Renault Megane all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Optimist

#1901 Re: Renault Megane all about

Post by Optimist »

Kad si radio veliki servis? Da mozda nije lose uzubljen?
webeer

#1902 Re: Renault Megane all about

Post by webeer »

dizel 1.9 2004g ...veliki servis radjen prije pola godine
spree

#1903 Re: Renault Megane all about

Post by spree »

gdje ima kupiti kljuc za zastitni poklopac na alu felgama koje su dolazile na drugj generaciji meganea? trebao bi da izgleda ovako: Image
tutku

#1904 Re: Renault Megane all about

Post by tutku »

Ljudi gdje ću naći alu felge sa megane III, na piku ih baš slabo ima jer je onaj raspon sarafa 114.3x5.. svaki savjet dobrodosao :mrgreen:
NediM17

#1905 Re: Renault Megane all about

Post by NediM17 »

Kad smo vec kod Renoa i felgi naumpade mi da imam odlicne felge za Renoa (takodjer Nissan i DACIA) Rial Viper 4x100 felge, 15'', 7J siroke, nikad udarane ni varene, bez ogrebotine, ako ima neko zainteresovan neka se javi na pp.
Warashii

#1906 Re: Renault Megane all about

Post by Warashii »

NediM17 wrote:Kad smo vec kod Renoa i felgi naumpade mi da imam odlicne felge za Renoa (takodjer Nissan i DACIA) Rial Viper 4x100 felge, 15'', 7J siroke, nikad udarane ni varene, bez ogrebotine, ako ima neko zainteresovan neka se javi na pp.
Samo da ti kažem da te 7j ne mogu naprijed, barem kod 1,9dci megane II a za druge izvedbe nisam siguran.
NediM17

#1907 Re: Renault Megane all about

Post by NediM17 »

Felge i jesu bile na Meganu 2, 7 cola siroke, 185 guma, bez ikakvih problema stanu. :)

Sta se kod tebe desilo? Pretpostavljam da je felga udarala u kociona kljesta pa je nisi mogao staviti, mislim da to ima veze sa ET-om, a ne sa sirinom felge.
makkaj

#1908 Re: Renault Megane all about

Post by makkaj »

U subotu sa jaranom pokušao zamjeniti žmigavac na govnetu, završio sa sjebanim navojima u glavčini i iskrivljenim šarafima. Skido akumulator, nosač akumulatora, točak, unutrašnji dio blatobrana helem ludnica :-) :-) :lol: :lol:
drunken tiger

#1909 Re: Renault Megane all about

Post by drunken tiger »

makkaj wrote:U subotu sa jaranom pokušao zamjeniti žmigavac na govnetu, završio sa sjebanim navojima u glavčini i iskrivljenim šarafima. Skido akumulator, nosač akumulatora, točak, unutrašnji dio blatobrana helem ludnica :-) :-) :lol: :lol:
Odeš kod mehaničara i zamijeni ti žmigavac za dvije minute. Bez štete i nerviranja.
Qler

#1910 Re: Renault Megane all about

Post by Qler »

Jebaji ga kad kod majstora moras sijalicu da zamijenis...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1911 Re: Renault Megane all about

Post by Truba »

kod majstora idem za sve
to im je posao
a i nemam baš vremena za sranja niti da se nerviram

sijalica spada u to
milojicabrzi

#1912 Re: Renault Megane all about

Post by milojicabrzi »

tutku wrote:Ljudi gdje ću naći alu felge sa megane III, na piku ih baš slabo ima jer je onaj raspon sarafa 114.3x5.. svaki savjet dobrodosao :mrgreen:
Vrlo tesko za Megana III naci felge. Ja trazio 15-ke, da kupim sebi odvojen set guma, 15-ki za zimu, obisao sve otpade i ove sto prodaju i nisam nasao.

Uglavnom ze Megana 2 ima jer je drugi raspored sarafa, a ovaj 114,3 x 5 imaju samo neki noviji Renault i Nissan modeli, uglavnom godista od 2010. pa na ovamo, kojih bas i nema na otpadima.

