Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
RENAULT- automobil sa full opremom ..... za put u smrt!
Gospodin Edis Kusturica iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina, sa punim povjerenjem je kao suvozač dana 24.9.2003 godine sijeo u automobil Renault-Scienic i krenuo na put, automobil je bio opremljen plaćenom full opremom kao segmentom primarne sigurnosti putnika. Istog dana, oko 21,00 sati, automobil je sletio sa ceste u blizini grada Bihaća u Bosni i Hercegovini, prevratao se 7 puta oko 100 metara, desila se je stravična saobraćajna nesreća.........ostalo možete pogledati na linku ispod
sinus wrote:RENAULT- automobil sa full opremom ..... za put u smrt!
Gospodin Edis Kusturica iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina, sa punim povjerenjem je kao suvozač dana 24.9.2003 godine sijeo u automobil Renault-Scienic i krenuo na put, automobil je bio opremljen plaćenom full opremom kao segmentom primarne sigurnosti putnika. Istog dana, oko 21,00 sati, automobil je sletio sa ceste u blizini grada Bihaća u Bosni i Hercegovini, prevratao se 7 puta oko 100 metara, desila se je stravična saobraćajna nesreća.........ostalo možete pogledati na linku ispod
P.S.
Ako je već bilo ja se izvinjavam, neka administracija obriše temu ako je već bila.
A znaš li da se airbag ne otvara ako vozač nije svezan pojasom?
Ja ne vidim nigdje u zapisniku da je pomenut pojas.
A i na slikama izgleda kao da pojas nije bio upotrijebljen jer je neostecen.
Svaki proizvodjac automobila ce ovo preko telefona osporiti dovoljno je samo da pojas nije svezan.
U potpunosti se slažem sa tobom, ali da li je moguće da je ipak bio vezan, i da se pojas nije oštetio? Ne tvrdim ništa samo malo mi je ipak čudno da se ni jedan zračni jastuk nije otvorio, pa ni oni bočni. Jesu li i Bočni vezani za pojas ili kako? Ja nisam stručnjak za vozila tako da meni je i ovo
P.S.
Ako je već bilo ja se izvinjavam, neka administracija obriše temu ako je već bila.
A znaš li da se airbag ne otvara ako vozač nije svezan pojasom?
Ja ne vidim nigdje u zapisniku da je pomenut pojas.
A i na slikama izgleda kao da pojas nije bio upotrijebljen jer je neostecen.
Svaki proizvodjac automobila ce ovo preko telefona osporiti dovoljno je samo da pojas nije svezan.
U potpunosti se slažem sa tobom, ali da li je moguće da je ipak bio vezan, i da se pojas nije oštetio? Ne tvrdim ništa samo malo mi je ipak čudno da se ni jedan zračni jastuk nije otvorio, pa ni oni bočni. Jesu li i Bočni vezani za pojas ili kako? Ja nisam stručnjak za vozila tako da meni je i ovo
Neznam, ali samo kazem.
Nigdje se ne pominje pojas, cak ga ni autor stranice ne pominje kao dodatni argument te pretpostavljam da nije bio vezan.
Zračni jastuci se otvaraju i kad pojasevi nisu vezani! To su dva potpuno odvojena sistema. Zašto se ne bi otvarali? Po nekim studijama efikasnost zračnih jastuka drastično opada u slučajevima nevezanja pojaseva na nekih 18-ak %, ali i to je bolje nego ništa. U Americi ne postoji zakonska obaveza vezanja pojaseva, pa im se zračni jastuci otvaraju bez problema!
Airbag se otvara kada senzori ubrzanja detektuju sudar (bilo frontalni ili bocni)
Ovdje postoji mogucnost da senzor nije "prepoznao" o cemu se radi. Naravno nije iskljuceno ni da je sam airbag ili mehanizam u pitanju.
Postavlja se pitanje kako je doso do prevrtanja uopste, znaci rekonstrukcija nasrece, te da li je sila koja je djelovala na auto uzrokovala dovoljno ubrzanje potrebno za ispaljivanje zracnih jastuka. Da li je automobil i u jednom momentu pretrpio frontalni ili bocni udar ili se samo prevrtao...
Ne branim renault niposto, samo iznosim jedan od mogucih razloga.
Na vjestacima i renault-u je da odrade svoj posao i utvrde razloge..
P.S. cinjenica da je otvorena jedna zracna zavjesa sa strane ide u prilog tome da jastuci ispred vozaca i suvozaca mozda nisu radili.
Medjutim, na crash testovima se da vidjeti u dosta testova da ovi sistemi djeluju neovisno. Bocna zastita se u nekim slucajevima otvara samo sa strane udara, ili otvaraju se samo frontalni jastuci bez bocnih. ukoliko je frontalni sudar.
Romeo 80 wrote:Zračni jastuci se otvaraju i kad pojasevi nisu vezani! To su dva potpuno odvojena sistema. Zašto se ne bi otvarali? Po nekim studijama efikasnost zračnih jastuka drastično opada u slučajevima nevezanja pojaseva na nekih 18-ak %, ali i to je bolje nego ništa. U Americi ne postoji zakonska obaveza vezanja pojaseva, pa im se zračni jastuci otvaraju bez problema!
