Renault Laguna II problem
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Optimist
#1 Renault Laguna II problem
Brat je nedavno uzeo Lagunu II ph.2. 1.9 dci 96 kw, sa fap filterom, 2007 god. KIlometraza trenutno 215 hiljada. Auto je uvezeno iz Svicarske. Pojavio se sljedeci problem:
Prilikom gasenja auta se javlja neki klepetav zvuk kao da struze metal od metal u predjelu turbine i egr ventila. Dakle nekon sto se motor ugasi javlja se ovaj zvuk par sekundi i prestane, u toku voznje i u toku rada ga nema. Motor i dalje vuce odlicno, ne gubi snagu, ne dimi i nikakva lampica se nije upalila. Prije nekih mjesec dana je radjen servis i dijagnostika, na dijagnostici je sve bilo uredu.
Sutra imamo zakazano na servisu, ali bi se volio prije toga malo raspitati kod cijenjenih forumasa sta bi moglo da bude.
Evo video sa zvukom o kojem govorim:
Prilikom gasenja auta se javlja neki klepetav zvuk kao da struze metal od metal u predjelu turbine i egr ventila. Dakle nekon sto se motor ugasi javlja se ovaj zvuk par sekundi i prestane, u toku voznje i u toku rada ga nema. Motor i dalje vuce odlicno, ne gubi snagu, ne dimi i nikakva lampica se nije upalila. Prije nekih mjesec dana je radjen servis i dijagnostika, na dijagnostici je sve bilo uredu.
Sutra imamo zakazano na servisu, ali bi se volio prije toga malo raspitati kod cijenjenih forumasa sta bi moglo da bude.
Evo video sa zvukom o kojem govorim:
- golfiista
#2 Re: Renault Laguna II problem
a renault,
turbina prolupala, ne konta da je motor ugašen
Sad ozbiljno, kupi Golfa i zaboravi na servis, samo ponekad ulje promijeni ( i to ne uvijek )
turbina prolupala, ne konta da je motor ugašen
Sad ozbiljno, kupi Golfa i zaboravi na servis, samo ponekad ulje promijeni ( i to ne uvijek )
- hopi
#3 Re: Renault Laguna II problem
ma mogla bi biti turbina
ili neki ventilator kako usporava, nešta oko egr ventila
ili neki ventilator kako usporava, nešta oko egr ventila
-
zobb
#4 Re: Renault Laguna II problem
Male sanse da je turbo rikno,nego egr,u vezi sa gasovima i tako to...jerbo da je turbo rikno osjetio bi itekako.Kao sto neko rece,nek se vrati u 20. vijek i kupi sebi golfa,po mogucnosi 2-cu.
Kad sredi ,budi ljudina pa reci raji sta je problem bio,a ne ko 90% ispare nikad nista od povratne info.Sretno mu sa popravkom bilo.
Kad sredi ,budi ljudina pa reci raji sta je problem bio,a ne ko 90% ispare nikad nista od povratne info.Sretno mu sa popravkom bilo.
-
Revolver
#5 Re: Renault Laguna II problem
moguće je i da je ova klapna

čija je funkcija da se zatvori u trenutku kada ugasiš auto, tako da motor ne bi naknadno radio

