Pitanje za kolege forumaše:
Da li je neko imao priliku voziti, ili je čak možda kupio Renault Scenic / Grand Scenic ili Megane sa novim diesel, 1.6 litarskim motorom oznake R9M?
Radi se o potpuno novom motoru, koji razvija najveću snagu od 96 kW (130 KS) i može se dobiti samo u kombinaciji sa ručnim šestostepenim mjenjačem.
U Renault vozilima se pojavio prošle godine, a kod nas u BiH, tek od maja mjeseca ove godine.
Taj motor bi trebao biti naslijednik 1.9 litarskog diesel motora, koji je razvijao istu najveću snagu, pa me naročito interesuje poređenje vozila sa novim motorom u odnosu na prethodnika.
Renault Megane / Scenic sa R9M diesel motorom
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ElRe
#2 Re: Renault Megane / Scenic sa R9M diesel motorom
Kod Fiata ti mogu reci poredjenje 1.6 Multijet 105 KS vs 1.9 JTD 115 KS.
Na strani JTD: elasticnost, dinamicnost
Na strani Multijeta: potrosnja (1 litar minimum), ugladjenost
Iako Multijet ima 6 brzina i veci obrtni moment, po elasticnosti ne moze da pridje starom 1.9 JTD.
Citao sam da je Reno sa 1.6 motorom napravio odlican posao. Za procjene pouzdanosti rano je govoriti.
Na strani JTD: elasticnost, dinamicnost
Na strani Multijeta: potrosnja (1 litar minimum), ugladjenost
Iako Multijet ima 6 brzina i veci obrtni moment, po elasticnosti ne moze da pridje starom 1.9 JTD.
Citao sam da je Reno sa 1.6 motorom napravio odlican posao. Za procjene pouzdanosti rano je govoriti.
-
Seawolf
#3 Re: Renault Megane / Scenic sa R9M diesel motorom
R9M ima pogon razvodnog mehanizma preko lanca, što je, sa aspekta pouzdanosti, dobro došlo.ElRe wrote: Citao sam da je Reno sa 1.6 motorom napravio odlican posao. Za procjene pouzdanosti rano je govoriti.
Što se tiče ostalog, u pravu si, trebaće vremena.
Po meni je problem, što se trenutno ugrađuje u relativno mali broj vozila. Preko godinu dana je bio rezervisan samo za Scenic / Grand Scenic, a tek odnedavno se pojavio i u Megane-u (nakon FL-a). I mislim da se još može dobiti u Nissan Qashqai-u.
- Optimist
#4 Re: Renault Megane / Scenic sa R9M diesel motorom
Isti motor se ugradjuje i u Nissan Qashqai. Mislim da je nedavno na portalu bio test sa tim motorom.