Renault Megane all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1726 Re: Renault Megane all about

Post by Truba »

kakav opel :D
treba mi kuka za megana

ccc koji odron... dole negdje je zakačio kuku ispod motora kontao sam da će izvaliti osovinu :lol: :lol: :lol: kao u crtanim kad odu točkovi a ostane auto
eto prvo moje šlepanje
morao sam i to doživjeti
Ned071

#1727 Re: Renault Megane all about

Post by Ned071 »

kazem da je kuka za opela kostala 30 maraka, da se mozes orijentirati, da te ne zavrcu. a isto je sranje garant

to negdje dole ne zove se p... :D nego lafeta
johntra

#1728 Re: Renault Megane all about

Post by johntra »

samo otpad, imaš sad Megane guzonja po otpadima koliko hoćeš...
Truba

#1729 Re: Renault Megane all about

Post by Truba »

aha :D ok
guro je neke kuke ali nisu mogle :D
al dobro je otkrio sam da imam dizalicu :lol: :lol: :lol: :lol: dok smo tražili kuku :lol:
kola puna iznenađenja
možda ima živih ljudi ispod haube

:lol:
basicm

#1730 Re: Renault Megane all about

Post by basicm »

Ja sam kupio kuku za Megana jer nisam znao da je imam :D

Ako ti treba, dodji i dacu ti je.
530i

#1731 Re: Renault Megane all about

Post by 530i »

Pretpostavljam da si auto kupio polovno i da je neko izvadio kuku da je proda za dvadesetak maraka. :roll:
Karabaja

#1732 Re: Renault Megane all about

Post by Karabaja »

Pozdrav ljudi,

ja prodajem originalne aluminijske krovne nosače za Megane II sa bravicama, korištene jedno ljeto i u izvrsnom stanju. Plaćene 320 KM, a ja ih dajem za 250, pa ako ima neko zainteresovan, neka se javi.

Ovako to izgleda na autu:

Image
Truba

#1733 Re: Renault Megane all about

Post by Truba »

530i wrote:Pretpostavljam da si auto kupio polovno i da je neko izvadio kuku da je proda za dvadesetak maraka. :roll:
misliš ukrao s auta ili prethodni vlasnik da je izgubio/prodao...
basicm wrote:Ja sam kupio kuku za Megana jer nisam znao da je imam :D

Ako ti treba, dodji i dacu ti je.

ako ne nadjem javiću se :D
530i

#1734 Re: Renault Megane all about

Post by 530i »

Ma nije ukrao, to zavrneš i vratiš u gepek kad ti ne treba, ne ostavljaš na autu...neko mahn'o namjerno...
Truba

#1735 Re: Renault Megane all about

Post by Truba »

možda se i nalazi u autu morat ću provjeriti
O'zone
Globalni moderator

#1736 Re: Renault Megane all about

Post by O'zone »

Kakva su iskustva sa Meganom Mk I FL 2000 godina 1.4 16v.

Ja nisam našao ništa zabrinjavajuće osim bobina koje su im standardana boljka i tu i tamo poneka zvrčka sa elektronikom mada toga ima na dosta novijih polovnjaka (2000+ godina) ali ništa hronično.

Odavno mi ovaj auto u karavan opciji pada u oko. Nekako mi se čini najbolji omjer uloženo dobiveno.
johntra

#1737 Re: Renault Megane all about

Post by johntra »

Sve dječije bolesti su preboljene, mislim da je ok auto...nisam se vozio u karavanskoj verziji, ali sumnjam da ima nešto više prostora od obične varijante...zato im je gepek taman...koje su im cijene?
O'zone
Globalni moderator

#1738 Re: Renault Megane all about

Post by O'zone »

johntra wrote:Sve dječije bolesti su preboljene, mislim da je ok auto...nisam se vozio u karavanskoj verziji, ali sumnjam da ima nešto više prostora od obične varijante...zato im je gepek taman...koje su im cijene?
Negdje od 2 500 KM do 5 500 KM za benzinske verzije, dci idu i do nekih 7 500 čak i 8 000 KM.

