Renault Laguna 1.9 dci 88kw POTREBNE INFORMACIJE,MANE-PREDNOSTI.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Korisnik03
#1 Renault Laguna 1.9 dci 88kw POTREBNE INFORMACIJE,MANE-PREDNOSTI.
Renault Laguna 1.9 dci 88kw 2005. Potrebne informacije o navedenom auto sta je mana ovom auta,kakav je za odrzavanje,potrosnja, i tako te informacije
. Jeli ko imao iskustva sa ovim autom?
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#2 Re: Renault Laguna 1.9 dci 88kw POTREBNE INFORMACIJE,MANE-PREDNOSTI.
Po pricama ljudi koji imaju vise iskustva,od 2005 vec bi trebali biti modeli kojem su ispravljene pojedine greske. Prvenstveno tu mislim na turbinu,koja je bila boljka na starijim godistima.
Prijatelj ima taj model,2002 godiste,ali sa 1.9 dci motorom od 107 KS cini mi se,koji vozi obicnu turbinu,a ne varijabilnu kao na tom od 88 kw.
Vozi je vec godinu dana i apsolutno nikakvih vecih problema. Jedini kvar je pumpa goriva koja se nalazi kod prednjeg desnog tocka. Cijena 115 KM u Motorexu sa 1 godinom garancije.
Ostalo,sipaj i vozi.
Prijatelj ima taj model,2002 godiste,ali sa 1.9 dci motorom od 107 KS cini mi se,koji vozi obicnu turbinu,a ne varijabilnu kao na tom od 88 kw.
Vozi je vec godinu dana i apsolutno nikakvih vecih problema. Jedini kvar je pumpa goriva koja se nalazi kod prednjeg desnog tocka. Cijena 115 KM u Motorexu sa 1 godinom garancije.
Ostalo,sipaj i vozi.
- Optimist
#3 Re: Renault Laguna 1.9 dci 88kw POTREBNE INFORMACIJE,MANE-PREDNOSTI.
Ima vec tema na kojoj sam pisao ali evo jos jednom.
Brat ima Lagunu II Ph. 2, 2007 godiste, 1.9 dCi sa 96 kw. Kupljena sa 200k, trenutno na satu 270k za nepune dvije godine koliko je kod njega. Pored redovnih servisa bilo je nekih ocekivanih kvarova na toj kilometrazi tipa podizac prednjeg stakla, kompresor klime, egr ventil, seleni, stabilizatori, kugle, krajnice, lezajevi, diskovi, disk plocice i sl. Turbina kao i fap filter (ugradjen samo u ovaj model od 96 kw) jos ne prijavljuju greske. Cijene dijelova su na nivou klase, mozda cak i malo jeftiniji.
Moja preporuka za istu ako je poznata servisna historija.
Brat ima Lagunu II Ph. 2, 2007 godiste, 1.9 dCi sa 96 kw. Kupljena sa 200k, trenutno na satu 270k za nepune dvije godine koliko je kod njega. Pored redovnih servisa bilo je nekih ocekivanih kvarova na toj kilometrazi tipa podizac prednjeg stakla, kompresor klime, egr ventil, seleni, stabilizatori, kugle, krajnice, lezajevi, diskovi, disk plocice i sl. Turbina kao i fap filter (ugradjen samo u ovaj model od 96 kw) jos ne prijavljuju greske. Cijene dijelova su na nivou klase, mozda cak i malo jeftiniji.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#4 Re: Renault Laguna 1.9 dci 88kw POTREBNE INFORMACIJE,MANE-PREDNOSTI.
Da,dodao bih jos i podizac prednjeg vozacevog stakla koji je otisao i ne moze na otpadima nigdje da nadje. Jedan mu je cak rekao,da ih ima 100 kom prodao bih u roku 2 dana.
- Optimist
#5 Re: Renault Laguna 1.9 dci 88kw POTREBNE INFORMACIJE,MANE-PREDNOSTI.
Prednji vozacev podizac je bio i otisao, cijena u Reno Shopu na grbavici je bila 115 KM ako me sjecanje dobro sluzi.
-
Mirko S Kojotovski
#6 Re: Renault Laguna 1.9 dci 88kw POTREBNE INFORMACIJE,MANE-PREDNOSTI.
Za cijene koje se mogu vidjeti na Piku, Laguna je vjerovatno najboja opcija od auta iz te klase.
Skoro je duplo jeftinija od ekvivalentnog Pasata, vjeruj mi da nije duplo gora.
Mane su ako se ne odrzava, otic joj sve i svasta pa gledaj u kakvom je stanju to auto.
Ako se ulje ne mjenja na vrijeme i ne stavlja ulje po specifikaciji, turbina ce ti otici 100%, za to se ne sekiraj.
Usput, srce turbine (ono sto ustvari ode) vise i nije toliko slupo, oko 250 km.
Problem je sto turbina ode jer se zacepe cijevcice za dovod/odvod ulja pa se to to mora predhodno ocistiti.
Bez ovoga je dzaba mjenjati, otice opet veoma brzo.
Struja im generalno nije idealno rijesena ali nije toliki problem.