Potpuno netacno, Air bag se ne otvara kada osoba nije vezana.
ins wrote:Stara prica. Nije bio svezan, tako da mu sve ovo pada u vodu.
Jako mi je zao covjeka, ali moram da napomenem, svako ko ne veze pojas, a vozi brzinama preko 60km/h, svjesno rizikuje ozbiljne povrede u slucaju bilo kakvog udesa.
Svima je takodjer poznato da samo pojas najvise moze pomoci u sprecavanju povreda upravo u slucaju prevrtanja vozila. Ukoliko nije bio vezan neka se pokupi i ukloni ovo blacenje renault-a, i neka zahvali bogu i autu sto je uopste ziv jer mogao je i gore proci.
Btw, zasto niko ne kaze da li je vozac bio vezan i kakve su bile njegove povrede, te koja je bila brzina prilikom udesa i kako je doslo do istog.
Sad je renault kriv jer je umalo poginuo. A da je bio u golfu 2 garant bi ga trazili pored puta nakon nesrece.
ins wrote:Stara prica. Nije bio svezan, tako da mu sve ovo pada u vodu.
Jako mi je zao covjeka, ali moram da napomenem, svako ko ne veze pojas, a vozi brzinama preko 60km/h, svjesno rizikuje ozbiljne povrede u slucaju bilo kakvog udesa.
Svima je takodjer poznato da samo pojas najvise moze pomoci u sprecavanju povreda upravo u slucaju prevrtanja vozila. Ukoliko nije bio vezan neka se pokupi i ukloni ovo blacenje renault-a, i neka zahvali bogu i autu sto je uopste ziv jer mogao je i gore proci.
Btw, zasto niko ne kaze da li je vozac bio vezan i kakve su bile njegove povrede, te koja je bila brzina prilikom udesa i kako je doslo do istog.
Sad je renault kriv jer je umalo poginuo. A da je bio u golfu 2 garant bi ga trazili pored puta nakon nesrece.
U policijskom zapisniku piše da je vozač zadobio LTP (lakše tjelesne povrede), a da li je bio vezan to ne piše.
Naravno vezanje pojasa je jedna nezaobilazna stvar pri večim brzinama. I u prvi mah sam mislio da je taj lik bio vozač dok nisam pročitao tekst, tako da je vrlo moguće da nije bio vezan zbog tako teških povreda.
Ono što bi bilo možda najbolja opcija kako je neko već naveo je rekonstrukcija cijele nesreće i ponovno preispitivanje svega što je dovelo do prevrtanja automobila.
Levat koji je autor maloumnog site-a bi trebao biti zahvalan Renaultu jer je prezivio ovakvo prevrtanje, ponajprije zahvaljujuci robusnosti i izdrzljivosti Scenica. Brzina kojom se vozio prije nesrece, vidljivo je iz prilozenog, bila je bas velika, a kao sto je vec napisano, vozac nije bio vezan i opet je prezivio. Zao mi je jadnika jer nije svjestan gore pomenutog, kao ni cinjenice sta bi bilo s njim da je bio u Golfu (bilo kojem).
ins wrote:
Potpuno netacno, Air bag se ne otvara kada osoba nije vezana.
Zasto? Jer tada ubija tu osobu!
da li se otvara ili ne otvara, to ne znam (ali internet nije daleko) samo je tacno da je bolje da se ne otvori ako osoba nije vezana jer u najboljem slucaju moze dovro istegnuti vrat uz zestoke traume glave, a u najgorem moze doci do dekapitacije.
Pojas nema nikakve vezze sa airbagom.Pitajte bilo kojeg auto-experta koji se bavi sigurnoscu putnika u automobilu.A u to sam se sam uvjerio kad mi je rodjak imao saobracajnu nesrecu u Svrakinom,idiot mu oduzeo prvenstvo i rodjak udari u njega direktno,nije imao pojas a "upalila" su se oba airbaga.Ali opet je udario glavom u sajbu,jer nije bio svezan.Auto je bilo VW Vento iz 1998.godine.A i ja kazem da ovaj Kusturica treba da bude sretan sto je ovo prezivio,jer da je u tenku bio male bi mu sanse bile da prezivi.Pozdrav
Sarayman wrote:Levat koji je autor maloumnog site-a bi trebao biti zahvalan Renaultu jer je prezivio ovakvo prevrtanje, ponajprije zahvaljujuci robusnosti i izdrzljivosti Scenica. Brzina kojom se vozio prije nesrece, vidljivo je iz prilozenog, bila je bas velika, a kao sto je vec napisano, vozac nije bio vezan i opet je prezivio. Zao mi je jadnika jer nije svjestan gore pomenutog, kao ni cinjenice sta bi bilo s njim da je bio u Golfu (bilo kojem).
