Renault Megane III vs. Golf VI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

fireman

#1 Renault Megane III vs. Golf VI

Post by fireman »

ŠTA JE BOLJE KUPITI? UTIČE SVE,CIJENA,DIZAJN,KVALITET ITD.
alijadzigibau

#2 Re: RENAULT MEGANE III VS GOLF VI

Post by alijadzigibau »

koliko sam upucen oba se kradu.....tako da definitivno dobra cetvorka s dobrom opremom...hvala :roll:
fireman

#3 Re: RENAULT MEGANE III VS GOLF VI

Post by fireman »

a čvrka se ne krade?
alijadzigibau

#4 Re: RENAULT MEGANE III VS GOLF VI

Post by alijadzigibau »

pa reko kradu se obadva tako da ti na isto dodze sto se toga tice...cvrka jes skuplja al je sigurno bolja od prenapuhanog renola dijelove da ne spominjem
Sarayman

#5 Re: RENAULT MEGANE III VS GOLF VI

Post by Sarayman »

Jaran neki dan vidio Golfa VI usred Sarajeva sa upaljenim maglenjacima (da bi se papak pokazao u punom sjaju), ali nevidljiv problem vozacu su vidjeli svi ostali. Umjesto da izreklamira novog Golfa, on je naveo ljude da razmisle o kupovini tako sto je tom istom Golfu jedan maglenjak bio upaljen a drugi nije! Novo auto, pojam i predvodnik klase, jedan od najkvalitetnijih a vec mu crko maglenjak? Neoprostivo.

Megane je sigurno udobniji auto, sto bi nekima bio dovoljan razlog za odluku. O kvaliteti ne mozemo jos, isuvise je nov model..
fireman

#6 Re: RENAULT MEGANE III VS GOLF VI

Post by fireman »

i ja to nešto kontam al eto nekako mi megane kaa radi novu seriju onda je i uradi a golf nekako mi brate ono nije šestica nego redizajn petice.
vnm

#7 Re: RENAULT MEGANE III VS GOLF VI

Post by vnm »

vidio sam i ja tog sa maglenjakom, ali mi se ucinilo da je petica. to je najbolji dokaz koliko se modeli razlikuju...
vidio sam i megane-a novog, bordo sa reklamnim natpisom. mogu reci da je mnogo lijep, a sigurno je i jeftiniji od ekvivalentnog golfa.
fireman

#8 Re: RENAULT MEGANE III VS GOLF VI

Post by fireman »

megane dinamic oprema motor 16,16 v, 115 KS 31.000 KM,golf 6 ,14,16 v 75 KS ne znam koja je oprema 34.000 KM.
Drvosjeca iz Dejcica

#9 Re: RENAULT MEGANE III VS GOLF VI

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

fireman wrote:megane dinamic oprema motor 16,16 v, 115 KS 31.000 KM,golf 6 ,14,16 v 75 KS ne znam koja je oprema 34.000 KM.
Nisam niti za jednog ali vec ako bih birao uvijek bih prednost dao novom Meganu. Taj Golf sa motorom od 75KS, da prostite, nije ni za****c.
johntra

#10 Re: RENAULT MEGANE III VS GOLF VI

Post by johntra »

nisam pobornik Golfa, ali tu šesticu što ste vidjeli u gradu sa maglenkama, vidio sam i ja i maglenke normalno rade...u pitanju su tzv dnevna svjetla koja do brzine 40 na sat, rade kao maglenjaci, dok iznad te brzine rade kao svjetla koja prate cestu...tako da je vjerovatno u pitanju bilo to...inače, sva novija vozila VAG grupe imaju tu opciju, a takva svjetla su u redizajniranoj Octaviji, Golfu VI, novom Superbu...inače, već je bilo problema sa saobraćajnom policijom, jer im se ne može dokazati da su to ustvari dnevna svjetla, a ne maglenke...bio je jedan slučaj kada je vlasnik jednog od takvih vozila platio duplu kaznu, jer su policajci mislili da je upalio maglenke po danu, a sem toga, mislili su da mu radi samo jedan maglenjak :D
Lesli Eldridž

