renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

ranger

#26 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Post by ranger »

ako cemo vec o kompetencijama, jbg de nek mi neko nadje lika koji je inzinjer masinstva da moze ocjenit motor mjenjac i tome slicno, a koji u isto vrijeme ima i diplomu one britanske kraljevske akademije za dizajn da bi bio kompetentan da ocjeni jel nas auto lijep i da ima jos poneku diplomu medicine il neke fiziolosko anatomske grane pa da moze dati sud i o udobnosti...
pa majka mu stara, naravno da nismo kompetentni al valjda ima i ovdje poneki inzinjer il nesto slicno....
eto ja prihvatam opasku jer sam ekonomista (sta ja znam o autima :lol: )...
BaileyS

#27 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Post by BaileyS »

baustelac wrote:I meni je malo cudno da je cijena "ista". Iako svabe trpaju Octaviu u Golf klasu gdje je i Megane, ipak je za mene Octavia auto malo vise klase. I uz to jos Megane benzinac a Octavia diesel?????
Octavia je veca koliko je Bora ili Jetta veca od Golfa, znaci za gepek. Sva ova auta se rade na istoj sasiji pa samim tim bi trebalo da spadaju u istu klasu.

Ja ne bih davao nikakve savjete jer nemam bas puno iskustva ni sa jednim od ova dva modela. Vozio sam onog starog Megana i nije mi nikako legao ali sve je od osobe do osobe. Meni je npr zasmetalo sto mu je nenormalno mal prostor gdje su kvacilo, kocnica i gas (govorim o stalom modelu). Kao sto neko rece najbolje ces sam odluciti, stavis sve na papir a onda obavezno provozas i Megana i Octaviu. Moze biti zlatno auto ali ako tebi ne legne, dzaba sve. Bar je kod mene tako.

btw
Octavia mi ima ljepsu liniju ali opet, to je stvar ukusa.
Bullet Tooth Tony

#28 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Post by Bullet Tooth Tony »

IZVINI :shock: sad mu se svi izvinite i nemojte se vise javljat ! jel jasno :lol: :lol:

njemu tata da skodu ono voza i jarani mu imaju meganea i on je kompetentan ... jos jednom izvini :D
Izvini :lol: :lol:
mirz@

#29 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Post by mirz@ »

Da sam na tvom mjesto, ja licno ne bih razmisljao sta uzeti, to bi bila Octavia, vozim taj automobil vec nekih godinu dana, jednostavno nema mane. Za toliko para, a vise opreme i veceg auta neces dobiti.
Megan ne znam kakav je jer ga nisam vozio. Eto da ne pametujem.
Hule_Sarajevo

#30 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Post by Hule_Sarajevo »

Image
Image
Image
Image
Image

Moj izbor je Octavia, jos da je para pa uzeti RS-icu... :D
Wolfheart

#31 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Post by Wolfheart »

ovo ti je pitanje da li da izadjem sa dobrom crnkom ili dobrom plavkom. :)
sva su auta nova manje vise slicna, pogtovo kad je u pitanju ista klasa, ha ja.
oba auta cisti prosjek, ovisi samo sta ti se vise svidja? koji auto ti izgleda bolje unutra i vani?
oba su vrlo slicna po voznim osobinama. osobno uzeo bih Renaulta, ljepsi mi je u sedan izvedbi.
arze

#32 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Post by arze »

Wolfheart wrote:ovo ti je pitanje da li da izadjem sa dobrom crnkom ili dobrom plavkom. :)
sva su auta nova manje vise slicna, pogtovo kad je u pitanju ista klasa, ha ja.
oba auta cisti prosjek, ovisi samo sta ti se vise svidja? koji auto ti izgleda bolje unutra i vani?
oba su vrlo slicna po voznim osobinama. osobno uzeo bih Renaulta, ljepsi mi je u sedan izvedbi.
HAHA...Ti vozis golf 2 pa ti je on ispred oktavije vjerovatno!
Oktavija prosjek??
Za nase pojmove je oktavija luksuz i to sasvim prilican :|
Wolfheart

#33 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Post by Wolfheart »

haha i tebi :P
pazi vako...kad se uzme opcenito, Octavia i Megane su koja ono klasa vozila bijase?
znaci, uprostenim rijecima srednja klasa. ili ne znas da postoje BMW 5, Audi 6 itd... :wink:
pozz

PS. i nisu svi u Bosni bas kokuzi. :bih:
SA 071

#34 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Post by SA 071 »

hari_t wrote:nedvojbeno, octavia je dosta vece auto... ali ne treba mi vece od meganea, a potrosnja mi nije toliko bitna... vozio sam se u skodi, ima dosta prostora, ali je neudobna (tvrda, bar nazad)
Duzina Octavie je za nekoliko cm veca od duzine Megana. Ali Megan ima vece medjuosovinsko rastojanje.

