Renault Megane all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
NediM17

#2301 Re: Renault Megane all about

Post by NediM17 »

@530i

Taj dodatni namet je koliko, 60ak KM? To se vrati za manje od mjesec dana. Kao sto rekoh, zajebancija sa servisima NEMA, desi se pokoji sitni propust prilike ugradnje, ali po deseti put, zbog toga i postoji taj kontrolni servis nakon 1.000km gdje se to rijesi.

I de me podjesti ko je koga poceo prvi da vrijedja i ko iznosi lazi?

@Better Man

Ispalo je tako da sam mogao dobiti taj konkretan auto, i nista drugo nije bila opcija.

Hajde mi jos samo objasni kakva je razlika izmedju fabricki ugradjenog plina i onog naknadno ugradjenog. Na ovom fabrickom jos imas sijalicu GAS na instrument tabli? :lol:

Smijesni ste i vi i vasa argumentacija. A smijem se kladiti da sebi grizete jaja kada pogledate racun koji sam okacio.
Dzontra_Volta

#2302 Re: Renault Megane all about

Post by Dzontra_Volta »

Je li ovo tema "Plin - prednosti i mane" ili "Renault Megane all about"?
basicm

#2303 Re: Renault Megane all about

Post by basicm »

Hajmo svi priznati da je glavni u selu i da se vratimo na temu.
preludezalude

#2304 Re: Renault Megane all about

Post by preludezalude »

Better Man wrote:Svako ko iskešira lovu za novo auto i onda ugrađuje plin jeste fukara i jado. Pa što nisi kupio novo auto sa fabrički ugrađenim plinom ili diesela? Svi bi da voze jakog benzinca i da malo troši, e ne može.
Moze. Ugradi se plin.
A hoces reci kad se kupi novo auto dizel da malo trosi, onda nije fukara. Nema nikako logike, ali ono bas. Cim krenes od cinjenice da se kupuje auto, tu nema fukare.
tempuser

#2305 Re: Renault Megane all about

Post by tempuser »

Ne moze, benzinac na plinu trosi vise, ali je gorivo jeftinije! :D
ado-šampion

#2306 Re: Renault Megane all about

Post by ado-šampion »

Vala, meni kad neko kupi auto 3.0, 3.5, benzinac, i ugradi mu plin djeluje malo fukarastina. "Malo". :-) To ti je kad sirotinja hoce da voza makinu, limuzinu. Taj plin je samo pocetak ustede, a onda slijedi jeftino ulje, polovne gume, itd, sve kako auto vise trazi. Imam jedno dobro takvo iskustvo tako da znam o cemu pricam.
Kazem "djeluje", jer sto se mene tice svako ima pravo da radi sta hoce, dok ga god to cini sretnim.

Kad neko kupi prosjecno auto, 1.6, 2.0, i ugradi plin da bi ustedio ima smisla, mogu to svariti. Ali mi nema smisla, zasto odmah ne uzeti dizela. :-) Imas auto a atmosferskim benzincem male kubikaze koje ionako ne ide, jos mu ugradis plin da jos slabije ide. :-) Jedino mi ima smisla kad neko nema izbora, tj. ima ponudu koju ne moze odbiti a benzinac je u pitanju. :D

Kupovina dizela i ugradnja plina nisu iste stvari zglave. Ugradnja plina ima za cilj samo jedno - ustedu na gorivu. Kupovina dizela ima za cilj ustedu na gorivu i iskoristivost motora, tj. vucu. Jer sta god pricao, 1.6 atmo. benzinac i 1.6 dizel se ne mogu porediti po performansama u svakodnevnici.