Jedan kolega mi je uspio naci negdje na vracama, za svog Megana 3, inace su pravo rijetke felge, bilo 15-ke ili 16-ke a u ovlastenom su jako skupe, dodju samo felge negdje oko 600 KM.
makkaj

#1913 Re: Renault Megane all about

Post by makkaj »

drunken tiger wrote:
makkaj wrote:U subotu sa jaranom pokušao zamjeniti žmigavac na govnetu, završio sa sjebanim navojima u glavčini i iskrivljenim šarafima. Skido akumulator, nosač akumulatora, točak, unutrašnji dio blatobrana helem ludnica :-) :-) :lol: :lol:
Odeš kod mehaničara i zamijeni ti žmigavac za dvije minute. Bez štete i nerviranja.
otišo sam danas, uspio je kod tokara da očisti navoj a kupio sam nove šarafe, tako da je to sređeno...još sam i jeftino prošo...a nebi reko da su dvije minute, čak mislim da se mora i branik skidat zbog žmigavca jer su tako genijalno projektovali ovo naše lijepo auto
Qler

#1914 Re: Renault Megane all about

Post by Qler »

Black swan wrote:kod majstora idem za sve
to im je posao

sijalica spada u to
Znaci na putu si, mrak, crkne sijalica, i sta onda? Meni je nekako logicno da su sve sijalice pristupacne i lake za zamijeniti. Primjer je Golf V npr. Focus MK2 kako se to lako rjesava. I mom mondeo je pjesma sve zamijeniti, ne treba alat nikakav, nema zavlacenja, sav posao je 5 minuta... a onda je tu megane i npr. stilo...
tutku

#1915 Re: Renault Megane all about

Post by tutku »

milojicabrzi wrote:
tutku wrote:Ljudi gdje ću naći alu felge sa megane III, na piku ih baš slabo ima jer je onaj raspon sarafa 114.3x5.. svaki savjet dobrodosao :mrgreen:
Vrlo tesko za Megana III naci felge. Ja trazio 15-ke, da kupim sebi odvojen set guma, 15-ki za zimu, obisao sve otpade i ove sto prodaju i nisam nasao.

Uglavnom ze Megana 2 ima jer je drugi raspored sarafa, a ovaj 114,3 x 5 imaju samo neki noviji Renault i Nissan modeli, uglavnom godista od 2010. pa na ovamo, kojih bas i nema na otpadima.

Jedan kolega mi je uspio naci negdje na vracama, za svog Megana 3, inace su pravo rijetke felge, bilo 15-ke ili 16-ke a u ovlastenom su jako skupe, dodju samo felge negdje oko 600 KM.
a evo vec par dana trazim, nikako ne mogu naci, i sto ima nekih starijih, sve su sa drugacijom srednjom rupom nazalost...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1916 Re: Renault Megane all about

Post by Truba »

crkne sijalica upalim maglenke i sva 4 :D
nismo svi šoferi
mene vožnja noću umara jedno 450% jače nego danju... :cry:
makkaj

#1917 Re: Renault Megane all about

Post by makkaj »

ma ne, auto ima stvarno pozitivnih strana, volim ovaj 1.6 benzinjara motor, ima dizajn koji je poprilično aktuelan i ne izgleda prevaziđeno (govorim o meganu II), al na drugu stranu toliko glupih sitnica čovjeka zamara da se nekad pitaš da li je vrijedno toga...

od začepljanje odvoda (svaki ima problema sa tim, voda u kabini), do džekova senzora airbaga ispod sjedišta koji odu kod sve i jednog pa ti javlja grešku, senzori radilice koliko sam upratio idu kod svakog, nepristupačnost sve i jednoj sijalici, disk zadnji sa ležajem mora uzimat ako nećeš da ga mehaničar izbija, kartica na svakom ode pa je moraš rezat i lemit na kontaktima, primjetio sam da lak na gepeku vrlo često prvi ode i boja matira,ručkica na kaseti na sve i jednom slomljena jer su je glupo dizajnirali, sa šteka se oguli prvi sloj pa izglerda neestetski, ima još al da ako nastavim postaću suicidalan :)
Warashii

#1918 Re: Renault Megane all about

Post by Warashii »

Ja stvarno ne vidim nikakvu problematiku oko mjenjanja sijalica i zmigavaca na megane II, ja to uradim za dvije do tri minute, jedino sam jednom imao problem sa onim grlom zmigavca naprijed, nisam ga mogao izvrnuti ali sam i to rješio.
Ovo sto @makkaj veli donekle je tačno ali za 80% stvari ne ideš majstoru nego sam rješavaš, odvode, kontakte, šteke i sl. jedino eto disk i senzor radilice.
@NediM17 da na to sam mislio.
makkaj

#1919 Re: Renault Megane all about

Post by makkaj »

Warashii wrote:Ja stvarno ne vidim nikakvu problematiku oko mjenjanja sijalica i zmigavaca na megane II, ja to uradim za dvije do tri minute, jedino sam jednom imao problem sa onim grlom zmigavca naprijed, nisam ga mogao izvrnuti ali sam i to rješio.
Ovo sto @makkaj veli donekle je tačno ali za 80% stvari ne ideš majstoru nego sam rješavaš, odvode, kontakte, šteke i sl. jedino eto disk i senzor radilice.
@NediM17 da na to sam mislio.
Štaću kad mi je šapa ko lopata pa samo dva prsta mogu da gurnem kroz onu njihovu dizajnerku rupu za mjenjanje sijalica :D vjerovatno nebih mogao biti renault majstor niti ginekolog hhhh

