Mislio sam uzeti diesel-a, 2,0 dci...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

A meni vala ruznoAS_sa wrote:ja samo znam da je auto jako lijepo na izgled ...
Hvala lijepajohntra wrote:auto je dobro, nije imalo nekih većih problema, kao ni taj motor...mislim da je trenutno od polovnjaka best buy u svojoj klasi...imaš dosta informacija po renault klubovima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji...vjerovatno ti je najbolje adresa renault klub hrvatska....
Meni je auto lijepo iznutra i izvana, ali najviše me privlači to što za iste pare mogu ne mogu nista kupiti bolje. Na piku-u sam našao nekoliko njih koji bi dali za 15000 km, a za to mogu kupiti recimo golfa 5 koji se(po meni, no hard feelings) ne moze porediti izmedju ostalog i po komforu, a i to što je Laguna mladja za te iste pare !530i wrote:Imale su te Lagune neku grešku sa prednjim amortizerima, pa su mijenjani u garanciji. Ne znam samo da li se to odnosi na sve Lagune ili na samo pojedine modele, znam uglavnom da se javljalo na 1.5 dci modelu. Nije zgoreg provjeriti da li su zamijenjeni amortizeri.
Bila ti je neki dan na piku Laguna 2008.god samo 1,6 benzin za 14000 kesha(vjerovatno je mogla ici i nize). Kupljena u BIH-a i presla samo 83 000km. Ja se mislio hocu li ili necu jer i ja vozim lagunu 1(benzin takodjer-isti motor), ali kako god da skontam, ne ide brate na silu. Ne svidja mi se zadnji kraj, a ni prednji nije Bog zna kakav(meni ruzan oblik farova). Unutra je fina i sigurno je udobna i kao sto je vec neko rekao, najbolji odnos ulozenog i dobijenog trenutno u toj klasi. Jeftinija je za par hiljada od konkurencije.amal1 wrote:Meni je auto lijepo iznutra i izvana, ali najviše me privlači to što za iste pare mogu ne mogu nista kupiti bolje. Na piku-u sam našao nekoliko njih koji bi dali za 15000 km, a za to mogu kupiti recimo golfa 5 koji se(po meni, no hard feelings) ne moze porediti izmedju ostalog i po komforu, a i to što je Laguna mladja za te iste pare !530i wrote:Imale su te Lagune neku grešku sa prednjim amortizerima, pa su mijenjani u garanciji. Ne znam samo da li se to odnosi na sve Lagune ili na samo pojedine modele, znam uglavnom da se javljalo na 1.5 dci modelu. Nije zgoreg provjeriti da li su zamijenjeni amortizeri.
Ima ih par od 2,0 dci koji su po 16 500, ali bi za keš išle za 15...Upravu si za zadnji kraj, mene podsjeca na Citroen C5 druge generacije, ali opet, da bi recimo kupio audija za te pare, morao bi tražiti nešto staro 7-8 godina...motorola01 wrote:Bila ti je neki dan na piku Laguna 2008.god samo 1,6 benzin za 14000 kesha(vjerovatno je mogla ici i nize). Kupljena u BIH-a i presla samo 83 000km. Ja se mislio hocu li ili necu jer i ja vozim lagunu 1(benzin takodjer-isti motor), ali kako god da skontam, ne ide brate na silu. Ne svidja mi se zadnji kraj, a ni prednji nije Bog zna kakav(meni ruzan oblik farova). Unutra je fina i sigurno je udobna i kao sto je vec neko rekao, najbolji odnos ulozenog i dobijenog trenutno u toj klasi. Jeftinija je za par hiljada od konkurencije.amal1 wrote:Meni je auto lijepo iznutra i izvana, ali najviše me privlači to što za iste pare mogu ne mogu nista kupiti bolje. Na piku-u sam našao nekoliko njih koji bi dali za 15000 km, a za to mogu kupiti recimo golfa 5 koji se(po meni, no hard feelings) ne moze porediti izmedju ostalog i po komforu, a i to što je Laguna mladja za te iste pare !530i wrote:Imale su te Lagune neku grešku sa prednjim amortizerima, pa su mijenjani u garanciji. Ne znam samo da li se to odnosi na sve Lagune ili na samo pojedine modele, znam uglavnom da se javljalo na 1.5 dci modelu. Nije zgoreg provjeriti da li su zamijenjeni amortizeri.
