Renault Clio 1.2 TCe (100)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
safe9

#1 Renault Clio 1.2 TCe (100)

Post by safe9 »

Postovanje,

Zainteresovan za novog Clia sa 1.2 TCe motorom. Jeli iko ima iskustva sa ovom masinom? Cuo sam da jedna od najbolji 1.2 masina...

Volio bi isto znati koji je najbolji (koji bi preporucili) Renault koncesionar u SA

-Bunjo
-Halilovic
-Neuron Komerc

Pozdrav
emko1234

#2 Re: Renault Clio 1.2 TCe (100)

Post by emko1234 »

1.2 tce je onaj mali turbak sa 100ks? ako o tome govoris imao sam prilike da ga vozim u twingu novom..u njemu je metak..fino ubrzava al ne voli bas okretaje..najbolji osjecaj u voznji imas izmedju 2300rpm do 4000rpm tad se bas osjeti kad povuce..sve preko 4000rpm ko da mu je mrsko..meni je recimo sega bilo kod tog twinga koliko su omjeri u mjenjacu kratko proracunati tako da se auto vec pri 60km/h vrti negdje na 2200-2300rpm..strasno kratke brzine..recimo 3-com kad udjes u crveno ides samo 110km/h,provjereno 100% :D :D ..i jos jedna stvar motoric je mali al voli srkne gorivo ako se ne stedi..
Neelix

#3 Re: Renault Clio 1.2 TCe (100)

Post by Neelix »

i ne srko kad ga vozis na 4000, trecom preko 100 :-)
emko1234

#4 Re: Renault Clio 1.2 TCe (100)

Post by emko1234 »

Neelix wrote:i ne srko kad ga vozis na 4000, trecom preko 100 :-)
nisam rekao da ga tako vozim,rekao sam da sam ga probao..inace da te napomenem da pricamo o benzincu kojem 4000rpm nije puno..
_Astra_

#5 Re: Renault Clio 1.2 TCe (100)

Post by _Astra_ »

Vec dvije godine vozim 1.2Tce, i za sada se -sve u svemu- odlicno pokazao... sto se tice karakteristika motora, odlicno je opisao forumas "odozgo", s tim sto se ne bih slozio da mu je potrosnja velika... ma kakvo gasanje po gradu, meni ne prelazi 9l... a treba imati u vidu da je to ipak 100ks...otvorena - laganijom voznjom bez problema 5...
U voznji imas osjecaj da auto ima 500 kg a ne 1,2T... kao da ce da poleti...dok, opet, preko 4500 obrtaja je mrtav... medjutim, i sa 3-3500 pretices ne znam koji auto pri ne znam kojoj brzini...
osjeti se mala turbo rupa kad ga bas stisnes pri nizim obrtajima, ali kad krene da cupa...

Sve u svemu, jako fin autic, mozda ne tol'ko kvalitetan, ali motor je super...

Ja sam kupio kod Bunje... odlicni za dogovor, servisi korektni i relativno povoljni...
beco

#6 Re: Renault Clio 1.2 TCe (100)

Post by beco »

Ah 1.2 TCE moja velika greska. Bio sam nestrpljiv i kupio 1.2 16v umjesto 1.2 TCE, sad se kajem svaki put kad sjednem u kola. Definitvino najbolji i najpovoljniji motor za Clia 3, Sve moje preporuke. Evo nekih iskustava sa ovim motorom sa hrvatskog foruma.

Ja sa svojim zadovoljan. Presao nesto malo manje od 16000km. Potrosnju vrtim oko 9-10l, al cista gradska voznja. Sa perfomansama sam zadovoljan, neki dan sam malo isprobavao G-Tech i pokazao mi je 10.3 do stotke kao najbolji rezultat. U drugom mjesecu idem na prvi servis, pa vozimo dalje