Na kraju, ugradnja plina kod nas ima smisla, jer se kod nas dosta gleda kratkorocno, jer je kod nas ljudima bitnija racunica za put od 150 km nego dugorocna racunica. S dugorocnom racunicom kupis auto koji ti u startu ima smisla dugorocno, posebno kad se radi o novom autu, a poslije zaboravis koliko te kosta put od 150 km.
Better Man

#2307 Re: Renault Megane all about

Post by Better Man »

preludezalude wrote:
Better Man wrote:Svako ko iskešira lovu za novo auto i onda ugrađuje plin jeste fukara i jado. Pa što nisi kupio novo auto sa fabrički ugrađenim plinom ili diesela? Svi bi da voze jakog benzinca i da malo troši, e ne može.
Moze. Ugradi se plin.
A hoces reci kad se kupi novo auto dizel da malo trosi, onda nije fukara. Nema nikako logike, ali ono bas. Cim krenes od cinjenice da se kupuje auto, tu nema fukare.
Ako već želiš plin, onda kupi auto sa fabrički ugrađenim plinom, a ne da naknado ugrađuješ.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2308 Re: Renault Megane all about

Post by Truba »

šta može biti
jednom u 2-3 mjeseca primijetim da mi ne radi svjetlo na instrument tabli :D ili kako se zove

možda i više ali kako samo danju vozim :D

ono svijetli samo kočnica, svjetlo i ono "osnovno" a ne vidim npr ono što svijetli gdje prikazuje kojom brzinom voziš :D
IcedFlame

#2309 Re: Renault Megane all about

Post by IcedFlame »

Better Man wrote: Ako već želiš plin, onda kupi auto sa fabrički ugrađenim plinom, a ne da naknado ugrađuješ.
Ne pricaj gluposti, svega ti.

Mozda i da za zimu kupi auto koje je fabricki doslo sa zimskim gumama?
Better Man

#2310 Re: Renault Megane all about

Post by Better Man »

IcedFlame wrote:
Better Man wrote: Ako već želiš plin, onda kupi auto sa fabrički ugrađenim plinom, a ne da naknado ugrađuješ.
Ne pricaj gluposti, svega ti.

Mozda i da za zimu kupi auto koje je fabricki doslo sa zimskim gumama?
Ne pričam gluposti. Kad kupuješ auto u startu moraš biti jasan šta želiš i ako želiš plin onda kupiš sa fabrički ugrađenim plinom i garancijom,a ne naknadno na divlje ugrađivati. Koje god gume došle na autu, bilo ljetne ili zimske, moraš kupiti suprotne od onih koje su ti došle. Tako da tii navođenje primjera s gumama nije na mjestu.
direstraits0078

#2311 Re: Renault Megane all about

Post by direstraits0078 »

Black swan wrote:šta može biti
jednom u 2-3 mjeseca primijetim da mi ne radi svjetlo na instrument tabli :D ili kako se zove

možda i više ali kako samo danju vozim :D

ono svijetli samo kočnica, svjetlo i ono "osnovno" a ne vidim npr ono što svijetli gdje prikazuje kojom brzinom voziš :D
Bice da ti nisu dobro prikacili kablove na instrument tabli kad su skidali kilometrazu. :)
citroen xm

#2312 Re: Renault Megane all about

Post by citroen xm »

Gdje ste turbo dizel drajveri, trkači? Benzinac ne ide? :lol: Jeste li toliko zatucani pa ne možete skontati da neko neće dizela već hoće benzinca. Ja ću radije 1.6 atmosferskog benzinca nego 1.9 TDI. I hoću plin jer mi se ne baca lova.

I fabrički ugrađen plin nije ugrađen u matičnoj fabrici već u servisu koga je fabrika ovlastila pa se zadržava garancija. Priča vam je smješna.

Plin ne ugrađuju šabani, već u pravim servisima ljudi koji su maksimalno edukovani, daju garanciju na rad i opremu i njihov rad se pregleda od strane stručnih lica pa se i atest dobije.