Vozac je extra prosao s obzirom na nesrecu i bio je najvjerovatnije vezan.
U pitanju je suvozac koji opet najvjerovatnije nije bio vezan, sudeci po 17 polomljenih rebara. Toliko povreda rebara definitivno ne bi bilo da je bio vezan.
sva je priča je povjerenje vlasnika u opremu
a ne koliko je vozio, to nigdje ne uslovljavaju, što nacrtaju 250 na satu?
šta ih briga samo nek se aktivira sistem koji je dodatna oprema, po kojoj se hvale u odnosu na VW...evo, kome je skupo neka kupi ovu što ne radi.
tataratira wrote:sva je priča je povjerenje vlasnika u opremu
a ne koliko je vozio, to nigdje ne uslovljavaju, što nacrtaju 250 na satu?
šta ih briga samo nek se aktivira sistem koji je dodatna oprema, po kojoj se hvale u odnosu na VW...evo, kome je skupo neka kupi ovu što ne radi.
Extra je prošao obzirom šta je vozio
Mogao je odmah reci da je onda ustvari samo htio da testira radi li mu full oprema.
Salu na stranu, to je jedna strana price, osim toga vozaceva zavjesa je aktivirana. Znaci sestem je radio bar kod vozaca.
Da se lola svezao i on bi bolje prosao. A ovako neka laje zbog pretrpljenih psihickih trauma, ima pravo da laje. "Demokracka" smo zemlja.
P.S.
Pa moglo se je tako desiti i sa Meckom,Bmw, volvom i td da se airbag ne otvori,ponekdad se desi i kad si siguran u nesto 100% da nebude kad zatreba ok kuzis.Moje licno iskustvo s renault-megane clasic sam imao prije 5 godina ,jer sam dozivio saobracajnu nesrecu vjerujte mi cini mi se nisam ni udario u zastitnu bankinu pored autoputa a airbagovi su se otvorili vjerujte mi ali ipak kazem sve je moguce danas se sva auta proizvode haman na isti kalup,pa zato netreba ni ocekivati toliku sigurnost i u ostalim markama automobila.A kako znam airbag se otvara na udaru od 20km na sat.
prica da je renault smece sto se tice sigurnosti je besmislena cemu govore crash testovi, koji su u europi rigorozni.
prije svega treba znati da je renault jedno vrijeme bio lider sto se tice sigurnosti automobila /konkretno renault laguna je nekoliko puta dobivala nagrade za sigurnost na testovima, ovim modelom su cak i volva nadmasili/ pa tako prica da je renault smece od automobila pada u vodu. nije da ih branim ili slicno, cak i nisam ljubitelj francuskih automobila ali sto jest jest...
isto tako prica da se airbag ne otvara u slucaju da vozac nije vezan je apsolutna glupost.
ja sam prije jedno 5 godina imao zestok udes, lik je vozio mercedesa okonju okca ili kako ga vec zovu, nije bio vezan a svi su mu se airbag-ovi otvorili.
sto se tice g-dina kusturice, zaista mi je zao sta je sve pretrpio jer se po slikama vidi kojih je razmjera nesreca bila a i sam sam pretrpio veliki udes pa znam o cemu pricam.
Ipak, prije ovakve jedne osude, treba uzeti u obzir stanje puta po kojem se vozilo kretalo, kojom brzinom, kakve su mu gume bile i kako je uopce doslo do prevrtanja... samo da ne dodje sa pricom kako je vozio 60km/h jer sam i ja istu pricu pricao kada sam napravio udes a vozio sam min 90km/h sto je veeeeeelika razlika. a sudeci po slikama automobila cisto sumnjam da je isti vozio ispod nekih 120km/h pa prema tome nije ni cudo sto je nastala ovolika steta i sto se automobil prevrtao.
ipak nista od tog neopravdava cinjenicu zasto se airbag nije otvorio jer se isti morao otvoriti! covjek kada kupuje jedan tako skup automobil sigurno mu nije prioritet da je instrument tabla lijepa i retrovizori u boji karoserije vec mu je faktor sigurnosti puno vazniji element.
btw umjesto sto je pisao renaultu i zalio se jer je pretrpio ogromne bolove zbog nefunkcionalnosti njihovog automobila trebao je pokrenuti sudski postupak i na taj nacin traziti odstetu koja mu zaista i pripada i vjerujem da bi istu sigurno i dobio.
Hihihihihi kad sam i kad govorio da je Renault smece od kompanije jos kad sam vidjeo novog CLIA ljudi prednji blatobrani su mu od poliestera pa vi skontajte sta se deshava kada se bar malo zabijes s istim u neki prosjecni zidic a da ne govorimo o frontalnom sudaru.A neko spomenu kres testove taj Renault je pri dnu tablice kres testova u odnosu na ostale Evropske proizvodjace automobila sto se tice monovolumena.
I jos nesto pojas nema veze je li svezan bio ili ne u slucaju otvaranja airbagova ili neotvaranja istih.
Sto neko spomenu ta 2 sistema su nevezana.