Dakle, TCE od starog ima 6 500 km, ukupna prosjecna potrošnja mu je do sada bila 7,5 L/100 km.
Bas mi je neki dan rekao da je resetirao BC jer ga zanima koliko sada trosi kada se razradio iako je sad zahladilo.
Inace nema ama bas nikakvih problema s autom. Malo sam ga ljetos stisnuo na autoputu do 185 km/h i mogu reci da mu bas fali 6. brzina jer imam filing da bi isao i 200 sa 6. brzinom (naravno sa malo vecim zaletom ).
Auto je u svemu bolji za klasu od mojeg Clia II i definitivno razmisljam da ga ubodem na proljece kad cu svojeg prodavat

Potrošnja od prvog dana do danas po boardu iznosi 6,5 l. Učinilo mi se nekako sumnjivo malim, pa sam računao i ispalo je 6,42, dakle, board ne laže, a ja sam prezadovoljan sa potrošnjom. Ona je rezultat 50/50% gradske/vangradske vožnje, nekim prosječnim tempom.

Auto je razrađen i prekjučer sam ga kratkotrajno "stisnuo" u 2., 3. i 4. brzini preko 3.000 rpm i moram priznati da sam vrlo ugodno iznenađen njegovim mogućnostima.
Obzirom da auto vuče već od 1.500 rpm (gotovo kao dci), do 3.000 je vrlo solidna vožnja, očekivao sam da će gubiti dah na većim obrtajima zbog male turbinice koja fila odozdo, ali sam se prevario. Sasvim lijepo i linearno povuče sve do nekih 5.500, kada ga nema smisla dalje tjerati.

2. brzina 90km/h na cca 6500 (tj do blokade)
4. brzina 160km/h na cca 6500 (tj do blokade)
5. brzina 180km/h na blagoj nizbrdici cca 5700-5800 :

ugradio sam ga 4 mjeseca nakon što sam ga uzeo i na plinu sam prošao 42000 km. ide solidno, razlika u snazi se ne osjeti i troši oko 8 litara plina. kad sam dao ugraditi plin motor je bio nov na tržištu pa nije bilo adekvatnog softvera za njega ali to su mi u servisu složili i sad je sve ok! isto tako otpočetka je bilo malo problema s elektroventilom plina koji nije dobro otvarao pa me i to malo zezalo, ali i to je otklonjeno i sad sam prezadovoljan s vožnjom na plin, uređaj je brc.

vozio sam jedno vrijeme 1.2TCE Exception ph.2, + dodano na Exception (16", kontrola proklizavanja i dinamička kontrola putanje vozila, dodatno zatamnjena stražnja stakla, električno preklopiva vanjska osvrtna ogledala) sto znaci skoro full (osim navigacije, panorame i xenona).. u onoj prekrasnoj GT plavoj boji..autic je bio i vise nego atraktivan

Sto se same voznje tice samo cu rec da sam ostao fasciniran kako ide ta (po meni) mala masinica.. U brdo bez ikakvog problema vuce i u vecim stupnjevima prijenosa, kod prestizanja nema brige hoce-nece (iako naravno nije to sad ono wow ali ide i vise nego pristojno), na autocesti sam ostao paff (tempomat na 200 i cijelim putem auto bez ikakvog umaranja (relacija zg-ši) ide po brzinomjeru 200).. istina, i trosi ..meni je jedan tank potrosio do šibenika, i drugi nazad do zagreba..ali opet od sve silne opreme, pa i zavrsne kvalitete izrade, prostora, izgleda i motora mislim da ga vrijedi uzeti u obzir kod kupnje jer je i vise nego zabavan.
Skyfox

#7 Re: Renault Clio 1.2 TCe (100)

Post by Skyfox »

da ne pokrecem novu temu, zanima me misljenje znalaca o

Image

http://www.renault.ba/cars/fluence/home.html

auto koristim 90% vremena za gradsku voznju.
saim_adka

#8 Re: Renault Clio 1.2 TCe (100)

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 22/01/2017 18:10, edited 1 time in total.
neki

#9 Re: Renault Clio 1.2 TCe (100)

Post by neki »

Skyfox wrote:da ne pokrecem novu temu, zanima me misljenje znalaca o

Image

http://www.renault.ba/cars/fluence/home.html

auto koristim 90% vremena za gradsku voznju.
Evo gledam i ne mogu da vjerujem sta sve auto ima vec u osnovnoj opremi. za 25 000 stvarno vise nego dovoljno.
A sad druga stvar je sto ne shvatam sta ce ti ovoliko auto ako ces 90% voznje obavljati po gradu. Bespotreban trosak i muka prilikom parkiranja..
Skyfox

#10 Re: Renault Clio 1.2 TCe (100)

Post by Skyfox »

oprema je stvarno nevjerovatna! za parking mi nije problem jer srecom imam par mjesta gdje uvijek mogu ostavit auto.

