renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
hari_t
#1 renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
sta mislite, sta je bolje uzeti?
- VR6
#2 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
Vozio sam oba auta i oba su jako dobra
Megane mi je nekako ljepsi za voziti, tisi, ugodnije plovi cestom, ima onaj fini mjenjac koji kao da sam klizi kroz brzine. Ako trazis dizele, to je jos jedna prednost za Renault, imaju ugladjenije motore. Kod Octavije mi se nije svidjela straznja osovina, kod vecih poprecnih neravnina zna neugodno "lupiti", ono bas glasno udari, kontas da ti je otpalo nesto sa auta. No neces pogrijesiti ni sa jednim od ova dva.
- DoradO
#3 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
jesu li to ta dva modela tu negdje sa cijenom 
-
hari_t
#4 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
da, tu su negdje sa cijenom, oko 35000 KM sa dobrim paketom opreme... (renault 1.6, a skoda 1.9 TDI)
- Citizen-X
#5 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
To zbog cega Octavia "lupi" kao i Audi uostalom - su ogromne lafete - sto i nije tako lose - ali slucajno i Megan ima istu - mislim ogromnuVR6 wrote:Vozio sam oba auta i oba su jako dobraMegane mi je nekako ljepsi za voziti, tisi, ugodnije plovi cestom, ima onaj fini mjenjac koji kao da sam klizi kroz brzine. Ako trazis dizele, to je jos jedna prednost za Renault, imaju ugladjenije motore. Kod Octavije mi se nije svidjela straznja osovina, kod vecih poprecnih neravnina zna neugodno "lupiti", ono bas glasno udari, kontas da ti je otpalo nesto sa auta. No neces pogrijesiti ni sa jednim od ova dva.
-
ja1977
#6 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
1.6 benzin ili 1.9 tdi pitanje je sad.
Koliko prelaz godisnje. treba li ti dizel???
Koliko je megan sa dizel motorom ????
Ja bih Renaulta u svakom slucaju.
Koliko prelaz godisnje. treba li ti dizel???
Koliko je megan sa dizel motorom ????
Ja bih Renaulta u svakom slucaju.
-
hari_t
#7 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
ne prelazi puno
inace ne volim dizele, nisam ga imao nikad do sad... a sto se tice izbora skode 1.9 TDI to je cisto zato sto mi nekako ne ide skoda benzin (isto vazi i za vw)... i ja sam vise za megane, ali eto nije lose cuti druga misljenja
- Chemist
#8 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
Ja bih definitivno Skodu, jedno je sto je to 1,9 TDI, dakle motor dosta konzervativne konstrukcije, isproban, prekaljen i dokazan u mnogim autima i uslovima cesta, goriva, zraka tako da po pitanju toga prednost dajem Skodi (VW). Drugo, sto je Skoda gradjena dosta tradicionalnije u odnosu na Renault, nema toliko elektronike, a mehanika je pouzdanija u svakom slučaju.
Posto je u pitanju novo auto odpada ona cuvena fraza o skupoci dijelova, ali u svakom slucaju mislim da je kako pojedinacni odnosno redovni tako i veliki (izmjena zubcastog, vod pumpe i ostalo) servis jeftiniji kod Skode, sto donosi nize troskove odrzavanja.
Treba imati na umu da se Megane Sedan ne proizvodi u Francuskoj vec u Turskoj, dok se Skoda samo sklapa iz gotovih dijelova koji dodju iz Ceske ili odakle vec u Vogosci, ali ako ta vrsta sklapanja ispunjava standarde sklapanja jednog A6 ili Q7 ne vidim razlog zasto ne bi ispunila i standarde Skode, tako da prema mom misljenju Skoda bi trebala biti kvalitetnije napravljen auto.
Subjektivno misljenje iz probnih voznji je da je Skoda u svakom slucaju "tvrdji" auto od Renaulta, sa malo grubljim radom motora ali dosta zalihe metala i materijala u slucaju udesa što se nekom svidja, nekom ne, stvar je izbora. Skoda se da malo brze i ostrije voziti bez nekog velikog naginjanja karoserije i bjezanja prednjeg i zadnjeg kraja. Rizik od kradje je malo veci sto se tice Skode prvenstveno zbog njene mehanike ispod lima koja je doslovce iskopirana sa modela VW
Posto je u pitanju novo auto odpada ona cuvena fraza o skupoci dijelova, ali u svakom slucaju mislim da je kako pojedinacni odnosno redovni tako i veliki (izmjena zubcastog, vod pumpe i ostalo) servis jeftiniji kod Skode, sto donosi nize troskove odrzavanja.
