Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
-
MrShadow
#1 Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Neka mi bog oprosti, vjerujem, nemam nista protiv, znam da je i uoci 27 veceri, ali evo hodza satima uci na mikrofon.
S obzirom da mi je zgrada 200m od dzamije, nema sanse zaspati jer se sve cuje. U cijeloj zgradi upaljena svjetla, a i u par ostalih zgrada okolo.
Znam da ce policija izaci ako se prijavi muzika, lupanje iza 11 navece, sta ce biti ako se prijavi hodza?
S obzirom da mi je zgrada 200m od dzamije, nema sanse zaspati jer se sve cuje. U cijeloj zgradi upaljena svjetla, a i u par ostalih zgrada okolo.
Znam da ce policija izaci ako se prijavi muzika, lupanje iza 11 navece, sta ce biti ako se prijavi hodza?
-
Fudo387
#3 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Idi bolan na mevlud. 
- animals
#4 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Odselis se..
- HAVANA
#5 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
A ti navij Motorhead.Ne pije ti zalba vode.Mos se nailovoj materi zalit. https://youtu.be/vcf7DnHi54gMrShadow wrote:Neka mi bog oprosti, vjerujem, nemam nista protiv, znam da je i uoci 27 veceri, ali evo hodza satima uci na mikrofon.
- dječak sa šibicama
#6 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Mozda lijepo zamoliti mujezina da smanji dozivljaj.
Kod nas u susjednoj mahali, Velesicima, godinama grmilo sa dzamije ljudi se zalili uglavnom oni sto zive oko dzamije, rade ljudi jbg hoce da spavaju. I dogovorili se sa mujezinom, da stisa zvucnike, samo kad je dzuma petkom malo pojaca.
Kod nas u susjednoj mahali, Velesicima, godinama grmilo sa dzamije ljudi se zalili uglavnom oni sto zive oko dzamije, rade ljudi jbg hoce da spavaju. I dogovorili se sa mujezinom, da stisa zvucnike, samo kad je dzuma petkom malo pojaca.
- insomnia78
#7 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Pa i ovo je samo veceras
-
moonca
#8 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Kod mene nema toga. 
- insomnia78
#9 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Pade mi na pamet dio iz Dzamonjine price. Kad on u USA trazi kafanu, a sta bi drugo koja je bas kraj dzamije
-
moonca
#10 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
..palo njemu na pamet..
..ima dzamija ali su vecinom pod nazivom -- Islamic Society of--pa grad...
- Edin H.
#11 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Barem ces nauciti arapski 
- MarlboroGold
#12 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Ako je jedna noć možeš istrpiti mada i to spada u uznemiravanje javnog reda i mira ako nisu prethodno dogovorili sa policijom. Ako nastave onda prijavi.MrShadow wrote:Neka mi bog oprosti, vjerujem, nemam nista protiv, znam da je i uoci 27 veceri, ali evo hodza satima uci na mikrofon.
-
moonca
#13 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Kresho, jesi li prijavio policiji..MrShadow wrote:Neka mi bog oprosti, vjerujem, nemam nista protiv, znam da je i uoci 27 veceri, ali evo hodza satima uci na mikrofon.
ili
..neka komsije ugase svjetla - mozda upali
- spreca
#14 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Evo i meni kao muslimanu smeta to precerivanje sa jacinom razglasa sa minareta...ponekad su dzamije jako blizu i kad pocnu da se nadglasavaju ciji je Ezan jaci i to me polako pocinje da nervira da bi se hodzi ponekad i gospoje sjetio...nije Islam u jacini zvuka sa minareta....nekad roga nije bilo nego prirodni glas mujezina alo smo tada bili iskreniji nego sada ...ovo sad je cisti marketngMrShadow wrote:Neka mi bog oprosti, vjerujem, nemam nista protiv, znam da je i uoci 27 veceri, ali evo hodza satima uci na mikrofon.
- escobar__
#15 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
A dobro, ne možeš sad u ovolikoj buci očekivat da glas mujezina bude dovoljan za poziv na molitvu ali se u globalu slažem da ne treba pretjerivat u jačini.spreca wrote:Evo i meni kao muslimanu smeta to precerivanje sa jacinom razglasa sa minareta...ponekad su dzamije jako blizu i kad pocnu da se nadglasavaju ciji je Ezan jaci i to me polako pocinje da nervira da bi se hodzi ponekad i gospoje sjetio...nije Islam u jacini zvuka sa minareta....nekad roga nije bilo nego prirodni glas mujezina alo smo tada bili iskreniji nego sada ...ovo sad je cisti marketngMrShadow wrote:Neka mi bog oprosti, vjerujem, nemam nista protiv, znam da je i uoci 27 veceri, ali evo hodza satima uci na mikrofon.
