Relikvije

Rasprave o vjerskim temama.
StLouis

#1 Relikvije

Post by StLouis »

http://www.net.hr/vijesti/page/2007/03/28/0256006.html

Image

Ukrao dlaku iz Prorokove brade
Kutijica s dlakama iz brade proroka Muhameda, koja se čuva u sultanskoj palači Topkapi u Istanbulu
Jedan je lopov iz džamije u Antaliji na jugu Turske ukrao skupocjeno urešenu kutiju u kojoj se navodno čuva dlaka iz brade proroka Muhameda – i odmah je potom bacio u dvorištu džamije.

Kutija je neoštećena pronađena u dvorištu džamije Mueselim, javila je agencija Anadolu.

Muftija Mahmut Yeleser pretpostavlja da je lopov ukrao kutiju nadajući se da je u njoj novac, a kad ga nije našao, brže bolje ju je bacio u dvorište džamije.

Dlake koje navodno potječu iz brade proroka Muhameda u islamskom se svijetu čuvaju kao najvrednije relikvije.

Net.hr
28.03.2007.

Eh, pa sada meni nista nije jasno... :? Moze li mi neko podrobnije objasniti cemu sluze relikvije kao npr. dlaka proroka Muhameda, ili mosti nekog sveca...itd
Ja sam cijelo vrijeme bio ubijedjen da je u Islamu zabranjena bilo kakva simbolika, ukljucujuci dijelova tijela, ili sam pogresno obavijeseten...?? :?
bibliotekar

Post by bibliotekar »

ukratko... sluze nicemu, il mozda sejtanu?!

ocu rec da ljudi pocnu da se sa tim bave kad imaju love al nemaju pameti - ubitacna kombinacija
pitt

Post by pitt »

uhhhh sto ce na ovoj temi biti veselo :D:D:D
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Ne znam jesil ti dobro postavio pitanje i jesam li ja dobro skonto ali "zabranjena simbolika" :?
Zabranjeno je svetkovanje predmeta, ličnosti i uzdizanje i pripisivanje moći ikome mimo Boga...
Ovdje pak ne mislim da ima tih elemenata, to je vise (ja to tako prihvacam) kao kad si imao nanu koja ti je bila jako jako draga i sad imas njen predmet koji te podsjeca na nju, drag ti je zbog nane, ili mame, oca itd. - s tim da je kod muslimana Pejgamber a.s. iznad i roditelja i rodbine..

Ima i kod nas legenda u Bosni o nekoj tako dlaci, ili nekom drugom predmetu koji se pripisivao Pejgamberu, čini mi se kao da je nekad sultan poklonio nekom nasem namjesniku, i to nešto se kao izgubilo u proslom vijeku...

Mada je opet i sve to upitno, i te dlake i ostalo ako ima, koliko je vjerodostojna priča uopće da je to zaista pripadalo njemu, i teško je za dokazat, prije svega jer se naročito prve generacije nisu tim bavile niti posvecivale paznju. Jedino znam da je jedna starica nakon smrti Pejgambera odrezala dio mijeha s kojeg je on pio (prislanjao usne) radi berićeta i sjećanja na najdrazu osobu...

Eh sad, ako je sta i bilo u Saudiji to su vehabije sravnile sa zemljom, prije toga opljačkale, raznijele itd. Danas ti je tamo otic i jedino sto mozes gledati (i čemu se mase dive i sto u uspomenama donose sa sobom) su Hilton, Hyatt Regency, luksuz, memer, arhitetonska dostignuca... :sad: Nista sto veze za ono sto treba da veze i podsjeca...
(naravno, ako se kakvav provehabija javi :D, ovo sve daleko od kakvog svetkovanja, širka i bakrača...)
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

pitt wrote:uhhhh sto ce na ovoj temi biti veselo :D:D:D
Vidim već trljaš rukama... :D :D

Mo'š samo sanjat, golube... :-D
Jara

Post by Jara »