Vozio sam se i u jednom i u drugom, a i vozio sam i jedan i drugi.
Kao putnik imas otprilike isto prostora i u jednom i u drugom, ali je Megan mnogo udobniji. Nova Octavia je tvrdja i neudobnija od stare iako ima vise prostora od stare.
Kao vozac, Megane je izuzetno lagan za voznju, ali i Octavia je izuzetno dobra za voznju. Ako si navikao na VW koncept vozila, moze ti biti cudan Renaultov koncept. Pogotovo kod benzinaca, gdje ti kod VW grupe vec nakon 2000-2500 obrtaja motor pocinje znatno ubrzavati, ali je na 4000-4500 gotovo s tim. Kod Renaulta je to sve pomjereno za oko 1000 obrtaja, pa ubrzava bez problema do 5500 gotovo do 6000 obrtaja. I ima ravnomjernije ubrzanje. (ovo su moja iskustva)

Sto se tice cijene, Megane je malo skuplji sa osnovnom cijenom. Medjutim, sa popustom koji za Renault uvijek daju 3300 KM (sada je 4000 KM), Megan sa isto KS (manja kubikaza) malo bogatijom opremom dodje jeftiniji oko 2000 KM. Znam jer smo skoro gledali ta dva auta za firmu. Octavia 1,9 TDI sa 105 KS, Elegance opremom i metalik bojom dodje oko 36000 KM, a Megan 1,5 dCi sa 105 KS, Sport opremom (malo bolja od Elegance kod Octavie) i metalik bojom dodje ispod 34000 KM. Cijena dakle ide Meganu u prilog.

Izgled je subjektivna kategorija. Meni je licno Megan ljepsi, ali i nova Octavia je elegantna. Mozda malu prednost ima Octavia jer je noviji model, pa ce biti aktuelna jos najmanje 3-4 godine (mozda facelifting da dobije), a Meganevec iduce godine moze biti zamijenjen novim modelom. Tu je mozda Octavia u prednosti. Ali, ukusi su razliciti.

I na kraju, ime - Renault je Renault, a Skoda je jos uvijek Skoda. To ne znaci da je Skoda losa. Skode su dobra, pouzdana i izdrzljiva auta, ali ih nikad VW nece razviti da budu u rangu VW-a. A VW-ov jedan od direktnih konkurenta je upravo Renault...
johntra

#35 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Post by johntra »

i ta prednost Megana sa nižom cijenom se istopila...evo, uskoro startaju nove cijene Škoda automobila, jer ih je po prodaji potopio ovaj bescarinski režim...tako će ti najjeftinija Octavia sa 1,4 motorom biti oko 23.000 milje...za jedno 27.000 možeš uzeti dizela sa solidnom opremom...naravno sa cijenom dole, idu i ostali Škoda modeli....
madner

#36 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Post by madner »

Mene kod Oktavije strasno nervira razmak pedala. Isto da sam curica.

Ne znam kako je kod Megana.
abdulazizsarajevo

#37 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Post by abdulazizsarajevo »

par mojih prijatelja ima megane..dobar auto..udoban..e sada ne znam..mislim ono sto pise 24 000KM megane..to je osnonvni model..1.4 model..da ne govorim da nema opreme..

dakle megane je moj izbor..e sada..ne znam..a sta znaci ovo medjuosovonsko odstojanje..i na sta to utice?? moze li malo edukacije..kad smo vec tu
madner

#38 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Post by madner »

Medjuosovinsko ostojanje ti utice na prostor u unutrasnjosti. Sto je vece, imas vise mjesta. Povecava ti se radius okretanja.
Better Man

#39 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Post by Better Man »

SA 071 wrote:
hari_t wrote:nedvojbeno, octavia je dosta vece auto... ali ne treba mi vece od meganea, a potrosnja mi nije toliko bitna... vozio sam se u skodi, ima dosta prostora, ali je neudobna (tvrda, bar nazad)
Duzina Octavie je za nekoliko cm veca od duzine Megana. Ali Megan ima vece medjuosovinsko rastojanje.

