Renault Megane all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
preludezalude

#2401 Re: Renault Megane all about

Post by preludezalude »

condy wrote:
madner wrote:Objektivno, iz iste zapremine benzinac ce izvuci vise.
Kad se trka sa dizelašem na avio pisti, ali uz Ivan ili Komar :D
Jako zanimljiva tvrdnja. Znaci tvrdis da je benzinac brzi od dizela na ravnom, a da je dizel brzi od benzinca uz brdo. Mozes li malo obrazloziti ovo, da li je do puta ili do auta?
zrakomlat

#2402 Re: Renault Megane all about

Post by zrakomlat »

Ja znam jednog što je s 1.1 benzincem uspio doći u Sarajevo iz Mostara. Kako, ne znam.
basicm

#2403 Re: Renault Megane all about

Post by basicm »

zrakomlat wrote:Ja znam jednog što je s 1.1 benzincem uspio doći u Sarajevo iz Mostara. Kako, ne znam.
Laze, neki dizel ga je vukao garant! Ako ti je jaran, pazi ga se, voli slagat!
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#2404 Re: Renault Megane all about

Post by mali_milojica »

Sunce ti drago poljubim,sta bi od teme :cry:
Bakir1

#2405 Re: Renault Megane all about

Post by Bakir1 »

sto sta fali :D
madner

#2406 Re: Renault Megane all about

Post by madner »

Fali glas razuma.

Recimo ja :D
Za iste pare se moze dobiti dosta jaci benzinac, zato je poredjenje malo pogresno. 170 dizelasa protiv 250 benzinasa, obicno benzinac pobjedi :D
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#2407 Re: Renault Megane all about

Post by mali_milojica »

Bakir1 wrote:sto sta fali :D
Sad joj nije nista,ubili su je ko zeca :lol:
Bakir1

#2408 Re: Renault Megane all about

Post by Bakir1 »

nemoj mahanisati dobro je to sve, uskoro ce se opet poceti pricati o meganu ;-)
ado-šampion

#2409 Re: Renault Megane all about

Post by ado-šampion »

Sad sve znamo, dizel je za stednju, benzin je za voznju. :D Kakvo otkrovljenje. :-)

Valjda je to samo na forumu, posto ja nesto ne vidim da se ljudi slomise kupujuci te benzince za voznju. Valjda ne vole voziti nego stediti. :) Onaj siroti Kramar nece da uveze ni jednog benzinca, konta cojek ako uvezem ode mi prodaja u neslucene razmjere, sta da radim s tolikim parama. :D

Ali jace od svega je kad se ubaci pokoja tehnikalija, pa onda u igru ulazi razumijevanje turbo rupe, kW, KS, rpm, Nm, valjda ljudi kontaju ako je njima bio kunst razumijevanje tih stvari, da drugi nema sanse da to razumiju. Ne padne im ni slucajno na pamet da je nekim ljudima razumijevanje tih stvari pickin dim. Valjda kontaju da su svi ovdje zavrsili trogodisnji ZIS, i to prije 20 godina, pa imaju mozak i logiku razvijenu u pi.ku materinu. :-) I na kraju sve je to opet teorija, svi (ili bar vecina) objektivni parametri u praksi govore u korist dizela. A nismo jos ni dosli do potrosnje. :-)

Neko uze za primjer jakog benzinca. Podvlacim jakog. Najbolji prijatelj je do prije 10 godina imao 535i E34, cini mi se 210 KS, znaci taj se motor igrao s masom auta, nikad mu nije bilo potrebno da dize iznad 3500/min, nit mu je trebalo saltanje stepen ili dva nize. E to se zove jak motor. Kad na niskim obrtajima pokazuje svoju snagu, odnosno kad vec na niskim obrtajima razvija velik obrtni moment. Ali to auto je trosilo 18-20 po Sarajevu. :-) Nek nekom ko bi kupio, odnosno je kupio, auto s bas tim motorom, neko od vas pametnjakovica, kaze da je nekoj vozacini koja se eto toboze zna koristiti mjenjacem dovoljan bio i 520i, s nekih 150 KS, isto je bio redni sestak. BMW je komotno mogao izbaciti 535i iz ponude. Aleluja. :-)

