pa majka mu stara, naravno da nismo kompetentni al valjda ima i ovdje poneki inzinjer il nesto slicno....
eto ja prihvatam opasku jer sam ekonomista (sta ja znam o autima
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Octavia je veca koliko je Bora ili Jetta veca od Golfa, znaci za gepek. Sva ova auta se rade na istoj sasiji pa samim tim bi trebalo da spadaju u istu klasu.baustelac wrote:I meni je malo cudno da je cijena "ista". Iako svabe trpaju Octaviu u Golf klasu gdje je i Megane, ipak je za mene Octavia auto malo vise klase. I uz to jos Megane benzinac a Octavia diesel?????
Izvini
IZVINIsad mu se svi izvinite i nemojte se vise javljat ! jel jasno
![]()
njemu tata da skodu ono voza i jarani mu imaju meganea i on je kompetentan ... jos jednom izvini

HAHA...Ti vozis golf 2 pa ti je on ispred oktavije vjerovatno!Wolfheart wrote:ovo ti je pitanje da li da izadjem sa dobrom crnkom ili dobrom plavkom.![]()
sva su auta nova manje vise slicna, pogtovo kad je u pitanju ista klasa, ha ja.
oba auta cisti prosjek, ovisi samo sta ti se vise svidja? koji auto ti izgleda bolje unutra i vani?
oba su vrlo slicna po voznim osobinama. osobno uzeo bih Renaulta, ljepsi mi je u sedan izvedbi.
Duzina Octavie je za nekoliko cm veca od duzine Megana. Ali Megan ima vece medjuosovinsko rastojanje.hari_t wrote:nedvojbeno, octavia je dosta vece auto... ali ne treba mi vece od meganea, a potrosnja mi nije toliko bitna... vozio sam se u skodi, ima dosta prostora, ali je neudobna (tvrda, bar nazad)
Ne da može, već sigurno dolazi nova generacija Megane-a. Mislim da bi do kraja godine Megane nove generacije trebao biti u prodaji.SA 071 wrote:Duzina Octavie je za nekoliko cm veca od duzine Megana. Ali Megan ima vece medjuosovinsko rastojanje.hari_t wrote:nedvojbeno, octavia je dosta vece auto... ali ne treba mi vece od meganea, a potrosnja mi nije toliko bitna... vozio sam se u skodi, ima dosta prostora, ali je neudobna (tvrda, bar nazad)
Vozio sam se i u jednom i u drugom, a i vozio sam i jedan i drugi.
Kao putnik imas otprilike isto prostora i u jednom i u drugom, ali je Megan mnogo udobniji. Nova Octavia je tvrdja i neudobnija od stare iako ima vise prostora od stare.
Kao vozac, Megane je izuzetno lagan za voznju, ali i Octavia je izuzetno dobra za voznju. Ako si navikao na VW koncept vozila, moze ti biti cudan Renaultov koncept. Pogotovo kod benzinaca, gdje ti kod VW grupe vec nakon 2000-2500 obrtaja motor pocinje znatno ubrzavati, ali je na 4000-4500 gotovo s tim. Kod Renaulta je to sve pomjereno za oko 1000 obrtaja, pa ubrzava bez problema do 5500 gotovo do 6000 obrtaja. I ima ravnomjernije ubrzanje. (ovo su moja iskustva)
Sto se tice cijene, Megane je malo skuplji sa osnovnom cijenom. Medjutim, sa popustom koji za Renault uvijek daju 3300 KM (sada je 4000 KM), Megan sa isto KS (manja kubikaza) malo bogatijom opremom dodje jeftiniji oko 2000 KM. Znam jer smo skoro gledali ta dva auta za firmu. Octavia 1,9 TDI sa 105 KS, Elegance opremom i metalik bojom dodje oko 36000 KM, a Megan 1,5 dCi sa 105 KS, Sport opremom (malo bolja od Elegance kod Octavie) i metalik bojom dodje ispod 34000 KM. Cijena dakle ide Meganu u prilog.
Izgled je subjektivna kategorija. Meni je licno Megan ljepsi, ali i nova Octavia je elegantna. Mozda malu prednost ima Octavia jer je noviji model, pa ce biti aktuelna jos najmanje 3-4 godine (mozda facelifting da dobije), a Meganevec iduce godine moze biti zamijenjen novim modelom. Tu je mozda Octavia u prednosti. Ali, ukusi su razliciti.
I na kraju, ime - Renault je Renault, a Skoda je jos uvijek Skoda. To ne znaci da je Skoda losa. Skode su dobra, pouzdana i izdrzljiva auta, ali ih nikad VW nece razviti da budu u rangu VW-a. A VW-ov jedan od direktnih konkurenta je upravo Renault...

oktavija je luksuz u odnosu na golfa 2arze wrote:
HAHA...Ti vozis golf 2 pa ti je on ispred oktavije vjerovatno!
Oktavija prosjek??
Za nase pojmove je oktavija luksuz i to sasvim prilican
madner wrote:Octavia je u svojoj klasi ispod prosjecno auto.
To je cijeli fol sa skodom, prodaja degradiranog Golfa (pardon Jette) za plice dzepove. Jetta light.
Upravo. Skoda ne samo unutar grupacije vec i inace pruza najvise za pare koje se daju za nju. Ja imam toliko pozitivna iskustva sa Skodom da mogu slobodno ustvrditi da ne postoji bolje auto od njeChemist wrote:madner wrote:Octavia je u svojoj klasi ispod prosjecno auto.
To je cijeli fol sa skodom, prodaja degradiranog Golfa (pardon Jette) za plice dzepove. Jetta light.
Ne znam samo kako ljudi mogu stalno da izvlace parcijalne zakljucke na osnovu ne znam ni ja cega vec...ako je neko probao jedno od auta neka kaze, ali neka ne iznosi subjektivne percepcije pojednih marki. Koliko ja znam Skoda u VAG grupaciji vazi za Best buy auto odnosno kao auto koje donosi najvise auta za novac...to samo po sebi donosi neke neophodne kompromise prilikom izgradnje ali ko voli nek izovli