#11 Re: RENAULT MEGANE III VS GOLF VI

Post by Lesli Eldridž »

johntra wrote:nisam pobornik Golfa, ali tu šesticu što ste vidjeli u gradu sa maglenkama, vidio sam i ja i maglenke normalno rade...u pitanju su tzv dnevna svjetla koja do brzine 40 na sat, rade kao maglenjaci, dok iznad te brzine rade kao svjetla koja prate cestu...tako da je vjerovatno u pitanju bilo to...inače, sva novija vozila VAG grupe imaju tu opciju, a takva svjetla su u redizajniranoj Octaviji, Golfu VI, novom Superbu...inače, već je bilo problema sa saobraćajnom policijom, jer im se ne može dokazati da su to ustvari dnevna svjetla, a ne maglenke...bio je jedan slučaj kada je vlasnik jednog od takvih vozila platio duplu kaznu, jer su policajci mislili da je upalio maglenke po danu, a sem toga, mislili su da mu radi samo jedan maglenjak :D
Nisu se đaba vazda pričali oni vicevi o drotovima... :lol:
Better Man

#12 Re: RENAULT MEGANE III VS GOLF VI

Post by Better Man »

Ja bih novog Megana prije nego Golfa VI. Evo zašto. Novi Megane je daleko ljepše auto od bezličnog Golfa, prednost mu je i udobnost, kao i cijena i oprema. Osnovni model novog Megana dolazi sa 1,4 16v mašinom. Cijena osnovnog modela je 28 i nešto hiljada KM, dok je Golfa 34 hiljade KM. što se tiće opreme već u osnovnom modelu Megane nudi opremu koju neki kao VW nude kao dodatnu koju moraš doplatiti. Dakle više opreme nudi osnovni Megane od osnovnog modela Golfa, a košta čak 6 milja jeftinije. Golfa može svako da otvori i dosta se kradu i ono što je najžalosnije da bi imao elektronsku blokadu motora moraš posebno platiti, dok kod Renaulta i u najeftinijim verzijama vozila imaš elektronsku blokadu motora i nekradu se, odnosno nisam primjetio da se kradu. još jedan interesantan podatak je da ključem Golfa možeš pored vlastitog auta otključati još kojki primjerak Golfa, pa možda i Passata i Audia, dok kod Renaulta možeš otključati samo svoj. Dakle uzmi Renault i mirno spavaj, a imačeš daleko ljepše, udobnije i opremljenije auto od Golfa za manje para.
Better Man

#13 Re: RENAULT MEGANE III VS GOLF VI

Post by Better Man »

alijadzigibau wrote:pa reko kradu se obadva tako da ti na isto dodze sto se toga tice...cvrka jes skuplja al je sigurno bolja od prenapuhanog renola dijelove da ne spominjem
Ne nasmijavaj me. Ako si mislio na Golfa četvorku da je bolji od novog Megana to je čista glupost, pa i Megane II je bolji od Golfa četvorke. Jedino da nisi mislio na novog Golfa, ali opet ja prednost dajem Meganu. Ako je ijedno auto prenapuhano i kvalitetom i cijenom onda je to Golf. Dati za Golfa 34 do 40 milja i imati manje opreme nego u najeftinijoj verziji novog Megana koji košta 28 hiljada i nešto KM može samo lud čovjek. A što se tiće djelova i održavanja u ovlaštenom servisu tvrdim da ništa nije jeftinije održavanje Golfa od Renaulta, čak je možda i skuplje. Jedino ako nisi mislio održavati Golfa buvljim dijelovima sa trafike.
ado-šampion

#14 Re: RENAULT MEGANE III VS GOLF VI

Post by ado-šampion »