Dakle, jedna je prica pricati i motorima 1.6 i 1.8 i porediti, a drugo je gledati apsolutno i reci redni sestak leti. Leti ali trosi preko 15 litara. Ali makar se za taj motor moze reci da ima snage. 1.6 16 V to nema, to nije jak motor, to je koher kojeg moras vrtiti na iznad 4000 da ista pokaze. Vozio sam jednog takvog zadnjih 12 godina. Blokada na 7300/min u prve dvije brzine, max. snaga na 6600/min. :-) Neki prosjecan HDI slicne kubikaze i snage, u 400 kila tezem autu, ce ga otresti ko tresnju u svakodvevnoj voznji, uz minimum zalaganja i umijeca vozaca, bez po muke. Da dodam, sve uz tri litra manje u prosjeku. Oba auta licno vozim. No, ipak, ovaj benzinac je brzi kad ubrzavas do blokade. Samo ne znam kad mi je to bitno. :-)
basicm

#2410 Re: Renault Megane all about

Post by basicm »

Ado spojio su nespojivo, 535 i 520 oba mogu do 6.000 rpm, i naravno 535 jaci. To sto pricas o potrebi da ne prelazi 3.500 je neiskoristavanje snage motora. Ti cesto spominjes bmw ali stil voznje kao da ti je za mercedesa 123. Znaci motor daje max snagu na xxxx rpm, hoces tu snagu, stisni brate. Za to je i napravljen. Kao sto vozis dizela do obrtaja sa max snagom i momentom.

I da, megan je dobar :mrgreen:
madner

#2411 Re: Renault Megane all about

Post by madner »

Pa vidi, benzinci dominiraju gdje drzava ne otima pare ljude sa akcizama. Tako da je ipak najbitniji faktor upravo to.

Poredis zastarjelu tehnologiju sa relativno novom.
condy

#2412 Re: Renault Megane all about

Post by condy »

Nije problem u cijeni, već u potrošnji goriva.
direstraits0078

#2413 Re: Renault Megane all about

Post by direstraits0078 »

Image
ado-šampion

#2414 Re: Renault Megane all about

Post by ado-šampion »

madner wrote:Pa vidi, benzinci dominiraju gdje drzava ne otima pare ljude sa akcizama. Tako da je ipak najbitniji faktor upravo to.

Pa to je i poenta. Ne poredim ja, ja sam odmah rekao da su to dvije neusporedive stvari. Porediti turbo-benzinca i turbo-dizelasa je ok, ali porediti atmosferskog benzinca i turbo-dizelasa nema nikakvog smisla. Ali eto u Bosni se moras natezati s ljudima oko toga, ni za sto, nego zato sto se ljudi kod nas vole praviti pametni i vole biti alternativci, tj. 'ja znam sto niko drugi ne zna' fazon.

@Basic

Nisam ja rekao da ne volim obrtaje, volim itekako, ali volim onda kad hocu, a ono vrijeme koje hocu da se vozim opusteno, volim da mi motor to omoguci, a da ne trosi 10-12 litara i vise, ako je ikako moguce.
Eh sad, BMW dizeli nisu benzinci sto se tice radosti vrtnje, ali sasvim dobro se vrte i podnose obrtaje za dizele. Rekao bih dosta bolje nego bilo koji drugi dizeli. Kod BMW dizela nemas onaj osjecaj naglog trzaja kad se predje odredjeni broj obrtaja, tj. vuce prilicno linearno, ali se ipak osjeti velik obtni moment na niskim obrtajima. Pricam o cetvrtocilindrasima, znam da je kod tebe 3.0d ako se ne varam, o tome ti nemam sta pricati. Znaci po mom sudu, treba x20i da da onaj osjecaj ubrzanja i potiska na niskim obrtajima (od 1500 pa gore) koji daje x16d. I to fino naplati potrosnjom vecom za 3.5-4 litra.
direstraits0078

#2415 Re: Renault Megane all about

direstraits0078 wrote:Image
Isti vaki, samo zuti. :D
Bakir1

#2416 Re: Renault Megane all about

Post by Bakir1 »

dci?
rs-d :lol:
Image
:D
madner

#2417 Re: Renault Megane all about

Post by madner »

Elem veliko smece od auta.