Treba imati na umu da se Megane Sedan ne proizvodi u Francuskoj vec u Turskoj, dok se Skoda samo sklapa iz gotovih dijelova koji dodju iz Ceske ili odakle vec u Vogosci, ali ako ta vrsta sklapanja ispunjava standarde sklapanja jednog A6 ili Q7 ne vidim razlog zasto ne bi ispunila i standarde Skode, tako da prema mom misljenju Skoda bi trebala biti kvalitetnije napravljen auto.
Subjektivno misljenje iz probnih voznji je da je Skoda u svakom slucaju "tvrdji" auto od Renaulta, sa malo grubljim radom motora ali dosta zalihe metala i materijala u slucaju udesa što se nekom svidja, nekom ne, stvar je izbora. Skoda se da malo brze i ostrije voziti bez nekog velikog naginjanja karoserije i bjezanja prednjeg i zadnjeg kraja. Rizik od kradje je malo veci sto se tice Skode prvenstveno zbog njene mehanike ispod lima koja je doslovce iskopirana sa modela VW
- chuchumbamayumbe
#9 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
Bio je Megan na nekakvoj akciji, ok 26 milja, benzin (ne znam je li 1.4 ili 1.6). A prva Octavia je negdje oko 30k, diesel negdje oko 32k, s tim da sam siguran da bi se, dok se na tu Octaviju doda opreme koliko vec ima u Meganu, razlika popela na skoro 10k km.hari_t wrote:ne prelazi punoinace ne volim dizele, nisam ga imao nikad do sad... a sto se tice izbora skode 1.9 TDI to je cisto zato sto mi nekako ne ide skoda benzin (isto vazi i za vw)... i ja sam vise za megane, ali eto nije lose cuti druga misljenja
Znaci, ako nista, Megan je 10 milja jeftiniji od Octavije, a na stranu to sto do sada raja mahom glasa za Megana.
Meni licno (nisam vozio niti jedan od ova dva auta) Octavia izgleda puuuuno bolje sto se tice dizajna i vise mi je limuzina, nekako mi daje povjerenje svojom konstrukcijom.
Mada, opet kazem, mislim da oba auta imaju ***** (5) na NCAP testu?
- baustelac
#10 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
I meni je malo cudno da je cijena "ista". Iako svabe trpaju Octaviu u Golf klasu gdje je i Megane, ipak je za mene Octavia auto malo vise klase. I uz to jos Megane benzinac a Octavia diesel?????
-
hari_t
#11 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
nedvojbeno, octavia je dosta vece auto... ali ne treba mi vece od meganea, a potrosnja mi nije toliko bitna... vozio sam se u skodi, ima dosta prostora, ali je neudobna (tvrda, bar nazad)
- DoradO
#12 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
zbog cega onda uspredba ova dva autahari_t wrote:nedvojbeno, octavia je dosta vece auto... ali ne treba mi vece od meganea, a potrosnja mi nije toliko bitna... vozio sam se u skodi, ima dosta prostora, ali je neudobna (tvrda, bar nazad)
- dadoka84
#13 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
Meni je oktavija totalno bezlicno auto, posebno unutrasnjost. Sve je tu na mjestu, ali jednostavno mi nije to-to. Naravno, i dosta je tvrda (neudobna).
- ranger
#14 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
pa valjda sto su ista klasaDoradO wrote:zbog cega onda uspredba ova dva autahari_t wrote:nedvojbeno, octavia je dosta vece auto... ali ne treba mi vece od meganea, a potrosnja mi nije toliko bitna... vozio sam se u skodi, ima dosta prostora, ali je neudobna (tvrda, bar nazad)![]()
fkt te ne kontam
-
AdnanSA
#15 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
Nedvojbeno mi objasni šta u tvom jeziku znaći riječ "dosta"hari_t wrote:nedvojbeno, octavia je dosta vece auto... ali ne treba mi vece od meganea, a potrosnja mi nije toliko bitna... vozio sam se u skodi, ima dosta prostora, ali je neudobna (tvrda, bar nazad)
Koliko je to Octavia veća od Megana za 10cm,20,,pola metra ili metar.