Better Man wrote:
alijadzigibau wrote:pa reko kradu se obadva tako da ti na isto dodze sto se toga tice...cvrka jes skuplja al je sigurno bolja od prenapuhanog renola dijelove da ne spominjem
Ne nasmijavaj me. Ako si mislio na Golfa četvorku da je bolji od novog Megana to je čista glupost, pa i Megane II je bolji od Golfa četvorke. Jedino da nisi mislio na novog Golfa, ali opet ja prednost dajem Meganu. Ako je ijedno auto prenapuhano i kvalitetom i cijenom onda je to Golf. Dati za Golfa 34 do 40 milja i imati manje opreme nego u najeftinijoj verziji novog Megana koji košta 28 hiljada i nešto KM može samo lud čovjek. A što se tiće djelova i održavanja u ovlaštenom servisu tvrdim da ništa nije jeftinije održavanje Golfa od Renaulta, čak je možda i skuplje. Jedino ako nisi mislio održavati Golfa buvljim dijelovima sa trafike.
I ja fakat mislio da se radi o Golfu IV i nećkam se šta da čovjeku kažem, kad me ti prosvjetli da se radi o Golfu VI. :-) Ako je VI-ica u pitanju nema dvojbe :) Golf definitivno!

A vidiš, Better Man, koliko ima furstracije i kompleksa niže vrijednosti u tvom postu (kao i u većini tvojih postova). Npr. kad bih ja birao između aktuelnog Megane-a, polovnog, i Golfa IV (četiri!), isto godište, uvijek bih uzeo Golfa, i definitivno nisam lud. ;-) Megane nekako nije auto za vozača, on je čisto (moram priznati, izuzetno) udobno auto za prevoz od tačke A do tačke B. Golf IV je auto u koje sjedneš i odmah se ekstra osjećaš. Nažalost, kod već petice više ne postoji taj osjećaj skupoće, žrtvovali su materijale u unutrašnjosti za prostor za koljena nazad. Što se tiče Meganeove izrade, dobar prijatelj mi je nedavno uzeo novog, prešao je 30000 km dosad, i kad pređe preko veće rupe kontam raspade se auto, a 30 milja na satu! Mogu mislit kakva će to "muzika" biti kad pređe 100 hiljada.

I da, i Megani se kradu itekako, raspitaj se malo.

EDIT: mislio sam na Megane-a III, ne na aktuelnog.
DoradO

#15 Re: RENAULT MEGANE III VS GOLF VI

Post by DoradO »

Golf VI definitivno ... Megane unutrasnjost katastrofa... ogromni digitalni pokazivac brzine i kazaljka sa lijeve strane za obrtaje --smijesno --- klima cd itd zavrnuto nekako prema podu ... ne znam sta su htjeli postici ali moras se dobro sagnut po danu prema dole da vidis sta ces klknuti ... sjedista siroka i prekratka ... a straga auto ko da ga je neko na kloceve nabio ...
VR6

#16 Re: RENAULT MEGANE III VS GOLF VI

Post by VR6 »

ado-šampion ako je Golf IV auto za vozaca, onda fakat ne znam sta nije. Megane II je meni mnogo ljepsi auto za voziti, posebno redizajn.

Inace vozih i Golfa 6 2.0 TDI - 110 KS i Meganea 3 1.6 16V, onu jacu verziju sa 110 KS i 6 stepenim mjenjacem. Golfa sam kratko vozio, no napredak je ocit u odnosu na peticu, djeluje kao za klasu skuplje vozilo. Ima fakat predobar interijer, mozda i najbolji u klasi. No mjenjac mi se ucinio nekakakv cudan, pa moram to bolje ispitati sljedecom prilikom.

Meganea sam vozao duze, jako prijatan auto, brzo se covjek navikne na njega. Izuzetno je prostran, cak se i 5 odraslih osoba moze voziti u njemu bez problema, dosta je udoban, ima fin mjenjac, odlicno lezi. Posebno su dobro uradjeni sistemi proklizavanja i stabilnosti - ESP, uopste ne ometaju voznju, ne upadaju naglo u akciju nego lezerno vracaju vozilo na pravi put. Megane ima i super retrovizore - kod prestojavanja u gradu nema nikakvih problema. Samo je nezgodan za voznju u rikverc, jer se ne vidi puno zbog malog straznjeg stakla i sirokih nosaca krova - evo i jedna slikica da to docara.

Image

Megane 3 je ujedno na crash testu dobio ocjene za najsigurniji auto u klasi svih vremena.

