citroen xm wrote:C4 mi je bolje auto, ali ova bijela boja me opasno vuče na bivšeg dostavnjaka. A i koliko vidim vješto je izbjegnuto slikanje zadnjih sjedišta.
Pa šta ako je bio teretni, moje iskustvo sa takvim vozilima su odlična. Malo ću otići u off:
Zamislite vozilo koje je bilo u vlasništvu neke firme koja se bavi digitalnim fotoaparatima, znači neće niko desetak, dvadeset aparata za dnevnu prodaju po radnjama u centru grada, iz industrijske zone gdje su skladišta i veleprodaje, u centar grada dostavljati kamionom, to se radi ovakvim vozilima. Obično na zapadu ind. zone su udaljene od centra grada više od 50 ili u većim gradovima i 100 km, a uglavnom sa centrom povezane su autoputem. Dalje, većina takvih firmi ima visoke standarde i kodekse ponašanja, znači, zabranjeno pušenje na radnom mjestu (u vozilu), odgovornost radnika prema imovini, visoke kazne i sl. Uglavnom, ta auta se nakon vrlo kratke exploatacije prodaju, ne iz razloga koji imaju veze sa autom i njegovim karakteristikama, već sa knjigovodstvom, porezima i knjigovodstvenom vrijednosti firme ito se prodaju znatno jeftinije od stvarne vrijednosti.
U principu, šta ovo sve značu, npr. u mom slučaju:
- kupio sam auto koji je u kratkom roku napravilo puno kilometara, dakle, puno kilometara, a malo radnih sati (svaki dan 200 km autoputa) što je u svakom slučaju +
- Na mjesto suvozača nikad niko nije sjeo, vrata suvozača, kao i zadnja vrata, skoro da nikad nisu ni otvorena (znate onaj osjećaj sa vratima kod novih auta) +
- taj auto nikad nije prevozio ništa teže od 50 kg +
- dobio zadnja sjedišta na kojima niko nikad nije sjedio +
- zbog umanjenja poreza, povrata pdv-a i smanjenja dobiti firme, takva auta se uredno i za svaku sitnicu servisiraju +
- na kraju, najvažnije, dobio sam odličan auto za 30% manju cijenu od istog takvog, a da nije bio teretni +
Znači u svemu ovome, ja ne vidim niti jedan minus.
Dakle, u većini slučajeva ta auta su čak i bolja investicija od ovih drugih, samo je problem što naši trgovci polovnim vozilima nabiju cijene i takvim vozilima, jer tu im je extra zarada, međutim, kada si u prilici da sam dovezeš jedno takvo vozilo, onda je to odlična investicija.