Vozio sam se i u jednom i u drugom, a i vozio sam i jedan i drugi.
Kao putnik imas otprilike isto prostora i u jednom i u drugom, ali je Megan mnogo udobniji. Nova Octavia je tvrdja i neudobnija od stare iako ima vise prostora od stare.
Kao vozac, Megane je izuzetno lagan za voznju, ali i Octavia je izuzetno dobra za voznju. Ako si navikao na VW koncept vozila, moze ti biti cudan Renaultov koncept. Pogotovo kod benzinaca, gdje ti kod VW grupe vec nakon 2000-2500 obrtaja motor pocinje znatno ubrzavati, ali je na 4000-4500 gotovo s tim. Kod Renaulta je to sve pomjereno za oko 1000 obrtaja, pa ubrzava bez problema do 5500 gotovo do 6000 obrtaja. I ima ravnomjernije ubrzanje. (ovo su moja iskustva)

Sto se tice cijene, Megane je malo skuplji sa osnovnom cijenom. Medjutim, sa popustom koji za Renault uvijek daju 3300 KM (sada je 4000 KM), Megan sa isto KS (manja kubikaza) malo bogatijom opremom dodje jeftiniji oko 2000 KM. Znam jer smo skoro gledali ta dva auta za firmu. Octavia 1,9 TDI sa 105 KS, Elegance opremom i metalik bojom dodje oko 36000 KM, a Megan 1,5 dCi sa 105 KS, Sport opremom (malo bolja od Elegance kod Octavie) i metalik bojom dodje ispod 34000 KM. Cijena dakle ide Meganu u prilog.

Izgled je subjektivna kategorija. Meni je licno Megan ljepsi, ali i nova Octavia je elegantna. Mozda malu prednost ima Octavia jer je noviji model, pa ce biti aktuelna jos najmanje 3-4 godine (mozda facelifting da dobije), a Meganevec iduce godine moze biti zamijenjen novim modelom. Tu je mozda Octavia u prednosti. Ali, ukusi su razliciti.

I na kraju, ime - Renault je Renault, a Skoda je jos uvijek Skoda. To ne znaci da je Skoda losa. Skode su dobra, pouzdana i izdrzljiva auta, ali ih nikad VW nece razviti da budu u rangu VW-a. A VW-ov jedan od direktnih konkurenta je upravo Renault...
Ne da može, već sigurno dolazi nova generacija Megane-a. Mislim da bi do kraja godine Megane nove generacije trebao biti u prodaji.

Evo slika!

Image

Image

Image
Treble

#40 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Post by Treble »

nesto me ovaj zadnji dio podsjeca na jedno drugo auto.... :D
madner

#41 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Post by madner »

Dobro, ko se salio pa stavio na Astru Renolov znak? :-)
LeKo

#42 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Post by LeKo »

Prije odprilike 2.g. sam imao istu dilemu, samo je kod mene u pitanju bila Octavia Tour (stara). Cijene su bile tu negdje, Octavia 1.9 TDI, a Megane 1.6 - 16v. Šta je presudilo u korist Octavia-e:

1. Dizel
2. Bolje drži cijenu (meni veoma bitno)
3. Kod Megane-a pod gepeka od plastike (meni nesto suhveli bilo)
4. Razgranatija servisna mreža
5. Isporuka odmah
ado-šampion

#43 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Post by ado-šampion »

U Megane-u sam se vozio (nisam ga vozio) u vožnji koja je obuhvatila sve, od grada do autoputa, pa da iznesem svoje mišljenje. Model je 1.5 dCi Sport (oko 33k do registracije bio), oprema jako dobra (auto klima, alu felge, mjenjač sa 6 brzina ...). Što se tiče udobnosti, za te pare bolje auto teško da ćeš naći. Kod sjedala se izgubio onaj spužvasti osjećaj (što je meni smetalo; neko to voli), sad su sjedala primjereno tvrda, ali nažalost malo prekratka, tako da ne znam koliko bi se to odrazilo na udobnost na dugim rutama, ali znam da kod jakog kočenja visočiji "lete" sa sjedišta. Ovjes je jako mekan, za moj ukus i premekan, ali zato rupe pegla ekstra, čak i na najgorim sarajevskim cestama, čak nema ni lupanja. Što se tiče zvučne izolacije, to je po meni najveća vrlina ovog auta; motor je fantastično kultiviran i tih, auto je tiho čak i na velikim brzinama na auto-cesti, npr. pri 170 km/h u šestoj čuje se samo blagi zvuk vjetra.
Unutrašnjost mi se nije nešto pretjerano svidjela, nekako je previše plastična, ali za 33k je zadovoljavajuća, mada u toj klasi može i bolje i bez premium razreda.
Još da kažem da po riječima ovog prijatelja koji je vlasnik troši 6 litara u prosjeku, što se slaže s testovima.
Better Man

