renault laguna 2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
rovac13

#1 renault laguna 2

Post by rovac13 »

Evo ovako,da nebi pisao puno o ovoj laguni tamo na nekoj temi bolje da otvorim novu temu pa bi zamolio sve one koji su imali neko iskustvo sa ovim autom neka iznesu ovdje.

Mene samo interesuju vlastita iskustva,znaci ne zanima me ono rekla kazala skupi dijelovi itd,samo konkretno kakav problem se kome desio i koliko je kostao.

Otprilike auto je 2001-2004 g motor 1.9 dci,navodno 2.2 niko ne preporucuje.

Npr kako otkrit da je auto u dobrom stanju,kako primijetit jel zamajac pred kraj ili turbo itd,svi savjeti su dobro dosli,hvala...
rovac13

#2 Re: renault laguna 2

Post by rovac13 »

Imam jednu situaciju gdje mogu iz austrije dovest 2004 g presla samo 46 000km,ona bi me ovdje registrovana izasla do 9000KM max,medjutim ovdje gledam ima ih po 5000,6000,7000KM pa me zanima jesul bas sve ovdje skrsene,osjetna je razlika u cijeni,pa kontam isplati li se puno vise dat para.
Qler

#3 Re: renault laguna 2

Post by Qler »

Ove ovdje, jos ako su tek uvezene, mogu napisati kilometraza po zelji...

Sta mislis sto je ta toliko skupa? Raspitaj se koliko kosta laguna gore sa nekih 300-400k km predjenih pa ces vidjeti sto je ovdje jefitnija od tvoje sa 46k km...
rovac13

#4 Re: renault laguna 2

Post by rovac13 »

Znam i sam da ovdje rade svasta,ali zar bas svaki auto da je presao 300-400 hiljada,mnogi imaju servisne knjizice,zar bas ni jedna ta servisna nije uredna,postoji li nacin kako provjerit auto papire itd.
Qler

#5 Re: renault laguna 2

Post by Qler »

Moj jaran kupovao VW Lupo, presao cca 190k km... ode u ac quattro, oni tamo po broju sasije provjere, zadnji servis radjen na meni se cini nekih 300k km par godina ranije...
rovac13

#6 Re: renault laguna 2

Post by rovac13 »

Znaci na renou se mogu neke stvari otkrit.nice
Nabucco

#7 Re: renault laguna 2

Post by Nabucco »

rovac13 wrote:Znaci na renou se mogu neke stvari otkrit.nice

Moze, odes u ovlasteni ili ih nazoves izdiktiras broj šasije/servisne knjizice. Oni ce ti reci kada je zadnji put rađen servis u OVLASTENOM servisu. Nebi te trebalo zacuditi ako to bude davne 2005-6 godine :), i u inozemstvu su škrti, nece ljudi u ovlasteni :-D . Također mozes kad odvezes auto provjeriti da li je vracana kilometraza (vecina ljudi kaze da oni vrate samo na jednom čipu kilometrazu, a kilometraza se zapisuje na 3-4 mjesta. Međutim to nije istina, sposobni su ti ljudi za sve :D , pa je na taj nacin jako tesko utvrditi tacnu kilometrazu). Sto se tice provjere karoserijskih dijelova tj, da li je auto udareno ili nije, pogledaj datume proizvodnje utisnute na blatobranima, haubi, gepeku i sl.(Ne znam tacno gdje se nalaze, ako neko zna neka napise). Uglavnom sretno. Mozes birati dvije opcije da kupis ovdje neku za 5000, pa ostatak ostavis za nedaj boze, uvjek da se nadje. Ili da kupis tu od 9000 sa 46 ali da ti nista ne ostane. Iskreno ja bi uzeo ovdje neku od 5000 pa ostavio taj ostatak za popravke. Vrlo lahko moze otici nesto i na toj od 46k :)
rovac13

#8 Re: renault laguna 2

Post by rovac13 »

