renault 5

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
photo

#1 renault 5

Post by photo »

OK, znam da je reno 5 star ko grcka, ali ipak ide i meni je praaavo simpatican auto za grad. ali, imam par problema. prvo, stalno se gasi. stanes na semafor, ugasi se. cim pritisnem kvacilo, ugasi se. vozim ga pod saugom (dok je zima), i sve ide ok, ali cim spustim saug skroz, ugasi se. treba mu oko pola sata da se zagrije, pa se tek onda ne gasi. provjeravao sam karburator tri puta (usput, nemojte ici u neuron, nista ne valjaju, samo uzmu pare a ne urade nista kako treba) i tek mi je tip u kiseljaku rekao da je morao rupe opet busiti da bi namjestio karburator kako treba. jos jedna stvar, stalno gubim tecnost u onom rezervoaru za hladjenje. mijenjao sam i vodenu pumpu, i crijeva i cistio hladnjak i crijeva, ali opet isto. nigdje ne curi, ali stalno gubi tecnost.

ima li ikao slicna iskustva da zna sta je i ima li iko nekoga ko stvarno zna popraviti reno auto, da ga mogu odvesti bez problema i da znam da ce mi ga popraviti kako treba, a ne da moram opet ganjati nekoga treceg?
pips

Post by pips »

Mozda se gasi? :-)
Vidi kakav ti je termostat pa onda na vrucem autu stangas.
A to sto fali permanta ispitaj kud nestane, crijeva dihtunzi ovo ono a mozda
zavrsi i u motoru da bi citava prica dobila prizvuk misterije :roll:
nineac

Post by nineac »

ufff, jaro baš kao što si rekao star ko grčka, e tu je problem. Prvo, vidi imal kakvih mokrih tragova na parking mjestu, pa pokušaj odrediti iz kojeg djela mašine dolaze. Ako mu treba pola sata da se ugrije, provjeri termostat. Inače, kada ga tek upališ drži jedno 5 min na hlađenju , jer ako odmah upališ grijanje tekućina se dosta teže grije. Onda, jel auto trza? Ako trza, odvrni čep od boce za tekućinu i upali auto, onda daj gas na motoru (povuci sajlu prstom). Ako počnu balončići izlaziti na toj boci znači da ti je progorio dihtung glave motora, te tu gubi vodu. S obzirom da se teško grije vjerovatno nije veliko oštećenje dihtunga, ali je pitanje momenta kada će ti se auto pregrijati ako je to.
Inače, svi Renio 5 imaju problem sa dihtungom glave!
mehopuzic

Post by mehopuzic »

eee imao sam ja renault 5 1.4 campus!
kako je dobar bio! 89 godina orginal francuski! nema gdje s njim nisi mogao ici! a gepek ima veci od clia(vlastito iskustvo)! ma auto je bilo bombona! da se jos proizvodi ja bih ga kupio sigurno! to mi je najdrazi renault!
doduse malo je servis skuplji ali sta ces!
photo

Post by photo »

mehopuzic wrote:eee imao sam ja renault 5 1.4 campus!
kako je dobar bio! 89 godina orginal francuski! nema gdje s njim nisi mogao ici! a gepek ima veci od clia(vlastito iskustvo)! ma auto je bilo bombona! da se jos proizvodi ja bih ga kupio sigurno! to mi je najdrazi renault!
ok, servis jeste skuplji, to znam, ali GDJE si ga servisirao? i jesi li bio zadovoljan tim servisom? meni treba neko ko stvarno zna popraviti reno 5 da mu ga mogu odvesti bez bojazni da ce me zeznuti.....
mehopuzic

Post by mehopuzic »

photo wrote:
mehopuzic wrote:eee imao sam ja renault 5 1.4 campus!
ok, servis jeste skuplji, to znam, ali GDJE si ga servisirao? i jesi li bio zadovoljan tim servisom? meni treba neko ko stvarno zna popraviti reno 5 da mu ga mogu odvesti bez bojazni da ce me zeznuti.....
halilovic na barama ne bunjo nego halilovic kad krenes od bara ka kosevskom brdu... tu je jos i crhysler i peugeot!
photo

Post by photo »

hvala meho
mehopuzic

Post by mehopuzic »

e i savjet nosi svoje djelove a nek ti on samo ruke naplacuje jer je on malo skuplji!
Post Reply