Renault ili Peugeot

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

530i

#26 Re: Renault ili Peugeot

Post by 530i »

Tako sam i mislio :lol: :run:
johntra

#27 Re: Renault ili Peugeot

Post by johntra »

Ja glasam za Puga, radi mnogo boljeg i kvalitetnijeg enterijera...u tehničke detalje ne bi ulazio, ali oba su pitka za voziti, mada je Pug malo mekše podešen...
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#28 Re: Renault ili Peugeot

Post by F&N »

Pozz interesuje me za Renault Megane, na cd player-u pise "edit list". Postoji li mogucnost da se s njim spoji neki aux kabl ili neku usb..? I na koji nacin, jer nisam nigdje primjetio s prednje strane da ima ta mogucnost.

Hvalaa
dabarizmabra

#29 Re: Renault ili Peugeot

Post by dabarizmabra »

direstraits0078 wrote:Hoces reci da svi proizvodjaci koji ugradjuju Delphi pumpe istog tipa kao ove u Renaultu imaju iste probleme? Nije Renault jedini proizvodjac koji ima njihove pumpe. Napisao sam vec odgovor za one koji hoce da citaju. Za tebe ne bi bila dovoljna ni tehnicka nota u kojoj detaljno stoji objasnjeno sta, kako i zasto, zajedno sa serijskim brojevima vozila u koje su se ugradjivale pumpe koje su imale probleme s kucistem, lezajem itd. Imas google pa izvoli.
Uvijek u auto-svijetu postoje neki "izvikani" kvarovi i odrzavanja, zbog kojih neko izbjegava odredjena vozila. Međutim, cesto u tom izbjegavanju, probirac nadje svoj otirac :D Ne treba bjezati od nekog specificnog rijesenja, jer nema auta bez odrzavanja....

Ali, Bosanac je najpametniji, sve on zna i njega niko nece izlevatiti 8) pa je kod nas na crnoj listi slijedece:

-Mjenjac kod SDI motora VW grupe
-Zamajac i turbina kod TDI motora VW grupe
-Delphi dizne kod Renault DCI
-Elektronika kod Fiata i Lancie
-Hidropneumatski ovjes kod Citroena
-Boch pumpe kod Opela 1,7 DTI
-Fap filteri kod Peugeot-Citroen motora koji ih imaju
-Turbine kod VW grupacije iz perioda 2003.-2005.
-Servo upravljaci u Fiat vozilima
-Selen blokovi kod Skode Fabie
-Airbagovi kod Renaulta

Ovo sam se sjetio "na prvu" ima toga jos veca lista :)

U sustini, postoji veliki broj vlasnika ovih vozila, koji nemaju problema sa navedenim, iako se radi o izvikanim kvarovima.

Auto je kao covjek, razliciti nacini zivota (eksploatacije), razliciti uvjeti, pojedinacna konstrukcija itd. puno je razlicitih faktora koji utjecu na nastanak nekog kvara.

Imao sam ovog VW-a 1.9 TDI, nikada ni slova o problemima zamajca, znam puno ljudi sa SDI-jem koji su presli 400 000 km, a da mjenjac nije zakrcao itd.

U sustini, postoje kvarljivi ili manje kvarljivi dijelovi i sklopovi, ali auta bez odrzavanja, jednostavno nema :)
530i

#30 Re: Renault ili Peugeot

Post by 530i »

hehe, najpametniji su Bosanci koji vjeruju u teorije zavjere pa onda nabacaju na hrpu svačega....kakve Delphi dizne...svako ozbiljan zna o čemu se tu radi, samo postoje oni koji šute o tom problemu i skarabudže auto, a postoje oni koji o tome normalno pričaju...Nigdje još nikakvog konkretnog primjera, tj. tvrdnje da je problem sa Delphi pumpama goriva riješen. Sve do tada - za izbjegavati su, zašto izazivati sreću.
dabarizmabra

#31 Re: Renault ili Peugeot

Post by dabarizmabra »

530i wrote:hehe, najpametniji su Bosanci koji vjeruju u teorije zavjere pa onda nabacaju na hrpu svačega....kakve Delphi dizne...svako ozbiljan zna o čemu se tu radi, samo postoje oni koji šute o tom problemu i skarabudže auto, a postoje oni koji o tome normalno pričaju...Nigdje još nikakvog konkretnog primjera, tj. tvrdnje da je problem sa Delphi pumpama goriva riješen. Sve do tada - za izbjegavati su, zašto izazivati sreću.
Inace, u auto-industriji, ako se pojavi neki specifican kvar ili nedostatak, lose rijesenje nekog tehnickog sklopa, vrlo brzo proizvodjac automobila tu boljku otklanja i rijesava, jer upravo zna kakve to posljedice moze imati na prodaju.

Sjecam se, da kad sam ja trazio auto, da su mi govorili da dieseli iz VW grupe, godista od 2003.-2005. imaju stasnih problema sa turbinama i njihovim prijevremenim crkavanjem, pa vjerujem da je to kasnije rijeseno i otklonjeno.

Ako je i bilo nekog nedostatka, vjerujem da je rijesen, a najmanji je problem promijeniti dobavljaca odnosno dio koji se stavlja u prvu ugradnju. :mrgreen:
530i

#32 Re: Renault ili Peugeot

Post by 530i »

Vjeruju ljudi u svakakve stvari, ja vjerujem u dokazane činjenice i zato pozivam bilo koga da postavi validan dokaz da je problem sa Delphi pumpama riješen.
dabarizmabra

#33 Re: Renault ili Peugeot

Post by dabarizmabra »

...evo sad ce, samo da stignu sa kafe-pauze, inzinjeri Nissan-Renault kompanije, doci na forum sve sa grafikonima i nacrtima pumpi da tebi pojasne (sjetim se odmah one teme o grijanju na struju, kad je neki lik, poceo postati proracune, grafikone i nacrte, unistio temu u param-parcad :D )

Salu na stranu, ne zvuci li tebi nelogicno, da neki motor ima problem, koji je u stvari tempirana bomba za citav motor i moze izazvati ozbiljnu havariju, a da godinama to ne rijesava ili na koncu ne promijeni proizvodjaca koji je prva ugradnja.

