Renault ili Citroen

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

John_

#1 Renault ili Citroen

Post by John_ »

Pozdravi svima,
ovako planiram kupiti auto i izbor je pao na ova dva modela
Renault Megan 1.5 dCi 90 KS 2010 godiste cijena 14500 KM i
Citroen c4 90 dizel 90 KS 2011 godiste cijena 16900 KM.
Zanima me ima li neko iskustva sa ovim autima,da li su skupi kvarovi i slicno. :)
drndalo

#2 Re: Renault ili Citroen

Post by drndalo »

Onaj koji je u boljem stanju i koji ti se vise svidja... Kvarovi su na svakom autu relativno skupi... Najjeftiniji su oni koji se ne kvare...
daxon

#3 Re: Renault ili Citroen

Post by daxon »

Moj izbor bi bio Citroen, više je razloga, prvo to je PSA motor koji pored toga što se pokazao odličnim u starijoj verzij sa 16 ventila, pretpostavljam da je taj model iz 2011 sa 92 KS urađen sa 8 ventila, nakon što su inžinjeri analizirali nedostatke prethodnog motora sa 16 ventila, otkrili su da je bolje da ga urade sa 8 ventila, time su otklonjeni ionako rijetki nedostaci prethodnog modela, pored toga, taj motor koristi i Ford, Volvo, Mazda, Peugeot i možda još neki, samim tim, njegova proizvodnja je masovnija, a djelovi dostupnij i jeftinij. Ovo je neko moje mišljenje o dilemi Citroen ili Reneult.
spacek

#4 Re: Renault ili Citroen

Post by spacek »

...
Last edited by spacek on 23/04/2016 12:39, edited 1 time in total.
Optimist

#5 Re: Renault ili Citroen

Post by Optimist »

Ne znam kojeg C4 si gledao, ali pogledaj ovog. Vec duze im stoji na lageru, sto mozes iskoristiti za obaranje cijene. Mislim da se moze kupiti za sumu koju si naveo za tog godinu starijeg. Moja preporuka C4.

http://www.pik.ba/artikal/9638485/citro ... seduction/
John_

#6 Re: Renault ili Citroen

Post by John_ »

Renoa sam gledao u autokuci Guma u Tuzli, kilometraza je 160.000 km i ima jednu godinu garancije al pored toga potrebno je odmah uzeti nove gume jer ove sto su na njemu su skroz izlizane stavljene su onako samo da imaju :-D i + registracija
a Citroen je presao 111.000 km i registrovan je do 12/2014 god. http://www.pik.ba/artikal/10617650/citr ... ki-servis/
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#7 Re: Renault ili Citroen

Post by mali_milojica »

Citroen,bez razmisljanja.
Jeste da je skuplji. Nije mala razlika od 2500 KM,ali mlađi je godinu i sto je jos vaznije presao je 50 000 km manje. Mada mi je malo sumnjiv. Je li bio teretni i da li je tacna kilometraza.
citroen xm

#8 Re: Renault ili Citroen

Post by citroen xm »

C4 mi je bolje auto, ali ova bijela boja me opasno vuče na bivšeg dostavnjaka. A i koliko vidim vješto je izbjegnuto slikanje zadnjih sjedišta.
romeomoraprezivjeti

#9 Re: Renault ili Citroen

Post by romeomoraprezivjeti »

Ma i ta zadnja sjedista nabave originalna, pa je esko po tome prepoznati da li je bio eretni ili nije. Najsigurnija varijanta,u ovlasteni servis i po broju sasije utvrditi da li se radi o teretnjaku.

poslano s moga Sonija Ze:-D
daxon

#10 Re: Renault ili Citroen

Post by daxon »

citroen xm wrote:C4 mi je bolje auto, ali ova bijela boja me opasno vuče na bivšeg dostavnjaka. A i koliko vidim vješto je izbjegnuto slikanje zadnjih sjedišta.
Pa šta ako je bio teretni, moje iskustvo sa takvim vozilima su odlična. Malo ću otići u off:
Zamislite vozilo koje je bilo u vlasništvu neke firme koja se bavi digitalnim fotoaparatima, znači neće niko desetak, dvadeset aparata za dnevnu prodaju po radnjama u centru grada, iz industrijske zone gdje su skladišta i veleprodaje, u centar grada dostavljati kamionom, to se radi ovakvim vozilima. Obično na zapadu ind. zone su udaljene od centra grada više od 50 ili u većim gradovima i 100 km, a uglavnom sa centrom povezane su autoputem. Dalje, većina takvih firmi ima visoke standarde i kodekse ponašanja, znači, zabranjeno pušenje na radnom mjestu (u vozilu), odgovornost radnika prema imovini, visoke kazne i sl. Uglavnom, ta auta se nakon vrlo kratke exploatacije prodaju, ne iz razloga koji imaju veze sa autom i njegovim karakteristikama, već sa knjigovodstvom, porezima i knjigovodstvenom vrijednosti firme ito se prodaju znatno jeftinije od stvarne vrijednosti.