Vise me muci sto nemam garazu, znaci bio bi pred zgradom na parkingu i naravno isplati li se nekih 8-9 godina otplacivati auto???
Nisam nikad patio od novih auta, ali u ovaj sam zaljubljen...
safe9

#11 Re: Renault Clio 1.2 TCe (100)

Post by safe9 »

Eto....na kraju sam izabrao novi Megane sa Dynamique opremom. Jeste da je malo skuplji nego Clio, al dobije se dosta opreme i dosta mjesta :). Gledao sam isto coupe verziju...jbg jest ljepsi, ali je i skuplji i nije bas praktican. Auto bi trebao dobit za nekoliko sedmica.

I Fluence nije los, ima finu liniju.
citroen

#12 Re: Renault Clio 1.2 TCe (100)

Post by citroen »

safe9 wrote:Eto....na kraju sam izabrao novi Megane sa Dynamique opremom. Jeste da je malo skuplji nego Clio, al dobije se dosta opreme i dosta mjesta :). Gledao sam isto coupe verziju...jbg jest ljepsi, ali je i skuplji i nije bas praktican. Auto bi trebao dobit za nekoliko sedmica.

I Fluence nije los, ima finu liniju.
nek bude sa srecom,nisi se zahebo ni sekunde,dobio si veci,opremljeniji,sigurniji auto od clia
beco

#13 Re: Renault Clio 1.2 TCe (100)

Post by beco »

CESTITAM, navozo se ako Bog da i dobrodosao u Renault familiju. Koji Motor si u Meganu kupio?
Dynamic oprema ima sve sto ti treba. Koju su klimu uzeo rucnu, digitalnu? Te koja boja karoserije?
safe9

#14 Re: Renault Clio 1.2 TCe (100)

Post by safe9 »

Hvala vam puno :)

Motor je 1.6 16v (81kw). Hehe nisam neki ljubitelj dizelasa, a bio je i onaj novi motor 130TCe samo bilo mi preko "financijske granice" :).
Auto ima digitalnu klimu (ja mislim da je to vec standard sa Expression opremom). A za boju sam morao propustit zeni da izabere hehe...i izabrala plavo/sivu metalik (ili "ekumensko plava" kako pise).

Dodatno sam uzeo parking senzore, jbg ipak ce i zensko vozit :wink:
Better Man

#15 Re: Renault Clio 1.2 TCe (100)

Post by Better Man »

safe9 wrote:Hvala vam puno :)

Motor je 1.6 16v (81kw). Hehe nisam neki ljubitelj dizelasa, a bio je i onaj novi motor 130TCe samo bilo mi preko "financijske granice" :).
Auto ima digitalnu klimu (ja mislim da je to vec standard sa Expression opremom). A za boju sam morao propustit zeni da izabere hehe...i izabrala plavo/sivu metalik (ili "ekumensko plava" kako pise).

Dodatno sam uzeo parking senzore, jbg ipak ce i zensko vozit :wink:
Čestitam, odličan izbor i nek te dobro služi! Ako sam ja prezadovoljan sa svojim Cliom i za ovih skoro 60 hiljada pređenih km nisam imao nikavih problema, mogu misliti osjećaja kad budeš vozio Megana koji je za klasu više auto. QAko nije problem, recisamo koliko si ga platio?
relax11

#16 Re: Renault Clio 1.2 TCe (100)

Post by relax11 »

Da li je imao neko problema sa trokiranjem na clio 1.2 tce 74kw tipa u trecoj sam brzini na 2 hiljade obrtaja stisnem gas trokira do nekih 3 hiljade pa onda procepi
Post Reply