čija je funkcija da se zatvori u trenutku kada ugasiš auto, tako da motor ne bi naknadno radio
- Optimist
#6 Re: Renault Laguna II problem
Revolver wrote:moguće je i da je ova klapna
Koliko vidim i ako sam dobro prepoznao ovo je slika egr-a?
- sema911s
#7 Re: Renault Laguna II problem
sory nevidim slike i videoo,., al to klaparanje kuckanje nakon sto ugasis ventil men bilo na golf klapna od egr ventilcica se zaglavi i na silu zatzfvara otvara,. i zato se cuje lupkanje,,.probaj skinut i ocistit,. imas slicnu klapnicu,.ventilcic vratanca kako god hoce na ulazu toplog vazduha u turbo,. ona rijetko zna da stane,. sve zbog prljavstine, cadji i too,., pa se cuje kratko lupkanje dok ne zatvori kako treba,.,. ako ti treba dobar majstorr javiii
-
Revolver
#8 Re: Renault Laguna II problem
jedna od komponenti EGR-a. ova klapna je na usisnoj grani i funkcija joj je da reguliše dotok čistog zraka i da se zatvori kada ugasiš motor, kako on ne bi naknadno radio.Optimist wrote:Revolver wrote:moguće je i da je ova klapna
Koliko vidim i ako sam dobro prepoznao ovo je slika egr-a?
- basicm
#9 Re: Renault Laguna II problem
To su ti plasticni zupcanici na egr ventilu.
- Optimist
#10 Re: Renault Laguna II problem
Zvao sam autodijelove i raspitivao se za cijenu, sam egr kosta oko 300 KM a kompletan sa kucistem oko 450 KM. Zbunjen sam, ne znam koji dio meni treba.
Sta mislite da li bi ciscenje pomoglo?
- johntra
#11 Re: Renault Laguna II problem
Probaj, ništa te ne košta...
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#12 Re: Renault Laguna II problem
Neko mi reče da se taj EGR može izbaciti skroz?Optimist wrote:Zvao sam autodijelove i raspitivao se za cijenu, sam egr kosta oko 300 KM a kompletan sa kucistem oko 450 KM. Zbunjen sam, ne znam koji dio meni treba.![]()
- Optimist
#13 Re: Renault Laguna II problem
Slo Burner wrote:Neko mi reče da se taj EGR može izbaciti skroz?Optimist wrote:Zvao sam autodijelove i raspitivao se za cijenu, sam egr kosta oko 300 KM a kompletan sa kucistem oko 450 KM. Zbunjen sam, ne znam koji dio meni treba.![]()
To sam i ja procitao na forumima i ima ih koji su ga izbacili. E sad ne znam da li bi to bilo moguce na ovome modelu posto ima FAP filter?
-
TheGodfather001
#14 Re: Renault Laguna II problem
Joooj forumskih inžinjera, da izvadi EGR??!!
Onda neka odmah izvadi i turbinu obzirom da i ona zna se pokvariti, i još pola stvari, k'o kad mu ne trebaju
Ako si pri novcu, uzmi originalni EGR ventil (ako je do toga), inače kvar na EGRu prikazuje dijagnostika, ako nisi pri lovi traži polovan ali originalan. Mirnije ćeš se voziti nego sa nekim kineskim...
I ne znam zašto tražiš savjete po forumima, pravac mehaničar, pa kad utvrdiš do čega je, traži pomoć od forumaša.
Ako si pri novcu, uzmi originalni EGR ventil (ako je do toga), inače kvar na EGRu prikazuje dijagnostika, ako nisi pri lovi traži polovan ali originalan. Mirnije ćeš se voziti nego sa nekim kineskim...
I ne znam zašto tražiš savjete po forumima, pravac mehaničar, pa kad utvrdiš do čega je, traži pomoć od forumaša.
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
- moa
#16 Re: Renault Laguna II problem
Kako lupa u ritmu. Taranta tantaranta ludiloooooo.... ovo je gefunfna po zvuku ili mozda cak gumi stucna

- shlauf
#17 Re: Renault Laguna II problem
Crk'o EGR ventil
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#18 Re: Renault Laguna II problem
Ne moze se izbaciti,ali se moze blokirati. To se radi kada se chipuje auto,da se jos malo iscijedi iz motora. DPF se isto moze izbaciti,softverski zaobici da auto moze da radi bez parametara koje daje.Slo Burner wrote:Neko mi reče da se taj EGR može izbaciti skroz?Optimist wrote:Zvao sam autodijelove i raspitivao se za cijenu, sam egr kosta oko 300 KM a kompletan sa kucistem oko 450 KM. Zbunjen sam, ne znam koji dio meni treba.![]()
- golfiista
#19 Re: Renault Laguna II problem
Ma moze u Bosnje sve,'ta ce inzinjeri, sta oni znaju, koji ce nam egr-ovi i dpf-ovi, sve to treba povaditi, a onda se cudite kad vam izraste trece uho, bljak.mali_milojica wrote:Ne moze se izbaciti,ali se moze blokirati. To se radi kada se chipuje auto,da se jos malo iscijedi iz motora. DPF se isto moze izbaciti,softverski zaobici da auto moze da radi bez parametara koje daje.Slo Burner wrote:Neko mi reče da se taj EGR može izbaciti skroz?Optimist wrote:Zvao sam autodijelove i raspitivao se za cijenu, sam egr kosta oko 300 KM a kompletan sa kucistem oko 450 KM. Zbunjen sam, ne znam koji dio meni treba.![]()
- drndalo
#20 Re: Renault Laguna II problem
Golfista, ovaj put si u pravu, ali nazalost "tvoji" sa Golfovima ovome najcesce pribjegavaju... Silom zakona velikih brojeva... 
- golfiista
#21 Re: Renault Laguna II problem
Koliko su moji toliko su i tvoji. Ali sam siguran da bi svi zajedno voljeli da nije tako, ali, zakon malih brojeva je neumoljiv.
- drndalo
#22 Re: Renault Laguna II problem
Hajd' da se jednom i mi slozimo...
- Optimist
#23 Re: Renault Laguna II problem
Za ove dusebriznike sto voze vau vau, narucen je nov egr. Iduce sedmice dolazi. Javim se kad bude promijenjen. Kvar je u njemu, otisli neki zupcanici.
Edit: Hvala @revolveru i @shlaufu, jedini su bili na pravom tragu moguceg kvara.
Edit: Hvala @revolveru i @shlaufu, jedini su bili na pravom tragu moguceg kvara.
- skafiskafsnjak
#24 Re: Renault Laguna II problem
Koliko novaca kosta nov egr ?Optimist wrote:Za ove dusebriznike sto voze vau vau, narucen je nov egr. Iduce sedmice dolazi. Javim se kad bude promijenjen. Kvar je u njemu, otisli neki zupcanici.
- Optimist
#25 Re: Renault Laguna II problem
Placen je 360 KM, posto je u pitanju verzija od 96kw. On je malo rjedji i samim time skuplji. Za verziju od 88kw je malo jeftiniji i lakse ga je naci.