Cijenom su tu negdje, osnovni Golf 6 sa 1.4 motorom sa 80 KS kosta 27.911 KM do registracije. To je verzija sa dvoje vrata, a cini mi se da taj model serijski nema cak ni klima uredjaj. S druge strane, osnovni Megane 3 sa 5 vrata, motorom 1.6 16V sa 100 KS, klimom u serijskoj opremi, kosta 29.500 KM do registracije. Golf sa osnovnom opremom i motorom te snage izadje skoro 32.000 KM.
Drvosjeca iz Dejcica

#17 Re: RENAULT MEGANE III VS GOLF VI

ado-šampion wrote: A vidiš, Better Man, koliko ima furstracije i kompleksa niže vrijednosti u tvom postu (kao i u većini tvojih postova). Npr. kad bih ja birao između aktuelnog Megane-a, polovnog, i Golfa IV (četiri!), isto godište, uvijek bih uzeo Golfa, i definitivno nisam lud. ;-) Megane nekako nije auto za vozača, on je čisto (moram priznati, izuzetno) udobno auto za prevoz od tačke A do tačke B. Golf IV je auto u koje sjedneš i odmah se ekstra osjećaš. Nažalost, kod već petice više ne postoji taj osjećaj skupoće, žrtvovali su materijale u unutrašnjosti za prostor za koljena nazad. Što se tiče Meganeove izrade, dobar prijatelj mi je nedavno uzeo novog, prešao je 30000 km dosad, i kad pređe preko veće rupe kontam raspade se auto, a 30 milja na satu! Mogu mislit kakva će to "muzika" biti kad pređe 100 hiljada.
Jel' se ovo ti zezas il' ozbiljno? Kad sjednes u Golf IV odmah se osjecas ekstra!!! :shock: Megane jeste uobicajeno auto i to stoji ali da je Golf IV nesto tako posebno i vise od uobicajenog to nikako ne stoji. Ja mogu da shvatim da neko gaji simpatije prema nekom modelu auta, da se ukusi razlikuju, ali tvrditi da Golf IV nesto tako posebno je van svake razumne mjere. Pitam te kako covjek treba da se osjeca kada sjedne u u recimo S60R ili koju Mercedes AMG izvedbu? :D

Nevezano za ovu temu, ali interesantan podatak, VW se kod VI generacije Golfa odlucio za napustanje tehnologije "Pumpe Düse" (TDI)
kod diesel motora, a presao je na napredniju "common rail direct injection" tehnologiju diesel motora.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 08/02/2009 20:24, edited 2 times in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#18 Re: RENAULT MEGANE III VS GOLF VI

DUPLI
dark side of the moon

#19 Re: RENAULT MEGANE III VS GOLF VI

Post by dark side of the moon »

Sarayman wrote:Jaran neki dan vidio Golfa VI usred Sarajeva sa upaljenim maglenjacima (da bi se papak pokazao u punom sjaju), ali nevidljiv problem vozacu su vidjeli svi ostali. Umjesto da izreklamira novog Golfa, on je naveo ljude da razmisle o kupovini tako sto je tom istom Golfu jedan maglenjak bio upaljen a drugi nije! Novo auto, pojam i predvodnik klase, jedan od najkvalitetnijih a vec mu crko maglenjak? Neoprostivo.

Megane je sigurno udobniji auto, sto bi nekima bio dovoljan razlog za odluku. O kvaliteti ne mozemo jos, isuvise je nov model..
oplakah....to je novi sistem koji prilikom skretanja pali maglenku, lijevu ili desnu ovisno o tome u koju stranu skreces i time poboljsava vidljivost... a druga je stvar sto je taj ppk bez potrebe upalio maglenke :)

Odgovor na temu: Definitivno GOLF, reno puno gubi na cijeni...
beco

#20 Re: RENAULT MEGANE III VS GOLF VI

Post by beco »

Samo da kazem da osnovni motor u Meganu III nije 1.4 16V nego 1.6 100 KS. Igrom slucaja bio sam na servisu kod Bunje i tamo u salonu novi Megan III 1.6 16V srednji dio opreme, ljudi moji unutrasnjost je boli glave onakav kvalitet materijla, udobnost odavno nisam vidio. U novom Golfu VI nisam bio vidio sam ga ali me nikako nije privukao, prednji kraj inekako, ali zadnji braco nekako su ona svjetla od Tourega prevelika za Golfa neprirodno stoje. A za megan mislim da je bestbuy model 1.9 dci. Mada ni ovi benziski nisu losi kao ni 1.5 dci. Ja bih volio vidjeti uporedni test Golf VI 1.4 TSI Vs. Megan III 1.4TCE!
DoradO