Ma meni treba veliki gepek a mal mi novčanik pa sam non stop na PIK-u gledam imal gdje šta da izleti
direstraits0078

#1739 Re: Renault Megane all about

Post by direstraits0078 »

Vidi torzije pozadi i pregledaj amorte i opruge, to zna da krcne samo tako na tim modelima. I vidi da li radi recirkulacija, zupcanici su pravljeni od sira, sad ne znam da li je travnicki bijeli ili je banjalucki trapist.
O'zone
Globalni moderator

#1740 Re: Renault Megane all about

Post by O'zone »

direstraits0078 wrote:Vidi torzije pozadi i pregledaj amorte i opruge, to zna da krcne samo tako na tim modelima. I vidi da li radi recirkulacija, zupcanici su pravljeni od sira, sad ne znam da li je travnicki bijeli ili je banjalucki trapist.
Više manje torzije se poznaju ako je auto leglo odzada mada vidim dosa raje ih prevrće ili podešava ne izgleda komplikovano :?

Za recirkulaciju misliš na kompletan uređaj za prebacivanje smjera puhanja ili baš samo recirkulaciju zraka Image
johntra

#1741 Re: Renault Megane all about

Post by johntra »

Koji ti je budžet za benzinca? a Renault i recirkualcije su ludnica inače... :D
mislim, klapne i motorići za ventilaciju isto...
citroen xm

#1742 Re: Renault Megane all about

Post by citroen xm »

Svašta iz tih godina možeš kupiti za taj budžet. :thumbup:
afafaf

#1743 Re: Renault Megane all about

Post by afafaf »

Planiram ovih dana da pazarim Megana trojku sa 1.5 motorom pa me zanima ukoliko neko ima iskustva kako se ovaj motor pokazao što se tiče održavanja i potrošnje.
Takođe tokom mog istraživanja sam primjetio da za Megana II govore da se baš krade ali su ti članci ugl iz 2009-10 godine, zanima me da li je to i dalje slučaj sa trojkom i ako jeste koje su se metode zaštite pokazale kao najefikasnije, ja sam razmišljao o promjeni OBD Jacka i eventualno Cobri ili Houdini lock-u pa reko da vidim vaše mišljenje.
Hvala unaprijed!!
archi_a

#1744 Re: Renault Megane all about

Post by archi_a »

Cobra, vjeruj mi nece ga ni pogledati. Nema potrebe da se pegla sa tvojim autom, kad ima par metara nize isti takav, nezasticen. Ko u samoposluzi :-D
A OBD ako se bas nameracio na tvoj auto. Da mu ebes muma.
milojicabrzi

#1745 Re: Renault Megane all about

Post by milojicabrzi »

afafaf wrote:Planiram ovih dana da pazarim Megana trojku sa 1.5 motorom pa me zanima ukoliko neko ima iskustva kako se ovaj motor pokazao što se tiče održavanja i potrošnje.
Takođe tokom mog istraživanja sam primjetio da za Megana II govore da se baš krade ali su ti članci ugl iz 2009-10 godine, zanima me da li je to i dalje slučaj sa trojkom i ako jeste koje su se metode zaštite pokazale kao najefikasnije, ja sam razmišljao o promjeni OBD Jacka i eventualno Cobri ili Houdini lock-u pa reko da vidim vaše mišljenje.
Hvala unaprijed!!
Koje je godiste i koji je motor megan koji gledas?

Opcenito, ovi 1,5 dci su prilicno uglađeni moderni dieseli, ne trose puno, cca 5-5,5 u prosjeku, tiho rade, pa imas osjecaj da se vozis u benzincu, narocito mi koji smo se vozali u 1,9 tdi iz VW kuhinje, koji kompresijom tresu i lafete u trapu :) (Salim se naravno) ali stvarno su tihi motori i sa vana i unutra.

Po meni, malo im je mana sto je prilicno cest veliki servis, na svake 4 godine ili 60 000 KM, pa je skoro dvostruko kraci nego kod VW. Ostalo je uglavnom ok, mali servis, ulje i filteri na svakih 10 000 km. Idu fino ovi autici, a ima ih u raznim opcijama snage, mada po meni, ne treba ici na slabijeg od 85 KS (to je negdje optimalno za auto te konstrukcije), a ove jace disesele, ne znam, mislim da je veliko naprezanje da se iz tog motora izvlaci 110 ili 120 KS.

