RENAULT - kvarovi

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

pirmin

#1 RENAULT - kvarovi

Post by pirmin »

Pozdrav automehanicari, -elektricari...i ostali maheri :D .
Imam problem sa onim mojim ficom :D (citaj Clio-m) te rekoh da priupitam o cemu bi se moglo raditi.
Naime, vozim neku noc ono sasvim opusteno u trecoj kad se motor sam od sebe bez ikakvog vidljivijeg razloga ugasi.
Skrenem sa ceste na prazan parking kontajuci da je motor ispustio dusu.
Probam ponovo da ga startam i poslije nekog verglanja sastavi i nastavi da radi kao da mu nista nije bilo.
I sad mozgam sta bi moglo biti.Inace imam cesto u zadnje vrijeme problema sa paljenjem sto je i mana Renoa (anlaser, svjecice...sta li?! :? )-inace palim bez gasa s tim da imam tu naviku da prije paljenja stisnem gas, sto sumnjam da nesto pomaze ali eto :-) -navika.
Dakle ima li ko ideju sta bi moglo biti... da li je na izdisaju, ili je mozda rijec o nekoj sitnici - mozda filter za benzin i slicno.

Ahh da ...rijec je o Renault CB Clio sa 1149 ccm, 43 kW , god. `98 , benzin
Hule_Sarajevo

#2 Re: RENAULT - kvarovi

Post by Hule_Sarajevo »

i mom Cliu je tako bilo i nije dugo izdrzao, nekih mjesec dana i zapalio se na kraju na semaforu :lol:
Salim se, najbolje je otici u ovlasteni servis na dijagnostiku i otkrit ce ti uzrok gasenje, i jedna preporuka skini nogu sa papucice gasa kad startas auto :wink:
pirmin

#3 Re: RENAULT - kvarovi

Post by pirmin »

Ovlasteni servis-haveru to su najveci saneri na koje prosjecan gradjanin moze naici-barem ovdje gdje ja zivim. :D
A to sa paljenjem radim uvijek onako "na suho" ...faza pred kljuc. :wink:
zgembo adislić

#4 Re: RENAULT - kvarovi

Post by zgembo adislić »

Vjerovatno pumpa goriva. Kada si zadnji put mjenjao filter goriva.
Preporuka zamjeni filter goriva, ako problem ostane u servisu izmjeri pritisak koji gura pumpa. Zamjenski ulozak pumpe, bez plovka i ostalih djidja, je oko 130 do 150 KM.
VR6

#5 Re: RENAULT - kvarovi

Post by VR6 »

Da i meni to nekako najvise na pumpu vuce, al moze biti i neka glupost.
Treba to neko vidjeti pa ispitati i skuziti u cemu je problem... :)
pirmin

#6 Re: RENAULT - kvarovi

Post by pirmin »

zgembo adislić wrote:Vjerovatno pumpa goriva. Kada si zadnji put mjenjao filter goriva.
Preporuka zamjeni filter goriva, ako problem ostane u servisu izmjeri pritisak koji gura pumpa. Zamjenski ulozak pumpe, bez plovka i ostalih djidja, je oko 130 do 150 KM.
Ovo mi zvuci kao vrlo lako moguce.
Filter goriva nisam mijenjao nikako a vozam ga evo vec 5 godina.
Bas cu probati po ovom redosljedu ;) .
tataratira

#7 Re: RENAULT - kvarovi

Post by tataratira »

jesi bar ulje mjenjao u tih 5 godina :-D
zgembo adislić

#8 Re: RENAULT - kvarovi

Post by zgembo adislić »

Ako je pumpa otisla upravo je i otisla zbog nemjenjanja filtera. Vidjeces sta ce sve izaci iz filtera kad ga skinu...pa ce ti biti jasno kroz sta je jadnica morala gurati benzin.

Usteda od tridesetak maraka, koliko kosta filter, se ne isplati. Male stvari uvijek povuku kvar velikih...
pirmin

#9 Re: RENAULT - kvarovi

Post by pirmin »

Hebiga, nema sta mu nisam mijenjao a filter i pumpa mi tek nedavno na um padose.
Kad je kasno :D
atko

#10 Re: RENAULT - kvarovi

Post by atko »

Ihhh kad se sjetim mog renola 5 :lol: cim je malo hladnjikavo i vlazno verglaj ti kome hoces :lol:

Procackaj oko goriva i moli boga da te struja nije pocela zajebavati :wink:
amrica

#11 Re: RENAULT - kvarovi

Post by amrica »

atko wrote:Ihhh kad se sjetim mog renola 5 :lol: cim je malo hladnjikavo i vlazno verglaj ti kome hoces :lol:

Procackaj oko goriva i moli boga da te struja nije pocela zajebavati :wink:
Ne diraj R5!!!! :D :D :D :D
Dodas malo sauga i pali kao zmaj :D Naravno, ako si ga prebacivao ljetnji-zimski rezim.