Ajde ne mlatite više gluposti.
NediM17

#2313 Re: Renault Megane all about

Post by NediM17 »

@ado-šampion

Dizel je skuplji za odrzavati, skuplji su potencijalni kvarovi, skuplji je u startu 2-3kKM u odnosu na atmo. benzinca, i plus jos benzinac s plinom manje trosi od njega (u novcu naravno). Zar nije to dovoljno razloga za uzeti atmo. benzinca ?

A i ova konstatacija da atmo. benzinci ne idu ti nema smisla, kao i to da na plin idu jos slabije. Ja na svom plinasu da mi neko u pola voznje salta benzin/plin ne bih skontao na koje gorivo vozim. Toliko o tome.

Dizel samo odaje lazni utisak da je raketa u odnosu na slicnog atmo. benzinca iz razloga sto mu je max. o moment nisko, tj. na obrtajima na kojima se vozi pri normalnoj voznji, dok, da bi iz atmo. benzinca izvukao maksimum moras ga vratiti brzinu ili dvije nize, a na kraju kada bi uzeo stopericu vidio bi da je to tu negdje.

@Better Man

Nisi odgovorio, kakva je razlika izmedju fabricki ugradjenog plina, i plina ugradjenog u nekog plinoservisera? I sta mislis ko za fabriku ugradjuje LPG? Mislis da na brzinu smontiraju jos jednu traku za ugradnju LPG-a? :lol:

Znaci nisi fukara kada kupis auto koji ima ugradjen LPG, ali si fukara kada ugradis LPG negdje drugo, popricas s majstorima, i ljudi ti sve u detalje namjeste po tvom meraku.

Volio bih da nam ovo obrazlozis!
Last edited by NediM17 on 14/09/2015 11:42, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2314 Re: Renault Megane all about

Post by Truba »

od septembra 2007 do aprila 2014 sumnjam da je mogao preći više od 142 000 koliko je pisalo na satu
budući da je benzinac

mada sve je moguće
preludezalude

#2315 Re: Renault Megane all about

Post by preludezalude »

ado-šampion wrote:Vala, meni kad neko kupi auto 3.0, 3.5, benzinac, i ugradi mu plin djeluje malo fukarastina. "Malo". :-) To ti je kad sirotinja hoce da voza makinu, limuzinu. Taj plin je samo pocetak ustede, a onda slijedi jeftino ulje, polovne gume, itd, sve kako auto vise trazi. Imam jedno dobro takvo iskustvo tako da znam o cemu pricam.
Kazem "djeluje", jer sto se mene tice svako ima pravo da radi sta hoce, dok ga god to cini sretnim.

Kad neko kupi prosjecno auto, 1.6, 2.0, i ugradi plin da bi ustedio ima smisla, mogu to svariti. Ali mi nema smisla, zasto odmah ne uzeti dizela. :-) Imas auto a atmosferskim benzincem male kubikaze koje ionako ne ide, jos mu ugradis plin da jos slabije ide. :-) Jedino mi ima smisla kad neko nema izbora, tj. ima ponudu koju ne moze odbiti a benzinac je u pitanju. :D

Kupovina dizela i ugradnja plina nisu iste stvari zglave. Ugradnja plina ima za cilj samo jedno - ustedu na gorivu. Kupovina dizela ima za cilj ustedu na gorivu i iskoristivost motora, tj. vucu. Jer sta god pricao, 1.6 atmo. benzinac i 1.6 dizel se ne mogu porediti po performansama u svakodnevnici.

Na kraju, ugradnja plina kod nas ima smisla, jer se kod nas dosta gleda kratkorocno, jer je kod nas ljudima bitnija racunica za put od 150 km nego dugorocna racunica. S dugorocnom racunicom kupis auto koji ti u startu ima smisla dugorocno, posebno kad se radi o novom autu, a poslije zaboravis koliko te kosta put od 150 km.
HA HA HA
condy

#2316 Re: Renault Megane all about

Post by condy »

@ citroen
Koji su razlozi zbog kojih tebi više odgovara 1.6 atmosferski benzinac u odnosu na 1.9 tdi ?
btw.
Stvarno ti TDI motori su preskupi za održavanje, gotovo da ih nema na cesti :D
preludezalude