Zupcasti se MORA mjenjati kako je propisano, ako se auto koristi na krace relacije cak i prije.
Nemoj se zezati sa ovim, usput vodena pumpa i spaner sve u kompletu.
Ova od 88 kw ima plivajuci zamajac koji takodje zna otici ali to je problem koliko je problem i kod svakog drugog dizel auta.
Svako starije dizel auto potencijalno moze imati promblem sa zamajcem (laze ti svako ko drugacije kaze) pa je ovo donekle i za ocekivati.
Ostalo..........radi se o auto starom 10 godina pa moze imati problema kao i svako drugo auto staro 10 godina.
Licno iskustvo nemam. Iskustvo je moga punca kojem sam kupio Lagunu prije nekoliko godina.
1.9 dci, 88 kw kao i tvoja, 2003 godiste. Do sada je jednom ostala u kvaru. Auto je samo stalo; dijagnoza: senzor na radilici.
Ostalo je bilo samo redovno odrzavanje.
Posljednji put kada sam vozio auto sam malo nacuo zamajac, mozda mi se samo ucinilo ali mislim da malo "zveci" kada se auto ugasi.
Uzevsi u obzir da je auto sada preslo 230,000 km to i nije tako crno.
Da vise ne gnjavim, ako je cijena prihvatljiva uzmi auto.
Skoro je duplo jeftinija od ekvivalentnog Pasata, vjeruj mi da nije duplo gora.
Mane su ako se ne odrzava, otic joj sve i svasta pa gledaj u kakvom je stanju to auto.
Ako se ulje ne mjenja na vrijeme i ne stavlja ulje po specifikaciji, turbina ce ti otici 100%, za to se ne sekiraj.
Usput, srce turbine (ono sto ustvari ode) vise i nije toliko slupo, oko 250 km.
Problem je sto turbina ode jer se zacepe cijevcice za dovod/odvod ulja pa se to to mora predhodno ocistiti.
Bez ovoga je dzaba mjenjati, otice opet veoma brzo.
Struja im generalno nije idealno rijesena ali nije toliki problem.
Zupcasti se MORA mjenjati kako je propisano, ako se auto koristi na krace relacije cak i prije.
Nemoj se zezati sa ovim, usput vodena pumpa i spaner sve u kompletu.
Ova od 88 kw ima plivajuci zamajac koji takodje zna otici ali to je problem koliko je problem i kod svakog drugog dizel auta.
Svako starije dizel auto potencijalno moze imati promblem sa zamajcem (laze ti svako ko drugacije kaze) pa je ovo donekle i za ocekivati.
Ostalo..........radi se o auto starom 10 godina pa moze imati problema kao i svako drugo auto staro 10 godina.
Licno iskustvo nemam. Iskustvo je moga punca kojem sam kupio Lagunu prije nekoliko godina.
1.9 dci, 88 kw kao i tvoja, 2003 godiste. Do sada je jednom ostala u kvaru. Auto je samo stalo; dijagnoza: senzor na radilici.
Ostalo je bilo samo redovno odrzavanje.
Posljednji put kada sam vozio auto sam malo nacuo zamajac, mozda mi se samo ucinilo ali mislim da malo "zveci" kada se auto ugasi.
Uzevsi u obzir da je auto sada preslo 230,000 km to i nije tako crno.
Da vise ne gnjavim, ako je cijena prihvatljiva uzmi auto.
- Sodom1
- ElDzidziIbnDzo
#8 Re: Renault Laguna 1.9 dci 88kw POTREBNE INFORMACIJE,MANE-PREDNOSTI.
Pa mogao je komotno i auto zamjenitiOptimist wrote:Ima vec tema na kojoj sam pisao ali evo jos jednom.
- johntra
#9 Re: Renault Laguna 1.9 dci 88kw POTREBNE INFORMACIJE,MANE-PREDNOSTI.
moj buraz je imao taj motor, ista godina, karavanska varijanta...uzeo je sa 160 milja na satu, vozio četiri godine, na 205.000 mu otišla turbina...reparirana i samo vozi dalje...inače, ostalih problema nije imao, samo redovno održavanje...
ako ti nije bitan dizel, ganjaj neku benzinsku varijantu, pa joj ugradi plin...
ako ti nije bitan dizel, ganjaj neku benzinsku varijantu, pa joj ugradi plin...
- Optimist
#10 Re: Renault Laguna 1.9 dci 88kw POTREBNE INFORMACIJE,MANE-PREDNOSTI.
A nabrojane stvari se kod drugih auta ne mijenjaju?ElDzidziIbnDzo wrote:
Pa mogao je komotno i auto zamjeniti![]()
- basicm
#11 Re: Renault Laguna 1.9 dci 88kw POTREBNE INFORMACIJE,MANE-PREDNOSTI.
Svaka cast ljudi, ovo je do sad najbolje objasnjeno u tako malom roku, inace sve teme odu u bespovrat.
Ja bih samo dodao, ako je ikad imalo udarena, ne uzimaj. Nikad ne bude kao prije.
Ja bih samo dodao, ako je ikad imalo udarena, ne uzimaj. Nikad ne bude kao prije.