#44 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Post by Better Man »

Na slikama koje sam postirao vidi se da se crveni model razlikuje od srebrenog. Slike crvenog modela su starije, dok su ovog srebrenog novije i izgleda službene. Dakle pravi izgled novog Megane-a bi trebao biti kao ovaj srebreni. I znam da sam negdje čitao da su za 2013. godinu najavili facelift. a za 2016. godinu Megane nove generacije.
sabanss

#45 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Post by sabanss »

Sumnjam da mozes fuliti, vozim Octaviu i mogu ti reci da je sve sto je vec receno: relativno fino ubrzava, dobro drzi cesti, ima prostora, ne kvari se... I sve to za razumnu sumu novca. Vjerujem da sve to pruza i Megane. Dakle ostaje ti samo subjektivni sud. Ja recimo vozim trecu generaciju Skode i nikad niti sa jednim autom nisam imao kvar, doduse niti jedno auto u mojim rukama nije preslo 70 000 km, tako da je meni i u buducnosti vjerovatno Skoda prvi izbor (samo ovaj put Octavia Scout ili Superb :D )
dr.iver

#46 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Post by dr.iver »

arze wrote:
HAHA...Ti vozis golf 2 pa ti je on ispred oktavije vjerovatno!
Oktavija prosjek??
Za nase pojmove je oktavija luksuz i to sasvim prilican :|
oktavija je luksuz u odnosu na golfa 2
u odnosu na ostala auta iz klase(nova!!) moze biti samo prosjek ili ispod prosjeka...
Hule_Sarajevo

#47 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Post by Hule_Sarajevo »

:|[/quote]

oktavija je luksuz u odnosu na golfa 2
u odnosu na ostala auta iz klase(nova!!) moze biti samo prosjek ili ispod prosjeka...[/quote]

Decko pricas gluposti, Octavia je fenomenalno auto za pare koje das za nju, a to da je ispod prisjeka to macku okaci o rep.
madner

#48 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Post by madner »

Octavia je u svojoj klasi ispod prosjecno auto.
To je cijeli fol sa skodom, prodaja degradiranog Golfa (pardon Jette) za plice dzepove. Jetta light.
Chemist

#49 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Post by Chemist »

madner wrote:Octavia je u svojoj klasi ispod prosjecno auto.
To je cijeli fol sa skodom, prodaja degradiranog Golfa (pardon Jette) za plice dzepove. Jetta light.

Ne znam samo kako ljudi mogu stalno da izvlace parcijalne zakljucke na osnovu ne znam ni ja cega vec...ako je neko probao jedno od auta neka kaze, ali neka ne iznosi subjektivne percepcije pojednih marki. Koliko ja znam Skoda u VAG grupaciji vazi za Best buy auto odnosno kao auto koje donosi najvise auta za novac...to samo po sebi donosi neke neophodne kompromise prilikom izgradnje ali ko voli nek izovli
sabanss

#50 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???

Post by sabanss »

Chemist wrote:
madner wrote:Octavia je u svojoj klasi ispod prosjecno auto.

Ne znam samo kako ljudi mogu stalno da izvlace parcijalne zakljucke na osnovu ne znam ni ja cega vec...ako je neko probao jedno od auta neka kaze, ali neka ne iznosi subjektivne percepcije pojednih marki. Koliko ja znam Skoda u VAG grupaciji vazi za Best buy auto odnosno kao auto koje donosi najvise auta za novac...to samo po sebi donosi neke neophodne kompromise prilikom izgradnje ali ko voli nek izovli
Upravo. Skoda ne samo unutar grupacije vec i inace pruza najvise za pare koje se daju za nju. Ja imam toliko pozitivna iskustva sa Skodom da mogu slobodno ustvrditi da ne postoji bolje auto od nje :D
Post Reply