U principu, šta ovo sve značu, npr. u mom slučaju:
- kupio sam auto koji je u kratkom roku napravilo puno kilometara, dakle, puno kilometara, a malo radnih sati (svaki dan 200 km autoputa) što je u svakom slučaju +
- Na mjesto suvozača nikad niko nije sjeo, vrata suvozača, kao i zadnja vrata, skoro da nikad nisu ni otvorena (znate onaj osjećaj sa vratima kod novih auta) +
- taj auto nikad nije prevozio ništa teže od 50 kg +
- dobio zadnja sjedišta na kojima niko nikad nije sjedio +
- zbog umanjenja poreza, povrata pdv-a i smanjenja dobiti firme, takva auta se uredno i za svaku sitnicu servisiraju +
- na kraju, najvažnije, dobio sam odličan auto za 30% manju cijenu od istog takvog, a da nije bio teretni +
Znači u svemu ovome, ja ne vidim niti jedan minus.

Dakle, u većini slučajeva ta auta su čak i bolja investicija od ovih drugih, samo je problem što naši trgovci polovnim vozilima nabiju cijene i takvim vozilima, jer tu im je extra zarada, međutim, kada si u prilici da sam dovezeš jedno takvo vozilo, onda je to odlična investicija.
Last edited by daxon on 16/02/2014 23:16, edited 1 time in total.
citroen xm

#11 Re: Renault ili Citroen

Post by citroen xm »

Naravno da ne mora ništa da znači, ali u principu: Zadnje vješanje je tvrđe, kilometraža vjerovatno smanjena, zadnje sjedište obično bude pravljeno po dizajnu originalnog(nije baš lako naći toliki broj originalnih zadnjih sjedišta) pa možeš imati neprijatnosti kao što su materijali koji ti farbaju odjeću. To sve se dešavalo na niz C4 MK1 uvezenih kao dostavnjaci pa prepravljani u putničke sa pravljenim zadnjim sicevima.
peli

#12 Re: Renault ili Citroen

Post by peli »

John_ wrote:Renoa sam gledao u autokuci Guma u Tuzli, kilometraza je 160.000 km i ima jednu godinu garancije al pored toga potrebno je odmah uzeti nove gume jer ove sto su na njemu su skroz izlizane stavljene su onako samo da imaju :-D i + registracija
a Citroen je presao 111.000 km i registrovan je do 12/2014 god. www.pik ba/artikal/10617650/citroen-c4-tek-reg-uradjen-veliki-servis/
ma drug bolji ti je onda citroen C4 na pik-u sto ti je Optimist link stavio, bolja oprema a cijenu mozes spustiti jer auto im duze stoji na lageru

za citroena se neces zajebat

lp
John_

#13 Re: Renault ili Citroen

Post by John_ »

Hvala svima, jos cu malo razmislit al za sada Citroen je favorit :-D
mbenz

#14 Re: Renault ili Citroen

Post by mbenz »

cuj puno 15 hiljada za auto staro 3-4 godine , pa sta bi mi mozda nekog audia bmw-a starog 2 godine i da je preso 40 hiljada za 15 hiljada KM . I ja bi da karam vesnu zmijanac ali neide
febo_acm

#15 Re: Renault ili Citroen

Post by febo_acm »

John_ wrote:Pozdravi svima,
ovako planiram kupiti auto i izbor je pao na ova dva modela
Renault Megan 1.5 dCi 90 KS 2010 godiste cijena 14500 KM i
Citroen c4 90 dizel 90 KS 2011 godiste cijena 16900 KM.
Zanima me ima li neko iskustva sa ovim autima,da li su skupi kvarovi i slicno. :)
Ja imam taj C4 i mogu ti reći da sam prezadovoljan. Kupljen je nov, servisiran u ovlašetnom servisu(ulje i filteri) i ni to nije skupo kao što ljudi pričaju. Zamjena ulja i filera me koštala 180 KM prije 20-tak dana. Nije ni jeftino, ali znam ljude koji plaćaju mnogo više u ovlaštenim servisima. Potrošnja oko 6-6.5l/100km, većinom po gradu vozim. Išao sam u Njemačku i dok sam vozio normalno na autoputu bilo je oko 5l/100km, a pri vožnji od 170 km/h znatno više :D O udobnosti ne treba trošiti riječi, jedno od najudobnijih auta u kojem sam se vozio. Za ove 2.5 godine koliko ga imam samo jedan kvar koji je pokriven garancijom... Ako te još nešto zanima vezano za C4, samo pitaj.
direstraits0078

#16 Re: Renault ili Citroen

Post by direstraits0078 »

O kojem se kvaru radilo, ako nije tesko da napises?
febo_acm

#17 Re: Renault ili Citroen

Post by febo_acm »

ESP senzor otisao i lampica gorila. Novi dio dosao za 3-4 dana.