A sad moj problem sa Renaultom, novi Clio, u zadnja 3-4 mjeseca prvo mi crkla sijalica (srednje svjetlo) na desnoj strani, 20 KM i garancija na godinu na novu sijalicu :lol: :lol: :lol: :lol: , a neki dan crkla na lijevoj.... ode cvaja sutra, ali dobicu garanciju...
dr.iver

#12 Re: RENAULT - kvarovi

Post by dr.iver »

zar sijalice nisu pod garancijom?
a reno je inace medju najslabijim autima po kvaliteti..posebno made in turska...
amrica

#13 Re: RENAULT - kvarovi

Post by amrica »

dr.iver wrote:zar sijalice nisu pod garancijom?
a reno je inace medju najslabijim autima po kvaliteti..posebno made in turska...
Moj nije made in turkey, zato sam ga cekala vise od 3 mjeseca.

I ja sam pitala za sijalice, kaze lik kod Bunje sijalice nisu "made in Renault", nego neki dobavljac, i nema garancije na njih, ali zato na ove nove koje ugradjuju, ima garancija.... :D

Ni meni bas nije bilo jasno, auto pod garancijom, koja ne vazi za sijalice, ali sta cu, necu se sa rogatim bosti.

Ne diraj mi Renault, to osobno shvacam, a moj R5 je presao preko 200.000 km kad je prodat, u skroz ok stanju. Jos sam ga dugo vidjala sa starim tablicama, ali otisao negdje izvan moje opcine, pa ne znam sta je sad sa njim.
Citizen-X

#14 Re: RENAULT - kvarovi

Post by Citizen-X »

amrica wrote: Moj nije made in turkey, zato sam ga cekala vise od 3 mjeseca.

I ja sam pitala za sijalice, kaze lik kod Bunje sijalice nisu "made in Renault", nego neki dobavljac, i nema garancije na njih, ali zato na ove nove koje ugradjuju, ima garancija.... :D

Ni meni bas nije bilo jasno, auto pod garancijom, koja ne vazi za sijalice, ali sta cu, necu se sa rogatim bosti.

Ne diraj mi Renault, to osobno shvacam, a moj R5 je presao preko 200.000 km kad je prodat, u skroz ok stanju. Jos sam ga dugo vidjala sa starim tablicama, ali otisao negdje izvan moje opcine, pa ne znam sta je sad sa njim.
Vjerovatno na reciklazu :mrgreen:
ins

#15 Re: RENAULT - kvarovi

Post by ins »

pirmin wrote:Pozdrav automehanicari, -elektricari...i ostali maheri :D .
Imam problem sa onim mojim ficom :D (citaj Clio-m) te rekoh da priupitam o cemu bi se moglo raditi.
Naime, vozim neku noc ono sasvim opusteno u trecoj kad se motor sam od sebe bez ikakvog vidljivijeg razloga ugasi.
Skrenem sa ceste na prazan parking kontajuci da je motor ispustio dusu.
Probam ponovo da ga startam i poslije nekog verglanja sastavi i nastavi da radi kao da mu nista nije bilo.
I sad mozgam sta bi moglo biti.Inace imam cesto u zadnje vrijeme problema sa paljenjem sto je i mana Renoa (anlaser, svjecice...sta li?! :? )-inace palim bez gasa s tim da imam tu naviku da prije paljenja stisnem gas, sto sumnjam da nesto pomaze ali eto :-) -navika.
Dakle ima li ko ideju sta bi moglo biti... da li je na izdisaju, ili je mozda rijec o nekoj sitnici - mozda filter za benzin i slicno.

Ahh da ...rijec je o Renault CB Clio sa 1149 ccm, 43 kW , god. `98 , benzin
99% "leptir gasa"
Nema popravke, mora se kupiti novi.
Better Man

#16 Re: RENAULT - kvarovi

Post by Better Man »

amrica wrote:
Moj nije made in turkey, zato sam ga cekala vise od 3 mjeseca.

Promjenio sam i ja jednu sijalicu. kada sam kupovao Clia htio sam da mi ugrade senzore za parkiranje, ali su mi rekli da se to ne može uraditi u Turskoj i da bi se Clio morao raditi u Francuskoj i da bi morao dodatno da platim carinu koje nema na uvoz proizvoda iz Turske. Tako da sam odustao od ugradnje senzora, jer mi se nije davalo 2 do 3 milje više na auto. Inaće čekao sam 2 mjeseca na isporuku. Amrice, ako ti je iz Francuske Clio koliko te je skuplje došao u odnosu na sklopljeni u Turskoj, odnosno koliki si iznos carine morala da platiš? A što neko reče da Renaulti sklapani u Turskoj su loša roba i da su kvarljivi ne bih se složio, jer koja bi ugledna firma rizikovala svoj ugled otvarajući svoje pogone u drugoj zemlji i pritom u tim pogonima pravila svoj proizvod lošijeg kvaliteta u odnosu na matičnu zemlju porijekla i tako rizikovala svoj ugled i dovela sebe u poziciju da izgubi svoje mušterije.
beco