Zena je vozala Scenica dok ga nisam zapalio koliko me je nervirala plastika i slabasni 16v :D
madner

#2418 Re: Renault Megane all about

Post by madner »

ado-šampion wrote:
madner wrote:Pa vidi, benzinci dominiraju gdje drzava ne otima pare ljude sa akcizama. Tako da je ipak najbitniji faktor upravo to.

Pa to je i poenta. Ne poredim ja, ja sam odmah rekao da su to dvije neusporedive stvari. Porediti turbo-benzinca i turbo-dizelasa je ok, ali porediti atmosferskog benzinca i turbo-dizelasa nema nikakvog smisla. Ali eto u Bosni se moras natezati s ljudima oko toga, ni za sto, nego zato sto se ljudi kod nas vole praviti pametni i vole biti alternativci, tj. 'ja znam sto niko drugi ne zna' fazon.

@Basic

Nisam ja rekao da ne volim obrtaje, volim itekako, ali volim onda kad hocu, a ono vrijeme koje hocu da se vozim opusteno, volim da mi motor to omoguci, a da ne trosi 10-12 litara i vise, ako je ikako moguce.
Eh sad, BMW dizeli nisu benzinci sto se tice radosti vrtnje, ali sasvim dobro se vrte i podnose obrtaje za dizele. Rekao bih dosta bolje nego bilo koji drugi dizeli. Kod BMW dizela nemas onaj osjecaj naglog trzaja kad se predje odredjeni broj obrtaja, tj. vuce prilicno linearno, ali se ipak osjeti velik obtni moment na niskim obrtajima. Pricam o cetvrtocilindrasima, znam da je kod tebe 3.0d ako se ne varam, o tome ti nemam sta pricati. Znaci po mom sudu, treba x20i da da onaj osjecaj ubrzanja i potiska na niskim obrtajima (od 1500 pa gore) koji daje x16d. I to fino naplati potrosnjom vecom za 3.5-4 litra.
Dobro ti ljudi rekose, sve je to tako, ali samo ako vozis BMW kao da je 123D.

Kao i tvoj drug sto ga nije dizao iznad 3500, grehota mu je sto je kupio. :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2419 Re: Renault Megane all about

Post by bitanga_sa_otesa »

Bakir1 wrote:dci?
Image
1.3 rvi crveno i
direstraits0078

#2420 Re: Renault Megane all about

bitanga_sa_otesa wrote:
Bakir1 wrote:dci?
Image
1.3 rvi crveno i
Oh yeah, baby. :lol:
Bakir1

#2421 Re: Renault Megane all about

Post by Bakir1 »

jel kod tebe to auto na bh tablicama?
direstraits0078

#2422 Re: Renault Megane all about

Nix. Bio na stranim, srećom žena zaprijetila razvodom, pa je prodat, a ja sam još uvijek živ i zdrav. :-D
preludezalude

#2423 Re: Renault Megane all about

Post by preludezalude »

ado-šampion wrote:Sad sve znamo, dizel je za stednju, benzin je za voznju. :D Kakvo otkrovljenje. :-)

Valjda je to samo na forumu, posto ja nesto ne vidim da se ljudi slomise kupujuci te benzince za voznju. Valjda ne vole voziti nego stediti. :) Onaj siroti Kramar nece da uveze ni jednog benzinca, konta cojek ako uvezem ode mi prodaja u neslucene razmjere, sta da radim s tolikim parama. :D