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk
daxon

#18 Re: Renault ili Citroen

Post by daxon »

Zhìxin wrote:Zamjena ulja i filera me koštala 180 KM prije 20-tak dana.
Ne znam kako uspijevaju, ali mislim da vas uzimaju lopatom, dakle:
1 kg ulja Total quartz 9000, 5W - 40 = 14 KM x 4 = 56 KM
filter ulja 15 KM
filter vazduha 25 kM
zamjena 10 KM
sveukupno = 106 KM
citro

#19 Re: Renault ili Citroen

Post by citro »

daxon wrote:
Zhìxin wrote:Zamjena ulja i filera me koštala 180 KM prije 20-tak dana.
Ne znam kako uspjevaju, ali mislim da vas uzimaju lopatom, dakle:
1 kg ulja Total quartz 9000, 5W - 40 = 14 KM x 4 = 56 KM
filter ulja 15 KM
filter vazduha 25 kM
zamjena 10 KM
sveukupno = 106 KM
Opet neko takmicenje ko je jeftinije sta platio !
U nas je izgleda pojam pameti ako nesto sto kupujes platis sto manje a ono sto prodajes sto vise para da uzmes.
Prije svega treba biti svjestan sta to placas. Ako govorimo konkretno o servisu C4 u njega ide drugo ulje, i to Total Ineo 5W30 zbog dpf filtera. I normalno je skuplje.
A ta zamjena od 10 KM moze samo u nekoj garazi, nikako u zvanicnom servisu u koji ipak trebas ici zbog garancije.
daxon

#20 Re: Renault ili Citroen

Post by daxon »

Dobro, skuplje je i košta 16 KM, a zamjena ulja je inače atomska fizika, zahvat koji treba naplatiti 70 KM :roll:
Hoću reći, neka svatko troši svoj novac kako želi, ali generalno, ljudi trebaju da malo više poštuju sebe i svoj mukom zarađeni novac, a ne da dozvole da ih neko pljačka i prodaje "muda pod bubrege". Kako god, meni ni u džep ni iz džepa, samo glasno (tastaturom) razmišljam.
romeomoraprezivjeti

#21 Re: Odg: Renault ili Citroen

Post by romeomoraprezivjeti »

daxon wrote:Dobro, skuplje je i košta 16 KM, a zamjena ulja je inače atomska fizika, zahvat koji treba naplatiti 70 KM :roll:
Hoću reći, neka svatko troši svoj novac kako želi, ali generalno, ljudi trebaju da malo više poštuju sebe i svoj mukom zarađeni novac, a ne da dozvole da ih neko pljačka i prodaje "muda pod bubrege". Kako god, meni ni u džep ni iz džepa, samo glasno (tastaturom) razmišljam.
A gdje je filter kabine,filter nafte???? Nisi naveo te detalje.

poslano s moga Sonija Ze:-D
citro

#22 Re: Renault ili Citroen

Post by citro »

daxon wrote:Dobro, skuplje je i košta 16 KM, a zamjena ulja je inače atomska fizika, zahvat koji treba naplatiti 70 KM :roll:
Prijatelju, onda mijenjaj sam ulje, ionako nije atomska fizika kao sto kazes. Eto ti jos 10 KM jeftinije.
Jos jedna nasa karakteristika, tudji posao je obicno nista a moj je posao bogami ........ ne moze to svako.
citroen xm

#23 Re: Renault ili Citroen

Post by citroen xm »

A šta sa garancijom kada mijenjaš sam. Zar vrijedi radi 50 KM godišnje okačiti mačku o rep par godina garancije. A eto čovjeku otišao senzor i zamjenjen džaba. Koliko bi ga došao da je izgubio garanciju štednjom na redovnom servisu?
direstraits0078

#24 Re: Renault ili Citroen

Zhìxin wrote:ESP senzor otisao i lampica gorila. Novi dio dosao za 3-4 dana.

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk
To je nista. :thumbup:

Usput budi receno, a vezano za temu: Renaultovi motori s FAP/DPF filterom su s filterom koji ne trazi odrzavanje, tj. traje koliko i motor. Za razliku od PSA motora s DPF/FAP filterom kod kojih je filter potrosni dio, i ima interval zamjene koji je na nekih 140.000 km. Vrijedi i to uzeti u obzir kod kupovine polovnjaka s 100.000+ km na satu. Jer taj filter nije nimalo jeftin.
direstraits0078

#25 Re: Renault ili Citroen

citroen xm wrote:A šta sa garancijom kada mijenjaš sam. Zar vrijedi radi 50 KM godišnje okačiti mačku o rep par godina garancije. A eto čovjeku otišao senzor i zamjenjen džaba. Koliko bi ga došao da je izgubio garanciju štednjom na redovnom servisu?
Ne bi izgubio garanciju, jer je teret dokazivanja na proizvodjacu/ovlastenom zastupniku/serviseru. ABS senzor nema veze s redovnim servisom, tako da bi taj dio i dalje bio podlozan zamjeni u garanciji. Jedino je bitno da je vozilo odrzavano u skladu s preporukama proizvodjaca: odgovarajuca gradacija ulja,OE/OEM filteri itd.
Post Reply