Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Interesuje me ako je neko imao R5, kakav je na cesti, servis, dijelovi... tj. kakva su Vaša iskustva u vezi sa ovim autom jer dosad nisam imao ni jedno auto ispod 77kw(105KS) pa interesuje koliko se isplati ovaj mali autic
Renault 5 se danas može naći dosta jeftino, a u rasponu od totalnih krševa do fantastično očuvanih primjeraka. Može se kupiti već od 2.000 maraka, ali je ipak najbolje istresti između 2.500 i 2.800 za održavan primjerak, koji je vozila kakva mirnija osoba. R5 je gradski auto starije koncepcije motora, ali u sebi sadržava sve one karakteristike francuskih automobila, posebno udobnost, za ovu klasu. Međutim, mogu živcirati korozija, loša plastika u unutrašnjosti i poneki kvar na mehanici (curenje ulja, elementi ovjesa i pogona, ponekad sitni problemi sa mjenjačem, te česta izmjena potrošnih djelova.
Ipak, svaki garažni majstor jako dobro poznaje ovaj auto i ako imaš nekog dobrog, ako kupiš dobar primjerak Petice, možeš je dugo i prilično bezbrižno voziti, uglavnom po gradu, jer je danas to relativno manje adekvatan auto za duge vožnje, recimo na more i nazad, iako ni tu neće podbaciti.
Najbolje je uzeti R5 sa motorom 1,4, to je stari Renault motor, koji je dugo vremena radio u dosta njihovih automobila i još uvijek za njega ima djelova koliko hoćeš. Dovoljno je jak i ako je u pitanju vozilo uvezeno iz njemačke - dobro je opremljen. Domaći (slovenski) Campus je bio go ko daska.
Mene više interesuje verzija sa manjim motorom 1.1 ali samo neznam je li taj motor dovoljno jak tj izdržljiv...
I reci mi kako se uočava razlika izmedju slovenske i orginalne verzije Renaulta 5, jel ima neka oznaka kao npr na golfu(tas)?
1.1 l masina je bila ista kao i ona sto se ugradivala u Renault 4 do 91 godina sto ce reci prahistoriska ali zahtijeva minimalno odrzavanje i treba ti malj da joj dohakas.
Mene više interesuje verzija sa manjim motorom 1.1 ali samo neznam je li taj motor dovoljno jak tj izdržljiv...
I reci mi kako se uočava razlika izmedju slovenske i orginalne verzije Renaulta 5, jel ima neka oznaka kao npr na golfu(tas)?
ja sam imao r5 1.4 60 KS... najbolji motor, za preticanja dušu dao...