Abu FEED el-Castro wrote: Ima i kod nas legenda u Bosni o nekoj tako dlaci, ili nekom drugom predmetu koji se pripisivao Pejgamberu, čini mi se kao da je nekad sultan poklonio nekom nasem namjesniku, i to nešto se kao izgubilo u proslom vijeku...
Da, ima ...ne znam je l' to ta ... namjesnik je Gazi Husrev beg a dlaka se kao čuva u njegovom turbetu. Zgodna turistička legenda .
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Jara wrote:
Abu FEED el-Castro wrote: Ima i kod nas legenda u Bosni o nekoj tako dlaci, ili nekom drugom predmetu koji se pripisivao Pejgamberu, čini mi se kao da je nekad sultan poklonio nekom nasem namjesniku, i to nešto se kao izgubilo u proslom vijeku...
Da, ima ...ne znam je l' to ta ... namjesnik je Gazi Husrev beg a dlaka se kao čuva u njegovom turbetu. Zgodna turistička legenda .
a alim rah.Mehmed ef. Handzic je napisao jedan jako dobar i opsiran vaz protiv te novotarije.
Mislim da se i danas pokazuje neka dlaka u Orasju, mislim tokom mjeseca Ramazana.
Dolazim

Post by Dolazim »

Ma sve su to fore, ako komsije imaju svoje relikvije, zasto ne bismo i mi!!!!

Primitivizmu i neznanju nikada kraja!!!!
Dolazim

Post by Dolazim »

Sjeca li se neko malih svijeca koje su se prodavale za ramazan i palile za 27 noc!!!!

Sve je to odjednom nestalo!!!!!
pitt

Post by pitt »

Dolazim wrote:Sjeca li se neko malih svijeca koje su se prodavale za ramazan i palile za 27 noc!!!!

previse podsjeca na.......... :D :D :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

pitt wrote:
Dolazim wrote:Sjeca li se neko malih svijeca koje su se prodavale za ramazan i palile za 27 noc!!!!

previse podsjeca na.......... :D :D :D
Semafore? :oops: 8-)
tech10

Post by tech10 »

Ja sam dugo cuvao pramen kose od prve trebe. Da li se to moze smatrati nekom vrstom relikvije? :D
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

tech10 wrote:Ja sam dugo cuvao pramen kose od prve trebe. Da li se to moze smatrati nekom vrstom relikvije? :D
Poka¾i ga drugoj trebi i provjeri :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

ztluhcs wrote:
tech10 wrote:Ja sam dugo cuvao pramen kose od prve trebe. Da li se to moze smatrati nekom vrstom relikvije? :D
Pokaži ga drugoj trebi i provjeri :D
:lol: :lol: :lol: 8-)
tech10

Post by tech10 »

Prva treba zaborava nema. :(
ztluhcs

Post by ztluhcs »

tech10 wrote:Prva treba zaborava nema. :(
Ne smijem se slo¾iti s tobom da ne bi ostao bez .... :D
StLouis

Post by StLouis »

SM :D chupokosac
_BosanaC

Post by _BosanaC »

ztluhcs wrote:
Ne smijem se složiti s tobom da ne bi ostao bez .... :D
Ja ne zelim da budem aMoniman :D
ztluhcs

Post by ztluhcs »

_BosanaC wrote:
ztluhcs wrote:
Ne smijem se slo¾iti s tobom da ne bi ostao bez .... :D
:D Bolje nekad pametno ¹utiti... i slo¾iti se na PP :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

ztluhcs wrote:
_BosanaC wrote:
ztluhcs wrote: Ne smijem se složiti s tobom da ne bi ostao bez .... :D
:D Bolje nekad pametno šutiti... i složiti se na PP :D
I molit Glavnog da Zumke do ujutro ukloni ovu temu zbog zachatavanja :D
ztluhcs

Post by ztluhcs »

_BosanaC wrote:
ztluhcs wrote:
_BosanaC wrote: Ja ne zelim da budem aMoniman :D
:D Bolje nekad pametno ¹utiti... i slo¾iti se na PP :D
I molit Glavnog da Zumke do ujutro ukloni ovu temu zbog zachatavanja :D
ili da to neæe biti potrebno ako Lj&S bude dovoljno zanimljiv pa se ne stigne do religije kod isèitavanja :D
pitt

Post by pitt »

dobro joj nisi glavu preparirao :D:D hanibale.... D:D:D:D
ztluhcs

Post by ztluhcs »

pitt wrote:
dobro joj nisi glavu preparirao :D:D hanibale.... D:D:D:D
ne ka¾e èovjek jel pramen bio s glavom ili bez glave... samo ka¾e "pramen"...
tech10

Post by tech10 »

Ja sam tu relikviju cuvao sa puno ljubavi i osjecaja a vi od toga pravite sprdnju. :-D
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

ja ne znam da je to ikad bilo?
a dje i kad?
u knjizi od Antuna Hangija Obicaji bosanskih muslimana sam procito da su muslimani prije nekih 100 godina oko Buzima imali obicaj da pale svijece u dzamiji mrtvima po 40 dana :-?
Post Reply