Renault Kangoo 2 problem sa gorivom

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
pobesneo maks

#1 Renault Kangoo 2 problem sa gorivom

Post by pobesneo maks »

Nedavno sam kupio renault kangoo 2008 godište (druga generacija) sa 1.6 benzinskim motorom. Problem je nastao kada je auto došao na rezervu. Jednostavno je počeo da trza, kao da nema gorivo. Naspem 20l benzina i radi bez problema. Promjenio svječice, benzinsku pumpu, očistio spremnik i filter i opet isto. Majstor kaže da je mogući problem u konstrukciji rezervoara zbog gabarita jer je konstruisan plitko i ima zahvat goriva koji se može isprazniti. Naravno uputio me i na forum. Svakako planiram ugradnju LPG-a ali bih volio riješiti problem.

Da li je neko imao slična iskustva na sličnim vozilicama (scenic, megane, traffic)?

Molim Vas da me poštedite komentara tipa što nisi uzeo dviculju, na pasatu ne bi imao taj problem .ebo te reno... te ostalih sličnih bosansko-balkanoidskih isfuravanja kompleksa.
Hvala,
sorcerer

#2 Re: Renault Kangoo 2 problem sa gorivom

Post by sorcerer »

mozda je problem u plovku i instrumentu,tj kazaljka ne pokazuje stvarno stanje goriva...
drndalo

#3 Re: Renault Kangoo 2 problem sa gorivom

Post by drndalo »

Za pocetak ako ne pravi problem sa vise goriva, sipaj vise, a u medjuvremenu istrazuj sta bi moglo biti...
citroen xm

#4 Re: Renault Kangoo 2 problem sa gorivom

Post by citroen xm »

Moguće i da ti povuče neki talog sa dna. Ja bi skinuo rezervoar i isprao. Mada najlakše ti je držati uvijek do pola gorivo. Ne vole pumpe da rade na suvo pa možeš izazvati njen kvar ako voziš na minimumu.
pobesneo maks

#5 Re: Renault Kangoo 2 problem sa gorivom

Post by pobesneo maks »

Rezervoar je skinut i očišćen, a vozilo je prešlo 40 hiljada.
Bakir1

#6 Re: Renault Kangoo 2 problem sa gorivom

Post by Bakir1 »

malo specifican problem kod nekih rezervoara zna se desiti ali nije pravilo da se zacepi ozraka pa se stvori vakum unutar samog rezervoara sto otezava protok goriva.
imao sam slican problem prilikom konverzije benzin-dizel, iako to nije bilo do rezervoara, nasao sam da mnogi automobili kod cepa goriva imaju ozraku koja se usljed ko zna cega zacepi.
eh sad kod tebe benzinac, mijenjao si pumpu do toga nije...
citroen xm

#7 Re: Renault Kangoo 2 problem sa gorivom

Post by citroen xm »

Da, to se zna desiti. Međutim kada se desi obično ne možeš upaliti nikako.
Bakir1

#8 Re: Renault Kangoo 2 problem sa gorivom

Post by Bakir1 »

ne bas, manifestuje se otezanim protokom goriva a samim time i otezanim radom motora.
i uvijek je zavisno od kolicine goriva tj zraka u rezervoaru.
mislim da je ovo:
sorcerer wrote:mozda je problem u plovku i instrumentu,tj kazaljka ne pokazuje stvarno stanje goriva...
najlogicnije objasnjenje problema jer u pretrazi ovog i njemu slicnog problema rezultati su:
https://www.google.ba/search?q=renault+ ... S:official
530i

#9 Re: Renault Kangoo 2 problem sa gorivom

Post by 530i »

Pretpostavljam da si testirao na ravnoj podlozi. Da li je stavljena odgovarajuća pumpa goriva? Da li je neko mijenjao sklop u rezervoaru u kome dođe pumpa... Naime, jednom sam prisustvovao rješenju sličnog problema na golfu 2...neko je hladno skratio cjevčicu kroz koju se u tanku zahvata gorivo. Auto imalo i 10 litara goriva, ali pokazivalo simptome praznog tanka...onako laička pretpostavka. Valjda je i ta nova pumpa ispravna i odgovarajuća za taj motor, ne bi bio prvi da nova pumpa (neorignalna - kineska) zajebava...
pobesneo maks

#10 Re: Renault Kangoo 2 problem sa gorivom

Post by pobesneo maks »

Pumpa je češka, ali izgleda jeftino, mada je bilo i još jeftinijih u ponudi. Uzbrdo se trzanje dramatičnije ispoljava. Primjetio sam i da mi troši više od prosjeka: Sarajevo - Mostar - Sarajevo sa prosječnom potrošnjom 8,6l. Mislim da ovaj motor i gabariti vozila mogu i manje. Nisam ga pržio uz Ivan.
530i

#11 Re: Renault Kangoo 2 problem sa gorivom

Post by 530i »

Dobro, taj auto svakako nije šampion niske potrošnje, ali uz pažljivu vožnju ne bi smio preći 7 litara na toj relaciji. Šta kaže dijagnostika? Prijavljuje li kakvu grešku auto? U vožnji?

Mislim, zaboravi na problem sa konstrukcijom rezervoara, ne prave se auta od jučer, to je samo neuspješno nagađanje.
pobesneo maks

#12 Re: Renault Kangoo 2 problem sa gorivom

Post by pobesneo maks »

Provjerili smo 160 tačaka uključujući i vožnju, ali dijagnostika nije ništa prijavila. Usis zraka, svječice, kompresija, vremena ubrizgavanja i pritisak dizni, kontrola pedale gasa, lambda sonda...apsolutno sve u zadanim parametrima.
E vidio sam na nekom UK forumu problem sa scenicom, pumpa je imala prekide u radu, koje su ustanovili nakon što su rastavili auto. Na kraju je imobiliser gasio pumpu jer je ključ gubio kontakt. To naravno dijagnostika nije prepoznala kao grešku. Ja sam u par navrata čuo neki relej koji se brzo pali i gasi ali nisam osjetio da je povezan sa pumpom (nije trzao auto u datom trenutku).
antoniobubalo

#13 Re: Renault Kangoo 2 problem sa gorivom

Post by antoniobubalo »

Da li mi neko može reći kako doći do pumpe goriva kod Renaulta Kangoo 2 benzinac.Dal se mora skinuti rezervoar.POZDRAV
direstraits0078

#14 Re: Renault Kangoo 2 problem sa gorivom

Post by direstraits0078 »

Skida se rezervoar, pumpa je potopljena u rezervoar. Trebace ti specijalni alat da odvrnes poklopac ako je zapeklo.
Post Reply