Svi ozbiljni konstruktori prate model u eksploataciji, pa u kasnijim generacijama proizvodnje modela, otklanjaju kvarove i "djecje bolesti", prvih modela :)
direstraits0078

#34 Re: Renault ili Peugeot

Post by direstraits0078 »

Ne može se nekima objasniti kako to funkcioniše. Pumpa ima životni vijek i unutar tog projektovanog vijeka u pravilu nema problema. Naravno da se problem može desiti i prije isteka životnog vijeka pumpe, ali to se dešava kod svih proizvođača. Ni Bosch, ni Siemens, ni denso nisu operisani od toga. Kad pogledaš statistički prikaz kvarova na ubrizgavanju po proizvođačima biće ti jasno o čemu pričam.
dabarizmabra

#35 Re: Renault ili Peugeot

Post by dabarizmabra »

@direstraits0078,

Koliki je projektovani vijek pumpe, moze li ona kao turbina, izgurati cca 150-200 hiljada KM, ili je nesto kraci?
direstraits0078

#36 Re: Renault ili Peugeot

Osnovna serija Delphi CR je projektovana za 250.000 km.
530i

#37 Re: Renault ili Peugeot

Post by 530i »

direstraits, i sam si čitao na reno forumu srbije da su ljudi mnogo ranije ostajali "u veselju" sa pumpama, i to ne samo ovdje, kod nas, nego i u EU....ako već meni ne vjeruješ ;-)
direstraits0078

#38 Re: Renault ili Peugeot

Takođe i sa Bosch, Siemens ili Denso. Baš sam danas imao 4 različite narudžbe za Bosch cr dizne. Jučer 2 Bosch CR pumpe odoše. Nije sve crno bijelo. ;)
Daybreaker

#39 Re: Renault ili Peugeot

Post by Daybreaker »

Jel i u najnovije modele ugrađuju Delphi pumpe?!
direstraits0078

#40 Re: Renault ili Peugeot

Samo u osnovne. Sve ostalo Siemens/Continental i Bosch. A razlog nije (iskljucivo) to sto je Delphi losiji. Razlog za povecanje udjela Boscha u Renault-Nissan grupi je sasvim drugi.
shlauf

#41 Re: Renault ili Peugeot

Post by shlauf »

direstraits0078 wrote:Takođe i sa Bosch, Siemens ili Denso. Baš sam danas imao 4 različite narudžbe za Bosch cr dizne. Jučer 2 Bosch CR pumpe odoše. Nije sve crno bijelo. ;)
Jesi li ikada izbacio naftu iz pumpe u PVC flašu bijele boje a ako jesi vidjećeš bez povećala/lupe koliki su opiljci metala koji su se raspali u pumpi. Kad to vidiš sve će ti biti jasno o Delphiju. Drugi par rukava je slaba kvalilteta goriva, nafte i benzina, kod nas.
direstraits0078

#42 Re: Renault ili Peugeot

OK, Delphi ne valja, svi ostali valjaju. Eno propade Delphi, cim su procitali komentare na klixu prijavili su bankrot.
romeomoraprezivjeti

#43 Re: Odg: Renault ili Peugeot

Post by romeomoraprezivjeti »

direstraits0078 wrote:OK, Delphi ne valja, svi ostali valjaju. Eno propade Delphi, cim su procitali komentare na klixu prijavili su bankrot.

Ima li negdje zvanicno saopstenje renault grupe da je problem rijesen??? Imam u familiji clio sa delphi problemom,a cujem da ih jos dosta ima.:-S

poslano s moga Sonija Ze:-D
direstraits0078

#44 Re: Renault ili Peugeot

Nema. Kao što nema ni zvaničnog saopštenja da postoji problem.
dabarizmabra

#45 Re: Renault ili Peugeot

Post by dabarizmabra »

...isto kao sto nema ni VW saopstenja da su turbine i dizne na vw motorima, narocito 2.0 tdi, ali i drugih diesela iz 2004-2005. godine, mijenjane skoro pa uz veliki servis :):)
romeomoraprezivjeti

#46 Re: Odg: Renault ili Peugeot

Post by romeomoraprezivjeti »

dabarizmabra wrote:...isto kao sto nema ni VW saopstenja da su turbine i dizne na vw motorima, narocito 2.0 tdi, ali i drugih diesela iz 2004-2005. godine, mijenjane skoro pa uz veliki servis :):)
Upravo tako

poslano s moga Sonija Ze:-D
muci90

#47 Re: Renault ili Peugeot

Post by muci90 »

direstraits0078 wrote:S obzirom da se radi o polovnim vozilima, preporuka za Renault. Peugeot s tim motorom moze zadati velike glavobolje, tj. skupo kostati, pogotovo ako ima FAP filter.
Novi sam ovdje na forumu pa mi treba misljenje za renault megan 1,9 dci 203 godiste presao 161.000 http://www.pik.ba/artikal/12456949/rena ... ll-oprema/
citroen xm

#48 Re: Renault ili Peugeot

Post by citroen xm »

Pomnoži kilometražu bar sa 2 pa onda razmišljaj vrijedi li ti kupiti i šta možeš očekivati.
Post Reply