#17 Re: RENAULT - kvarovi

Post by beco »

Haj ne zaje.... sad ce poceti prica kako je golf najkvaliteniji na planeti. Ja imam Clia 3 iz Turske i auto je vise nego pouzdano. To sto se tice sijalica Amrice, po sto sam na Reno forumima citao da je to mana, ja ti cim sam dobio svog Clia otisao u Obi u kupim dvije sijalice BoSCH doslo me 30 maraka. Te mi sijalice riknu nakon 6 mjeseci prvo jedna pa dva dana kasnije druga. Stavim ove sto su dosle na kolima jeste da slabije svijetle ali skoro evo godinu i vise traju. A najbolje sijalice za nas Clio su Philipsove ali to one su malo skulje i nema ih bas svuda kupiti, to bi lakse bilo kad bi nas naslo jedno 10-15 pa da nam daju popust, inace te Philipsove traju po 4-5 godina. A sto mi se tice samog Clia apsolutno se odlicno drzi jedino sam auspuh promjenio ito svojom krivicom prvo sam ga na snijegu naceo a na vikendici dovrsio, kad sam dosao na servis samo su me pogledali jarane kako si ovo uspijeo. Ej Amrice za tovju informaciju Clio 3 1.2 Turbo karavan sa klimom 25 700 KM! 8)
Sto se tice problema sa paljenjem otidi te ljudi na hrvatski Renault forum ima hiljadu takvih tema sta ovde da nagadamo to je poznat kvar i zna se sta ga uzrokuje http://88.198.71.122/forum/index.php?s :thumbup:
Maxwell2008

#18 Re: RENAULT - kvarovi

Post by Maxwell2008 »

To ti neko pricao ili iz licnog iskustva? :?
SA 071

#19 Re: RENAULT - kvarovi

Post by SA 071 »

Ja sam prije vozio Fabiju, a na njoj sijalice crkavaju na mjesecnoj bazi. :-)

Doduse jeftine su (1-2 KM) i lako ih je zamijeniti. Na Cliu mi jos nije crkla nijedna, a vozim ga gotovo godinu i po.

Prvi servis za Clia je jeftiniji gotovo 30% nego za Fabiju. Tek usporedbe radi...

Reci da je Renault najlosiji po kvaliteti, je kao reci da Mercedes i BMW su najslabiji po inovacijama. Jednostavno ne stoji. Pa prvo auto sa 5 zvjezdica na testovima sigurnosti je upravo Renault Laguna, a prva marka automobila koja ima sve modele sa svih 5 zvjezdica je upravo Renault. Da bi dobilo 5 zvjezdica za sigurnost, auto ne moze biti loseg kvaliteta. Ili ipak ti mislis drugacije???
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#20 Re: RENAULT - kvarovi

Post by arman1 »

SA 071 wrote:Ja sam prije vozio Fabiju, a na njoj sijalice crkavaju na mjesecnoj bazi. :-)

Doduse jeftine su (1-2 KM) i lako ih je zamijeniti. Na Cliu mi jos nije crkla nijedna, a vozim ga gotovo godinu i po.

Prvi servis za Clia je jeftiniji gotovo 30% nego za Fabiju. Tek usporedbe radi...

Reci da je Renault najlosiji po kvaliteti, je kao reci da Mercedes i BMW su najslabiji po inovacijama. Jednostavno ne stoji. Pa prvo auto sa 5 zvjezdica na testovima sigurnosti je upravo Renault Laguna, a prva marka automobila koja ima sve modele sa svih 5 zvjezdica je upravo Renault. Da bi dobilo 5 zvjezdica za sigurnost, auto ne moze biti loseg kvaliteta. Ili ipak ti mislis drugacije???
Te zvijezde vjerovatno iskaću ljudima kad vide cijenu rezervnih dijelova.
dr.iver

#21 Re: RENAULT - kvarovi

Post by dr.iver »

Maxwell2008 wrote:
iz licnog iskustva, nije moj licno auto, ali sam ga ja vozao (od servisa do servisa najcesce)....reno iz turske...
1.4 motor spada crijevo od usisa zraka, cujem da im je to vec standardna boljka
nisu radili stop farovi ni maglenke.. cd nije htio da svira...a auto staro 5 mjeseci...sramota...a vidio sam i jos par "sretnih" vlasnika...kao i polovne grobove koji reno servisi dovoze iz inostranstva pa ih ovdje srede i prodaju...znam da reno necu kupiti, pogotovo nov...

jedno je imati 5 zvjedica na crash testu, a drugo je imati slab kvalitet izrade, zivcane i neljubazne servisere...to su dva razlicita pojma...
pirmin

#22 Re: RENAULT - kvarovi

Post by pirmin »

Zamijenio sam danas filter benzina i bacio pogled na onaj stari.
I nije bio bas nesto istrosen ali eto.Ipak i dalje sumnjam da je pumpa u pitanju-sljedecom prilikom ga dajem na dijagnozu.