Maloprije gledam na piku, vec je nema i izgleda da je promijenila vlasnika.
Jeste lanac. Ma ne mora bit toliko lijepa, bitno je da se ne kvari i da nije skupabeco wrote:Auto koje kad je predstavljeno moralo da popravi loš imidž lagune 2 na hardtestu njemačkog autobilda 3 po kvaliteti u klasi. Iznimno kvalitetna sa dobrim dizelskim motorima pogotova taj 2.0 dci koji mislim ima lanac možda griješim. Užasno konzervativnog dizajna i ruku na srce ružna pogotovo naprijed zato je propala na tržištu potpuno u prodaji podbacila u odnosu na Passat ili insugniu povučena sa engleskog otoka 2009 zbog loše prodaje. Malo ljepša jedino u gt izvedbi i karavan verziji, imala verzijiu sa 4 steer, znači ubilo se za kupiti kao polovno, jeftinija od Passata iste generacije a manje se kvari od istog ako također mnogo ružnija of passata.
misaoni wrote:Ima li neko da vozi ovu lagunu sa 1.5 dci motorom od 110 ks, ovaj redizajnirani model?
Kakva su iskustva?
Prije svega, hvala lijepo na detaljnom odgovoru.direstraits0078 wrote:misaoni wrote:Ima li neko da vozi ovu lagunu sa 1.5 dci motorom od 110 ks, ovaj redizajnirani model?
Kakva su iskustva?
Karavan, od 2011. presla skoro 23x.xxx km. U garanciji zamijenjeno: amortizeri na 18.000 km (greska u proizvodnji), volan se bio poceo ljustiti, zamijenjen daleko kvalitetnijim na 65.000 km, koji je jos uvijek kao nov, na 48.000 km dizna koja ubrizgava gorivo u filtar cestica (DPF), TDC senzor na 122.000 km, termostat na 124.000 km, granicnik vozacevih vrata i amortizer prtljaznika na 142.000 km.
Van garancije zamijenjeni amortizeri straga na 160.000 km, lezajevi prednjih amortizera s prigusnim blokovima na 210.000 km, remenica radilice na 215.000 km. I naravno, mijenjani redovno svi filteri i ulje, a set zupcastog, kanalnog, remenica alternatora na 150.000 km. Ugodno se vozi do 160 km/h, preko toga je mucenje ako je pod punim opterecenjem. Izrazena slabost pri kretanju pod punim opterecenjem (nizak obrtni momenat ispod 1.250 rpm), pojacano trosenje plocica (i diskova) na straznjoj osovini. Prilicito dobro medjuubrzanje od 110 do 150 km/h u 6. stepenu prijenosa kad se uzme u obzir masa vozila, oblik karoserije i snaga motora. Vuce prikolicu ukupne mase 2t bez problema (iako je maksimalno dozvoljeno 1.500 kg, sto sam svojevremeno utvrdio na tezi nacin u vidu iznenadnog gubitka xxxx €), kvacilo jos uvijek odlicno hvata, bez obzira na cesto mucenje voznjom prikolice pod punim opterecenjem.
Nakon svih ovih predjenih km na vozilu su jos uvijek originalni:
- spone
- kugle
- krajnice
- nosaci motora
- kvacilo
- turbokompresor
- dizne
- pumpa visokog pritiska
- set kvacila s dvomasenim zamajcem,
kao i ostalo ispod haube sto se tice motora, a i ovjesa.
Potrosnja goriva od 5 l/100 km kod voznje na otvorenom do 90 km/h, pa do 10 l/100 km kod voznje s prikolicom, ili oko 7.5 l/100 km kod voznje autocestom do 160 km/h.
