Renault Megane all about
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- basicm
#2576 Re: Renault Megane all about
Samo ti kazaljke vise nisu na mjestu, i gdje je osvjetljenje displeja?
- dadoka84
#2577 Re: Renault Megane all about
Prva slika je s neta, kazaljke su ocrtane na instrument tabli i vraćene na isto mjesto poslije. Pozadinu displeja nisam htio da mijenjam.
- johntra
#2578 Re: Renault Megane all about
mislio je možda da ti se pomjerila kazaljka temperature...
- dadoka84
#2579 Re: Renault Megane all about
Je li neko imao problema sa oprugama na meganu, meni je pukla prednja na vozacevoj strani. Odlomio se cijeli jedan krug.
- johntra
#2580 Re: Renault Megane all about
Mislio sam da ti se pomjerila ispod prve crte...mislim da, kad je auto hladno, kazaljka baš stoji na prvoj crti, a kod tebe na fotki je ispod...

-
condy
#2581 Re: Renault Megane all about
Tačno tako. Ta kazaljka mu sad ne pokazuje pravu temperaturu.johntra wrote:Mislio sam da ti se pomjerila ispod prve crte...mislim da, kad je auto hladno, kazaljka baš stoji na prvoj crti, a kod tebe na fotki je ispod...
Imao taj problem na Pugu 307. Rješen od strane iskusnog električara. Skinuo instrument tablu, i dobro se namučio dok je poštimao tu kazaljku, sve je rastavio, cijelu tablu.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2582 Re: Renault Megane all about
jao sta ce sad... bit ce mu 2 stepena niza radna temperatura...mislim da ce se desiti velika havarija motora u najboljem slucaju...
-
Dzontra_Volta
#2583 Re: Renault Megane all about
Ja bih se više zabrinuo za ovu kazaljku od goriva. Naspi malo, šta si se stisno!

- basicm
#2584 Re: Renault Megane all about
Ja ovo ne bih mogao gledati
Ili ga vratiti kako treba ili nikako.
Ili ga vratiti kako treba ili nikako.
- johntra
#2585 Re: Renault Megane all about
i mene bi isto nerviralo... 
- dadoka84
#2586 Re: Renault Megane all about
Vracen je kako treba. Kad se da kontakt kazaljka dodje na pravo mjesto. 
-
Registarska oznaka
#2587 Re: Renault Megane all about
Valjal sta ovo auto?
Isplati li se dati ove pare za ovo auto?
Isplati li se dati ove pare za ovo auto?
Last edited by Registarska oznaka on 04/11/2015 15:45, edited 1 time in total.
-
530i
#2588 Re: Renault Megane all about
P oznaka u gepeku, prljava sjedišta, jedna kartica sjebana, radio vađen, mislim da je i volan presvučen kožom naknadno...ako ništa cjenkaj se zbog tih stvari, kartice pogotovo.
-
Registarska oznaka
#2589 Re: Renault Megane all about
Hvala na pomoci,530i wrote:P oznaka u gepeku, prljava sjedišta, jedna kartica sjebana, radio vađen, mislim da je i volan presvučen kožom naknadno...ako ništa cjenkaj se zbog tih stvari, kartice pogotovo.
treba mi karavan zbog posla. Svakako sam se planirao cjenkati.
Ovde vjerovano ima strucnjaka koji bi bolje na prvu rekli, a vala za 5-6 milja se nije igrati. Bolje svakoga priupitai za misljenje.
P.S jel se smije ovde postavljati ovako s pika? Da ne popusim ban zbog par savjeta
-
530i
#2590 Re: Renault Megane all about
Slobodno stavi...volan je definitivno rađen, tj. presvlačen naknadno. Moguće da je bio obični pa se izlizao ili je bio kožni, pa originalna koža propala ili oštetila se. A ima ovdje ljudi koji se baš razumiju u renoe pa ti mogu reći šta da očekuješ sa ovakvim jednim autom...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2591 Re: Renault Megane all about
ako ne pređeš 15 000 a prođe godina
mora se ulje zamijeniti?
zašto majstor kaže da ne mora
šta je tim ljudima...napisao sam poduži post pa sam izbrisao jer ni sam ne volim čitati duge pamflete
šta je s nama bosancima jesmo li stvarno najpametniji na svijetu? ili smo najljenji?
stvarno ne znam što je s nama kao društvom
mora se ulje zamijeniti?
zašto majstor kaže da ne mora
šta je s nama bosancima jesmo li stvarno najpametniji na svijetu? ili smo najljenji?
stvarno ne znam što je s nama kao društvom
-
condy
#2592 Re: Renault Megane all about
U pravilu kod nas se mora mijenjati kod dizela nakon 1 godine ili nakon pređenih 15.000 km, pa šta prije dođe.Black swan wrote:ako ne pređeš 15 000 a prođe godina
mora se ulje zamijeniti?
Vani u Njemačkoj mijenjaju ulje većinom svake dvije godine i na pređenih 30.000 km, ali za to imaju bolje preduvjete, bolje gorivo, manje prašine i sl. U pitanju je long life III ulje, koje je namjenjeno za veće kilometraže, ukoliko se vozi na otvorenoj cesti.
Kod nas bi trebalo mijenjati ulje nakon 1 godine bez obzira što nisi prešao više od 15 kkm, jer je gorivo slabije a pogotovo ako se auto vozi pretežno po gradu. Ukoliko je nasuto long life III ulje i voziš pretežno na otvorenoj cesti, onda možeš komotno čekati još dva tri mjeseca pa mijenjati, a ako nije onda bi trebao promjeniti ulje.
- Truba
#2593 Re: Renault Megane all about
tako sam i mislio 1 godina ili 15 000
nije to u dan ili mjesec ali jbg ako je godina rečeno godina je i nema veze s kilometrima