Inace sto se tice Reno-a vozim ga evo vec 10 godina (prije Clio-a Chamade-R19) ali iskljucivo silom prilika-citaj:Ne zavaljuje mi se u kredite.Najslabija mu je tacka paljenje (Anlasser) i eventualno amortizeri - moja iskustva.Kad bih mogao birati-nikad ga ne bi vozio, totalno mi je svejedno koliko zvijezdica,qu..., palaca ima.

Sljedece ce biti, uz puno srece, najvjerovatnije jedan dobar Passat ili nesto iz VW produkcije.
Better Man

#23 Re: RENAULT - kvarovi

Post by Better Man »

dr.iver wrote:
Maxwell2008 wrote:
iz licnog iskustva, nije moj licno auto, ali sam ga ja vozao (od servisa do servisa najcesce)....reno iz turske...
1.4 motor spada crijevo od usisa zraka, cujem da im je to vec standardna boljka
nisu radili stop farovi ni maglenke.. cd nije htio da svira...a auto staro 5 mjeseci...sramota...a vidio sam i jos par "sretnih" vlasnika...kao i polovne grobove koji reno servisi dovoze iz inostranstva pa ih ovdje srede i prodaju...znam da reno necu kupiti, pogotovo nov...

jedno je imati 5 zvjedica na crash testu, a drugo je imati slab kvalitet izrade, zivcane i neljubazne servisere...to su dva razlicita pojma...
To se može desiti bilo kojem proizvođaću automobila, jer svaki proizvođać ima barem jedan primjerak vozila sa greškom. Ja za godinu i dva mjeseca nisam imao nikakvih problema sa svojim Cliom. Odradio sam mu prvi servis i što sam zamjenio jednu sijalicu i to je sve. Reči samo zato što je tvoj prijatelj imao peh sa Renaultom da nevalja ne stoji, jer mu se to moglo desiti sa bilo kojim autom. Uzmimo slućaj kad se pojavio Mercedes A klase i kada su morali povući kompletnu seriju iz prodaje, pa i one prodane zbog nestabilnosti u krivinama. Nema savršenog i nekvarljivog auta. Bitno je da li si imao sreće, pa te je potrefio primjerak bez greške, tj. primjerak na kojem nema fabričke greške i zbog kojeg moraš visiti po servisima.
amrica

#24 Re: RENAULT - kvarovi

Post by amrica »

Better Man wrote:
Promjenio sam i ja jednu sijalicu. kada sam kupovao Clia htio sam da mi ugrade senzore za parkiranje, ali su mi rekli da se to ne može uraditi u Turskoj i da bi se Clio morao raditi u Francuskoj i da bi morao dodatno da platim carinu koje nema na uvoz proizvoda iz Turske. Tako da sam odustao od ugradnje senzora, jer mi se nije davalo 2 do 3 milje više na auto. Inaće čekao sam 2 mjeseca na isporuku. Amrice, ako ti je iz Francuske Clio koliko te je skuplje došao u odnosu na sklopljeni u Turskoj, odnosno koliki si iznos carine morala da platiš? A što neko reče da Renaulti sklapani u Turskoj su loša roba i da su kvarljivi ne bih se složio, jer koja bi ugledna firma rizikovala svoj ugled otvarajući svoje pogone u drugoj zemlji i pritom u tim pogonima pravila svoj proizvod lošijeg kvaliteta u odnosu na matičnu zemlju porijekla i tako rizikovala svoj ugled i dovela sebe u poziciju da izgubi svoje mušterije.
Ne znam tacan iznos, ne mogu provjeriti jer nisam u Sarajevu, ali koliko se sjecam, bilo je 16%, ali ne znam na koju osnovicu. Mogu napisati u ponedeljak.
CLIO

#25 Re: RENAULT - kvarovi

Post by CLIO »

Ja nemam problema sa mojim Cliom, prije toga vozio Fabiu nisam imao problema ni sa jednim od njih,Clio mi bolje lezi ali je i vise love (oba auta kupljena nova). prije toga vozio razlicita auta kupljena polovna, fiat,mazda,opel,VW,toyota, najvise problema sa VW vozilima ali ipak ih ne smatram losim samo tvrdim da su preskupa.Iz mog primjera mogu zakljucit da sva polovna vozila manje vise prave probleme i kvare se dok je novo-novo.
Post Reply