Nabucco wrote:
rovac13 wrote:Znaci na renou se mogu neke stvari otkrit.nice

Moze, odes u ovlasteni ili ih nazoves izdiktiras broj šasije/servisne knjizice. Oni ce ti reci kada je zadnji put rađen servis u OVLASTENOM servisu. Nebi te trebalo zacuditi ako to bude davne 2005-6 godine :), i u inozemstvu su škrti, nece ljudi u ovlasteni :-D . Također mozes kad odvezes auto provjeriti da li je vracana kilometraza (vecina ljudi kaze da oni vrate samo na jednom čipu kilometrazu, a kilometraza se zapisuje na 3-4 mjesta. Međutim to nije istina, sposobni su ti ljudi za sve :D , pa je na taj nacin jako tesko utvrditi tacnu kilometrazu). Sto se tice provjere karoserijskih dijelova tj, da li je auto udareno ili nije, pogledaj datume proizvodnje utisnute na blatobranima, haubi, gepeku i sl.(Ne znam tacno gdje se nalaze, ako neko zna neka napise). Uglavnom sretno. Mozes birati dvije opcije da kupis ovdje neku za 5000, pa ostatak ostavis za nedaj boze, uvjek da se nadje. Ili da kupis tu od 9000 sa 46 ali da ti nista ne ostane. Iskreno ja bi uzeo ovdje neku od 5000 pa ostavio taj ostatak za popravke. Vrlo lahko moze otici nesto i na toj od 46k :)
Upravo o tome razmisljam,nemam ja garanciju da se ova skuplja nece pokvarit.
Ali stvarno ovaj auto bije los glas bar na netu.
ElDzidziIbnDzo

#9 Re: renault laguna 2

Post by ElDzidziIbnDzo »

Ja imam iskustva sa 2.2 motorom,150KS.Automatic(tiptronic) mjenjac. Auto je super.I ako sam ja ljubitelj njemackog koncerna,nikada ne bih bjezao od ovoga modela kojeg sam ti spomenuo,sa ovim motorom.Čak štaviše ja sam baš naprotiv čuo da su ti motori 1.9 puni problema,a ne 2.2.

Jedino što mogu navesti kao zamjerku,ako se tako može nazvati je,da sam imao situaciju na autobahnu gdje sam se ganjao sa Passatom 2.0 TDI.I na maksimali mi je pofino se udaljavao,i ako ja sam imao 10-tak KS više od njega.Inače auto je super.
Moja preporuka je ta da uzmes tu od 46 hiljada što je prešla.Ako misliš da voziš par godina bez problema,bolje ti je u startu malo više platiti nego kasnije krpiti i opet imati auto sa šestocifrenim brojem na satu...
rovac13

#10 Re: renault laguna 2

Post by rovac13 »

ovo prvi put cujem :-)
direstraits0078

#11 Re: renault laguna 2

Post by direstraits0078 »

ElDzidziIbnDzo wrote:Ja imam iskustva sa 2.2 motorom,150KS.Automatic(tiptronic) mjenjac. Auto je super.I ako sam ja ljubitelj njemackog koncerna,nikada ne bih bjezao od ovoga modela kojeg sam ti spomenuo,sa ovim motorom. Čak štaviše ja sam baš naprotiv čuo da su ti motori 1.9 puni problema,a ne 2.2.

Jedino što mogu navesti kao zamjerku,ako se tako može nazvati je,da sam imao situaciju na autobahnu gdje sam se ganjao sa Passatom 2.0 TDI.I na maksimali mi je pofino se udaljavao,i ako ja sam imao 10-tak KS više od njega.Inače auto je super.
Moja preporuka je ta da uzmes tu od 46 hiljada što je prešla.Ako misliš da voziš par godina bez problema,bolje ti je u startu malo više platiti nego kasnije krpiti i opet imati auto sa šestocifrenim brojem na satu...
Cak stavise naprotiv dapace glede i unatoc. :lol:

Sta je problematicno na 1.9 dci? A sta nije problematicno na 2.2 dCi? Motor 2.2 dCi komplikovanije gradnje od 1.9 dCi, ima problema sa zapusivanjem EGR-a, kao i s usisnom granom. Izbacen iz upotrebe nakon par pokusaja redizajna. Dok naprotiv (dapace, stavise i cak) motor 1.9 dCi jos uvijek mozete kupiti nov u novom automobilu. ;)

Drugim rijecima, ovaj padobranac lupa kao maksim po diviziji. I to onaj .577. :lol:
drndalo

#12 Re: renault laguna 2

Post by drndalo »

rovac13 wrote:Znam i sam da ovdje rade svasta,ali zar bas svaki auto da je presao 300-400 hiljada,mnogi imaju servisne knjizice,zar bas ni jedna ta servisna nije uredna,postoji li nacin kako provjerit auto papire itd.
Hm, ispricacu ti iskustvo mog druga holandeza sa svojim autom, G4 1.9 TDI... Nikakve veze nema iskustvo sa autom, sve je u granicama ocekivanog bilo, i nije bitno za ovu pricu o autima od >300kkm u BiH... By the way, njegov G4 2003 god. je bio presao 289.000 km kada ga je prodao...