Megani koji se kradu su Megani tzv. "karticari", odnosno koji se pale na kartice a nemaju klasicni kljuc, jer su lopovi nasli opremu i software da razbiju te kodove.

Mislim da je 95% ovih sto su ukradeni bilo na karticu.

Takodjer mislim da je Cobra dosta solidna zastita, nisu oni bas toliko na meti, a sto rece neko iznad, lakse je krimosima traziti nekog bez zastite.

Uglavnom, imam u komsiluku par komada, pa vidim da su sa Cobrom, mislim da im zeder ne pase bas estetski i funkcionalno, mada se moze ugraditi...
afafaf

#1746 Re: Renault Megane all about

Post by afafaf »

milojicabrzi wrote:
afafaf wrote:Planiram ovih dana da pazarim Megana trojku sa 1.5 motorom pa me zanima ukoliko neko ima iskustva kako se ovaj motor pokazao što se tiče održavanja i potrošnje.
Hvala unaprijed!!
Koje je godiste i koji je motor megan koji gledas?

Opcenito, ovi 1,5 dci su prilicno uglađeni moderni dieseli, ne trose puno, cca 5-5,5 u prosjeku, tiho rade, pa imas osjecaj da se vozis u benzincu, narocito mi koji smo se vozali u 1,9 tdi iz VW kuhinje, koji kompresijom tresu i lafete u trapu :) (Salim se naravno) ali stvarno su tihi motori i sa vana i unutra.

Po meni, malo im je mana sto je prilicno cest veliki servis, na svake 4 godine ili 60 000 KM, pa je skoro dvostruko kraci nego kod VW. Ostalo je uglavnom ok, mali servis, ulje i filteri na svakih 10 000 km. Idu fino ovi autici, a ima ih u raznim opcijama snage, mada po meni, ne treba ici na slabijeg od 85 KS (to je negdje optimalno za auto te konstrukcije), a ove jace disesele, ne znam, mislim da je veliko naprezanje da se iz tog motora izvlaci 110 ili 120 KS.

Megani koji se kradu su Megani tzv. "karticari", odnosno koji se pale na kartice a nemaju klasicni kljuc, jer su lopovi nasli opremu i software da razbiju te kodove.

Mislim da je 95% ovih sto su ukradeni bilo na karticu.

Takodjer mislim da je Cobra dosta solidna zastita, nisu oni bas toliko na meti, a sto rece neko iznad, lakse je krimosima traziti nekog bez zastite.

Uglavnom, imam u komsiluku par komada, pa vidim da su sa Cobrom, mislim da im zeder ne pase bas estetski i funkcionalno, mada se moze ugraditi...
Ma geldam baš tog dizelaša sa 85 konja jer mi nije toliko bitna snaga koliko ekonomičnost a paljenje jeste na karticu, za zeder sam isto čitao da im ne paše a i da poslije nastaju neki problemi sa volanom ili šta već tako da ću najvjerovatnije uraditi tu zamjenu OBD-a i eventualno Houdini ili Cobru. Nekako mi je ostaviti ga bez ičega ko da sam nazao lopove i dao im pare na ruke da se ne pate :roll:
johntra

#1747 Re: Renault Megane all about

Post by johntra »

Svi Megani druge i treće generacije, pale se na karticu...
corsa

#1748 Re: Renault Megane all about

Post by corsa »

Ma i ja sam tako mislio, ali izgleda da imaju neki iz trece generacije da se pale na kljuc... :-?
Optimist

#1749 Re: Renault Megane all about

Post by Optimist »

johntra wrote:Svi Megani druge i treće generacije, pale se na karticu...
Megane 3 generation (montaza u Turskoj) se pale na kljuc.Pored toga, imaju losiju opremu, losiju plastiku unutra, nemaju zvucnu izolaciju na haubi, rezerna guma nije u gepeku vec joj se pristupa ispod vozila itd.
johntra

#1750 Re: Renault Megane all about

Post by johntra »

E to nisam znao...znam za tu varijantu Generation, ali mislio sam da je i tu kartica...
Post Reply