Ali jace od svega je kad se ubaci pokoja tehnikalija, pa onda u igru ulazi razumijevanje turbo rupe, kW, KS, rpm, Nm, valjda ljudi kontaju ako je njima bio kunst razumijevanje tih stvari, da drugi nema sanse da to razumiju. Ne padne im ni slucajno na pamet da je nekim ljudima razumijevanje tih stvari pickin dim. Valjda kontaju da su svi ovdje zavrsili trogodisnji ZIS, i to prije 20 godina, pa imaju mozak i logiku razvijenu u pi.ku materinu. :-) I na kraju sve je to opet teorija, svi (ili bar vecina) objektivni parametri u praksi govore u korist dizela. A nismo jos ni dosli do potrosnje. :-)

Neko uze za primjer jakog benzinca. Podvlacim jakog. Najbolji prijatelj je do prije 10 godina imao 535i E34, cini mi se 210 KS, znaci taj se motor igrao s masom auta, nikad mu nije bilo potrebno da dize iznad 3500/min, nit mu je trebalo saltanje stepen ili dva nize. E to se zove jak motor. Kad na niskim obrtajima pokazuje svoju snagu, odnosno kad vec na niskim obrtajima razvija velik obrtni moment. Ali to auto je trosilo 18-20 po Sarajevu. :-) Nek nekom ko bi kupio, odnosno je kupio, auto s bas tim motorom, neko od vas pametnjakovica, kaze da je nekoj vozacini koja se eto toboze zna koristiti mjenjacem dovoljan bio i 520i, s nekih 150 KS, isto je bio redni sestak. BMW je komotno mogao izbaciti 535i iz ponude. Aleluja. :-)

Dakle, jedna je prica pricati i motorima 1.6 i 1.8 i porediti, a drugo je gledati apsolutno i reci redni sestak leti. Leti ali trosi preko 15 litara. Ali makar se za taj motor moze reci da ima snage. 1.6 16 V to nema, to nije jak motor, to je koher kojeg moras vrtiti na iznad 4000 da ista pokaze. Vozio sam jednog takvog zadnjih 12 godina. Blokada na 7300/min u prve dvije brzine, max. snaga na 6600/min. :-) Neki prosjecan HDI slicne kubikaze i snage, u 400 kila tezem autu, ce ga otresti ko tresnju u svakodvevnoj voznji, uz minimum zalaganja i umijeca vozaca, bez po muke. Da dodam, sve uz tri litra manje u prosjeku. Oba auta licno vozim. No, ipak, ovaj benzinac je brzi kad ubrzavas do blokade. Samo ne znam kad mi je to bitno. :-)
Svasta ti ovdje napisa bez ikakvog reda. Mislim da je citava ova palamudija (na pogresnoj temi) pocela od prepirke da li je bolji dizel ili benzinac sa plinom. Tako da ovaj tvoj kilometarski post nema veze nikakve sa raspravom.
Ja sam postavio konkretno pitanje: po cemu je dizel bolji od benzinca sa plinom?
Ti si u ovom kilometarskom postu samo nagovjestio da "objektivni parametri u praksi govore u korist dizela". Obicno u ovakvim raspravama u nedostatku argumenata se povuce onaj famozni argument "prodajni rezultati" i koliko ljudi kupuju dizele. To nije uopste argument koji odrazava sta je bolje. Na taj tvoj argument mogu odmah odgovoriti kontraargumentom... Ja vec XY mjeseci zivim u Kataru i za tih XY mjeseci jos nisam vidio niti jedno auto dizelasa. Sve su benzinci. Da li su ovdje ljudi budale ili sta vec? Mozda kupuju benzince jer nema brda u Kataru pa nemaju problema sa vucom uz brdo? :lol: :lol: :lol:
Da ne spominjem koliko je VW ovdje bezvrijedno auto i npr dobro ocuvan pasat vrijedi koliko neki manji korejac sa duplo vise kilometara i sav izlupan. Da li to znaci da je pasat lose auto?
Pirija

#2424 Re: Renault Megane all about

Post by Pirija »

ma arapi fukare, zao im doplatiti 2-3 milje za dizela pa se muce u benzincima :D
madner

#2425 Re: Renault Megane all about

Post by madner »

Zato ima bruka ovih plinasa.

Jedno dva garant. :D
Post Reply