#2317 Re: Renault Megane all about

Post by preludezalude »

condy wrote:@ citroen
Koji su razlozi zbog kojih tebi više odgovara 1.6 atmosferski benzinac u odnosu na 1.9 tdi ?
btw.
Nitko nije rekao da su preskupi za odrzavanje. Receno je da su benzinci jeftiniji za odrzavanje.
condy

#2318 Re: Renault Megane all about

Post by condy »

NediM17 wrote:@ado-šampion

Dizel je skuplji za odrzavati, skuplji su potencijalni kvarovi, skuplji je u startu 2-3kKM u odnosu na atmo. benzinca, i plus jos benzinac s plinom manje trosi od njega (u novcu naravno). Zar nije to dovoljno razloga za uzeti atmo. benzinca ?

A i ova konstatacija da atmo. benzinci ne idu ti nema smisla, kao i to da na plin idu jos slabije. Ja na svom plinasu da mi neko u pola voznje salta benzin/plin ne bih skontao na koje gorivo vozim. Toliko o tome.

Dizel samo odaje lazni utisak da je raketa u odnosu na slicnog atmo. benzinca iz razloga sto mu je max. o moment nisko, tj. na obrtajima na kojima se vozi pri normalnoj voznji, dok, da bi iz atmo. benzinca izvukao maksimum moras ga vratiti brzinu ili dvije nize, a na kraju kada bi uzeo stopericu vidio bi da je to tu negdje.
Ja vozim turbodizelaše preko deset godina i ni počemu nije me izašao skuplje od benzinca. Niti jednom nije otišla turbina ili zamajac ili dizne ili šta već. S jednim prevali preko 190.000 km bez i jednog vanrednog servisa. Disk pločice na tom izvikanom VW prednje izdržale preko 130.000 km. Na drugom zamjenio unutrašnji cilindar kvačila i bravu na vratima i to nema nikakve veze sa tim što je dizel.

Vozio sam od poznanika 1.4 tsi benzinca od 122 ps u Octaviji, i ostao razočaran koliko je nemoćan u odnosu na tdi, hdi... mašine slične snage. Sad možeš mislit kakav je klasični atmosferac ako ovaj nije ništa posebno. Zbog čega više nema uopće u proizvodnji atmosferskih benzinaca kod renomiranih proizvođača tipa BMW, Mercedes, Audi, Porše ?
citroen xm

#2319 Re: Renault Megane all about

Post by citroen xm »

condy wrote:@ citroen
btw.
Tišina, uglađen rad, volim tjeranje u obrtaje..... i na kraju navika i jednostavnost pa i opcija plina.
preludezalude

#2320 Re: Renault Megane all about

Post by preludezalude »

condy wrote:

Ja vozim turbodizelaše preko deset godina i ni počemu nije me izašao skuplje od benzinca. Niti jednom nije otišla turbina ili zamajac ili dizne ili šta već. S jednim prevali preko 190.000 km bez i jednog vanrednog servisa. Disk pločice na tom izvikanom VW prednje izdržale preko 130.000 km. Na drugom zamjenio unutrašnji cilindar kvačila i bravu na vratima i to nema nikakve veze sa tim što je dizel.

Vozio sam od poznanika 1.4 tsi benzinca od 122 ps u Octaviji, i ostao razočaran koliko je nemoćan u odnosu na tdi, hdi... mašine slične snage. Sad možeš mislit kakav je klasični atmosferac ako ovaj nije ništa posebno. Zbog čega više nema uopće u proizvodnji atmosferskih benzinaca kod renomiranih proizvođača tipa BMW, Mercedes, Audi, Porše ?
Odgovor je vjerovatno: Zbog istog razloga vise ne proizvode ni atmosferske dizele.
NediM17

#2321 Re: Renault Megane all about

Post by NediM17 »

condy wrote:Ja vozim turbodizelaše preko deset godina i ni počemu nije me izašao skuplje od benzinca. Niti jednom nije otišla turbina ili zamajac ili dizne ili šta već. S jednim prevali preko 190.000 km bez i jednog vanrednog servisa. Disk pločice na tom izvikanom VW prednje izdržale preko 130.000 km. Na drugom zamjenio unutrašnji cilindar kvačila i bravu na vratima i to nema nikakve veze sa tim što je dizel.