Porez koji se u Holandiji mjesecno placa na imanje auta se racuna po tezini auta, i za Golfa 4 TDI iznosi 100 EUR/mjesecno, a za Golfa 4 benzin 50 EUR/mjesecno... Dakle, on za samo imanje Golfa 4 TDI placa drzavi godisnje 600 EUR vise od onoga ko ima benzinca... Dakle, on na gorivu mora ustediti >600 EUR godisnje da bi mu se uopste isplatilo drzati taj auto kod sebe... A ko zna holandeze, zna da oni kao i Nijemci jako vole svoj dinar. Ti izracunaj koliko se km mora prevesti godisnje u Holandiji da se ustedi min. 600 EUR na gorivu... Dok je radio, imao je potrebnu kilometrazu iduci/vracajuci se s posla... Kako je po benificiranom radnom stazu trebao ici u penziju, ta kilometraza mu se smanjila, i odmah je prodao auto (doduse, vec se 2 god. raspitivao da uzme noviji, posto je ovaj bio vec postar, ali ga je mogao sluziti jos 2 god bez problema, jer znam sta smo mu zamijenili zadnji put kada je bio ovdje (jebiga, kod nas 600 KM servisa bi gore kostalo barem 700 EUR), te sa namjerio na benzinca koji ce imati manji porez od dizela... Kako je bio kraj godine, naleti mu akcija Corsa sa LPG, nova, drzava stimulise 2000 EUR bonusa za novo auto s plinom, plus oslobadjanje od tog poreza godinu dana. Nakon toga porez pocinje placati po 40 EUR/mjesecno jer je benzinac/plin...

E sad mi ti skontaj nacin osim da je neko glup gore, da prelazi 10.000 km godisnje s dizelom ? I da takav auto s 147.000 km bude dovezen ovdje da se proda... Pogledaj na internetu gore cijene takvih auta sa 147.000 km, i ko ima racunicu da ih doveze ovamo po toj cijeni, i jos zaradi na njima...? :run:
ElDzidziIbnDzo

#13 Re: renault laguna 2

Post by ElDzidziIbnDzo »

direstraits0078 wrote:
ElDzidziIbnDzo wrote:Ja imam iskustva sa 2.2 motorom,150KS.Automatic(tiptronic) mjenjac. Auto je super.I ako sam ja ljubitelj njemackog koncerna,nikada ne bih bjezao od ovoga modela kojeg sam ti spomenuo,sa ovim motorom. Čak štaviše ja sam baš naprotiv čuo da su ti motori 1.9 puni problema,a ne 2.2.

Sta je problematicno na 1.9 dci? A sta nije problematicno na 2.2 dCi? Motor 2.2 dCi komplikovanije gradnje od 1.9 dCi, ima problema sa zapusivanjem EGR-a, kao i s usisnom granom. Izbacen iz upotrebe nakon par pokusaja redizajna. Dok naprotiv (dapace, stavise i cak) motor 1.9 dCi jos uvijek mozete kupiti nov u novom automobilu. ;)

Drugim rijecima, ovaj padobranac lupa kao maksim po diviziji. I to onaj .577. :lol:
Nemoj bolan ispadati glup.Nemoj bolan biti idiot,nema potrebe.
Ja sam rekao da sam čuo da je 1.9 problematičniji više od 2.2 motora.Nisam 100% tvrdio samo prenosim ono što su mi pričali ljudi koji imaju ili koji su imali vozilo sa tim motorom.Ja nisam vozio niti imam kakva iskustva sa 1.9.

Ne znam čemu takav nastup?
basicm

#14 Re: renault laguna 2

Post by basicm »

Ja sam ti na drugoj temi rekao, ja bih to auto uzeo odmah, pa to je novo!