- mayab
#16 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Hajmo pošteno, realno, zar on treba nekoga doslovno pozivati na molitvu !escobar__ wrote:A dobro, ne možeš sad u ovolikoj buci očekivat da glas mujezina bude dovoljan za poziv na molitvu ali se u globalu slažem da ne treba pretjerivat u jačini.spreca wrote:Evo i meni kao muslimanu smeta to precerivanje sa jacinom razglasa sa minareta...ponekad su dzamije jako blizu i kad pocnu da se nadglasavaju ciji je Ezan jaci i to me polako pocinje da nervira da bi se hodzi ponekad i gospoje sjetio...nije Islam u jacini zvuka sa minareta....nekad roga nije bilo nego prirodni glas mujezina alo smo tada bili iskreniji nego sada ...ovo sad je cisti marketngMrShadow wrote:Neka mi bog oprosti, vjerujem, nemam nista protiv, znam da je i uoci 27 veceri, ali evo hodza satima uci na mikrofon.
Po meni totalna fula i čisti marketing !
Takođe juče užas na cesti kod džamije u Grbavičkoj, vrijeme džuma namaza, obe strane trotoara zakrčene skupim SUVovima, žene sa djecom u kolicima i ostali se guraju sa autima u jednoj traci (druga je svakako parking), ispred mene murijaši u Vitari samo prođoše i odoše, poserem im se u stau
- escobar__
#17 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Tebi je marketing, meni nije, idemo dalje.mayab wrote:Hajmo pošteno, realno, zar on treba nekoga doslovno pozivati na molitvu !![]()
Takođe juče užas na cesti kod džamije u Grbavičkoj, vrijeme džuma namaza, obe strane trotoara zakrčene skupim SUVovima, žene sa djecom u kolicima i ostali se guraju sa autima u jednoj traci (druga je svakako parking), ispred mene murijaši u Vitari samo prođoše i odoše, poserem im se u stau
Taj drugi dio je čisti papanluk i tome i sâm počesto svjedočim - valjda konta ako ide u džamiju sve mu je oprošteno pa i seljačko parkiranje i blokiranje normalnog protoka saobraćaja, pješaka i sl. No to je već do nefunkcionalnog sistema.
- muha_sa
#18 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
treba pozivat i nek pozivamayab wrote: Hajmo pošteno, realno, zar on treba nekoga doslovno pozivati na molitvu !![]()
lijepi vakat kad je mujezin svojim glasom sa munare pozivo na molitvu
- spreca
#19 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Tako je....Ljepse zvuci i sam Ezan kad ne para usi...neke hodze misle sto se vise dere da ce biti veci kabulescobar__ wrote:A dobro, ne možeš sad u ovolikoj buci očekivat da glas mujezina bude dovoljan za poziv na molitvu ali se u globalu slažem da ne treba pretjerivat u jačini.spreca wrote:Evo i meni kao muslimanu smeta to precerivanje sa jacinom razglasa sa minareta...ponekad su dzamije jako blizu i kad pocnu da se nadglasavaju ciji je Ezan jaci i to me polako pocinje da nervira da bi se hodzi ponekad i gospoje sjetio...nije Islam u jacini zvuka sa minareta....nekad roga nije bilo nego prirodni glas mujezina alo smo tada bili iskreniji nego sada ...ovo sad je cisti marketngMrShadow wrote:Neka mi bog oprosti, vjerujem, nemam nista protiv, znam da je i uoci 27 veceri, ali evo hodza satima uci na mikrofon.
- TAFKAP
#20 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Ka počnu sa "Hajmo pošteno..." 

-
lajkujMe
#21 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Imali isti problem u mojoj Mahali, s dzamije se culo nadaleko bas je glasno bilo jos je mujezin hmm hajmo reci nije znao to raditi
vise zvucalo kao krestanje nego molitva.
Uglavnom rjesilo se tako sto je moj Amidza bio na kafi s Reisom i pozalio se da su djeca istraumirana ujutru i navecer, radnici ne mogu da spavaju da i ne rade svoj posao kako treba.
I da li se ikako moze to smanjiti makar ujutru i navecer.
Par dana kasnije nova "kaseta" to jest bolji glas i smanjen ton za 50%. Jedino za vrijeme ramazana malo jace ali i to je podnosljivo.
