Renault put u smrt!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

Vozdra_123 wrote:
Romeo 80 wrote:Zračni jastuci se otvaraju i kad pojasevi nisu vezani! To su dva potpuno odvojena sistema. Zašto se ne bi otvarali? Po nekim studijama efikasnost zračnih jastuka drastično opada u slučajevima nevezanja pojaseva na nekih 18-ak %, ali i to je bolje nego ništa. U Americi ne postoji zakonska obaveza vezanja pojaseva, pa im se zračni jastuci otvaraju bez problema!
jes'l ti ikad bio u americi??
A živiš li ti u 21-om vijeku? Valjda si čuo za internet, TV, knjige i druge izvore informacija... :roll:
68847

Post by 68847 »

United States
In the USA, seatbelt legislation is left up to state governments. Depending on which state you are in, not wearing a seatbelt is either a primary offense or a secondary offense, with the exception of New Hampshire, which does not have a law requiring people over age 18 to wear a seat belt. Primary offense meaning a police officer can pull you over for the seatbelt law violation alone, and secondary offense meaning you can only be punished for the seatbelt law violation if you're already pulled over for another reason. As of January 2007, 25 states and the District of Columbia have primary seatbelt laws, 24 have secondary seatbelt laws, and one state (New Hampshire) has no laws.
Legislation
Federal
There is no federal seat belt law; such laws are left to the individual states. The U. S. Department of Transportation, through NHTSA, offers grant programs to states; in 2002, 48 states, the District of Columbia, and Puerto Rico shared a $44.4 million grant (Maine and Wyoming declined to take any grant money). Safety and public awareness campaigns are also conducted by NHTSA. Probably the best known is the series of print and broadcast advertisements that feature Vince and Larry, the crash test dummies.
In 1998, Congress passed the Transportation Equity Act for the 21st Century (TEA-21), which includes grant money for states to initiate new seat belt laws, traffic enforcement programs, and child passenger protection and training activities.
State
Every state except New Hampshire has a seat belt requirement for adults. All 50 states and the District of Columbia have seat belt laws that cover children. These laws require children under a certain age (usually 3 or 4) to be placed in a child restraint (a baby seat, a booster seat, etc.); buckling these children up with adult belts is not permitted by law.
New York is one of the most active proponents of seat belt regulation. It was the first state to try to pass seat belt legislation when in 1959 it tried to mandate seat belts in all new cars sold in the state. In 1985, New York made seat belt use mandatory for back seat passengers aged 10 or older; in 1987 it became the first state to require seat belts on large school buses.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

@68 hvala sto si mi ustedio minut :D
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Romeo 80 wrote:
Vozdra_123 wrote:
Romeo 80 wrote:Zračni jastuci se otvaraju i kad pojasevi nisu vezani! To su dva potpuno odvojena sistema. Zašto se ne bi otvarali? Po nekim studijama efikasnost zračnih jastuka drastično opada u slučajevima nevezanja pojaseva na nekih 18-ak %, ali i to je bolje nego ništa. U Americi ne postoji zakonska obaveza vezanja pojaseva, pa im se zračni jastuci otvaraju bez problema!
jes'l ti ikad bio u americi??
A živiš li ti u 21-om vijeku? Valjda si čuo za internet, TV, knjige i druge izvore informacija... :roll:
nisam ba
krampam citav dan
ne znam ni sta je struja :D
68847

Post by 68847 »

Vozdra_123 wrote:@68 hvala sto si mi ustedio minut :D
Minut?
Koja nezahvalnost.
Trebalo mi je bar 2-3.
68847

Post by 68847 »

Dakle, da zakljucimo: u 26 drzava vas moze zaustaviti zbog nevezanja a u 24 moze vas i za to oderati ako vas je iz nekog drugog razloga zaustavio. U jednoj mozes sta hoces.
melb26sa

Post by melb26sa »

68847 wrote:Dakle, da zakljucimo: u 26 drzava vas moze zaustaviti zbog nevezanja a u 24 moze vas i za to oderati ako vas je iz nekog drugog razloga zaustavio. U jednoj mozes sta hoces.
Naravno, u "Live free or die" state! Iako moram da kazem da velika vecina u NH vezuju pojas - meni bivsi nije htio pokrenuti auto dok nisam stavila pojas :D
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Evo frisko iskustvo od prije 5 dana.

Vozilo Volvo V40 2001. godina, brzina nekih 50-60 km/h, ulica Kranjceviceva. Lik sa KIA Sorentom izlijece na pet metara od mene, oduzima mi prvenstvo prolaza i BUMM. Udarim ga u desna prednja vrata, vise u prag zbog kocenja. U mom autu tri odrasle osobe i dvoje djece odozada. Oba airbaga su se otvorila, pojasevi istegnuti. Na srecu niko nije povrjedjen kako u mom tako i u drugom autu. Steta na mom vozilu ogromna, da ne povjerujes, samo sistem airbaga i pojaseva preko 7.000 KM. Na mom autu je puklo sto je puci moralo, motor ostao citav zahvaljujuci celicnoj zastiti ispod prednjeg branika.

Iz vlastitiog iskustva mogu reci da pojas glavu cuva 80%, 20% airbag. Koga interesuje mogu poslati slike.
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Postavi majstore, nek ima za nauk djilkosima koji misle da im ne moze nista bit za volanom dok idu 150 po carsiji!
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

melb26sa wrote:
68847 wrote:Dakle, da zakljucimo: u 26 drzava vas moze zaustaviti zbog nevezanja a u 24 moze vas i za to oderati ako vas je iz nekog drugog razloga zaustavio. U jednoj mozes sta hoces.
Naravno, u "Live free or die" state! Iako moram da kazem da velika vecina u NH vezuju pojas - meni bivsi nije htio pokrenuti auto dok nisam stavila pojas :D
hehe zivim u NH! :D
ali ja se ipak vezem
Post Reply