Sent from my iPhone using Tapatalk
Nabucco

#15 Re: renault laguna 2

Post by Nabucco »

@Drndalo
I ja sam imao slicno razmišljanje kao ti sto se tice dizela iz uvoza i famoznih 150kkm. Ali bas neki dan trazio auto jaranu, na Autoscout24 . Gledam upravo Megane 2 1.9 sa turbo greskom, pogledao sam 10ak komada svi 140-150kkm. Realno to se isplati kupiti. Samo ne znam kako je to moguce osim opcije da na otpadu stoji vec 4-5 godina ili da je vracana kilometraza. Ali opet tu dode prica da je gore vracanje kilometraze zatvorski kaznjivo :roll:

@ElDzidziIbnDzo

Jesi li sigran da Passat nije imao 170 KS ? :) :-D
direstraits0078

#16 Re: renault laguna 2

ElDzidziIbnDzo wrote:
direstraits0078 wrote:

Nemoj bolan ispadati glup.Nemoj bolan biti idiot,nema potrebe.
Ja sam rekao da sam čuo da je 1.9 problematičniji više od 2.2 motora.Nisam 100% tvrdio samo prenosim ono što su mi pričali ljudi koji imaju ili koji su imali vozilo sa tim motorom.Ja nisam vozio niti imam kakva iskustva sa 1.9.

Ne znam čemu takav nastup?
I ja sam cuo da si ti idiot, ali nisam siguran 100%. Stavise, nisam uopce siguran. Dapace, nemam nikakvih opipljivih dokaza za to. Ali sam cuo. :mrgreen:

Inace, dapace=stavise=cak=naprotiv. ;)

Sto se tice tih crkavanja turbina na 1.9 dCi, obicno je uzrok predug servisni interval ili neodgovarajuce ulje (10w40, jeftina "polusintetika"). Renault je za te motore propisao iskljucivo 5w40 ulje nakon sto su imali dosta slucajeva crkavanja turbine (i posljedicno motora, zbog usisavanja ulja preko turbine u komoru za sagorijevanje), posebno na vozilima koja su se vozila u kombinovanom rezimu (grad/AC).
drndalo

#17 Re: renault laguna 2

Post by drndalo »

@Nabucco

Zavisi sta mu znaci "turbo-schade"... Moguce je da im se po cijeni nije isplatilo stavljati novi turbo, pa ih ostavili da stoje...

Ako je cijena dobra, sto da ne... Mislim nisu kilometri osnovno mjerilo, ali ako neko petlja s njima, sta jos mozes ocekivati...? Ja sam nedavno uzeo Seata 1.4 TDI, 2008, sa 200.000 km, od BiH firme, predjenih u 4 godine... Dakle 50.000 godisnje... Dakle, nije se gasio, a tesko da je mogao samo po gradu nabrati toliko... Kod kupovine bilo je nekih mana, od kojih je najveca bila turbo pred izdisajem... Sve to smo uracunali u cijenu, i nasli se na obostrano isplativom mjestu... Ja sam dobio dizela 2008 po cijeni slicnog benzinca, s 200 kkm doduse, ali sa provjereno novim turbom ugradjenim u servisu pod mojim okom, pa me ne moze svercer muntati da je to uradjeno prije 3.000 km, a nije...

Ja sam covjeku pokusao objasniti zasto su gore auta koja su se vozila presla >300.000... Zato jer se jedino tako isplate ljudima. Izuzeci postoje, ali rijetki, i obicno skupi...
direstraits0078

#18 Re: renault laguna 2

Ta famozna "turboschäden" obicno znaci da je komplet motor za zamjenu, ili da ga treba pola zamijeniti, upravo zbog usisavanja ulja iz kartera. Mada, ima slucajeva kad turboschäden znaci samo da ima lufta u lezaju turbine. Tu je trosak samo zamjena turbine i pratece galanterije. Za to treba mehanicar da utvrdi na licu mjesta koliko kosta popravak.
drndalo

#19 Re: renault laguna 2

Post by drndalo »

Da, ali ako se upravo zbog toga mozda moze cijena oboriti npr. na 1000 EUR sto je vise od onoga sto ce dobiti na otpadu za njega u kg. onda se isplati i sve promijeniti... Samo je pitanje moze li se cijena toliko skinuti... Mozda ako neko ima takvih 5-6 odjednom na lageru, pa poslati labudicu po njih... 8)
johntra

#20 Re: renault laguna 2

Post by johntra »

Zar nije motorschaden šifra za zamjenu motora? :D
direstraits0078

#21 Re: renault laguna 2

:lol: Nije, to je sifra za "reconditioned, mint condition". :lol:
Nabucco

#22 Re: renault laguna 2

Post by Nabucco »

Ja sam bas gledao Megane 2 2004, 1.9Dci 88kw.Presao 145kkm. Pise da auto ima turbo gresku, u opisu pise da je auto u voznom stanju, samo previse dimi ali ne gubi snagu. I cijena je bila oko 1800€.
Post Reply