Al fkt, oko nekih stvari se toliko izbirikaš pa ti postane rutina (npr. gašenje lampice airbaga vještom manipulacijom žicama ispod sjedišta isl.)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1920 Re: Renault Megane all about

Post by konektovan »

makkaj wrote:ma ne, auto ima stvarno pozitivnih strana, volim ovaj 1.6 benzinjara motor, ima dizajn koji je poprilično aktuelan i ne izgleda prevaziđeno (govorim o meganu II), al na drugu stranu toliko glupih sitnica čovjeka zamara da se nekad pitaš da li je vrijedno toga...

od začepljanje odvoda (svaki ima problema sa tim, voda u kabini), do džekova senzora airbaga ispod sjedišta koji odu kod sve i jednog pa ti javlja grešku, senzori radilice koliko sam upratio idu kod svakog, nepristupačnost sve i jednoj sijalici, disk zadnji sa ležajem mora uzimat ako nećeš da ga mehaničar izbija, kartica na svakom ode pa je moraš rezat i lemit na kontaktima, primjetio sam da lak na gepeku vrlo često prvi ode i boja matira,ručkica na kaseti na sve i jednom slomljena jer su je glupo dizajnirali, sa šteka se oguli prvi sloj pa izglerda neestetski, ima još al da ako nastavim postaću suicidalan :)
Zaista jedan interesantan auto,al' za hobby majstora. :mrgreen:
Warashii

#1921 Re: Renault Megane all about

Post by Warashii »

makkaj wrote: Štaću kad mi je šapa ko lopata pa samo dva prsta mogu da gurnem kroz onu njihovu dizajnerku rupu za mjenjanje sijalica :D vjerovatno nebih mogao biti renault majstor niti ginekolog hhhh

Al fkt, oko nekih stvari se toliko izbirikaš pa ti postane rutina (npr. gašenje lampice airbaga vještom manipulacijom žicama ispod sjedišta isl.)
I kod mene je šapa povelika, pomoglo mi je to da sam gledao klip na YouTube kako je neki lik izvadio far i pokazao sta tu ima i kako sta fercera tako da kad sam počeo naslijepo da pipkam po faru znao sam sta trebam isključiti, otkopčati, zakopčati i uključiti :).
Kad mi je prvi put crkva sijalica bio sam se Zadeverao čitajući po forumima i slicno kako se mora guma skidati i kako treba preko pola sata za tu operaciju i sl.
tempuser

#1922 Re: Renault Megane all about

Post by tempuser »

Qler wrote:
Black swan wrote:kod majstora idem za sve
to im je posao

sijalica spada u to
Znaci na putu si, mrak, crkne sijalica, i sta onda? Meni je nekako logicno da su sve sijalice pristupacne i lake za zamijeniti. Primjer je Golf V npr. Focus MK2 kako se to lako rjesava. I mom mondeo je pjesma sve zamijeniti, ne treba alat nikakav, nema zavlacenja, sav posao je 5 minuta... a onda je tu megane i npr. stilo...
Na focusu 2 nije bas lako i bez alata, doduse nije ni pretesko ali moras odvrnuti saraf i povuci cijeli far vani da zamjenis bilo koju sijalicu.
Last edited by tempuser on 12/05/2015 09:05, edited 1 time in total.
Qler

#1923 Re: Renault Megane all about

Post by Qler »

Na mondeo se far vadi bez ikakvog alata. A koliko sam ja vidio nije bio potreban ni na focusu, ili je neko napravio neko rjesenje da mu ne treba alat... mozda grijesim. Svejedno, i taj jedan saraf, izvadis far i radis sta hoces bez zavlacenja i lomljenja...
tempuser

#1924 Re: Renault Megane all about

Post by tempuser »

Qler wrote:Na mondeo se far vadi bez ikakvog alata. A koliko sam ja vidio nije bio potreban ni na focusu, ili je neko napravio neko rjesenje da mu ne treba alat... mozda grijesim. Svejedno, i taj jedan saraf, izvadis far i radis sta hoces bez zavlacenja i lomljenja...
Potreban je alat na focusu 2 jer far drzi jedan saraf odozgo i to je sa torks glavom.
Qler

#1925 Re: Renault Megane all about

Post by Qler »

Onda je ovo neko u kucnoj radinosti prepravio nesto, znam da ga je skinuo bez alata. Ali opet, priznaj da je malo prakticnije nego kroz blatobran ubadati :)
Post Reply