Mercedes S klasa je dosta veći automobil od Golfa V a Octavia i Megane su ti u istoj klasi druškane.
Eh da u Meganu ti je međuosovinsko rastojanje duže nego u Octaviji ako uopšte znaš šta to znaći
- DoradO
#16 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
ja bih prije rako da je laguna klasa sa octavijomranger wrote:pa valjda sto su ista klasaDoradO wrote:zbog cega onda uspredba ova dva autahari_t wrote:nedvojbeno, octavia je dosta vece auto... ali ne treba mi vece od meganea, a potrosnja mi nije toliko bitna... vozio sam se u skodi, ima dosta prostora, ali je neudobna (tvrda, bar nazad)![]()
fkt te ne kontam
- ranger
#17 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
morebitja bih prije rako da je laguna klasa sa octavijom
al ja sam isao po logici golf i megane su ista klasa, znajuci da se octavia radi na platformi golfa otuda bi valjda i trebali bit ista klasa...
-
AdnanSA
#18 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
Malo je čudna ta Octavia.Pravo tranzicijsko auto.Puno lima za malo para.
Napravljena je na šasiji Golfa V i dužine 458 cm.Ima veliki geper a unutra su joj dimenzije kao i u vozila "Golf" klase.
Po meni ona spada u kompaktnu klasu.
Još jedno auto koje se čini puno većim nego što u stvari jeste je Volvo S60. Neki bi ga poredili sa E klasom ili BMW peticom ali sa svojih 458 cm sigurno nije u njhovoj klasi.
Napravljena je na šasiji Golfa V i dužine 458 cm.Ima veliki geper a unutra su joj dimenzije kao i u vozila "Golf" klase.
Još jedno auto koje se čini puno većim nego što u stvari jeste je Volvo S60. Neki bi ga poredili sa E klasom ili BMW peticom ali sa svojih 458 cm sigurno nije u njhovoj klasi.
-
hare_sa
#19 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
Dobro si mu rekao ... lupa gluposti!!!AdnanSA wrote:Nedvojbeno mi objasni šta u tvom jeziku znaći riječ "dosta"hari_t wrote:nedvojbeno, octavia je dosta vece auto... ali ne treba mi vece od meganea, a potrosnja mi nije toliko bitna... vozio sam se u skodi, ima dosta prostora, ali je neudobna (tvrda, bar nazad)
Mercedes S klasa je dosta veći automobil od Golfa V a Octavia i Megane su ti u istoj klasi druškane.
Eh da u Meganu ti je međuosovinsko rastojanje duže nego u Octaviji ako uopšte znaš šta to znaći
Druga stvar, vecina vas koji ovde dajete "savjete", koliko vas je kompetentno da moze dati savjet. Ja bih savjetovao da ljudi koji su se jednom-dva puta provozali u jednom ili drugom autu ostanu suzdrzani jer se ovde ipak radi o davanju oko cca 30.000km i nek govore ljudi koji imaju iskustva. Moj stari ima Octaviju i vozam je vrlo cesto pored svog auta i mogu reci samo jedno ... za pare koje platis Octaviju nudi mnogo vise. Auto je fantasticno i nije uopste neudobno. Vrlo je stabilna na otvorenom i nije veliki potrosac ako pricamo o beznin motorima, u ovom slucaju 1.6 benzin. Za 30000km Octavia 1.6 da zvizdi sa svom opremom ... Sto se tice megana, nisam ga vozio ali vjerujem da je dobro auto jer ih ima par mojih prijatelja/poznanika i niko se ne zali.
Ostali pacijetni sto procitaju po neki magazin tu i tamo ili negdje na forumu vide kakav post lupaju ovde koje kakve gluposti ... nek se ne prave pametni.
- ranger
#20 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
slazem se, ima takvih "mutanta"AdnanSA wrote:Malo je čudna ta Octavia.Pravo tranzicijsko auto.Puno lima za malo para.
-
RPM
#21 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
Megan je lakši, krhak i prhak na volanu, kao da se voziš u alu foliji omotanom vozilu, udobniji od Octavie i dok ga voziš prati te pomješan osjećaj nesigurnosti i udobnosti.
Octavia je kud i kamo robusnije auto, kad uhvatiš za volan poslje Megana ko da voziš tenk ali daje osjećaj sigurnosti i njemačke pouzdanosti, neudobnija i oštrija na volanu za bržu vožnju, prava radilica.