nije to u dan ili mjesec ali jbg ako je godina rečeno godina je i nema veze s kilometrima
-
condy
#2594 Re: Renault Megane all about
Usput kad budeš mijenjao ulje, nek ti provjere i rashladnu tekućinu antifriz ili permant, ako ga bude trebalo pojačati da dospu malo čistog i malo starog izvuku, to je jeftina stavka max. 10-tak KM a jako je bitna.
- Truba
#2595 Re: Renault Megane all about
to sam prošle mijenjao antifriz je stavljen
a kažu da svake dvije treba
a ljetos mi je malo vode dosuo
a kažu da svake dvije treba
a ljetos mi je malo vode dosuo
-
Dzontra_Volta
#2596 Re: Renault Megane all about
Ulje mijenjaš na onolikoj kilometraži i na onoliko vremena koliko piše u priručniku vozila (naravno, ako je vozilo novonabavljano u BiH).
Te šuplje balkanske priče kako je u Njemačkoj ili slično su standardna balkanska pravila "reko neko".
Dakle, u priručniku za auto je onaj tamo neki Francuz napisao na koliko se ulje mijenja kod nas na Balkanu, u našim uslovima na putevima, vremenskim uslovima i sl.
Za novija auta pogotovo, softver u autu prepoznaje tzv. otežane uslove i sam reguliše kad je vrijeme za sljedeći servis.
Na testiranjima i obukama na koja idu serviseri u ovlaštenim servisima pojedinih autokompanija dobijaju se negativne ocjene kad "majstor" izvali da se ulje mijenja jednom godišnje, jer se to kao podrazumijeva ovdje na Balkanu.
Te šuplje balkanske priče kako je u Njemačkoj ili slično su standardna balkanska pravila "reko neko".
Dakle, u priručniku za auto je onaj tamo neki Francuz napisao na koliko se ulje mijenja kod nas na Balkanu, u našim uslovima na putevima, vremenskim uslovima i sl.
Za novija auta pogotovo, softver u autu prepoznaje tzv. otežane uslove i sam reguliše kad je vrijeme za sljedeći servis.
Na testiranjima i obukama na koja idu serviseri u ovlaštenim servisima pojedinih autokompanija dobijaju se negativne ocjene kad "majstor" izvali da se ulje mijenja jednom godišnje, jer se to kao podrazumijeva ovdje na Balkanu.
-
condy
#2597 Re: Renault Megane all about
Te šuplje balkanske priče proizilaze iz servisnih listinga i servisa koji su rađeni u NjemačkojDzontra_Volta wrote:Ulje mijenjaš na onolikoj kilometraži i na onoliko vremena koliko piše u priručniku vozila (naravno, ako je vozilo novonabavljano u BiH).
Kad balkanac počne glumiti pamet
-
Dzontra_Volta
#2598 Re: Renault Megane all about
Nisi me dobro shvatio. Htio sam da kažem da poređenja sa Njemačkom ne stoje, jer svako vozilo koje se homologira za balkansko područje, ima svoje servisne intervale nevezano za to kako često se servisi obavljaju u Njemačkoj ili Zimbabveu.condy wrote:Te šuplje balkanske priče proizilaze iz servisnih listinga i servisa koji su rađeni u NjemačkojDzontra_Volta wrote:Ulje mijenjaš na onolikoj kilometraži i na onoliko vremena koliko piše u priručniku vozila (naravno, ako je vozilo novonabavljano u BiH).
Na testiranjima i obukama na koja idu serviseri u ovlaštenim servisima pojedinih autokompanija dobijaju se negativne ocjene kad "majstor" izvali da se ulje mijenja jednom godišnje, jer se to kao podrazumijeva ovdje na Balkanu.![]()
Kad balkanac počne glumiti pamet
Nije ista garancija na vozila koja se prodaju u Zap. Evropi i ovdje (iako se radi o praktično istim autima).
Ako u manualu piše da se redovni servis obavlja na svakih 15.000 km ili dvije godine, nijedan majstor se nema šta praviti pametan i "odoka" skraćivati servisni interval, jer je to uobičajena praksa.
- Truba
#2599 Re: Renault Megane all about
board je 2 mjeseca prije krajem avgusta napominjao promjena ulja
posljednja je bila 28.10 2014
i to je to nema filozofije
-
Dzontra_Volta
#2600 Re: Renault Megane all about
Bravo, za to i služi board kompjuter na novijim autima.Black swan wrote:board je 2 mjeseca prije krajem avgusta napominjao promjena ulja
Na mom autu je nedavno rađen mali servis i servisni interval je resetovan na 20.000 km do sljedećeg servisa.
Međutim, nakon cca 200 pređenih kilometara, pokazuje mi da je ostalo još 19.600 km do narednog servisa, jer je komp. prepoznao da se uglavnom radilo o gradskoj vožnji, tj. otežanim uslovima i "ubrzao" je interval. Također, board će sam reagovati ako se približi vremenski interval za zamjenu ulja.