#21 Re: RENAULT MEGANE III VS GOLF VI

Post by DoradO »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ne radi mu maglenka :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Drvosjeca iz Dejcica

#22 Re: RENAULT MEGANE III VS GOLF VI

dark side of the moon wrote:
oplakah....to je novi sistem koji prilikom skretanja pali maglenku, lijevu ili desnu ovisno o tome u koju stranu skreces i time poboljsava vidljivost... a druga je stvar sto je taj ppk bez potrebe upalio maglenke :)

Ja novog sistem... :lol: to moze samo VW smisliti. Ako drzis volan ravno onda ti upaljene obje maglenke...ne kontam? Maglenka, obrati paznju na prva cetiri slova, od rijeci magla, zato i sluze maglenke da poboljsaju vidljivost kod guste magle i ekstremno smanjne vidljivosti. Ako si ikada imao priliku voziti po izrazito jakom snijegu ili gustoj magli onda vjerovatno znas da se najbolja vidljivost postize ukljucivanjem maglenki i gasenjem svjetala, odnosno prebacivanjem samo na poziciona svjetla. I ako je ovo nova tehnologija kod VI. generacije Golfa kao sto tvrdis onda je VW pao na niske grane. :oops:
Lesli Eldridž

#23 Re: RENAULT MEGANE III VS GOLF VI

Post by Lesli Eldridž »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
dark side of the moon wrote:

Ja novog sistem... :lol: to moze samo VW smisliti. Ako drzis volan ravno onda ti upaljene obje maglenke...ne kontam? Maglenka, obrati paznju na prva cetiri slova, od rijeci magla, zato i sluze maglenke da poboljsaju vidljivost kod guste magle i ekstremno smanjne vidljivosti. Ako si ikada imao priliku voziti po izrazito jakom snijegu ili gustoj magli onda vjerovatno znas da se najbolja vidljivost postize ukljucivanjem maglenki i gasenjem svjetala, odnosno prebacivanjem samo na poziciona svjetla. I ako je ovo nova tehnologija kod VI. generacije Golfa kao sto tvrdis onda je VW pao na niske grane. :oops:
Tu caku je predstavio i Fiat sa svojim modelom Nuova Bravo još 2006 godine. I ako se vozi po serpentinama to jeste bolje. Muka mi je kad svako ko vidi neko auto kritikuje kako su inžinjeri pogriješili... Eto nek' ti 'nako odoka znaš bolje da to ne valja od inžinjera iz Fiata i VW-a... :lol:
VR6

#24 Re: RENAULT MEGANE III VS GOLF VI

Post by VR6 »

Drvosjeca ocito nisi upoznat sa novom auto tehnikom, taj sistem nije izumio VW, ako nisi primjetio, mnogi Mercedesi to vec odavno imaju. Imas i Opela sa tim sistemom, pa cak i Renaulta sam ja vozio koji je palio maglenku kada smotas jace volan. I nema veze sa maglenjacima to, ne moras imati upaljene maglenke, da bi taj sistem radio. On radi uz svjetla, jer maglenjaci rasipaju svjetlost siroko, pa kad ti npr. kod skretanja desno upali desni maglenjak, bolje vidis neki trotoar u mracnoj ulici i slicno tome. Nije neohpodna stvar, ali pomaze... Neki novi auti imaju i potpuno zaokretna glavna svjetla, koja se okrecu u smjeru krivine kad smotas volan...
Bullet Tooth Tony

#25 Re: Renault Megane III vs. Golf VI

Post by Bullet Tooth Tony »

Neki novi auti imaju i potpuno zaokretna glavna svjetla, koja se okrecu u smjeru krivine kad smotas volan...
Neki bi trebali da imaju medjutim toliko brzo mogu ulaziti u krivine da svjetla jednostavno ne bi mogla pratiti -- Nissan GT-R :D :D , a ovo u vezi teme moje misljenje nekad sutra :D :D
Post Reply