-san: hvala :-D

Pregled auta definitivno negdje u ovlastenom servisu, toliko sam pametna.
Javim vam kako napredujem, malom je rodjendan polovinom januara.
botanicar

Post by botanicar »

extra je auto udoban naprijed pravo trosi ko upaljac...meni se djasvi....
mislim da je oko 6.000 km mozes nac poprilicno dobrog...
Sirko

Post by Sirko »

chuchumbamayumbe wrote:OFF topic
Izvrstan je!

Image
amrica

Post by amrica »

za renault je najvaznije da je dobro odrzavan, i to u ovlastenom servisu, a svaki servis upisuje u knjizicu sta su uradili, kada itd... Obavezno trazi servisnu knjizicu. Odrzavanje je skupo, ali se isplati.
nedeljko92

#17 Re: Renault Twingo

Post by nedeljko92 »

JA IMAM RENAULT TWINGO VEC 3 GODINE,I NIKAD NISAM IMAO NI NAJMANJI PROBLEM SA NJIM.AUTO JE EXTRA ZA POCETNIKA,AL POSTAO JE PREMALI ZA MOJU PORODICU(6 CLANOVA)PA GA PRODAJEM.CJENIM GA 5500 KM I MISLIM DA VRIJEDI TOLIKO,MOZETE GA POGLEDATI NA PIKU.
Post Reply