To sto tebi nije nista crklo je stvar srece, i kakve veze imaju disk plocice sa svime? Vozi 200.000km na autoputu nikad ih neces promijenit, vozi po gradu, nakon 40.000km su zamjenu.

De mi samo reci taj 1.4 TSI je nemocan u odnosu na kojeg TDI-ja i HDI-ja? Nemocan u odnosu na 2.0 dizele? Slazem se.

Ili je ipak nemocan u odnosu na nekog 1.4 dizela? Ili mozda 1.6 TDI sa 105ks?
condy

#2322 Re: Renault Megane all about

Post by condy »

NediM17 wrote:
condy wrote:Ja vozim turbodizelaše preko deset godina i ni počemu nije me izašao skuplje od benzinca. Niti jednom nije otišla turbina ili zamajac ili dizne ili šta već. S jednim prevali preko 190.000 km bez i jednog vanrednog servisa. Disk pločice na tom izvikanom VW prednje izdržale preko 130.000 km. Na drugom zamjenio unutrašnji cilindar kvačila i bravu na vratima i to nema nikakve veze sa tim što je dizel.

To sto tebi nije nista crklo je stvar srece, i kakve veze imaju disk plocice sa svime? Vozi 200.000km na autoputu nikad ih neces promijenit, vozi po gradu, nakon 40.000km su zamjenu.

De mi samo reci taj 1.4 TSI je nemocan u odnosu na kojeg TDI-ja i HDI-ja? Nemocan u odnosu na 2.0 dizele? Slazem se.

Ili je ipak nemocan u odnosu na nekog 1.4 dizela? Ili mozda 1.6 TDI sa 105ks?
Sreca te ne može pratiti deset i više godina i toliki broj kilometara.
To je stvar pouzdanosti motora i vozila.

Konkretno, 1.6 tdi se puno lakše nosi sa vožnjom na uzbrdici od 1.4 tsi. Uz Komar, Rostovo ili Ivan je nemoguća misija voziti 1.4 tsi četvrtom ili petom brzinom jer zbog nedostatka obrtnog momenta u odnosu na tdi je veoma trom i nemoćan na niskom obrtaju. Vožnja na visokom obrtaju ima svoju cijenu, potrošnja se drastično povećava kao i habanje motora. Motor tada i nije više tako tih, a takva vožnja na dalje relacije puno više umara vozača. Možeš tako vozit do Sarajeva, ali do Bihaća to je druga priča.
condy

#2323 Re: Renault Megane all about

Post by condy »

preludezalude wrote:
condy wrote:

Odgovor je vjerovatno: Zbog istog razloga vise ne proizvode ni atmosferske dizele.
A taj razlog je prevaziđenost ? :)
NediM17

#2324 Re: Renault Megane all about

Post by NediM17 »

Ne moze uz Ivan izvuci petom? Ja karine. :lol:

Usaltaj ga u trecu i ne vadi, samo doziraj gas po potrebi, i taj 1.6 TDI nestaje u retrovizoru.

Djelomicno cu se sloziti, dizel se lakse vozi i manje umara, ali to ni slucajno ne znaci da je benzinac nemocan.
Ned071

#2325 Re: Renault Megane all about

Post by Ned071 »

Uz Komar, Rostovo ili Ivan je nemoguća misija voziti 1.4 tsi četvrtom ili petom brzinom

???? petom uz Rostovo?
Post Reply