Danas u biti i nema loših auta. Sjedi, provozaj i Megana i Octaviu, stavi na papir opremu i ono šta želiš od auta i nećeš pogriješit. ... primjera radi, ako misliš natrpat troje ili četvero u auto uz hrpu stvari pa pravac more, zaboravi Megana.
Octavia je kud i kamo robusnije auto, kad uhvatiš za volan poslje Megana ko da voziš tenk ali daje osjećaj sigurnosti i njemačke pouzdanosti, neudobnija i oštrija na volanu za bržu vožnju, prava radilica.
Danas u biti i nema loših auta. Sjedi, provozaj i Megana i Octaviu, stavi na papir opremu i ono šta želiš od auta i nećeš pogriješit. ... primjera radi, ako misliš natrpat troje ili četvero u auto uz hrpu stvari pa pravac more, zaboravi Megana.
-
AdnanSA
#22 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
Prešao sam pedesetak hiljada sa službenom Octaviom TDI od 110 ks. Doduše onaj stari model.
Šta reći auto je sasvim solidno: vuče dobro,malo troši,stabilno na cesti,dobar gepek,prilično dobra pasivna i aktivna sigurnost.
Sasvim dovoljno za prosječnog bosanca a bogami i hercegovca.
A o udobnosti ne bih trošio riječi.
Do jučer su većina jugoslovena vozala u fićama,ladama,stojadinima,tristaćima,polonezima i inim kantama i svi bili sretni i zadovoljni a sad pojedinima je Octavia tvrda i neudobna pih....
Šta reći auto je sasvim solidno: vuče dobro,malo troši,stabilno na cesti,dobar gepek,prilično dobra pasivna i aktivna sigurnost.
Sasvim dovoljno za prosječnog bosanca a bogami i hercegovca.
A o udobnosti ne bih trošio riječi.
Do jučer su većina jugoslovena vozala u fićama,ladama,stojadinima,tristaćima,polonezima i inim kantama i svi bili sretni i zadovoljni a sad pojedinima je Octavia tvrda i neudobna pih....
- dadoka84
#23 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
Pa ako vec neko daje 30 000KM za auto, vjerujem da ne zeli da ima osjecaj kao da sjedi na klupi iz parka ;D
Iskreno, meni su sva auta iz tog koncerna previse tvrda.
Iskreno, meni su sva auta iz tog koncerna previse tvrda.
- DoradO
#24 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
IZVINIhare_sa wrote:Dobro si mu rekao ... lupa gluposti!!!AdnanSA wrote:Nedvojbeno mi objasni šta u tvom jeziku znaći riječ "dosta"hari_t wrote:nedvojbeno, octavia je dosta vece auto... ali ne treba mi vece od meganea, a potrosnja mi nije toliko bitna... vozio sam se u skodi, ima dosta prostora, ali je neudobna (tvrda, bar nazad)
Druga stvar, vecina vas koji ovde dajete "savjete", koliko vas je kompetentno da moze dati savjet. Ja bih savjetovao da ljudi koji su se jednom-dva puta provozali u jednom ili drugom autu ostanu suzdrzani jer se ovde ipak radi o davanju oko cca 30.000km i nek govore ljudi koji imaju iskustva. Moj stari ima Octaviju i vozam je vrlo cesto pored svog auta i mogu reci samo jedno ... za pare koje platis Octaviju nudi mnogo vise. Auto je fantasticno i nije uopste neudobno. Vrlo je stabilna na otvorenom i nije veliki potrosac ako pricamo o beznin motorima, u ovom slucaju 1.6 benzin. Za 30000km Octavia 1.6 da zvizdi sa svom opremom ... Sto se tice megana, nisam ga vozio ali vjerujem da je dobro auto jer ih ima par mojih prijatelja/poznanika i niko se ne zali.
Ostali pacijetni sto procitaju po neki magazin tu i tamo ili negdje na forumu vide kakav post lupaju ovde koje kakve gluposti ... nek se ne prave pametni.
njemu tata da skodu ono voza i jarani mu imaju meganea i on je kompetentan ... jos jednom izvini
-
dr.iver
#25 Re: renault megane sedan ili skoda octavia (novo)???
skoda, bez sumnje, ako se radi o A5 octaviji...