E sad ako nazoves policiju oni bi zakonski gledano morali izaci na lice mjesta, postoji zakon o vjerskim objektima i nivou buke koji mogu da proizvode.
Ali nesto tesko mogu zamisliti patrolu kako ulazi u Dzamiju i izdaje upozorenje za narusavanje javnog reda i mir
Ja da sam na tvom mjestu otisao bih do dzamije i porazgovarao s odgovornim ljudima. Jos bolje ako uspijes komsije nagovoriti da zajednici djelujete.
Pa vidi da li ce biti efekta.
A sto se tice generalno glasnoce, dosta ih pretjeruje, ja razumijem da se mora ali ovo nije plod vjere nego plod tehnologije prije si imao mujezina koji je glasan koliko i njegov glas i to je pravilo po kojem su se trebali drzati za zvucnike. Medjutim nisu, skontali da mogu 10X glasnije preko zvucnika iako to nije tradicionalno ni po nekom pravilu.
Uglavnom rjesilo se tako sto je moj Amidza bio na kafi s Reisom i pozalio se da su djeca istraumirana ujutru i navecer, radnici ne mogu da spavaju da i ne rade svoj posao kako treba.
I da li se ikako moze to smanjiti makar ujutru i navecer.
Par dana kasnije nova "kaseta" to jest bolji glas i smanjen ton za 50%. Jedino za vrijeme ramazana malo jace ali i to je podnosljivo.
E sad ako nazoves policiju oni bi zakonski gledano morali izaci na lice mjesta, postoji zakon o vjerskim objektima i nivou buke koji mogu da proizvode.
Ali nesto tesko mogu zamisliti patrolu kako ulazi u Dzamiju i izdaje upozorenje za narusavanje javnog reda i mir
Ja da sam na tvom mjestu otisao bih do dzamije i porazgovarao s odgovornim ljudima. Jos bolje ako uspijes komsije nagovoriti da zajednici djelujete.
Pa vidi da li ce biti efekta.
A sto se tice generalno glasnoce, dosta ih pretjeruje, ja razumijem da se mora ali ovo nije plod vjere nego plod tehnologije prije si imao mujezina koji je glasan koliko i njegov glas i to je pravilo po kojem su se trebali drzati za zvucnike. Medjutim nisu, skontali da mogu 10X glasnije preko zvucnika iako to nije tradicionalno ni po nekom pravilu.
- spreca
#22 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
To je "elita" koja ide u dzamiju da ih vide a posle dzume ce da vide gdje sta da capnu i kako sta da prosvercaju itd...danas je tesko naci muslimana pa i u dzamiji.mayab wrote: Po meni totalna fula i čisti marketing !
- spreca
#23 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Ako moze poziv na namaz sa kasete onda hajmo i umjesto hodze/imama staviti kasetu.sta ce nam dzabe da ga placamomuha_sa wrote:treba pozivat i nek pozivamayab wrote: Hajmo pošteno, realno, zar on treba nekoga doslovno pozivati na molitvu !![]()
Takođe juče užas na cesti kod džamije u Grbavičkoj, vrijeme džuma namaza, obe strane trotoara zakrčene skupim SUVovima, žene sa djecom u kolicima i ostali se guraju sa autima u jednoj traci (druga je svakako parking), ispred mene murijaši u Vitari samo prođoše i odoše, poserem im se u staual ne ovim novotarijama
ubaci u razglas kasetu, naštima tajmer i udri decibelima
![]()
lijepi vakat kad je mujezin svojim glasom sa munare pozivo na molitvuvaljalo se popet 5 puta na munaru uz one stepenice
laHko im je sad--sjedi u fotelji a zvucnici deru li deru
- vjesticanametli
#24 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Uzas ..... zovi policiju i prijavi pa ne moze hoDZa radit sta hoce....ovo veze s vjerom nema....znam da su se s mojmila zalili na onu DZamiju arapsku jer ono je bilo cisto urlanje
I smanjeno je dobro....zali se i zovi muriju imaju pravila i ne znam sto bi iso ti moljakat ljude u DZamiji da smanje ili sto havana rece ako imas dobre zvucnike pa nek hala gori.....jebi im novopecenu mater on haiiiii ti grrrrrr 
Last edited by vjesticanametli on 01/06/2019 10:30, edited 1 time in total.
- insomnia78
#25 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Suti sta bi da imate crkvu koja zvoni svakih petnest minuta