Razmak iza interpunkcijskog znaka, kolega, nismo svi iz tog mjesta odakle si ti.konektovan wrote:So bi rekli nasi,muhanato vozilo.
Greške koje su bile prisutne u garanciji su već uklonjene kod kupovine polovnog vozila.misaoni wrote:Prije svega, hvala lijepo na detaljnom odgovoru.direstraits0078 wrote:misaoni wrote:Ima li neko da vozi ovu lagunu sa 1.5 dci motorom od 110 ks, ovaj redizajnirani model?
Kakva su iskustva?
Karavan, od 2011. presla skoro 23x.xxx km. U garanciji zamijenjeno: amortizeri na 18.000 km (greska u proizvodnji), volan se bio poceo ljustiti, zamijenjen daleko kvalitetnijim na 65.000 km, koji je jos uvijek kao nov, na 48.000 km dizna koja ubrizgava gorivo u filtar cestica (DPF), TDC senzor na 122.000 km, termostat na 124.000 km, granicnik vozacevih vrata i amortizer prtljaznika na 142.000 km.
Van garancije zamijenjeni amortizeri straga na 160.000 km, lezajevi prednjih amortizera s prigusnim blokovima na 210.000 km, remenica radilice na 215.000 km. I naravno, mijenjani redovno svi filteri i ulje, a set zupcastog, kanalnog, remenica alternatora na 150.000 km. Ugodno se vozi do 160 km/h, preko toga je mucenje ako je pod punim opterecenjem. Izrazena slabost pri kretanju pod punim opterecenjem (nizak obrtni momenat ispod 1.250 rpm), pojacano trosenje plocica (i diskova) na straznjoj osovini. Prilicito dobro medjuubrzanje od 110 do 150 km/h u 6. stepenu prijenosa kad se uzme u obzir masa vozila, oblik karoserije i snaga motora. Vuce prikolicu ukupne mase 2t bez problema (iako je maksimalno dozvoljeno 1.500 kg, sto sam svojevremeno utvrdio na tezi nacin u vidu iznenadnog gubitka xxxx €), kvacilo jos uvijek odlicno hvata, bez obzira na cesto mucenje voznjom prikolice pod punim opterecenjem.
Nakon svih ovih predjenih km na vozilu su jos uvijek originalni:
- spone
- kugle
- krajnice
- nosaci motora
- kvacilo
- turbokompresor
- dizne
- pumpa visokog pritiska
- set kvacila s dvomasenim zamajcem,
kao i ostalo ispod haube sto se tice motora, a i ovjesa.
Potrosnja goriva od 5 l/100 km kod voznje na otvorenom do 90 km/h, pa do 10 l/100 km kod voznje s prikolicom, ili oko 7.5 l/100 km kod voznje autocestom do 160 km/h.
Ovaj prvi pasus - boldirano, su stvari koje nerviraju, a ostalo u principu ne zvuci tako lose.
Mislim većina vozila ima ovih i sličnih problema.
Poslednjih sedmica sam gledao nekoliko ovih Laguna sa motorom 2.0 dci (150 i 175 ks).
A auto mi se generalno svidja, pa sam počeo gledati i ove sa 1.5 dci motorom, malo su jeftinije.
Razmak, da ili ne, muhanato vozilo!!!!!!!!direstraits0078 wrote:Razmak iza interpunkcijskog znaka, kolega, nismo svi iz tog mjesta odakle si ti.konektovan wrote:So bi rekli nasi,muhanato vozilo.
Ok, nisam odmah htio da napišem da si iz okoline tog mjesta, ali kad si već sam napisao, nije mi mrsko.konektovan wrote:Razmak, da ili ne, muhanato vozilo!!!!!!!!direstraits0078 wrote:Razmak iza interpunkcijskog znaka, kolega, nismo svi iz tog mjesta odakle si ti.konektovan wrote:So bi rekli nasi,muhanato vozilo.
I nisam ja iz tog mjesta, mister Dajre.